Co nowego w płytotece?

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Re: Co nowego w płytotece?

Postprzez agatka on 04 Maj 2008 07:12

Captain Kidd napisał(a):White_Lion_-_Return_of_the_Pride
Def_Leppard-Songs_From_The_Sparkle_Lounge

^dwie ostatnie pozycje beznadziejne... Panowie chyba myślą, że nadal mamy lata 80, gdzie liczyły się tylko długie włosy, obcisłe spodnie i bezsensowne napierdalanie z nudnymi przyśpiewkami XD Spośród zespołów tego typu, to tylko Whitesnake zachowalł klasę i trzyma jako taki poziom w studiu...

White Liona sluchalam fragmentow tylko, ale tez mnie jakos specjalnie nie zachwycily.. no ale tak to sobie tlumacze, ze to nie White Lion, tylko Mike Tramp i jego 'zespol'. Bez Vito Bratty nie mialo prawa tutaj nic dobrego wyjsc. Tylko tytul mi sie podoba, choc pewnie do 'Pride' temu albumowi daleeeeko.
Co do DL slyszalam tylko 'Nine Lives' (co to za moda na duety country w ogole? :|) i teoretycznie moglo byc gorsze, tzn. patrz BJ i LeAnn Rimes hehe. Ale ostateczny dżadżment zachowam do momentu az poslucham tego w calosci, choc szczerze powiem, ze Twoj zarzut o tym, ze DL mysla ze nadal sa lata 80. jest dla mnie bardzo duza zacheta heh. xD

A co do Jurop, ostatnie 2 albumy sa bleee. ;) A koncert akustyczny to ten taki webcast gdzie grali m.in. Wish You Were Here? Jesli tak, to tez bardzo polecam :)

Image
Awatar użytkownika
agatka
It's My Life

Od: 06 Cze 2004 00:26
Miejscowość: Krosno City

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 04 Maj 2008 18:00

agatka napisał(a):zczerze powiem, ze Twoj zarzut o tym, ze DL mysla ze nadal sa lata 80. jest dla mnie bardzo duza zacheta heh. xD

Ja też lubię takie granie... Bo oprócz tych bezsensownych kawałków, w których liczyła się tylko prędkość powstało wiele dobrych, genialnych nawet - When the children cry czy Broken heart. Ale teraz... Brak słów XD

No i chciałem ten koncert umieścić w DC, ale za każdym razem wyskakuje błąd przy wysyłaniu nowego posta, więc...

Europe Unplugged, Nalen 26.01.08 [video]

http://www.youtube.com/watch?v=bcMripWtYuI - żeby zachęcić :P

01. Got to Have Faith
02. Forever Travelling
03. Devil Sings the Blues
04. Wish you Were Here (Pink Floyd cover)
05. Dreamer
06. Love to Love (UFO cover)
07. The Final Countdown
08. Yesterday's News
09. Since I've Been Loving You (Led Zeppelin cover)
10. Hero
11. Suicide (Thin Lizzy cover)
12. Memories
13. Superstitious
14. Rock the Night

http://rapidshare.com/files/89443239/Eu ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/89443544/Eu ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/89443813/Eu ... .part3.rar
http://rapidshare.com/files/89444104/Eu ... .part4.rar
http://rapidshare.com/files/89444345/Eu ... .part5.rar
http://rapidshare.com/files/89444643/Eu ... .part6.rar
http://rapidshare.com/files/89444931/Eu ... .part7.rar
http://rapidshare.com/files/89445103/Eu ... .part8.rar

pass: dona

Jest to webcast, jakość lepsza niż BJ z Borgaty 2004...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 27 Maj 2008 20:48

koniec :lmao: ruszamy forum :lmao:

Duffy - Rockferry
nie przzesluchalam jeszcze calej plyty ale generalnie Mercy mnie za ktoryms razem zlapalo, sa jacys fani na forum ? bo ona sie strasznie popularna teraz zrobila :>

Alanis Morrisette - Flavors Of Entanglement nowy album i poki co, polecial raz i absolutnie mi przelecial sie miedzy uszami jak piasek (tak wiem, piasek sie przesypuje ;) ) i nic mnie w sumei nie zaczarowalo... ale fotki promo ma boskie

Garou - Piece Of My Soul dopoki nie zobaczylam go w jak oni spiewaja, spiewajacego i sie zorientowalam ze Stand up to jego piosenka xD Reszta mi jakos obojetnie przeszla, poza tym dziwnie mi glo sluchac nie po francusku (po francusku uwielbiam, odkad w liceum jeszcze sie ze znajomymi zastanawialismy jak bardzo bylaby popluta szyba, gdyby takowa ktos przed nim postawil :D)

Scarlett Johansson - Anywhere I Lay My Head -no i rozpoczynam oficjalnie dyskusje - co sie komu podba, co sie komu nie podoba ? :) Ja powiem ze przede wszystkim jestem zaskoczona glosem, bo nie sadzilam ze akurat taki, spiewajac Scarlett bedzie miec, no i plyta swoj klimat ma, spojna jest, ale czy jakas wybitna ? w sumie chyba sie musze bardziej wsluchac, ale obciachu nie ma w kazdym razie :>
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 27 Maj 2008 21:50

Gina napisał(a):sa jacys fani na forum ? bo ona sie strasznie popularna teraz zrobila :>

a one dla mnie wszystkie takie same sa... wielce mi sie kobity na wyspach ruszyly - co jedna to "inna". co jedna, to kutfa taka sama i spiewa o tym samym i ma glupie imie XD (no sorry DUFFY?? a ta druga esmeralda czy inna na e... SERIOUSLY!!!).... nie wiem. moze kiedys sie przekonam. narazie dla mnie kobiety na wyspach w stylu mniej wiecej podobnym sie koncza na KT i ewentualnie jeszcze tej calej McDonald czy jak jej jest. reszta to wojna klonow.

Gina napisał(a):ale fotki promo ma boskie

a ponoc w ciazy jest :> i kurde pamietalam, ze ma wydac plyte, ale jakos ostatecznie mi to z glowy ucieklo. ale jak mowisz ze takie o, to pewnie nie bede sie z tym za bardzo spieszyc...

Gina napisał(a):ale obciachu nie ma w kazdym razie :>

jak uslyszalam Falling Down i wlaczylo mi sie pierwsze "Jezu!!! ona nie umie spiewac!!!" to myslalam, ze bedzie obciach. ale w sumie przesluchalam ta piosenke kilka razy i no pomijajac sprytny zabieg producencki, ze prawie jej tam nie slychac (a na pewno slychac jakby spiewala w pokoju obok... w sensie cala sciana dzwieku przed nia) i fakt, ze w ogole muzyczna oprawa jest naprawde fajna, to no zaczynam sie sklaniac do wersji, ze to mialo tak brzmiec i ze no to taka jest maniera, a nie ze ona glosu nie ma XD
reszta jak przeslucham calosc. narazie mam tylko 4 przesluchane, wiec to prawie nic...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 27 Maj 2008 22:07

Gina napisał(a):poza tym dziwnie mi glo sluchac nie po francusku

A ja słuchając obu singli w radiu miałem takie wrażenie, jakby on momentami śpiewał po francusku, resztę po ang. (albo nawet i odwrotnie)...
I szczerze płyty bym nie polecił. Nic nadzwyczajnego - taki sobie odmóżdżacz.

A co do Scarlett... Płyta dziwna, bo tak chyba najłatwiej ją określić xD Wow za głos, bo także nie spodziewałem się, że będzie taki (myślałem, że coś w stylu Paris Hilton XD), wow za klimat i wow za repertuar.
I albo specjalnie śpiewa tak nisko albo po prostu inaczej nie potrafi. Nie wiem też, czy to 'fałszowanie' jest pozytywne, jak u Cave'a np., czy negatywne... Muszę jeszcze parę razy przesłuchać, bo album z pewnością należy do tych trudniejszych w odbiorze.

Oprócz dwóch wyżej wymienionych u mnie nowe 3 Doors Down, OST z 39 i pół, One Tree Hill (3 części), Gavin Degraw - Chariot (+bonus cd) no i ta nowa, cała dyskografia Whitesnake, The White Stripes, prawie cała AC/DC, PJ Harvey - koncert z Kongresowej, 3 wersje xD Oprócz tego kilka bootlegów Kultu i KNŻ i płyta Sidenya Polaka ;]

Days napisał(a):a ponoc w ciazy jest :>

Garou? XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 28 Maj 2008 01:02

Captain Kidd napisał(a):Gavin Degraw - Chariot (+bonus cd) no i ta nowa

bym sie ucieszyla, jakbys sie chcial podzielic obydwiema, bo mam slabosc do pana, ale jakos nigdy nie pamietam, zeby go poszukac i tak nadal tkwie z 5 piosenkami na krzyz :P i tego no przy okazji Scarlett mozesz zarzucic :P sie wyzwole od myspace'a ;)

Captain Kidd napisał(a):Nie wiem też, czy to 'fałszowanie' jest pozytywne, jak u Cave'a np., czy negatywne...

o to to... to dokladnie jest moj dylemat. i to czy ona tak specjalnie czy nie. w sensie no chyba by sie Bowie nie pchal w cos, gdzie ktos nie umie spiewac... tak sobi emysle, ale z drugiej strony to kutfa nie wiem. Waits tez sam nie ma najczystrzego glosu i rzadko kiedy nie falszuje, ale no u niego po czesci o to chodzilo, wiec moze to takie "zachowywanie klimatu"... nie wiem.

Captain Kidd napisał(a):Garou? XD

tiaaaaaaaaaaaaa :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 28 Maj 2008 01:40

Ja myślę jednak, że to jest po prostu jej sposób śpiewania. I może i śpiewać nie umie, ale i tak brzmi to dobrze. Takie piosenki mają swój klimat. Jest wiele zespołów, gdzie wokaliści/wokalistki po prostu śpiewają słabo, ale za to jakie uzyskują brzmienie.
Tak dla przykładu:
http://youtube.com/watch?v=_ugZnuEdolk
Bardzo słabo zaśpiewane, ale tego typu klimat jest niesamowity. Piosenka nagrana została jeszcze w rockowej wersji...

Ja ostatnio jestem na etapie fascynacji tego typu muzyką - Mick Harvey, PJ Harvey, Cave, Grinderman... Więc im więcej będę słuchał Scarlett, tym bardziej jej płyta mi się spodoba.

I płyty (4) spakowane, będą trzy części - jedna już prawie jest ;) Wrzucę do DC, może ktoś jeszcze skorzysta, z Gavina chociaż, bo bardzo fajny jest...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 28 Maj 2008 04:23

Captain Kidd napisał(a):I może i śpiewać nie umie, ale i tak brzmi to dobrze. Takie piosenki mają swój klimat. Jest wiele zespołów, gdzie wokaliści/wokalistki po prostu śpiewają słabo, ale za to jakie uzyskują brzmienie.

nie no, nie musisz mi tlumaczyc takich rzeczy - przeca nie kazdy rockowy wokalista ma glos, skale i umiejetnosci Freddy'ego Mercury'ego, ale to nie znaczy, ze sie go sluchac nie da. w sensie no poprawne trafianie w nuty jest wazne, ale nie najwazniejsze. zwlaszcza, jak sie spiewa piosenki typu Cave, Waits itp. tyle ze no tu jeszcze nie mialam, jak dojsc do tego poziomu, by mi to nie przeszkadzalo. ale zaraz mi sie sciagnie plytka i sie okaze, co tam wiecej jest.

a w ogole klamalam, gdy mowilam ze nic nie sciagnelam nowego ostatnio. bo dorwalam. Renton - take-off i co jest ciekawego w tym zespole? ano to, ze sa Z POLSKI, a graja Indie rocka na poziomie swiatowym. generalnie moze nie wieje od nich swiezoscia (od kogo ostatnio w tym nurcie wialo? poza editorsami i interpolem, ktorzy graja inaczej i hard-fi i maximo park ktorzy tez graja inaczej :P), ale no zaskakuja tym, ze Polacy tez tak potrafia.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 28 Maj 2008 04:40

to ja sobie sprawdze to Renton :)

I no Alanis przeleciala, mozesz sie nie spieszyc, ale gdybym przypadkiem ja nie zauwazyla geniuszu tej plyty, bo sluchalam w sumie nie mega skupiona to prosze potem nie bic xD

Co do Duffy i tu sie zgadzam - co to ma byc ma nazwa XD - to po prostu mnie obecnosc Mercy wszedzie gdzie sie tylko obejrzalam sklonila do siegniecia po reszte i o tyle masz racje ze sie faktycznie wszysko zlewa i nic odkrywczego tam sie nie znajdze, ale poniewaz w naszym kraju nie sa tego typu artystki jakos bardzo popularne, myslalam ze ta - tak naglosniona bedzie inna - dalam sie zrobic w konia mediom :lmao:

Captain Kidd napisał(a):płyta Sidenya Polaka ;]

pierwsza ? w sensie nie ma nic nowego right ?

A co do Scarlett jeszcze to ja sie z wami oczywiscie zgadzam z tym ze czasem nie terzeba miec super glosu zeby stworzyc super klimat, tylko tak sobie mysle, ze w takich przypadkach sie nie roztrzasa, tylko sie czuje ze cos pasuje albo nie. A poniewaz wszyscy jak do tej pory mamy jakis problem to hmm mi cos chyba jeszcze nie gra - tylko nie wiem co XD
I ja nie myslalam ze bedzie miec glos jak Paris XD myslalam ze bedzie taki hmm slodko-cieply bardziej :lmao:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 28 Maj 2008 04:50

Gina napisał(a):mi cos chyba jeszcze nie gra - tylko nie wiem co XD

Pewnie nie słuchasz takiej muzyki i nie przywykłaś do tego typu brzmień ;> Fałsz artystyczny, jak ja to nazywam, w wykonaniu Cave'a to coś pięknego <3 Waits może być męczący (może nawet bardziej niż Scarlett xD), a Nick radzi sobie dużo lepiej, bo nie ma aż tak głębokiego głosu... Na płycie Scarlett jest strasznie dużo basów, do tego obniżona tonacja - na pewno specjalnie ze względu na jej niski głos.
Ale dalej twierdzę, że mi się podoba XD

A Duffy już mi zbrzydła... Na Roxy leci kilka razy dziennie i to akurat najczęściej zawsze, kiedy jadę samochodem XD

Gina napisał(a):pierwsza ? w sensie nie ma nic nowego right ?

Ta jedyna, pierwsza :>

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 28 Maj 2008 16:47

Gina napisał(a):ale gdybym przypadkiem ja nie zauwazyla geniuszu tej plyty, bo sluchalam w sumie nie mega skupiona to prosze potem nie bic

do mnie geniusz Alanis nigdy az tak nie przemawial - znaczy mam i cala dysko gdzies a i owszem, jedna plyte nawet oryginalna i nie zaluje. ale nie zebym wlasnie za czesto sluchala. lubie ja, oczywiscie, ale bez przesady. poczekam, az mi cos samo wleci w glowe :P moze gdzies w radiu sie trafi :P

Gina napisał(a):ale poniewaz w naszym kraju nie sa tego typu artystki jakos bardzo popularne,

eeee tam nie sa - Norah Jones, czy Katie Melua jak tylko wydadza jakas plyte, to zaraz jest na pierwszy miejscu ZAIKSu... tyle, ze no ilez kolejnych klonow mozna ;) nawet polskie spoleczenstwo chyba nie jest az tak... no... a moze jest :P

Gina napisał(a):tylko tak sobie mysle, ze w takich przypadkach sie nie roztrzasa, tylko sie czuje ze cos pasuje albo nie.

masz tu troche racji. z tym, ze wlasnie jest jeszcze kwestia tego, czego sie kazdy spodziewal - w sensie po Cave'ie czy cos, po jego mordzie zakazanej :P mozna sie od razu spodziewac, ze glosu aniolka to on nie ma i ze bedzie jak po grudzie. a tu wlasnie - po buzce Scarlett wszyscy oczekiwali glosu lagodnego i delikatnego niczym jogurty danona i wszyscy sie zastanawiali JAK taka laseczka moze zaspiewac grudowatego Waitsa... a tu sie okazalo, ze Scarlett ma wlasnie taki glos, jaki teoretycznie pasuje do tego repertuaru... tyle, ze no nadal zgrzyta jakos w tle to wizualne niedopasowanie.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Arha on 30 Maj 2008 21:03

To może troszkę ode mnie o Scarlett? Tylko troszeczkę - jako fanatyczka Toma Waitsa mówię tej pani zdecydowane nie. Takie to totalnie bez polotu. Na początku byłam bardzo ciekawa jej dokonań, w końcu najpiękniejsza ponoć aktorka się zamierza na śpiewanie piosenek zapijaczonego, paskudnego Toma. Po przesłuchaniu Falling Down doszłam do wniosku, że zabrała się za Toma, bo w przypadku jego piosenek można fałszowanie i kiepski głos tłumaczyć tworzeniem atmosfery. Panna sobie wybrała piosenki takie, które w wykonaniu kogoś innego niż Waits brzmieć nawet lepiej niż w oryginale (czyli w mojej osobistej klasyfikacji twórczości Waitsa naprawdę przeciętne ;)) i zaśpiewała ŹLE. Za złym śpiewaniem Toma stoi jego talent i geniusz, za jej złym śpiewaniem stoi ona i sztab producentów. NIE NIE NIE

A Duffy wczoraj usłyszałam chyba 1. raz i tego, urocze jest Mercy ;] aż sobie chyba ściągnę :D

Co do rzeczy już ściągniętych, to dwie płyty Rickie Lee Jones - która karierę rozpoczynała jako dziewczyna Waitsa, a później podobnie jak z Waitsem, różnie z nią bywało. Ale głos ma fajny i piosenki też - zwłaszcza Chuck E.'s in Love, o jeszcze innym ich koledze, którego twórczością również zamierzam się zainteresować ;)

A propos jeszcze Toma, zapraszam do podziwiania jego konferencji prasowej: http://youtube.com/watch?v=EOrG1r3S6ZA

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 01 Cze 2008 18:58

The best of Dylana i Bowie'go
The Kooks - Kong
The Ting Tings - We started nothing
Tom Waits - Orphans Brawlers, Bawlers & Bastards

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 09 Cze 2008 00:23

Captain Kidd napisał(a):The Kooks - Kong

nowe nowe ? :> bo jak ja do tylu ze wszystkim jestem :> :> :>

3 Doors Down - 3 Doors Down
Disturbed - Indestructible
Habakuk - Family Front
L.Stadt - Self Titled
Sex And The City - OST

i oczywiscie nic jeszcze nie sluchalam :>
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 09 Cze 2008 00:50

Gina napisał(a):nowe nowe ? :> bo jak ja do tylu ze wszystkim jestem :> :> :>

ja bym tego nowym nie nazwala :P w sensie juz z 3 miesiace ma, a moze 2... w kazdym badz razie ja ja juz dlugo mam. i taka o jest....

a ja Rainbow - Long Live Rock'n Roll bo ponoc najlepsza :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 09 Cze 2008 02:12

Days napisał(a):ja bym tego nowym nie nazwala :P w sensie juz z 3 miesiace ma, a moze 2... w kazdym badz razie ja ja juz dlugo mam. i taka o jest....

no czyli nowa no XD XD XD nie mialam nawet pojecia ze cos nagrywaja ;)

i co, nie spieszyc sie ze sciaganiem mam rozumiec ? :>
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd on 09 Cze 2008 05:14

Days napisał(a):Rainbow - Long Live Rock'n Roll

Ja sam nie wiem, czy bardziej podoba mi się Rainbow z Dio, z Bonnetem czy może z Turnerem. Wiadomo, lata świetności łączą się z obecnością dwóch pierwszych, ale każdy z nich miał coś w głosie... Gdy śpiewali tą samą piosenkę, nawet w ten sam sposób nabierało to innego znaczenia.
W ogóle Rainbow eyes, Stargezer, Catch the rainbow, Mistreated <33 Chyba jednak Dio XD
I chyba to będzie tydzień z tym zespołem, miał być z Placebo, ale co tam... :> Przypomniał mi się koncert z Monachium z 1977 i już wiem, co zaraz będę robił XD

Gina napisał(a):i co, nie spieszyc sie ze sciaganiem mam rozumiec ? :>

Ja tez jeszcze nie słuchałem Kooksów, ale pewnie lepiej zabrać się za nich, niż za nowe 3 Doors Down, których płyta jest mocna, ale za to strasznie nudna...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 09 Cze 2008 16:02

Gina napisał(a):nie spieszyc sie ze sciaganiem mam rozumiec ?

no moim zdaniem nic specjalnego. tzn piosenki sa ok, ale generalnie sa takie same. wszystko jest takie samo i normalnie to samo, co wczesniej :P

i no Kidd - wymieniles moje ulubione piosenki. w sensie:
Captain Kidd napisał(a):Rainbow eyes, Stargezer, Catch the rainbow, Mistreated

+ koniecznie Temple Of The King.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina on 11 Cze 2008 18:49

Maná - Amar es combatir
Maná - Arde el Cielo

ale i tak nie robie nic innego oprocz sluchania Manda una señal, dolaczyla do grona naprawde niewielu hizpanskich piosenek ktore umiem w myslach w calosci tlumaczyc XD

:wub:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days on 11 Cze 2008 19:02

ja tam w sumie wole ich plytke Revolucion de Amor i Falta Amor. ta ostatnia im tak jakos srednio wyszla. w sensie nuda dla mnie troche :P wczesniej sie bardziej starali, zwlaszcza jak dokladali te karaibskie dzwieki ;P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music