UNIA UNIA UNIA WITA HEHE :)

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

UNIA UNIA UNIA WITA HEHE :)

Postprzez Anonymous on 17 Gru 2002 02:27

Witam i żałuje ze tak długo nie miałem dostępu do neta :( Ale niestety czasem jest to utrudniane przez przygłupią Telekomunikacje Polską S.A.- Prymitywy z nich ! – Jak tak można chamstwo ! Jak wszyscy wiemy nareszcie klamka zapadła już prawie jesteśmy w Unii
Europejskiej :) nareszcie będzie można jechać na koncert Bon Jovi np. w Niemczech :)
Bez formalnego przekraczania granicy :D I jeszcze jedno Już nie będziemy mieli obywatelstwa tylko Polskiego teraz będziemy mieli dwa obywatelstwa :) Nie wiem czy coś to zmieni ale jestem dobrej myśli :) W końcu jak pojedziemy do USA czy Australii to już jako przedstawiciele potężnej Unii Europejskiej ;P
Mówię trochę bez sensu ale co tam :)
Pozdrowienia i życzę już na zapas Wesołych Świąt :)
PS.
Uważam że skoro już wejdziemy do Unii to wstyd było by nie znać jej Historii :D
Dlatego z nudów napisze trochę bo co mi szkodzi :D
A więc tak !
wrzesień 1988 roku:
Polska nawiązała stosunki dyplomatyczne z Europejską Wspólnotą Gospodarczą (EWG). Obie strony rozpoczęły negocjacje w sprawie umowy o handlu oraz współpracy gospodarczej.
14-15 lipca 1989 roku, Paryż:
Podczas szczytu siedmiu najbardziej uprzemysłowionych państw świata (G7), podjęto decyzję o przyznaniu pomocy gospodarczej dla Polski i Węgier - krajów, które najwcześniej podjęły trudną próbę przeprowadzenia reform ustrojowych. Koordynację tej pomocy powierzono Komisji Wspólnot Europejskich.
lipiec 1989 roku, Bruksela:
Rzeczpospolita Polska otworzyła swe Przedstawicielstwo przy Wspólnotach Europejskich, którego pierwszym szefem w randze ambasadora został Jan Kułakowski.
19 września 1989 roku, Warszawa:
Podpisana została umowa między Polską a Wspólnotami Europejskimi w sprawie handlu oraz współpracy gospodarczej. Przewidywała ona stopniowe znoszenie ograniczeń ilościowych nakładanych przez Wspólnoty w stosunku do importu towarów pochodzących z Polski, aż do ich całkowitego wyeliminowania w 1994 roku.
18 grudnia 1989 roku, Bruksela:
Rada Ministrów Wspólnot Europejskich wydała rozporządzenie, które stworzyło podstawę prawną dla programu (skrót od angielskiej nazwy Poland and Hungary Assistance for Restructuring their Economies). Pomoc w ramach PHARE została później rozszerzona na inne państwa Europy Środkowej i Wschodniej.
25 maja 1990 roku, Bruksela:
Polska złożyła oficjalny wniosek o rozpoczęcie negocjacji umowy o stowarzyszeniu ze Wspólnotami Europejskimi.
wrzesień 1990 roku, Warszawa:
Utworzone zostało Przedstawicielstwo Komisji Wspólnot Europejskich w Polsce.
22 grudnia 1990 roku, Bruksela:
Komisja Wspólnot Europejskich otrzymała od Rady Ministrów Wspólnot mandat do prowadzenia oficjalnych rokowań z polskim rządem w sprawie zawarcia układu o stowarzyszeniu.
26 stycznia 1991 roku, Warszawa:
Rada Ministrów RP powołała Pełnomocnika Rządu do Spraw Integracji Europejskiej oraz Pomocy Zagranicznej. Stanowisko to powierzono Jackowi Saryusz-Wolskiemu.
16 grudnia 1991 roku, Bruksela:
Podpisany został Układ Europejski ustanawiający stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, zwany Układem Europejskim Układ ten ustanowił zarówno podstawy udzielania przez Wspólnoty pomocy technicznej i finansowej, jak i ramy prawne wspierania dalszej integracji Polski ze strukturami europejskimi. W preambule Układu, dzięki staraniom polskich negocjatorów, znalazł się dalekowzroczny zapis o tym, iż ostatecznym celem Polski jest członkostwo we Wspólnotach Europejskich, a stowarzyszenie zdaniem stron pomoże w osiągnięciu tego celu.
4 lipca 1992 roku, Warszawa:
Sejm RP podjął uchwałę, w której zobowiązał rząd do przygotowania i przedstawienia programu zbliżającego polską gospodarkę oraz polski system prawny do wymagań wynikających z postanowień Układu Europejskiego.
11-12 grudnia 1992 roku, Edynburg:
Rada Europejska podjęła decyzję o rozpatrzeniu kwestii ewentualnego członkostwa krajów Grupy Wyszehradzkiej we Wspólnotach Europejskich podczas szczytu w Kopenhadze w czerwcu 1993 roku.
styczeń 1993 roku, Warszawa:
Rząd RP opracował Program działań dostosowujących polską gospodarkę i system prawny do wymagań Układu Europejskiego. Program ten określił ramy dla prowadzenia działań dostosowawczych w kolejnych latach.
21-22 czerwca 1993 roku, Kopenhaga:
Rada Europejska podjęła decyzję o możliwości przystąpienia do Unii Europejskiej państw z Europy Środkowej i Wschodniej po spełnieniu przez nie warunków politycznych i ekonomicznych wymaganych do uzyskania członkostwa. Warunki te, zwane również kryteriami kopenhaskim, obejmowały: po pierwsze, osiągnięcie przez państwo kandydujące stabilności instytucji gwarantujących demokrację, praworządność, respektowanie praw człowieka oraz poszanowanie i ochronę praw mniejszości narodowych; po drugie, istnienie sprawnej gospodarki rynkowej, jak również zdolność przeciwstawienia się presji konkurencji oraz siłom rynkowym działającym wewnątrz Unii; po trzecie, zdolność do wywiązywania się ze zobowiązań wynikających z członkostwa, szczególnie zaś realizacji celów Unii Politycznej, Gospodarczej i Walutowej.
1 lutego 1994 roku:
Wszedł w życie Układ Europejski ustanawiający stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi.
No nie jest tego tak dużo Ale jest to bardzo ważne !!!
I jeszcze raz POZDRAWAIM

SPHINX :)
:eggface: :eggface:
Anonymous

Postprzez Tommy on 17 Gru 2002 03:14

Mozecie mnie udupic za to co powiem i wyzwac od niewiem kogo ale ja powiem to co mysle.Unia i polityka ogolnie nigdy jakos mnie nie interesowala i nie interesuje! Delikatnie mowiac mam to gdzies!!! BYLE DO SYLWKA!!! :grin: :grin: :grin:

Don't tell me what to do, I'm having fun!!!
Image
Awatar użytkownika
Tommy
Wanted Dead Or Alive

Od: 02 Mar 2002 03:07
Miejscowość: Bia

Postprzez erka on 17 Gru 2002 03:31

A ja powiem tak: jest jedna rzecz której się boje- WOS w 4 klasie. Bo co mnie obchodzi co wyrabiają politycy, np. taki Janowski (czy jak mu tam) jak skakał opętany jakimś atakiem, albo to co znowu wymyśla te parszywe komuchy... W każdym razie- fajnie że jesteśmy w Unii ale żal mi jednej rzeczy- naszej złotóweczki :(((

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez ŻONA_DŻONA on 17 Gru 2002 03:54

ale żal mi jednej rzeczy- naszej złotóweczki :(((

mi też i to strasznie :(((

Image
Awatar użytkownika
ŻONA_DŻONA
Keep The Faith

Od: 02 Mar 2002 05:05
Miejscowość: Red Bank

Postprzez Arha on 17 Gru 2002 04:47

Dawniej byłam na etapie totalnego antyglobalizmu... a później usłyszałam o Samoobronie i LPR i mi przeszło :grin: . Właściwie polityka mnie interesuje, ale co do unii nie mam jakiegoś określonrgo stosunku. Ciężko być eurosceptykiem jeśli ma się zamiar wyjechać gdzieś w głąb Unii (marzy mi się Londyn). Złotówki faktycznie żal, poza tym chyba już nie wygram konkursu z matką kto ma więcej pieczątek w paszporcie...

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Gina on 17 Gru 2002 04:56

a mi tam nie szkoda zlotowki
Jakos Euro mi przypadlo do gustu =)

Co do Unii to ja nic nie mam
Nawet wiecej - ja do niej chce - nie mam jakis okreslonych powodow - po prostu =)

Tzn w sumie to chce bo tak to jest szansa ze zobacze swoj Stuttgard jeszcze raz.
Ostatnio doszlam do wniosku ze mam dwa marzenia [ w tej chwili ] jeszcze raz odwiedzic to miasto [ gdyby nie jezyk szwabski bylabym w 1OO% zakochana a tak to jestem w 99.. ] i koncert Iron Maiden =P

Na pieczatki nie mam sie z kim scigac, po za tym ... nie no - z tego co widzialam - unia mi sie podoba i nie mam nic do niej.

A o panu w bialo czerwonym krawacie... ekhm... no comments =]
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez sdms on 17 Gru 2002 05:18

Mozecie mnie zabic za to co powiem, ale ja jestem totalnie przeciwko wstapieniu Polski do Unii i tak tez bede glosowal w przyszlorocznym referendum (o ile takie sie odbedzie, w co biorac pod uwage polityke rzadu watpie).... A juz napewno nie na takich warunkach jakie Unia podyktowala w Polsce.... Swoje zdanie poparlbym danymi statystycznymi, ale ze ich nie znam, to poczekam az zrobi to trapper (doktorku licze na ciebie :grin: ).... Dziekuje za uwage i do uslyszenia :grin: :new-alien: :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Klaudia on 17 Gru 2002 22:39

Powiem tak: cieszę się, że kiedyś tam wstąpimy do Unii :wink:
Ale jakoś specjalnie nie interesuję się tym. Nie lubię polityki. :wink:

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez marta_bongiovi on 19 Gru 2002 21:40

ja jestem totalnie przeciwko wstapieniu Polski do Unii
sd.. nie spodziewałam sie tego po Tobie! w Unii bedzie fajowo:) ja bym była starsza to na 100% bym głosowała na referendum żeby Polska wstąpiła do UE
ale fakt.. polityka jest nudna i też mnie niezbyt interesuje, ale nasze (mam nadzieje) wejście do Unii Europejskiej akurat wydaje mi sie że poprawi sytuacje gospodarczą w Polsce i trzeba za to mimo wszystko uchylic czoła politykom.

[size=100][color=#008B8B]- Facet zabi
Awatar użytkownika
marta_bongiovi
Keep The Faith

Od: 24 Cze 2002 22:56

Postprzez Days on 20 Gru 2002 02:48

a ja jestem za i tak tez bede glosowala i w ogole nareszcie idziemy do przodu, a nie chowamy sie za zelazna kurtyna... a poza tym ja chce pracowac LEGALNIE w Barcelonie :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez sdms on 20 Gru 2002 16:08

sd.. nie spodziewałam sie tego po Tobie!

Wielu rzeczy jeszcze o mnie nie wiesz :grin:
ale nasze (mam nadzieje) wejście do Unii Europejskiej akurat wydaje mi sie że poprawi sytuacje gospodarczą w Polsce i trzeba za to mimo wszystko uchylic czoła politykom.

Taa... a swistak siedzi i glowkuje :P..... Ja tam polityka sie nie interesuje, ale oby wasze nadzieje nie okazaly sie wielkim rozczarowaniem.... Niestety prawda jest taka, ze gdyby nie Unia, i prounijna polityka rzadu, to przy odpowiednich wladzach Polska sama moglaby byc jedna z najwiekszych poteg europejskich, ale Unia pomalu doprowadza do zatracenia naszego kraju, ogranicza go i doprowadza do upadku.... Ale zaznaczam ze to tylko i wylacznie moje zdanie i mozecie sie z nim nie zgadzac :new-alien:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez trapper on 20 Gru 2002 21:21

Ja za długo byłem w Azjatyckich Tygrysach i w Stanach, żeby się Unią ekscytować, ale mam szczerą nadzieję, ze ktoś weźmie za mordę tą Republikę Kolesiów i sprawi, że przepisy i podatki będą Tu w miarę normalne.

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Strona główna OFFTOPIKI Różne