Muzykańci ;p

Strona główna OFFTOPIKI Sprzęt Muzyczny

Postprzez ZB on 14 Lis 2007 03:40

Captain Kidd napisał(a):Ale nie brzmienia :> Żadne tam Ibanezy, Gibsony (wewntualnie V-flying) czy inne badziewia. Stratocoaster to jest to :P

Dokładnie. No i Stratocaster to jest najpiękniejszą gitarą.

Days napisał(a):brzmienie to jest juz akurat kwestia gustu

Bo wygląd to nie :P

Days napisał(a):brzmienie elektryka to kwestia przesteru, jaki pod niego podepniesz, ewentualnie przystawek. a czy to jest strat, czy lp, czy v-fly, czy SG, czy kurde sztacheta z plotu, to ma juz naprawde minimalne znaczenie :P

Najlepsze jest to, że to nie jest prawda :grin: Mogłoby się wydawać, że wszystko zależy od pieca, ale nie. Np od razu słychać, że Kramery Rycha nie miały tak głębokiej barwy jak późniejsze Straty Fendera. ;)

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez Captain Kidd on 14 Lis 2007 03:58

Days napisał(a):dla mnie strat to zawsze byl taki oklepany styl - bez polotu.

Ale gitary tej firmy są najbardziej uniwersalne :P Brzmią prosto, ale za to jak pięknie... XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez Days on 14 Lis 2007 04:39

ZB napisał(a):ajlepsze jest to, że to nie jest prawda :grin: Mogłoby się wydawać, że wszystko zależy od pieca, ale nie. Np od razu słychać, że Kramery Rycha nie miały tak głębokiej barwy jak późniejsze Straty Fendera. Wink

sam jestes nieprawda, bo to nie jest kwestia ksztaltu, tylko PRZYSTAWEK, strun i wykonania. no kurde chlopaki troche fizyki - jak masz pudlo rezonansowe, to oczywiscie ze ono ma wplyw na dzwiek gitary. ale w przypadku gitar elektrycznych nie mam mowy o pudle rezonansowym, bo kurde powietrze nie wlazi do srodka wiosla, bo kurde nie ma gdzie i nie ma jak.

za dzwiek i brzmienie odpowiedzialne sa przystawki - humbakery i inne pickupy, mostki i inne bzdury. w przeciwnym razie dupny psuedostrat by brzmial jak fender tylko dlatego, ze ma taki sam ksztalt. a Epiphone LP by brzmial jak Gibbson LP z tych samych powodow :P

bzdury opowiadacie i tyle.

ZB napisał(a):Bo wygląd to nie :P

chodzilo akurat o to ze brzmienie nie zalezy od ksztaltu i ze jest tylko kwestia gustu, zatem nie moze byc traktowane jako argument :P podobnie jak wyglad XD ale na poczatku dyskusja nie byla merytoryczna, dopoki Kidd nie sprobowal jej taka uczyc watpliwym argumentem brzmienia :P

Captain Kidd napisał(a):Ale gitary tej firmy są najbardziej uniwersalne :P Brzmią prosto, ale za to jak pięknie..

oj bzdura. gitary gibbsona sa tak samo uniwersalne :P brzmia rownie prosto i rownie pieknie, jak im sie ten sam przester ustawi :P a za to jak zajebiscie wygladaja XD
Ostatnio edytowany przez Days, 14 Lis 2007 05:12, edytowano w sumie 1 raz

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez ZB on 14 Lis 2007 04:54

Days napisał(a):sam jestes nieprawda

Co za kobieta :grin:

Days napisał(a):za dzwiek i brzmienie odpowiedzialne sa przystawki - humbakery i inne pickupy

Przecież kurna wiem, ze nie ma tu pudła rezonansowego. Ale to świadczy o tym, że te humbuckery ("hunbreakery" ;P ) najlepsze są produkcji Fendera :P I się Gibson chowa.

Days napisał(a):chodzilo akurat o to ze brzmienie nie zalezy od ksztaltu i ze jest tylko kwestia gustu, zatem nie moze byc traktowane jako argument :P podobnie jak wyglad XD ale na poczatku dyskusja nie byla merytoryczna, dopoki Kidd nie sprobowal jej taka uczyc watpliwym argumentem

Ło faq.. :rofl: Bełkot tygodnia :D

Days napisał(a):brzmia rownie prosto i rownie pieknie, jak im sie ten sam przester ustawi

Co Ty mówisz, kobieto, puchu marny? Przester? A jak przester jest wyłączony, to co? Nie mogą pięknie brzmieć? :shiner:

Days napisał(a):za to jak zajebiscie wygladaja

Daj spokój... Les Paule są takie nijakie... Bleee A Straty ze swoimi rogami wymiatają :horns:

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez Captain Kidd on 14 Lis 2007 05:13

Days napisał(a):kurde chlopaki troche fizyki

Jak chłopaki, jak chłopaki? ZBychu się tylko wypowiadał w tej kwestii XD

Days napisał(a):oj bzdura. gitary gibbsona sa tak samo uniwersalne brzmia rownie prosto i rownie pieknie, jak im sie ten sam przester ustawi a za to jak zajebiscie wygladaja

No tak jak mówiłaś, gust po prostu :P Gibsony są brzydkie xD Znaczy się nie brzydzkie, tylko brzydsze niż Stratocoastery :P

I ja się tam za bardzo nie znam od strony technicznej, dlatego pod uwagę biorę tylko dźwięk i na drugim planie wygląd :P

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez Days on 14 Lis 2007 05:24

ZB napisał(a):Ale to świadczy o tym, że te humbuckery ("hunbreakery" ;P ) najlepsze są produkcji Fendera :P I się Gibson chowa.

a sam sie chowasz :P Gibson i Fender to rownorzedne kompanie gitarowe :P i nie czepiaj sie literowek :P

ZB napisał(a):Ło faq.. #rofl Bełkot tygodnia #zeby

problemy z czytaniem ze zrozumieniem? :P I hate it when people need it spelled out for them :P jak to Metatron mawial :P

ZB napisał(a):A jak przester jest wyłączony, to co? Nie mogą pięknie brzmieć? :shiner:

brzmia tak samo :P w sensie jak ich do niczego nie podlaczysz, to prawie ich nie slychac XD a jak juz je podlaczyc do pieca, to brzmia rownie dobrze. ale Gibson lepiej wyglada XD

ZB napisał(a):aj spokój... Les Paule są takie nijakie... Bleee A Straty ze swoimi rogami wymiatają #horns

takie rogi :P rogi to ma SG XD LP za to ma jednego roga i jest slicznie oplywowy XD i ma fajniejsze gryfy... i no mam obrazek ktory na pewno do panow przemowi:

Image

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez agatka on 14 Lis 2007 06:32

Captain Kidd napisał(a):Stratocoaster to jest to

ZB napisał(a):Nic nie pobije Strata

Ou je, ou je! Zloty, jak u Malmsteena. Albo czarny. Bajer.

No i Ibanezy tez spoko, jak nic!

Image
Awatar użytkownika
agatka
It's My Life

Od: 06 Cze 2004 00:26
Miejscowość: Krosno City

Postprzez def.leppard on 15 Lis 2007 05:18

Powiem tak :) chciałbym mieć i gibsona i strata i jacksona iiii Explorera (mój ulubiony kształt, a jak widze jak na nim Richie gra Get Ready, albo Phil Collen gra photographa to mi staje :) ) ... Jebanezów nie lubię :)

[ Dodano: 15 Lis 2007 04:18 ]
PS. dźwięk zależy też od rodzaju drzewa z którego wykonany jest korpus :) najlepszą jakoś brzmienia uzyskujemy an przystawkach piezoelektrycznych ... niestety jest to sprzet bardzo drogi i musi byc utrzymywany w sterylnych warunkach daleko od źródeł ciepła czy wilgoci :) a po za tym nie możemy porównywać dźwięku Les Paula i Stratocastera bo to dwa inne typy gitar i każda gitara ma inne przeznaczenie ... Les Paul nadaje się "do ciepłej gry" ponieważ możemy uzyskać niezwykle miękki dźwięk grajac na przystawce przy gryfie, natomiast jeżeli lubimy ciężkie riffy wtedy przerzucamy na humbackera przy mostku :) co do stratocastera są to gitary zaprojektowanie głównie do gry bluesowej przedewszystkim solowej ... poprzez zastosowanie singlii gitara ma znacznie zadziorniejszy dźwięk niż Les Paul :) także nie zagra sie wszystkiego bardzo ładnie i na tym i na tym :) (dla tego też słynni gitarzyści mają w ciul róznych gitar) :)

Honor, Ojczyzna, RICHIE SAMBORA !
def.leppard
Get Ready

Od: 09 Lis 2007 13:56

Re:

Postprzez jc312 on 05 Wrz 2008 18:55

def.leppard napisał(a):Powiem tak :) chciałbym mieć i gibsona i strata i jacksona iiii Explorera (mój ulubiony kształt, a jak widze jak na nim Richie gra Get Ready, albo Phil Collen gra photographa to mi staje :) ) ... Jebanezów nie lubię :)

[ Dodano: 15 Lis 2007 04:18 ]
PS. dźwięk zależy też od rodzaju drzewa z którego wykonany jest korpus :) najlepszą jakoś brzmienia uzyskujemy an przystawkach piezoelektrycznych ... niestety jest to sprzet bardzo drogi i musi byc utrzymywany w sterylnych warunkach daleko od źródeł ciepła czy wilgoci :) a po za tym nie możemy porównywać dźwięku Les Paula i Stratocastera bo to dwa inne typy gitar i każda gitara ma inne przeznaczenie ... Les Paul nadaje się "do ciepłej gry" ponieważ możemy uzyskać niezwykle miękki dźwięk grajac na przystawce przy gryfie, natomiast jeżeli lubimy ciężkie riffy wtedy przerzucamy na humbackera przy mostku :) co do stratocastera są to gitary zaprojektowanie głównie do gry bluesowej przedewszystkim solowej ... poprzez zastosowanie singlii gitara ma znacznie zadziorniejszy dźwięk niż Les Paul :) także nie zagra sie wszystkiego bardzo ładnie i na tym i na tym :) (dla tego też słynni gitarzyści mają w ciul róznych gitar) :)

Bardzo dobrze powiedziane :)

"An angel's smile is what you sell
You promise me heaven, then put me through hell................"
Awatar użytkownika
jc312
Get Ready

Od: 04 Wrz 2008 16:56
Miejscowość: Jasło

Muzykańci ;p

Postprzez Days on 06 Wrz 2008 00:58

def.leppard napisał(a):co do stratocastera są to gitary zaprojektowanie głównie do gry bluesowej przedewszystkim solowej

a mnie to nie pasuje - wiekszosc bluesmanow, na czele z bb kingiem np gra na gibsonach tych takich podwojnie wywinietych. BB King ma mawet swoj wlasny model gibsona. teraz nawet nie moge skojarzyc typowego bluesmana grajacego na czyms innym niz wlasnie taki gibson.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Re: Muzykańci ;p

Postprzez Captain Kidd on 06 Wrz 2008 01:27

Days napisał(a):teraz nawet nie moge skojarzyc typowego bluesmana grajacego na czyms innym niz wlasnie taki gibson.

Clapton ;) W Gdyni przez cały koncert grał tylko i wyłącznie na Stratocasterach.

I nie zapominajmy, że większość tych bluesmanów (o ile nie używa gitar własnych projektów) gra na Gibsonach, ale modelach Les Paula (a to zupełnie co innego).

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Muzykańci ;p

Postprzez Days on 06 Wrz 2008 02:08

Captain Kidd napisał(a):I nie zapominajmy, że większość tych bluesmanów (o ile nie używa gitar własnych projektów) gra na Gibsonach, ale modelach Les Paula (a to zupełnie co innego).

no wlasnie nie. na les paulach graja rockmani. typu Slash, czy cos. tu sie zgodze z kolega wyzej. bluesowcy graja na takich wlasnie bbkingowatych - znaczy na lucille i podobnych typach:
http://www.celebrityrockstarguitars.com ... ed_950.jpg
http://i.pbase.com/g4/39/693939/2/65400839.mOhIezHw.jpg
a to nie jest Les Paul, jak widac po ksztalcie :P

Jest jeszcze Gibson Blues Hawk, troszke podobny do LP z takimi fajnymi wycieciami po bokach (http://www.productwiki.com/upload/image ... s_hawk.jpg),
ale mi wlasnie chodzi o takie wieksze gitary - bo Lucille ma duzo wieksze pudlo niz standardowy LP ale tez czasami miewa takie wyciecia jak BH (te wyciecia to mi sie w ogole kojarza z takim bluesem z poludnia stanow :P).

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Muzykańci ;p

Postprzez Captain Kidd on 06 Wrz 2008 02:13

Ok, przyznaję się - pomyliłem - napisałem odwrotnie xD Ale to wszystko przez to, że jakoś w pamięci utkwił mi obraz Lesa Paula z właśnie taką typową, dużą gitarą bluesową.

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Muzykańci ;p

Postprzez Days on 06 Wrz 2008 02:22

no co ty.... w koncu Les Paul to chyba najbardziej rozpoznawalny ksztalt gitary na swiecie (chociaz pewnie stratocasterowcy beda sie sprzeczac :P). w sensie moje kochanie, moj niedoscigniony ideal i w ogole no:

http://www.absoluteguitartuition.com/Gi ... lassic.jpg

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Muzykańci ;p

Postprzez Captain Kidd on 06 Wrz 2008 04:42

Ja zbieram na porządnego Fendera ;>

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Muzykańci ;p

Postprzez cRaSh on 06 Wrz 2008 04:54

Ze to sie czymś rózni od siebie? XD Pudło i struny :lmao:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Re: Muzykańci ;p

Postprzez jc312 on 06 Wrz 2008 16:03

Days napisał(a):no co ty.... w koncu Les Paul to chyba najbardziej rozpoznawalny ksztalt gitary na swiecie (chociaz pewnie stratocasterowcy beda sie sprzeczac :P). w sensie moje kochanie, moj niedoscigniony ideal i w ogole no:

http://www.absoluteguitartuition.com/Gi ... lassic.jpg

Cos pieknego :) Ale jak dla mnie to nie ma znaczenia czy to strat czy les paul.... dla mnie najwazniejsze jest wziasc gitare do reki, pograc chwile i wtedy ocenic czy mi pasuje czy nie biorac pod uwage 3 czynniki: wyglad, brzmienie oraz to czy jest dla mnie wygodna czy nie :) Dla mnie wypadkowa tych trzech czynnikow sklada sie na to czy chcialbym posiadac taka gitare czy nie:)

Takie jest moje zdanie:)

Pozdrawiam :)

"An angel's smile is what you sell
You promise me heaven, then put me through hell................"
Awatar użytkownika
jc312
Get Ready

Od: 04 Wrz 2008 16:56
Miejscowość: Jasło

Muzykańci ;p

Postprzez Days on 06 Wrz 2008 16:25

cRaSh napisał(a):Ze to sie czymś rózni od siebie? XD Pudło i struny :lmao:

a ja myslalam, ze faceci to tylko kolorow nie rozrozniaja, a ksztalty to juz idzie - zwlaszcza, zbey odroznic np te bardziej pelne od tych mniej :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Poprzednia

Strona główna OFFTOPIKI Sprzęt Muzyczny