WOJSKO...DOTYCHCZAS MEZCZYZNI..A TERAZ??I KOBIETY????

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

WOJSKO...DOTYCHCZAS MEZCZYZNI..A TERAZ??I KOBIETY????

Postprzez bonfankaa on 10 Kwi 2004 16:35

wlasnie....do tej pory wydawalo mi sie ze to mezczyzni wzywani sa na komisje poborowa..przydzielane sa im kategorie....wiec spalam spokojnie..zartujac przy tym sobie...ze ja to bym sobie poszla na taka komisje ...i moze do wojska na miesiac..polatala po dworzu..i miala wycisk :shiner: nawet bylam zla ze kobiet nie chca :crazy: a teraz????otworzylam dzis koperte...widze..stepel :

URZAD MIASTA STOLECZNEGO WARSZAWY
Biuro Bepzpieczenstwa i Zarzadzania Kryzysowego
(adres)

nizej na prawo ladnie napisane : pani malgorzata itd..
otwieram i wyjmuje kartke..czytam i co???? WEZWANIE NR. 19/2004 mam termin stawienia sie przed komisja poborowa! i nie wiem o co chodzi!!!!!!to nie jest chyba kawal bo hehe wszystko takie no prawdziwe....wszyscy chlopcy znaja te druczki...moj brat tez hehe wiec powiedzial o co biega..najdzwiniejsze jest to ze kolezanka z klasy w stiudium medycznym tez dostala.....tylko ze poczta jej na czas tego nie przyniuosla i termin jej przepadl... :confuse: :confuse: co jest grane?????

co wy o tym sadzicie ?by kobiety tez szly na komisje i mialy kategorie????
ja koncze skzole w tym roku i musze isc na studia!!!!bo inaczej...sami wiecie co moze byc :shiner: bonia z karabinem bedzie latac :lmao: :rofl:

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez sdms on 10 Kwi 2004 16:49

proste... twoje studia są związane z medycyną więc musisz przejść przeszkolenie wojskowe... zawsze tak jest :).. Przynajmniej tak mi się wydaje... :crazy:

Jak podaje Ustawa z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej:
Art. 48. 1. Kobiety posiadające kwalifikacje przydatne do czynnej służby wojskowej mogą być poddane obowiązkowi stawienia się do poboru, poczynając od dnia 1 stycznia roku kalendarzowego, w którym kończą osiemnaście lat życia - do dnia 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym kończą dwadzieścia cztery lata. Kobiety te mogą być uprzednio poddane obowiązkowi stawienia się do rejestracji.
2. Obowiązki, o których mowa w ust. 1, nakłada Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia, określając równocześnie kwalifikacje kobiet przydatne do czynnej służby wojskowej.
3. Do rejestracji i poboru kobiet stosuje się odpowiednio przepisy art. 26-45.
4. Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, zasady i tryb przeznaczania kobiet do czynnej służby wojskowej, udzielania im odroczeń i przenoszenia do rezerwy oraz organy właściwe w tych sprawach.

(..)

Art. 58. 1. Obowiązkowi służby wojskowej w zakresie określonym w niniejszej ustawie podlegają obywatele polscy:
1) mężczyźni począwszy od 1 stycznia roku kalendarzowego, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt, a posiadający stopień chorążego lub stopień oficerski - sześćdziesiąt lat życia,
2) kobiety posiadające kwalifikacje przydatne do tej służby począwszy od 1 stycznia roku kalendarzowego, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą czterdzieści, a posiadające stopień chorążego lub stopień oficerski - pięćdziesiąt lat życia.
2. Obowiązkowi służby wojskowej nie podlegają jednak osoby wymienione w ust. 1, które zostały uznane ze względu na stan zdrowia za trwale niezdolne do tej służby.
3. Obowiązkowi służby wojskowej nie podlegają kobiety, które:
1) sprawują opiekę nad dziećmi do lat ośmiu,
2) sprawują opiekę nad dziećmi od lat ośmiu do szesnastu lub osobami wspólnie zamieszkałymi, zaliczonymi do I grupy inwalidów albo obłożnie chorymi, jeżeli opieki tej nie można powierzyć innym osobom.

(...)

Art. 113. 1. (133) Przeprowadzenie poboru zarządza minister właściwy do spraw obrony narodowej.
2. (134) Minister właściwy do spraw obrony narodowej może zarządzić objęcie obowiązkiem stawienia się do poboru:
1) mężczyzn, którzy w danym roku kalendarzowym kończą osiemnaście lat życia,
2) kobiet posiadających kwalifikacje przydatne do służby wojskowej, które w danym roku kalendarzowym kończą osiemnaście, a nie przekroczyły czterdziestu lat życia i nie są żołnierzami rezerwy,
3) osób uznanych za czasowo niezdolne do służby wojskowej.
3. Osoby wymienione w ust. 2 są poborowymi w rozumieniu art. 109 ust. 1.

więcej tu ---> http://www.wp.mil.pl/start.php?page=1011702000
Ostatnio edytowany przez sdms 10 Kwi 2004 17:09, edytowano w sumie 2 razy

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez bonfankaa on 10 Kwi 2004 17:02

http://wojsko.to2.pl/forum/viewtopic.php?t=87
czytajcie :shiner:
ale ja nie chce!!:D a jak juz to chce z karabinem latac :rofl:

Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Postprzez trapper on 10 Kwi 2004 17:32

Rola kobiet w wojsku będzie rosła i to siłą rzeczy, bo gdzie diabeł nie może i tak dalej...., ale na przykład im ktoś jest niższy i drobniejszej postury tym np lepiej znosi przeciążenia - co we współczesnym lotnictwie ma kapitalne znaczenie- patrz fantastyczne wyczyny rosyjskich pilotów. Biorąc pod uwagę to,że nasza armia stanie się już wkrótce armią *CAŁKOWICIE* stwierdzenia o kategoriach odejdą w niepamięć.

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Postprzez bonfankaa on 10 Kwi 2004 18:10

trapper napisał(a):Rola kobiet w wojsku będzie rosła i to siłą rzeczy, bo gdzie diabeł nie może i tak dalej...., ale na przykład im ktoś jest niższy i drobniejszej postury tym np lepiej znosi przeciążenia -.

tos mnie pocieszyl ;p bo ja drobna jestem :rofl: wsumie nie mam nic przeciwko! :omg: :shiner: chyba...

POBÓR 2004:

--------------------------------------------------------------------------------
Kobiety

Obowiązek stawienia się w 2004 r. do poboru dotyczy również niektórych kobiet, tzn. urodzonych w latach 1980–1986, które w roku szkolnym 2003/2004 kończą naukę w średnich i pomaturalnych lub policealnych szkołach medycznych.

wiec sie zalapuje hehehehehee

Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Postprzez erfea on 13 Kwi 2004 15:44

Bonia! To jest znakomita szansa na zrobienie kariery!
Jesteś kobietą a teraz w UE są wymogi, żeby w każdej armi było conajmniej ileś % kobiet. Znasz jęsyki, więc tutaj już jesteś do przodu. Inteligentna jesteś, szybko się ustawisz, wyjedziesz gdzieś na praktyki... taki Irak (klimat ciepły opalić się można) i w wieku 40 lat przejziesz na emeryturę.
No a tak poważnie to w chyba zawsze tak było, że wszyscy lekarze (no prawie wszyscy) mieli obowiąskowe przeszkolenie wojskowe, jak chcieli mogli zrobić karierę woskową, ale przeważnie byli kierowani do rezerwy...
Mam nadzieję, że dobrze Ci w zielonym :mwahaha: :rofl:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez bonfankaa on 14 Kwi 2004 02:58

hmm wiesz akurat ja lubie ten kolor :rofl:
taa a kariera frajera? :mwahaha: zobaczy sie :shiner: boje sie ytrcohe a jezyki?angflik ok ale niemiec ledwo :omg: hehehehe pojedzx ze mna bitte!!23 kwietnia

Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Postprzez Kropka on 20 Kwi 2004 15:42

O matko kochana, nie straszcie, bo ja w tym roku kończe 18 i wybieram sie na psychologie, a to też jakiś lekarz. ...Chociaż z drugiej strony taki psycholog wojskowy... :grin: :zeby: Co ty na to sd?

Have a nice day :)
Awatar użytkownika
Kropka
Get Ready

Od: 24 Sty 2004 01:55

Postprzez sdms on 20 Kwi 2004 20:11

Kropka napisał(a):O matko kochana, nie straszcie, bo ja w tym roku kończe 18 i wybieram sie na psychologie, a to też jakiś lekarz. ...Chociaż z drugiej strony taki psycholog wojskowy... :grin: :zeby: Co ty na to sd?

A ja na to jak na lato :)... Jak ty zostaniesz psychologiem wojskowym to ja chcę to wojska :) Hehe :)

Ale myślę, że psychologów to oni za wielu w wojsku nie mają :confuse:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Kropka on 20 Kwi 2004 22:27

sdms napisał(a):Jak ty zostaniesz psychologiem wojskowym to ja chcę to wojska :) Hehe :)

Tak też sobie pomyślałam, że moglibyśmy iść razem, ale co by to wtedy było......hehe :rofl: a biorąc pod uwage nasze plany... z badaniami to mogłoby to być całkiem ciekawe doświadczenie..... :giggle:

Have a nice day :)
Awatar użytkownika
Kropka
Get Ready

Od: 24 Sty 2004 01:55

Postprzez bonfankaa on 22 Kwi 2004 04:03

za 2 dni komisja :boogie: i okaze sie czy wysylaja mnie do Łodzi na wakacje czy nie.a moze do Szczecina na pol roku..no to tu juz jest gorzej :shiner: :mwahaha: :confuse: :crazy:

Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Postprzez tasiemeczka on 23 Kwi 2004 04:26

sorki za wścibstwo....ale Bonfankoo....do tej pory nie zjarzyłam, co studiujesz.. :confuse: ..wiem tylko że to coś jest związane z medycyną..... :grin: ......jakieś detale ?? :confuse:

Imagine no possesions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
imagine all the people
Sharing all the world...
Awatar użytkownika
tasiemeczka
It's My Life

Od: 11 Paź 2002 19:25
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez bonfankaa on 24 Kwi 2004 02:25

no i mialam te komisje grrrr

dziewczyny wyobrazcie sobie 5 godz czekania..wyczytuja was..idziecie za drzwi..kaza wam sie rozebrac :bad-words: prawie nagie wchodzicie do pokoju gdzie siedza SAMI mezczyzni...4....a wy chodzice z miejsca na miejsce od jednego do drugiego..jedem mierzy wazy drugi bada wzrok...inny jeszcze mierzy cisnienie...nastepnie...idzecie namkozetke..kladziecie sie bezbronne ..nad wami nachyla sie dziad szczerzac zeby z satysfakcja i porusza brwiami mowiac"no to zaraz cie zbadam" :mwahaha: i maca wam brzuch i nieco nizej......i jeszcze chamsko sie pyta dlaczego zdenerwowana...."krempujaca i stresujaca sytuacja"
nie..dlaczego?wlasnie jest wszystko dobrze..."i sie szczerzy.
wychodzcie na korytarz i czekacie...po godzinie wzywaja was i tam dostajecie kategorie..ja dostalam A :mwahaha: :horns: ...dostalam tez juz ksiazeczke wojskowa....mowie wam ze oni to mieli interesujacy dzien a my dziewczyny czekajace az nas wyczytaja...straszny dzien :lmao:

Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Postprzez erfea on 24 Kwi 2004 16:23

No to gratuluję (nie)szczęśliwej posiadaczce kategorii A.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Strona główna OFFTOPIKI Różne