Co nowego w płytotece?

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 15 Lip 2008 14:54

Captain Kidd napisał(a):To w pewnym sensie jakiś rodzaj muzycznego rasizmu. Ruda=źle śpiewa

no wcale nie prawda, bo przeciez Tori Amos <3<3<3 ale wlasnie przez to mi sie kojarzy z marna kopia oryginalu.
i powiem Ci tak - trudno znalezc babke grajaca na fortepianie, ktora w jakis sposob nie bedzie sie kojarzyc z kopia Tori. no trudno no... i w sumie wlasnie nawet nie chodzi o styl, bo Amos juz mierzyla sie praktycznie z kazdym stylem.
ale nie przecze - czasami oplaca sie dac szanse.
Captain Kidd napisał(a):To kwestia płci - gdyby facet śpiewał w ten sposób, dla ciebie ok - DeGraw, Blunt i inni, dla mnie tak sobie :> Może to dziwne, ale ja wolę dziewczyny (XD)

eee tam XD po pierwsze - NIE LUBIE BLUNTA zeby bylo jasne - uwazam, ze skrzeczy, nie umie spiewac i jest nudny XD taka to zenada wiec mi tu nie wrzucaj, co XD
po drugie - lubie spiewajace kobitki - Amos, Jones, Cassidy (chociaz ta to troche inna epoka), Tunstall... kurcze nawet kilka piosenek Melui lubie XD chociaz uwazam, ze ona ostatnio ciagle to samo spiewa.
po trzecie - to nie jest tak, ze lubie wszystkich facetow z fortepianem, a babki to rzadko kiedy. w sensie no facetow nie ma az tylu - lubie Culluma, ale on wyprawia takie rzeczy ze wow, lubie Buble ale on nie gra i bardziej swinguje. Lubie Cincotti'ego i DeGrawa ale bez zbytniej przesady. w sensie lubie i tyle ;) takze tego nie jest duzo. natomiast Amos i Tunstall uwielbiam XD

i dzieki za linki - sobie zaraz poslucham i sie zobaczy.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Co nowego w płytotece?

Postprzez cRaSh on 15 Lip 2008 15:29

kto to Tori Amos? :shiner:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 15 Lip 2008 17:34

Days napisał(a):ale wlasnie przez to mi sie kojarzy z marna kopia oryginalu.

Ale gdyby ona chciała naśladować Tori, to poszłaby w bardziej alternatywną stronę, a nie w pop no :> I ja rozumiem to, że każda dziewczyna grająca na fortepianie może się z nią kojarzyć. Ale to nie znaczy, że ją kopiuje. Przykładów nie trzeba szukać zbyt daleko - PJ Harvey i jej White chalk. Czy też kogoś naśladowała? Nie. Na pianinie gra dopiero od niedawna, dopiero uczy się - jak Alison z A Fine Frenzy.

Days napisał(a):NIE LUBIE BLUNTA

Ok, sorry, Bluntem rzuciłem akurat tylko dlatego, że oprócz DeGrawa skojarzył mi się jaki typowo babski piosenkarz. Maroon 5 w takim razie XD

Days napisał(a):lubie spiewajace kobitki

A Amy Macdonald znasz? Bo ona akurat idealnie wbija się w to, co napisałaś wcześniej o AFF - typowe granie, śpiewanie, niewyróżniające się spośród innych. A jednak ma coś w sobie.

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 15 Lip 2008 22:14

cRaSh napisał(a):kto to Tori Amos?

idz i sie dowiedz XD a potem przyjdz i przepros :P

i no kurcze wlasnie nie, bo jak obydwoje napisalismy - Tori robila juz WSZYSTKO w sensie muzycznym. od latwo wpadajacych w ucho kawalkow po total alternative, wiec nasladowac Tori muzycznie mozna na wiele sposobow ;)
i nie mowie, ze ona to robi. tylko ze mi sie tak skojarzyla - zwlaszcza w tej drugiej piosence, ktora dales, jak probuje robic dziwne rzeczy przy fortepianie XD

ale no mowie - to sa glownie moje odchyly, z ktorymi staram sie walczyc XD
Captain Kidd napisał(a):Przykładów nie trzeba szukać zbyt daleko - PJ Harvey i jej White chalk.

mowie ze trudno, ale nie mowie ze jest to niemozliwe. ta cala Amanda z Dresden Dolls to tez ten typ, ktory trudno nazwac kopia Amos. czy tez Norah Jones. ale kazda z nich ma cos special w sobie i swojej muzyce. a te wszystkie laski, ktore teraz sie probuje, a z ktorych gro gra na pianinie, nie maja nic specialnego w sobie. i trudno mi jest odgonic wrazenie kopii...

Captain Kidd napisał(a):Maroon 5 w takim razie

marooni sie nie fortepiania ;) i fajnie funkuja ;) i chcialam zauwazyc, ze mnie obrazasz tym babskim graniem XD kajaj sie mi tu zaraz XD

a Amy McDonald tez znam w sumie kilka piosenek no i tak samo jak ta twoja wyzej - nie przeszkadza mi, ale tez mnie nie urzeka. w sensie niech sobie bedzie, ale nie zebym zaraz sie musiala nad nia rozplywac, bo i nie mam nad czym. ale nie jest zle. zeby nie bylo ;)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 15 Lip 2008 23:46

Days napisał(a):a potem przyjdz i przepros :P

Najlepiej na kolanach, wtedy będzie ci wybaczone XD

Days napisał(a):marooni sie nie fortepiania ;)

Nie wiem, nie znam ich poza tym, co leci w radiu. Ale to był tylko taki przykład kolejnego zespołu dla dziewczyn :P Dziewczyna nie polubi drugiej śpiewającej dziewczyny mniej więcej w jej wieku tylko dlatego, że robi to dobrze. Potrzebuje czegoś więcej. Faceta owszem ;) I o to tu chodzi - o płeć, a przez to także i podejście :> I wiem, że zaprzeczysz, ale to się dzieje poza tobą, taka jest róznica w psychice męskiej i kobiecej ;>

Days napisał(a):nie przeszkadza mi, ale tez mnie nie urzeka.

I jak wyżej, byłabyś dwudziestoletnim chłopakiem, to by urzekła XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Re: Co nowego w płytotece?

Postprzez 99-in-the-shade on 16 Lip 2008 04:14

Captain Kidd napisał(a):Nie wiem, nie znam ich poza tym, co leci w radiu. Ale to był tylko taki przykład kolejnego zespołu dla dziewczyn :P Dziewczyna nie polubi drugiej śpiewającej dziewczyny mniej więcej w jej wieku tylko dlatego, że robi to dobrze. Potrzebuje czegoś więcej. Faceta owszem ;) I o to tu chodzi - o płeć, a przez to także i podejście :> I wiem, że zaprzeczysz, ale to się dzieje poza tobą, taka jest róznica w psychice męskiej i kobiecej ;>

Dzięki, właśnie mi wyjaśniłeś to, co mnie od lat zastanawia - dlaczego tak nie znoszę śpiewających bab :lmao: :lmao: :lmao: :lmao: :lmao:

'Ludzie pracują latami, aby stać się sławnymi, a potem mówią, że nie mogą tego znieść. Niech spadają i zrobią miejsce dla kogoś, kto może!' - Jon Bon Jovi
Awatar użytkownika
99-in-the-shade
Livin' On A Prayer

Od: 22 Paź 2004 01:40
Miejscowość: Zabrze

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 16 Lip 2008 15:38

Captain Kidd napisał(a):Dziewczyna nie polubi drugiej śpiewającej dziewczyny mniej więcej w jej wieku tylko dlatego, że robi to dobrze. Potrzebuje czegoś więcej. Faceta owszem

eeee tam - generalizujesz :P
w sensie no ja nie polubie nikogo, kto robi cos TYLKO poprawnie no XD taki ze mnie wiecznie niezadowolony, dazacy do perfekcji elf, ze no od wszystkich oczekuje TEGO CZEGOS. ale tylko wtedy, gdy mam zamiar na punkcie tego kogos piac i pisac peany. a jak ma mi tylko nie przeszkadzac, to czy facet czy baba - jak robi cos poprawnie, to ok :P

i zeby dac kontrprzyklad - tyle bab ile spiewa teraz w tym samym stylu, tyle meskich "indie" bandow, ktore tez czesto gesto nie graja za bardzo roznie od siebie. i co? i no nie lubie ich wszystkich, a wrecz jest kilka, do ktorych mam podejscie dokladnie takie samo jak do tych bab. zeby ich polubic, nie wystarczy by grali poprawnie, dobrze. musza miec cos wiecej no ;)
i kurde myslalam ze o to chodzi, bo przeca chodzi oto, zeby sie wyrozniac wsrod tlumu innych, tak samo dobrych... nie?

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 17 Lip 2008 20:45

ale jesli chodzi o mnie to jest cos w tym co Kidd pisze :lmao:
w sensie ja na 'dzien-dobry' daje fory facetom. Babka jak spiewa to musi byc inna, oryginalna i w ogole ponad wszystko. Musi miec cos co ja mega odroznia od wszystkiego innego zebym zwrocila uwage. a na spiewajacych facetow zwracam uwage nawet gdy sa 'tylko' dobrzy...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 17 Lip 2008 21:42

jak tam sie chcecie - kazda baba inna :P moznaby zrobic kurde ankiete XD

anyways chcialam tylko powiedziec, ze po dokladnym zapoznaniu sie z Fratellisami nowymi jestem baaaardzo na tak. a juz pianinko w Milk&Money wymiata i generalnie chodze i slucham tego non stop tylko dla tego fragmentu :D

ale no Acid Jazz Singer ma rewelka text. w ogole same fajne historyjki chlopaki opowiadaja. chociaz przyznam, ze wiele klimatycznie pierwsza i druga plyta sa ze soba bardzo blisko.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 17 Lip 2008 22:34

Days napisał(a):kazda baba inna :P

ojj to zdecydowanie XD dlatego facetom tak trudno trafic :lmao:

Co do Fratellisow, ja swoim zwyczajem na razie przyswoiłam pierwsza cześć płyty tak na tip top. I póki co ją kocham. I Look Out Sunshine ma genialny tekst i w ogole <3 Zreszta jak slysze w heady tale: "Won't you sell a drink or three And maybe we'll think clearer for a while" to sobie mysle ze w koncu ktos mnie rozumie :lmao:

I fakt, klimatycznie mozna powiedziec dalszy ciag pierwszej plyty ale jak dla mnie to - DZIEKI BOGU! - w sensie wtedy stworzyli taki genialny klimat ze sie balam ze nie uda sie tego juz powtorzyc. Udalo sie. Bez jakiejs meczacej wtornosci, wiec poklony dla nich :D
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 17 Lip 2008 23:53

Gina napisał(a):I Look Out Sunshine ma genialny tekst i w ogole

no to fakt. piosenka jest genialna. i zgadzam sie totalnie - swietnie im sie udalo utrzymac ten klimat. i w ogole ten ich caly storytelling piosenkowy. no strasznie mi sie to w nich podoba.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez cRaSh on 18 Lip 2008 01:33

aż sobie ściągne XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 18 Lip 2008 01:56

a pierwsza masz? bo to trza najpierw posluchac Costello Music no :D zwlaszcza 'Ole Black'n Blue Eyes, ktore mi sie caly dzien spiewa :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 18 Lip 2008 02:22

Days napisał(a):bo to trza najpierw posluchac Costello Music no :D

zdecydowanie :) W ogole dla mnie Costello Music sie stalo juz niejako pozycja obowiazkowa w kazdej kolekcji i sobie nie wyobrazam zycia bez tych dzwiekow :D Lapie plyta pod Henrietty i nie puszcza az do konca, czyli do kawalka o ktorym Days pisze :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez cRaSh on 18 Lip 2008 02:34

Drugiej slucham, pierwsza sie sciaga - look out sunshine <3 i no, fajnie tak cos nowego ciagle znajdowac, dzieki :D
I zakaszam opis bejb XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 18 Lip 2008 02:47

bo u mnie sie wlasnie zaczelo od teledysku do Ole Black'n Blue Eyes pewnego wakacyjnego dnia na mtv2europe. i no dalej bylo lepiej i lepiej i no chlopaki z textami wymiataja:
"I said tell me your name is it sweet?
She said my boy it's dagger"

czy z refrenu:
"Gave me gear thank you dear bring your sister over here
Let her dance with me just for the hell of it"

w ogole uwielbiam Chelsea Dagger. w ogole wszystko uwielbiam :P a zwlaszcza to pianinko z Milk&Money ktore wlasnie wyladowalo na dzwonku na komorce XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 23 Lip 2008 05:21

Ściągnąłem sobie coś, czego szukałem od dawna. I nie chodzi mi tu o konkretną płytę, ale płytę w konkretnym stylu. Każdy bluesowy album na jaki trafiłem był czegoś pozbawiony. Ten ma to wszystko, a nawet więcej...

Eric Clapton - From the cradle

Genialna :D Blues z wielkimi jajami XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Arha on 28 Lip 2008 19:52

Dresden Dolls - No, Virginia , a fakt, że poszłam szukać tej płyty w najgorszym możliwym upale czyni mnie naprawdę wierną fanką ;)
Chociaż wciąż nie jestem do końca pewna, czy płyta warta była aż takiego poświęcenia. Na kolana nie rzuca... poprzednie albumy pokochałam po paru minutach słuchania, tej słucham drugi raz i wciąż jeszcze czegoś mi brakuje... czegoś na miarę Backstabber, czy Girl Anachronism...

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 28 Lip 2008 20:41

Arha napisał(a):Dresden Dolls - No, Virginia ,

siedze i sie zastanawiam czemu mowisz, ze dopiero teraz kupilas ten album i no... kutfa wlasnie skojarzylam, ze tamten to bylo Yes, Virginia :ohmygod:

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 28 Lip 2008 21:46

ołłł w sensie ze cos nowego ? :> nawet nie wiedzialam ze nagrywaja :lmao: anyway thx Arha - idem szukac ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music