Śródziemie

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Śródziemie

Postprzez erfea on 19 Lis 2003 20:42

Rozszerzone wydanie TTT - Pytanie jest proste: Czy może już oglądaliście to cudo?! Jeżeli tak, to która z dodanych scen wydaje się Wam najlepsza?
Dla mnie najdowcipniejsza jest scena Eowiny podającej 'gulasz' i jej rozmowa z Aragornem :grin: Dobra jest również retrospekcja w wykonaniu Faramira (ale sama zmiana jego zachowania książka-film jest niekorzystna) ,która chyba sporo wyjaśnia. Za niepotrzebny uważam pogrzeb i 'śpiew' Eowiny... raczej komiczny niż ujmujący.
Ogólnie: To trzeba obejrzeć!!! Jest kilka dodanych scen, które sporo wyjaśniają ' co autor chciał przez to powiedzieć'. Choćby taki drobiazd- skąd się wziął koń na którym Aragorn dociera do Helmowego Jaru. :clap: :grin:

*edit: sdms - zmiana nazwy tematu :)

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Kourin on 19 Lis 2003 20:50

Wiesz, jak na mój gust to 40 dodatkowych minut do filmu, który tak, czy inaczej trwa trzy godziny pełni funkcję jedynie wyciągania pieniędzy.

TTT na DVD ani na VHS nie kupiłam i nie kupię, podobnie, jak FOTR. Machina marketingu sprawiła, że filmy LOTRowskie wyłażą mi uszami, choć niegdyś byłam ich wielką fanką.

A szkoda... :stab:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez erfea on 19 Lis 2003 21:45

Machina marketingu... pewnie, że tak. Jak przy każdej wielkiej produkcji. Dla mnie LOTR jest bardzo ważną książką i pomimo wielu, wielu niedoskonałości film również zajmuje ważne miejsce w 'mojim świecie'. 40 minut, to prawie nic, ale to zawsze 40 minut! Dla kogoś kto jak np mój Ojciec nie czytał książki, te 40 minut ciut rozjaśniają sytuację... choć oczywiście nie do końca.
Tak więc od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką tej wersji (ale bez figurki, no bo to już przegięcie) i na nowo zagłębiam się w świat JRR Tolkiena widziany oczami niejakiego PJ. :headbang:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez sdms on 19 Lis 2003 23:00

Nie widziałem, nie posiadam, posdiadać nie będę... Ale jak następnym razem będę u Days to z pewnością obejrzę :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Tico on 20 Lis 2003 00:45

Hmm nie widziałem, DVD nie zamierzam kupić ale fanem jest. Mam zamiar wybrać się do Multikina na pikny 7 godzinny seans - rozszerzone wersje Drużyny Pierścienia oraz TTT. mniam :grin:
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez NiKKi Rebel on 20 Lis 2003 01:33

Nie widziałam, choc chetnie bym obejrzała ... ale heh, moze kiedys w telewizji puszcza :crazy:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez Days on 20 Lis 2003 01:50

mam, mam, mam :) cudo cudo cudo!!!

mnei sie scena ze spiewajaca Eowyna podoba.. swietnie dopasowali staroangielszczyzne do rohirrimow... obgladnij erfea na 4 plycie o muzyce, to moze tez sie przekonasz...

tymczasem jednak rada od wkurzonego elfa - przyjzyj sie dokladnie 3 i 4 plycie w poszukiwaniu malych zarysowan albo cos... dzis w media markcie pani rozpakowala przy mnie 3 pudelka - we wszystkich 3 plytki nr 3 i 4 byly zarysowane tak pieknie jakby ktos przejechal po nich szczoteczka do zebow tyle ze druciana.... na szzcescie moja juz jest wymieniona... ale takie cos to raczej nie przypadek... nie ma to jak polscy dystrybutorzy... jak nie niedokonczone tlumaczenia to taki zonk...

Kourin: machina machina, ale film moim zdaniem mimo wielu zmian (ktorych ja bym niedociagnieciami nie nazwala) jest genialny... taka ksiazke trudno przelozyc na jezyk filmu, tak by wszyscy byli choc w polowie zadowoleni... oddac swiat fantasy to naprawde trudne zadanie, bo kazdy wyobraza sobie go inaczej (kazdy ma inna wyobraznie w koncu). ale PJowi sie to udalo i choc czasami dorzucil cos od siebie, to i tak nie zmienia to faktu, ze stworzyl rzecz wielka... a to 40 min robi z rzeczy wielkiej rzecz jeszcze bardziej cudowna.. np... bo to moze i jest chwyt marketingowy, ale za to tyle ma do zaoferowania, ze sie zupelnie o tym zapomina...

Nikki: zapraszam do siebie jak tylko bede w domu :0

z reszta w ogole zapraszam - we Wrocku tez mam dvd :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 20 Lis 2003 03:13

De gustibus non est disputandum.

Chodziło mi o to, że dla mnie trzy godziny na film to o wiele za dużo. FOTR widziałam osiem razy (ewenement w mojej biografii), ale TTT trzy i za trzecim razem już ziewałam. Gdybym musiała wysiedzieć trzy godziny 40 minut na filmie to bym chyba kręćka dostała.

A machina swoją drogą ;)

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez erfea on 21 Lis 2003 00:50

No cóż z powodów kolosów na razie obejrzałam tylko film, ale do dodatków dorwę się już w sobotę! Przed chwilą sprawdziłam czy przypadkiem mój ssskaaarb nie jest również porysowany, ale nie - uffff.

Wiesz Kourin jeszcze niedawno uważałam, że oglądanie filmów więcej niż 2 razy i to i tak w dużych odstępach czasu, jest nienormalne, ale zmieniłam ten pogląd po LOTR'dzie. Teraz TTT widziałam 4 raz i już wiem, że muszę to obejrzeć jeszcze kilka razy zanim mi przejdzie na jakiś czas.
No ale to indywidualna sprawa... no bo dla mnie jest to szansa na ucieczkę w inny, lepszy świat, w którym niestety nie przyszło mi żyć... z niego czerpię siłę do robienia głupot w naszym wymiarze... :evilbat:

No Tico - ja takie maratony mogę sobie urządzać codziennie! :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 21 Lis 2003 02:00

Kourin: w rzeczy samej - jezeli chodzi o lacine...

dalej.... 3 godziny jezeli chodzi o filmy LOTR to moim zdaniem zdecydowanie za malo... ja bym dala np 3 godziny na czesc, ktorych jak wiemy jest 6 w calej ksiazce... w ten sposob ma sie czas na Bombadila :) i ma sie czas na wszystko... ale to juz bylby film tylko dla takich jak ja, zcy erfea :P czyli totalnych zapalencow...

3 godziny to akurat dla wiekszosci - my nie bedziemy AZ TAK zawiedzeni, a pozostali jakos wytrzymaja...

ja FOTRa widzialam dokladnie 12 i pol raza.... z czego ostatnie 3 i pol w wersji rozszerzonej... TTT mam jak narazie za soba 6,5 raza z czego polowa to wlasnie rozszerzona wersja... wiem ze to moze wydawac sie wiekszosci mania, ale tak naprawde nie obchodzi mnie to co ta wiekszosc o tym mysli... wychodze z zalozenia, ze kazdy ma prawo do wlasnego swira - jedni zbieraja znaczki, inny ogladaja LOTRa...

dla mnie FOTR jestbardziej sennogenny bo pierwsza czesc filmu (do Rivendell) raczej usypia, niz przykuwa uwage... Inazcej z TTT... tyle ze tam glowna scena jest scena obrony Helmowego Jaru, co dla niektorych moze byc po raz kolejny ne do zniesienia... ja za kazdym razem mam frajde, bo zauwazam cos nowego - a to smieszny uruk, a to [rzystojny elf, a to PJ z wlocznia :)

a 40 minut dodatkowych jest tak domontowanych ze na pewno bys nie usnela ;P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 23 Lis 2003 07:39

Bombadila nie mogę odżałować...

Anyway przygotowałam rodziców na krótki i zwiężły list do Wiedźmikołaja, z resztą mojego ojca też korci żeby to kupić...

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 23 Lis 2003 19:36

Bombaila nikt nie moze odzalowac... teraz podobno maja byc duze potkniecia w ROTK w postaci brakus ceny smierci Sarumana i braku Porzadkow w Shire... ale jak na dzien dzisiejszy nie wiem czy ktos by zrobil lepszy film na podstawie tej ksiazki... no chyba ze ja :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez sdms on 23 Lis 2003 19:47

Days napisał(a):ale jak na dzien dzisiejszy nie wiem czy ktos by zrobil lepszy film na podstawie tej ksiazki... no chyba ze ja :P

No ty to napewno byś zrobiła :)... Tylko kto by tyle w kinie wysiedział? :) to już lepszy byłby serial TV :grin:

Historia papiestwa
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Postprzez Gina on 23 Lis 2003 21:28

Ja na swoje nieszczęscie dvd nie mam, więc z rozszerzonego wydania pooglądałąm sobie golluma (cholernie cięzkie to to...) w empiku. i tyle :confuse:

Bombaila nikt nie moze odzalowac... teraz podobno maja byc duze potkniecia w ROTK w postaci brakus ceny smierci Sarumana i braku Porzadkow w Shire

Z Bombailem to fakt, natomiast ja PJowi wierzę, 3 części raczej nie sknoci, więc mimo braku tych dwóch scen tak zapewne wyjdę z kina zbuzią bardzo szeroko otwartą i będę chciała iść jeszcze raz...

no chyba ze ja :P

Days, tylko jeżeli zatrudniłabyś Vigga do roli Aragorna i mnie jako kego osobistą makijażystkę, stylistkę .. etc :grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 24 Lis 2003 01:38

Days, tylko jeżeli zatrudniłabyś Vigga do roli Aragorna i mnie jako kego osobistą makijażystkę, stylistkę .. etc
Masażystkę?? A może od razu w roli Arweny?? :shiner: :shiner: :shiner:

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Kourin on 24 Lis 2003 01:47

WHOA!

Skoro idziemy tym tropem, to pragnę poinformować, że odpowiednio ucharakteryzowana lama może świetnie grać konia... Eeeee, to znaczy - wierzchowca Aragorna!

:grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez sdms on 24 Lis 2003 01:51

Hm... Ja tam pozostanę przy roli Strażnika Miecza :grin:

Historia papiestwa
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Postprzez Arha on 24 Lis 2003 01:54

buuu, nie ma miejsca na wampiry :drinking: nawet Majarów nie ma...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Tico on 24 Lis 2003 02:08

Tak swoją drogą spójrzcie....jak nie zakładamy zespołu to przydzielamy sobie rolę do Władcy..hmmm czyżbyśmy chcieli być sławni? :grin:
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Days on 24 Lis 2003 04:47

Gina: pewnei zatrudnilabym Vigga bo inaczej to sobei nie wyobrazam w ogole... i oczywiscie Seana..... Beana oczywiscie ;)))) zeby Arha miala tez prace jako vizazystka/masazystka :P skoro nie ma w filmie wampirow... :P
a co do roli Arweny to bym sie musiala powaznie zastanowic, czy nei przyznac tej roli.... hm... no po prostu sobie :))))

a jezeli chodzi o PJa to ja tez mu wierze - jak narazie bronie go cala soba prawie ze :) i pewnie 3 czesc bedzie mi sei rownie bardzo podobala ;)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Różne