books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

books

Postprzez Days on 06 Wrz 2008 16:24

o dobrze wiedziec, ze cos nowego.. chociaz zanim ja skoncze Starcie Kroli, to nie wiem ile jeszcze minie :P

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

books

Postprzez Captain Kidd on 07 Wrz 2008 04:30

A ja się dzisiaj zmotywowałem i dokończyłem Kolor Magii i za mną już ponad połowa Pomniejszych Bóstw ;]

No i miałem w pewnym sensie obawy, bo po przeczytaniu pierwszej części doszedłem do wniosku, że Rincewinda i Dwukwiata nic nie przebije - myliłem się, połączenie Brutha i żółwia genialne xD A poza tym te analogie w stosunku do rzeczywistości... Wciągnęło mnie jeszcze bardziej w każdym razie XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

books

Postprzez cRaSh on 07 Wrz 2008 04:56

doszedłem do wniosku, że Rincewinda i Dwukwiata nic nie przebije

każdy chyba tak mysli, ja bylem do tego zawziety przez jakiś czas, w sensie az doszedlem do strazy i Vimesa XD Keep it up :jupi:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

books

Postprzez Days on 08 Wrz 2008 02:32

Rincewinda i Dwukiwata niestety przebija wiekszosc - nie mowie tu nawet o Strazy, czy Czarownicach (babcia Weatherwax rox my sox), ale no sorry SMIERC bije wszystko na leb :P

nie mniej jednak jezeli chodzi o takie ksiazk w dysku "obok" tych glownych nurtow, to wlasnie Piramidy, czy Pomniejsze Bostwa, ktore sa zajebiscie metafizyczne do tego... Pomniejsze Bostwa to byla dlugo dlugo moja ulubiona ksiazka terryego
"hm.. zolw.. moznaby sobie takim niezle podjesc" XD

tudziesz "niech twoje organy rozrodcze dostana skrzydel i odfruna" jest moja ulubiona klatwa XD

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Gina on 08 Wrz 2008 02:51

Days napisał(a):Rincewinda i Dwukiwata niestety przebija wiekszosc

zdecydowanie nie :lmao: w sensie dla mnie. mam do nich sentyment i beda zawsze w czolowce, w sensie Rincewind, bo Dwukwiat mniej. I wyobrazam go sobie inaczej niz w filmie, moze dlatego xD
A czarownice mnie nudza najbardziej z tego co czytalam ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

books

Postprzez Days on 08 Wrz 2008 03:17

Gina napisał(a):A czarownice mnie nudza najbardziej z tego co czytalam ;)

eee jak moze babcia nudzic. a juz w ogole - jak moze NIANIA OGG nudzic?? :P
w sensie no "Gytho, umylas zeba?" XD
moim zdaniem wszystkie czesci Czarownic, ostatnie czesci o strazy i wszelkie o Smierci i Susan sa najbardziej dojrzalymi ksiazkami Terrego. W sensie chodzi w nich o cos wiecej, niz tylko o dobra zabawe, jak w ksiazkach z Rincewindem (ktore powoli robia sie przewidywalne, aczkolwiek nadal sie je milo czyta i jest to dobra rozrywka... ale taka coraz prostsza). W sensie np zabawa konwencja w Trzech Wiedzmach - Hamlet, Makbet i bajki dla dziecki. Potem motywy z bajek i z Wladcy Pierscieni w Wyprawie Czarownic i genialna wrecz walka ze stereotypami w Panowie i Damy (jak na poczatku nie docieral do mnie ten wizerunek, tak teraz uwielbiam Terrego za to, co tam zrobil z Elfami). Maskarada troche moze slabsza, bo to z kolei byla wlasnie wariacja na temat Upiora w Operze z czarownicami w tle... ale Carpe Jugulum, ktore znowu bylo swietna zabawa ze stereotypami i przemieszaniem konwencji, mocno zakrapiane metafizyka, to znowu high level.

Straz tez zaczynala od prostej rozrywki, ale potem Na Glinianych Nogach, Bogowie Honor Ankh Morpork, Piaty Elefant i Straz Nocna to dokladnie ten sam szlak, ktorym Terry idzie w Czarownicach, czy w calej serii o Smierci...

Czarownice sa slabsze z kolei w tej calej serii o Tiffany i Ciutludziach, ale wiadomo - nie sa to ksiazki o nich. Nie mniej jednak im jest ich wiecej, tym ta seria robi sie ciekawsza (od slabych Wolnych Ciutludzi, przez lepszy Kapelusz Pelen Nieba az do bardzo dobrego Zimistrza - coraz wiecej babci i Niani przede wszystkim :P).

ale to ja tak generalnie mam z ksiazkami Terrego, ze wole, gdy pisze o czyms z wieksza glebia tym swoim sarkastycznym tonem. dociera do waznych rzeczy bawiac sie konwencja i opierajac historie na starych bajkach czy innych takich rzeczach. a jednoczesnie nie przynudza i nie snuje rozwazan , ktore nie maja wiekszego sensu.

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez erfea on 08 Wrz 2008 03:18

Pratchett to tak nie za bardzo smocze klimaty... ale może kiedys po kawałku... kto wie ;)

Ale ja tu w zupełnie innej sprawie - jakby Ktoś chciał się zapoznać z Żarnami Niebios Kossakowskiej a zna już Obrońców Królestwa to niech sobie da siana bo w Żarnach są te same opowiadania + 2 nowe... ja wczoraj nabyłam Żarna licząc na jakieś nowe fajne historie i się niestety mocno rozczarowałam... zaczynam czytać... może jakość tych nowych jakoś zrekompensuje mi resztę...;]

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

books

Postprzez Arha on 08 Wrz 2008 03:19

e tam :P Straż i tylko straż - no dobra, nie tylko; straż + Vetinari XD no i oczywiście Śmierć... z czarownicami jest ten problem, że nierówne są te części z nimi; w sensie Trzy wiedźmy, Wyprawa i Panowie i Damy - genialne, ale Maskarada i Carpe Jugulum już dużo słabsze. Pozostałe serie nie mają aż takich spadków formy chyba. No, zwłaszcza Vimes nie ma ;)

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

books

Postprzez Captain Kidd on 08 Wrz 2008 03:20

Days napisał(a):Rincewinda i Dwukiwata niestety przebija wiekszosc

Nawet jeśli tak jest (lub, Gina - nie jest xD), to to mnie tylko pozytywnie nastraja do pozostałych części - bo tak, jak napisałem wcześniej, to połączenie było dla mnie bardzo dobre.
A jutro zaczynam Piąty Elefant :]
I w sumie, to wypadałoby kupić coś z czarownic teraz, bo jeszcze nic nie mam (a póki co posiadam 10 części :P).

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

books

Postprzez Days on 08 Wrz 2008 03:34

Captain Kidd napisał(a):A jutro zaczynam Piąty Elefant

eee Piatego Elefanta zanim w ogole poznasz Vimesa w Straz Straz (w sensie jego pijackie eskapady i w ogole..) i to wszystko, co zrobil ze straza przez Zbrojnych, Na Glinanych Nogach i Bogowie Honor Ankh Morpork? w sensie dla mnei to zly pomysl. tzn niby lacza sie tylko postacie, ale no trza by wczesniej poznac Vimesa i na bogow - wiedziec jaki jest Lord Vetinari :P bo Vetinari rzadzi!!! :P

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Captain Kidd on 08 Wrz 2008 03:41

Ze Straży mam tylko Straż Nocną, Potworny Regiment, Prawdę, no i właśnie Elefanta :>
To czyli, że jutro zaczynam cykl ze Śmiercią - wg powstania, Mort jako pierwszy... I mam nadzieję, że póxniej spokojnie mogę czytać Kosiarza, Muzyke Duszy i złodzieja czasu, wg tej kolejności? ;>

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

books

Postprzez Days on 08 Wrz 2008 03:47

No dokladnie - lepiej sobie jednak zakup poczatki strazy, bo to zajebiaszczy cykl jest.

a Smierc idzie dokladnie, jak mowisz - Mort, Kosiarz, Muzyka Duszy, Wiedzmikolaj i Zlodziej Czasu.

generalnie, jakbym byla w twojej sytuacji i miala te wszystkie ksiazki o Smierci w rekach, to bym miala w nosie wszystko inne byleby tylko jak najszybciej przez Kosiarza, Wiedzmikolaja i Zlodzieja Czasu przejsc :P no i muzyke duszy tez :P

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Captain Kidd on 08 Wrz 2008 03:52

Wiedźmikołaja jeszcze nie mam, ale zamówię pewnie razem z tymi czterema brakującymi ze Straży (tak będę miał chociaż dwa całe cykle z głowy). W ogóle, mogłem kupować od Koloru do Regimentu, nie byłoby problemu... XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Re: books

Postprzez 99-in-the-shade on 08 Wrz 2008 04:06

Days napisał(a):tudziesz "niech twoje organy rozrodcze dostana skrzydel i odfruna" jest moja ulubiona klatwa XD

Lol? :lmao: :lmao:
Jeszcze trochę, to chyba się za coś TP wezmę, mimo że to nie mój klimat, ale te hasła... XD

'Ludzie pracują latami, aby stać się sławnymi, a potem mówią, że nie mogą tego znieść. Niech spadają i zrobią miejsce dla kogoś, kto może!' - Jon Bon Jovi
Awatar użytkownika
99-in-the-shade
Livin' On A Prayer

Od: 22 Paź 2004 01:40
Miejscowość: Zabrze

books

Postprzez Arha on 08 Wrz 2008 04:13

No straż to wypadałoby po kolei czytać...
A ja sobie kupiłam w końcu "Chłopaki Anansiego" Gaimana i ojoj, uwielbaim gościa :D poza tym po przeczytaniu "Marilyn Monroe - ostatnie seanse" stwierdzam, że jej psychoanalityk ma jeszcze bardziej nasrane w głowie niż ona. A najciekawszą książką, jaką miałam w rękach ostatnimi czasy jest chyba"Młot na czarownice" - niestety nie zdążyłam wyjść poza 1 eozdział, bardzo kiepsko staropolski, więc nie poznałam sposobów, w jaki czarownice zawierają pakt z szatanem - ale generalnie mogę się domyślić XD

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

books

Postprzez cRaSh on 08 Wrz 2008 05:21

Straż i tylko straż - no dobra, nie tylko; straż + Vetinari

musze na te piwa do wrocka przyjechac XD

I Kidd zacznij elefanta prosze XD straz sie za wolno rozwija, a Vimes w elefancie juz jest tym dojrzalym Vimesem, ktorego terry czyni jeszcze dojrzalszym w strazy nocnej i thudzie! (ktorego uwielbiam i ktorego ma moja byla i nie chce oddac :wall: ).

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Days on 09 Wrz 2008 01:33

cRaSh napisał(a):I Kidd zacznij elefanta prosze XD straz sie za wolno rozwija, a Vimes w elefancie juz jest tym dojrzalym Vimesem,

jest dojrzaly, ale trzeba no wiedziec skad on jest taki dojrzaly no XD w sensie kurcze walka Vimesa z alkoholem jest fajna :P i fajnie sie o tym czyta ;) ale no od Elefanta sie czyta o nim jeszcze fajniej :P

i kurde mowie wam - George RR Martin jest zajebiaszczy, ale moglby pisac te ksiazki krotsze niz 1000 stron, bo to sie fatalnie czyta w lozku :/

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Arha on 17 Wrz 2008 02:20

Mam "Piekło pocztowe" ; :grin:
I jak na razie nie czuję się powalona na kolana talentem i błyskiem humoru. Ale to dopiero 50 strona...
...i przedostatni Pratchett jaki mi zostaje... :/

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

books

Postprzez cRaSh on 17 Wrz 2008 02:54

No nie mow że nie lalas z perspektywy wolnosci Vetinariego XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Days on 17 Wrz 2008 03:13

ja troche lalam XD moze nie tak jak zazwyczaj, ale w sumie tez dopiero sie zaczyna XD

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne