Ulubiony reżyser

Nowości na srebrnym ekranie, filmy które warto obejrzeć w tv, wszystko co związane z filmem.

Strona główna OFFTOPIKI Film

Ulubiony reżyser

Postprzez Evie on 06 Sty 2006 02:27

Proste pytanie - kto jest twoim ulubionym reżyserem? :)
Nie mówię o maniakalnym oglądaniu wszystkich jego filmów, ale przynajmniej pamiętaniu go z jakiegoś powodu (tzn. z powodu jakiegoś 'dzieła').

Więc u mnie -
Bernardo Bertolucci - bo jest taki poetycki i przenosi tam gdzie mają ładne krajobrazy

Tim Burton - bo jest dziwakiem, ale uczuciowym i to widać w jego filmach

Danny Boyle - genialny, odjechany i pomysłowy

Roland Joffe ma dobre filmy, Jean J. Annaud też

Mel Gibson - uważam że jest ciekawym zjawiskiem, wziął się za reżyserię i mu to naprawdę wychodzi, może i nawet lepiej niż aktorstwo

Johna Boormana lubię za Excalibura

Peter Weir też jest świetny

stary Wajda

Tyle na początek. Plus - zaznaczam, że bardziej muszę poznać geniusza Milosa Formana.
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Od: 24 Kwi 2004 01:18
Miejscowość: Sherwood

Postprzez BJ-Teska on 23 Mar 2006 20:18

Ja oglądam głównie polskie kino...kocham film i mam zamiar się kształcić w tym kierunku...
Z reżyserów lubię:

Kieślowski (jego nawet ubóstwiam) za Dekalog (w szczególności V, IV i X część), Za ''Kolory'' "Krótki dzień pracy" i w ogóle za całokształt

Falk...to jest mój drugi ulubiony reżyser...kocham jego filmy a w szczególności ''Wodzireja'' i ''Komornika''...należy wspomnieć też o "Bohaterze roku" i "Szansie"

Bareja...głównie za "Rejs", "Misia", "Co zrobisz jak mnie złapiesz", "Brunet wieczorową porą" no i oczywiście "Poszukiwany, poszukiwana"

Munk...za te filmy pełne uczuć, bólu i cierpienia a w szczególności za "Pasażerkę"

Wajda...jednak wspomniałabym tylko o jego starszych filmach jak "Pokolenie", "Popiół i diament" czy "Wszystko na sprzedaż"

Za film "Przesłuchanie" bardzo cenię p. Bugajskiego, który jako pierwszy nie bał się pokazać prawdziwej twarzy komunizmu...

Oczywiście tacy reżyserzy jak: Buczkowski, Gruza, Stuhr, Kondratiuk też nie są mi dalecy :D

O filmie moge pisac i mówić godzinami a nawet dniami...więc na razie już kończe :D
BJ-Teska
Get Ready

Od: 11 Wrz 2005 17:51
Miejscowość: Krak

Postprzez Days on 24 Mar 2006 00:32

w sumie to ja jestem prostym zjadaczem filmow, zatem rezyserow lubie, gdy lubie filmy... ale sprobujmy...

dwom panom szczegolnie nalezy sie uznanie imnsho - Peter Jackson i George Lucas. Ten pierwszy mial piekna wizje i swietnie ja przeniosl na ekran, a ten drugi nie umie pisac dialogow i wielu innych rzeczy, ale wykreowal cos wielkiego i za to trza go szanowac.

Olivera Stone'a lubie za te stare rzeczy, jak The Doors, czy Natural Born Killers, ale ten drugi film to juz duza zasluga mojego kolejnego ulubienca, jak nie wg mnie pewnej ikony popkultury - Quentina Tarantino. Filmy tego czlowieka to po prostu COS. wielu probowalo isc w ta strone, kopiowac, tudziez po porstu isc za mistrzem, ale prawdziwy Tarantino to prawdziwy Tarantino... Rodriguez w sumie jeden z jego najlepszych "nasladowcow", bo juz Richie miewa duuuuze wtopy, ale Quentina podrobic sie nie da i chyba ze wszystkiego wychodzi obronna reka.

duzy sentyment mam do Martina Scorsese za kilka waznych filmow - w tym za Ostatnie Kuszenie Chrystusa, ale chyba najwieksza dla mnie nadzieja w tym momencie w swiecie rezyserow jest Sofia Coppola i w sumie jej filmy ogladam tylko dla jej "reki rezyserskiej".

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Green Man on 25 Mar 2006 01:50

Ja stawiam na Lucasa - za to że nakręcił Gwiezdne Wojny :D
Awatar użytkownika
Green Man
Keep The Faith

Od: 05 Lut 2006 01:47
Miejscowość: Chorz

Postprzez Captain Kidd on 25 Mar 2006 02:43

Days napisał(a):w sumie to ja jestem prostym zjadaczem filmow

Ja jestem jeszcze bardziej prostym ;P
Najbardziej to chyba lubię Spielberga. Za takie filmy jak Park Jurajski chociażby. Powrót do przyszłości on też wyrezyserował? :lmao: Bo nie pamiętam ;]

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez BJ-Teska on 25 Mar 2006 05:53

Ja jednak od kina trochę więcej wymagam...to jest takie moje małe spatrzenie ;) ...mam nadzieje że w krótkim czasie również i zawodowe :D

Nietrawie komercji a więc co za tym idzie komercyjnych reżyserów...może takim małym wyjątkiem jest Lucas...ale to tylko jeden wyjątek...
BJ-Teska
Get Ready

Od: 11 Wrz 2005 17:51
Miejscowość: Krak

Postprzez Days on 25 Mar 2006 19:04

BJ-Teska napisał(a):Nietrawie komercji a więc co za tym idzie komercyjnych reżyserów...może takim małym wyjątkiem jest Lucas...ale to tylko jeden wyjątek...

w sumie to moim zdaniem Lucas nie zaczynal od komercji tylko od pewnego marzenia... to raz.

a dwa - kino jest rozrywka komercyjna, wiec mowiac ze nie trawisz komercji mowisz, ze nie trawisz kina - to takie moje spojrzenie na to. chociaz w sumie taki np Tarantino tez tak na to patrzy :D

dodatkowo wielu "komercyjnych" jak to nazywasz rezyserow ma na swoim koncie swietne filmy - chociazby wymieniony przeze mnie wczesniej Oliver Stone. Teraz krecil Alexandra - totalna komerche, ale taki film o Doorsach to moim zdaniem jeden z lepszych filmow w ogole. i jeszcze wielu by sie znalazlo... dodatkowo niektore komercyjne filmy trudniej rezyserowac niz filmy offowe - takie np "superprodukcje" jak Wladca Pierscieni wymagaly naprawde WIELKICH zdolnosci rezyserskich.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 26 Mar 2006 21:30

Days napisał(a):takie np "superprodukcje" jak Wladca Pierscieni wymagaly naprawde WIELKICH zdolnosci rezyserskich.

i tam, sa tacy co sie wczuc nie potrafia i dla nich te wielkie zdolnosci PJa to po prostu pokazanie kilku dziwnych tlukacych sie nawzajem stworzen ;)

No i ja generalnie tez tak mam, ze jak lubie film to lubie rezysera i przez to trudno mi mowic o tych ulubionych. I jak sie zgadzam, ze dla Jacksona i Lucasa naleza poklony, to mam watpliwosci czy moge wrzucic ich do koszyka ulubinych rezyserow, bez obejrzrenia filmow gdzie nie bedzie statkow kosmicznych albo hobbitow ;) (bo king konga obejrzalam 1/3 i chyba zanim dokoncze sprawie sobie lepsza kopie, bo tak to nie ma sensu wiekszego ;) )

Wiec jakbym miala wybrac ulubionych rezyserow - to tylko tych - ktorych rozne filmy uwielbiam... Bareja, Wajda, Spielberg, Machulski...

Captain Kidd napisał(a):Powrót do przyszłości on też wyrezyserował? #lmao Bo nie pamiętam ;]

zdecydowanie nie ;) Robert Zemeckis.
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Days on 27 Mar 2006 03:11

Gina napisał(a):i tam, sa tacy co sie wczuc nie potrafia i dla nich te wielkie zdolnosci PJa to po prostu pokazanie kilku dziwnych tlukacych sie nawzajem stworzen

ale bylo ich tak WIELE, nawet pomijajac komputerowe repliki, ze skoordynowanie tego wszystkiego jednak dosc duzych umiejetnosci wymagalo.

Gina napisał(a): jak sie zgadzam, ze dla Jacksona i Lucasa naleza poklony, to mam watpliwosci czy moge wrzucic ich do koszyka ulubinych rezyserow, bez obejrzrenia filmow gdzie nie bedzie statkow kosmicznych albo hobbitow

no Lucas raczej nie zrobi zadnego innego filmu - to jest czlowiek Sagi Gwiezdnych Wojen i koniec. a PJ niestety jakkolwiek by sie nie staral, i tak bedzie teraz kojarzony z Wladca i trudno mu bedzie z tego schematu wyjsc, zatem jak dla mnie nie musze ogladac innych jego dziel, by wiedziec, ze w moich oczach jest dobry.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 27 Mar 2006 03:46

David Lynch :pray: :pray: :pray: odkąd niechcący włączyłam "Twin Peaks - Ogniu Krocz za mną" na tej totalnie odjechanej scenie z Davidem Bowie jestem totalnie zakochana we wszystkim co ten człek robi.
Quentin Tarantino, fakt, nie do podrobienia, nawet przez Rodrigueza (choćby "Sin city", gdzie Tarantino nakręcił absolutnie najgenialniejszą scenę w skądinąd boskim filmie)
Ci "komercyjni", PJ i Lucas oczywiście :P bo stworzyli nie tylko świetne filmy ale i cały kult wokół tego :>

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Kourin on 27 Mar 2006 04:10

Days napisał(a):w sumie to ja jestem prostym zjadaczem filmow, zatem rezyserow lubie, gdy lubie filmy...

To dość dobrze podsumowywuje lamy podejście do tematu, z tym, że ja lubię filmy, a nie reżyserów. Weźmy chociażby takiego Ridleya Scotta. Do "Blade Runnera" i "1492" to się niemalże modlę, ale "Alien" mnie nie rusza. Dalej: Kubrick. Zupełnie nie moje klimaty z "Lśnieniem", ale "Odyseya Kosmiczna: 2001" to mistrzostwo. Następny: Neil Jordan. "Wywiad z Wampirem" i "Śniadanie na Pluto" zostawiły mnie ze szczeną na ziemi, ale inne mnie obeszły zupełnie.

Innymi słowy jaki film, taka wobec reżysera lama :shiner:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Strona główna OFFTOPIKI Film

Powróć do Film