Stranger In This Town

Strona główna FAN CENTER Recenzje Płyt

Stranger In This Town

Postprzez Gina on 06 Paź 2002 19:49

z plyta Richa mam tak ze zeby tak "naprawde" jej posluchac musze miec odpowiedni (czyli nie wesoly) nastroj
No i dzisiaj mnie wzielo :
Rest in Peace - ok. przyznam sie ze dosc czesto ja opuszczam a to taki jakby wstep do plyty.... wlasciwie mowiacy wszystko czego sie mozna po niej spodziewac... 7 / 1o
Chrch of Desire - 9 / 1o - kocham ja "now we dance with the devil down lonely street..."
Stranger in this Town - 1o / 1o - it's just me
Ballad of Youth - 1o / 1o - od pierwszego przesluchania sie zakochalam i mi nie przeszlo "young hearts better hold on .."
One Light burning - 9 / 1o - somewhere in my life there's one light burning - ide szukac....
Mr. Bluesman - 7 / 1o
Rosie - yeeeeeeah - 9 / 1o
River of Love - "honey honey honey dont you understand , to make you feel like a women , make me feel like man..." ;-)) 9 / 1o
Father Time - jedna z najpiekniejszych ballad ever... 1o / 1o
the Answer - spokojne zakonczenie spokojnej plyty - 8 / 1o

nie bede sie rozpisywac o tej plycie - jest po prostu genialna , wprowadza w inny , magiczny, tajemniczy swiat z ktorego po prostu nie chce sie wychodzic.
Takie polaczenie rocka, ballad i bluesa.....
Richie sie popisal...
to tyle
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez brenda on 06 Paź 2002 22:35

Nie chce mi się pisać na temat każdej piosenki. Powiem tylko, że jak pierwszy raz włączyłam płytę byłam załamana że taki fajny facet może nagrać coś tak okropnego. Rzuciłam ją gdzieś w kąt, ale kiedyś gdy mialam ten odpowiedni nastrój, o którym pisze Gina pusciłam ją again( według zamieszczonego na w książeczce "przepisu") i ... zakochałam się.

somewhere in my life there's one light burning - ide szukac

I chyba mimo tego przytłaczającego nastroju płyty o to wniej chodzi. Myślę, że to jest jej przesłanie. Richie chciał, żeby wszyscy młodzio ludzie poszli go szukać.
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez Arha on 10 Paź 2002 03:26

Rest In Peace nieszczególnie kocham tę piosenkę, jakaś taka smętna jest. Duzo bardziej wolę...
Church of Desire po prostu uwielbiam. Zwłaszcza jak cienma noca puszczę sobie to na discmanie.
Stranger In This Town zajawkowy... Hey Mister can you tell me... nie spotkałam jednak nikogo kto by odpowiedzial na moje filozoficzne pytania.
Ballad Of Youth świetna.
One Light Burning ja to kofffam, uwielbiam itp. Najlepsza piosenka na płycie
Mister Bluesman jakos nie kocham.
Rosie tiaaa, od tego się zaczęło...
River Of Love zawsze mi humorek poprawi...
Father Time if only you can turn the page...
The Answer ogólnie fajna, ostatnio jednak działa mi na nerwy

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez hard on 01 Lis 2002 00:16

Stranger in this town jedna z moich ulubionych płyt , pełna magii i tajemniczośći :
Rest in peace -piosenka ogolnie ok ale nie zawsze jej slucham
church of desire-jak dla mnie najlepsza piosenka na płycie , bardzo bardzo lubie ten tekst , ma on coś w sobie co przyciąga
stranger in this town-kocham głos Richa such a lonely lonely place ahh to jest coś
ballad of youth-super song , świetna gitarka
mister bluesman-nieprzepadam za tym kawałkiem , niby na gitarze Clapton , ale nie lubie tego
Rosie-fajna piosenka , zwłaszcza aaaa i dalej te chórki
river of love-świenty song
father time-kocham to , zawsze jak tego slucham przechodzi po nie dreszczyk
the answer-piosenka ok[/list]

Then the illusion was real, a crimson idol I saw
But the higher he'd fly, then the further he'd fall
Awatar użytkownika
hard
Keep The Faith

Od: 27 Mar 2002 01:34

Postprzez Klaudia on 14 Lis 2002 23:16

Gdy pierwszy raz ją usłyszałam, to nie byłam zachwycona i nie miałam pojęcia, jak wszystkim może się ona tak bardzo podobać :wink:
Jednak po kilku jej przesłuchaniach powiedziałam: "hej, ta płyta jest genialna" :grin:
Ma taki wyjątkowy, tajemniczy klimat ...

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Kourin on 30 Gru 2002 04:48

Dostałam tę płytkę na urodziny od kumpli z klasy (skąd wiedzieli, że akurat tej nie mam...? Może siora nakablowała :]). Puściłam ją sobie rano, jak się wylegiwałam w łóżku i pomyślałam, że takie sobie... Ale pojechałam na obóz pół roku później, jedziemy autokarem, a ja w sumie nie wiem czemu zapakowałam płytę Richa... Myślę sobie, no a czemu nie. Puściłam... I to była najlepsza decyzja tego roku (!!). Ciemno, cicho, zimno, autokar pędzi przez Niemcy, pierwsza nad ranem, a ja siedzę owinięta moją kurtką, zagubiona w tych niesamowitych piosenkach... Opowiadanie po kolei mało ma sensu, gdyż płytę tworzy całość i tu nie ma piosenek, które bym przeskakiwała! WOW! Ale postaram się o obiektywizm.

1. "Rest In Peace" - Co za nastrój... 10/10
2. "Church Of Desire" - wow... 10/10
3. "Stranger In This Town" - wow... 10/10
4. "Ballad Of Youth" - Coś w niej jest, jakaś część mnie... 10/10
5. "One Light Burning" - wow... 10/10
6. "Mr. Bluesman" - najmniej mi się podoba, ale ten Clapton w tle... 8/10
7. "Rosie" - Potem chodzę i nucę przez cały dzień :) 10/10
8. "River Of Love" - nie mogę nic konkretnego powiedzieć... 9/10
9. "Father Time" - najpiękniejszy song of all time... 100000/10
10. "The Answer" - ech... 10/10

Mało konkretnie, ale... Cóż można powiedzieć...? GENIUSZ W CZYSTEJ POSTACI. Dlatego z utęsknieniem czekam na kolejną płytę Boskiego Samborskiego...

I jeszcze jedna rzecz: koleżanka uważa, że płyta jest za krótka. Co wy na to? Bo IMHO to jest właśnie jeden z tych czynników tej tajemniczości... To tak, jakby Sambo opowiadał nam bajkę poprzez swoją muzykę, nie historię, bajkę pełną tajemnicy i mroku... I gdyby płyta była dłuższa, psułaoby to cały efekt... Sambo ma nisamowite wyczucie, bardzo trudno osiągnąć taki efekt, jak on i go nie zepsuć jednym nieprzemyślanym ruchem na planszy mikserskiej, jednym nagłym pomysłem... I przede wszystkim - Samborski nie robił tego pod publikę, tylko dla spełnienia twórczego... U mnie jest to płyta Nr. 1 z całej płytoteki i... I głupio mi, że o czymś tak niezywkłym mówię takimi prostymi słowami....

..że w ogóle mówię słowami...

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Mystery on 11 Lut 2003 20:46

Przyznam się bez bicia, że pierwszą płytkę Richa mam od bardzo niedawna (no jak się słucha zespołu, który istnieje już od 20 lat to zebranie całej dyskografii może trochę potrwać...) ale już zdążyłam ją pokochać! Już po pierwszym przesłuchaniu wiedziałam ,że to wyjątkowy album. Słucham go tylko w nocy (w/g instrukcji), chociaż ze świeczką jeszcze nie próbowałam...Nie będę oceniać wszystkich piosenek, ale wymienię moje 3 The Best:
Rosie - mój zdecydowany number 1....Boże jak ja kocham ten song...
Ballad of youth - ta piosenka doprowadza mnie do szału (w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu...)
Father time - przepiękna ballada - mistrzostwo, brak mi słow...
I jeszcze jedna (wiem, miały być 3, ale nie mogę się powstrzymać :grin: ):One light burning - ta gitara na początku i póżniej jak Rich śpiewa refren - po prostu coś pięknego...

To tyle...płytka jest niesamowita :angel:

BON JOVI - My blood, my love, my life
Awatar użytkownika
Mystery
Wanted Dead Or Alive

Od: 09 Lip 2002 22:51
Miejscowość: New Jersey

Postprzez Kourin on 23 Paź 2003 18:04

Mystery napisał(a):no jak się słucha zespołu, który istnieje już od 20 lat to zebranie całej dyskografii może trochę potrwać...

Zofftopuje i pewno mnie zaraz ktoś za to zlinczuje, ale BJ wydali bardzo mało płyt, jak na te 20 lat istnienia. Widać, że liczy się jakość, a nie ilość!

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Marwara on 21 Sty 2004 03:48

"stranger in this town" jest świetna plytą. Mi przypomina kilmatem "Uyao"
Awatar użytkownika
Marwara
Keep The Faith

Od: 18 Sty 2004 18:25
Miejscowość: Dolina Mgie

Postprzez Twisted Sister on 15 Sie 2005 00:57

Ja Strangera mam też dosyć krótko, bo od marca tego roku, ale niektóre kawałki z niej znałam już wcześniej, naoglądałam się tego jak jeszcze leciało nałogowo na MTV Classic.... I kiedy wreszcie zdobyłam i sobie przesłuchałam całą płytę (bez świec o dziwo) powiedziałam jedno-to przebija nawet These Days. A to właśnie These Days słuchałam bez przerwy przez pół roku..... :grin: SITT to moja ukochana płyta, ma naprawdę niesamowity nastrój..... Więc:
Rest In Peace-nie przeszkadza mi, ale często omijam;
Church Of Desire-uwielbiam;
Stranger In This Town-cała ja;
Ballad Of Youth-świetna od intra aż po końcówkę;
One Light Burning-jedna z najlepszych piosenek Richa w ogóle i pełna nadziei;
Mr.Bluesman-za tą jedną jakoś nie przepadam;
Rosie-to jest dopiero rock'n'roll....;
Father Time-słowa to za mało, żeby opisać;
The Answer-fajna balladka na akustyku.... i naprawdę "życiowy" tekst.
Ogólnie NIESAMOWICIE..... i tyle.
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Get Ready

Od: 18 Lip 2005 14:16
Miejscowość: Bydgoszcz Rock City XD

Postprzez Ricky Skywalker on 20 Wrz 2006 03:40

Naszło mnie dziś tak jakoś na zrobienie krótkiej recenzji "Strangera"...

So...

Turn off the lights...

Light a candle...

Welcome...
;)

Rest In Peace
- swego czasu często omijana, ale od dobrych paru miesięcy nie wyobrażam sobie tej płytki bez owej piosenki... jest nietypowa, bardzo dziwna, kojarzy mi się z takim ciemnym, średniowiecznym zamkiem pełnym duchów... after we made love tonight, our love shall rest in peace... - jakże piękna ocena tego, jak długo można wytrzymać będąc w związku z drugą osobą :D 8,5/10

Church Of Desire - looking for a window in a house of tears... i ta gitarka... :) 9,5/10

Stranger In This Town
- jak się okazuje po wypowiedziach zamieszczonych w innych recenzjach, nie jestem jedynym, który czuje się bohaterem tej piosenki... I walk alone in the darkness of the city, got no place to call home.... This is me, then. 10/10

Ballad Of Youth - genialny tekst, genialne brzmienie. Cóż więcej dodawać? 10/10

One Light Burning - jakby kolejna opowieść o mnie. Hope is somewhere ahead, shining brighly... but the past is always following close behind... Autentycznie czuję tę pieśń gdzieś tam głęboko, w sercu, duszy... whenever, wherever ;) 10/10

Mr. Bluesman - odstaje. Tekst oczywiście świetny, chwali się zaproszenie Claptona, ale ale... właśnie tu, gdy porównujemy tę piosenkę z pozostałymi z tej płyty, wychodzi w całej okazałości, że mistrz Eric został przerośnięty przez ucznia Richiego... 7,5/10

Rosie - piosenka początkowo nagrana przez zespół w sesji NJ, przez Rycha wyniesiona niemal do perfekcji. Lepszy klimat, żywsze brzmienie, ciekawszy wokal niż w przypadku wersji zaśpiewanej przez Jona. 10/10

River Of Love - dobry utwór, z rzadko spotykanym w twórczości panów z BJ typem tekstu, ale też nie wzbudza we mnie zachwytu ;) Ale też jest lepszy niż #6 ;) 8,5/10

Father Time - najlepsza ballada w historii muzyki? Nie, nie przesadzam. Jeżeli tę płytę nazywamy albumem kompletnym, utwór nr 9 jest jej kwintesencją, tym co przypieczętowało w moim odczuciu opinię, że Sambora wielkim artystą jest. 10(0)/10 ;)

The Answer - ciekawe zakończenie płyty, takie spokojne wyciszenie z poradą od serca ;) Seek the truth, you shall not find another lie... 10/10

Cóż można dodać... to moja ukochana płyta... a wszystkie przedstawione tu oceny mają o wiele wyższą wartość niż te, którymi oceniłem choćby HANDa ;)

"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
*
Richie Sambora, 29.10.2007
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
The Emperor's HAND

Od: 03 Lis 2003 03:57
Miejscowość: Creche of the Gods ;]

Postprzez ZB on 06 Mar 2007 00:31

STRANGER IN THIS TOWN to album absolutnie GENIALNY. Od początku do końca fenomenalny... Richiemu powinno się za niego postawić pomnik. A na serio to udowodnił, że zasługuje na wielkie uznanie jako gitarzysta i artysta w ogóle... Świetny rock solidnie zasilany bluesem.. Do tego niebanalne tematy, które śą tu poruszane... I ten hipnotyzujący wokal...

Rest In Peace - utwór jest kapitalny, znakomity na otwarcie. Włąściwie wystarczy jedno słowo: klimat. Naturalne są wszelkie skojarzenia z wydanym póżniej Midnight Voodoo Davida, bo jest on współautorem... Gitara i wokal mnie rozwalają... 10/10

Church Of Desire - niesamowite... To płynne przejście z poprzedniego kawałka... Utwór ma niesamowitą moc.. Tekst, Agresywne, wymiatające solówki... :pray: 10/10

Stranger In This Town - niby prosty riff, ale jaki piękny... Tekst jest powalający, jak zawsze na tym albumie... Chórki, linia gitary... Również klip jest świetny... Mit wędrownego barda...10/10

Ballad Of Youth - panowie Sambora i Morolda dali czadu... Wiedzieli o czym pisali, bo utwór przemyca ogromne dawki nadzieji i pomaga przeżyć... Zaczepiste linie sticka Tony'ego Levin'a... Chórki, głos Rich'a. :horns: 10/10

One Light Burning - kapitalne intro... Dave i Tico, a po chwili King of Swing... ABSOLUTNIE FENOMENALNE!!!!!!!!!!! Poetyckość tego tekstu, melodia, chórki, akustyki i prowadzący elektryk, zmysłowy śpiew Richiego. Solo, punkt kulminacyjny, wyciszenie, outro... ZAWSZE PRZECHODZĄ MNIE CIARY!!!!! Poważnie!!!! :pray: 10/10

Mr. Bluesman - wrażenia niezapomniane... I znów odwołanie do mitycznego, bezdomnego barda, oficjalnie do Claptona.. Swoją drogą, jego solo jest grejt, ale ciekawe jak zagrałby sam King of Swing... Wokal mnie powala...10/10

Rosie - rockowy pazur zachwyca... Kapitalne gitarowe wstawki i znakomite solówki... 10/10

River Of Love - znakomite... Bas Levin'a wymiata, perkusja Tico i oczywiście wchodzą wiosła mistrza... Bardzo gitarowo. Znów partie gitary powalają. To outro... Jak ktoś nie słyszał dema, to niech żałuje... :horns: 10/10

Father Time - Przychodzi mi na myśl tylko jedno słowo: pasja... TO JEST NIEMOZLIWE... Ten utwór powinien stać się legendą... Słychać w tym Desmonda Child'a... Moc tego kawałka poruszyłaby martwego... Czająca się burza, która w końcu razi z całym impetem. Bo solówki po prostu rażą geniuszem.Genialny tekst, genialne gitary, NIEZIEMSKI WOKAL, chórki, klimat, klawisze... :pray: 10/10

The Answer - cisza po burzy... Świeże powietrze, przyjemny chłodzik po Father Time.. A jednak w akustyku Richiego drzemie wspaniały potencjał.. Jego ciepły głos... Słowa, które śpiewa.. Zwraca też uwagę niewiarygodne tło klawiszowe Davida. Facet jest nieoceniony. Utwór znakomity na zamknięcie takiego albumu.. I ten dzwon na wstępie... :pray: 10/10

Jak po przesłuchaniu tej płyty ktoś powie, że Richie Sambora nie potrafi grać na sześciu strunach, to niech się zgłosi do laryngologa.. Bardzo gitarowy album. Co rusz jakaś wstawka, flażolet, slide.. I nie ma w tym nic z efekciarstwa.. Czysty kunszt i geniusz. Że o solówkach nie wspomnę. Richie Sambora. King of Swing. Chylę czoła :pray: :pray: :pray:

PS. A jak ktoś jeszcze słyszał dema z prób, słyszał jak powstawały ostateczne wersje, to wow.. Makin' Magic :pray: Ta sesja to niesamowite jam session. Z tego miejsca dziękuje niezmiernie Ricky'emu za udostępnienie.

[ Dodano: 05 Mar 2007 22:31 ]
Ricky Skywalker napisał(a):mistrz Eric został przerośnięty przez ucznia Richiego...

Zupełnia się zgadzam, Ricky!!!

I chyba też muszę stwierdzić, że jest to "mój" album...

No i... Tego... Ma się ten avatarek :pray:

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez kkglitter on 25 Mar 2007 22:58

Fav track on the cd would have to be Church Of Desire or Father Time...i honestly think that Sambora is the greatest living guitarist out there,,,,he's even better live than on cd....i think the band should let him have more free reign to cut loose in the studio as well.
kkglitter
Get Ready

Od: 25 Mar 2007 05:12

Strona główna FAN CENTER Recenzje Płyt