Laptopy

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Captain Kidd on 05 Lip 2007 00:42

Ten drugi, mimo, że tańszy, wydaje się być lepszy - więcej ramu, lepszy procesor, tylko bateria minimalnie słabsza. Jeżeli wziąć pod uwagę różnicę w cenie (ponad 600zł), to zdecydowanie Aristo. i oba z tego co widzę nie mają zainstalowanego systemu, więc tym bardziej właśnie ten - pamiętaj, że w takim przypadku będziesz musiała o ile nie kupić oryginalnego Windowsa, to zapłacić za instalację... Chociaż w sumie lepiej wydać te 300zł na XP niż płacić serwisom, informatykom...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez Days on 05 Lip 2007 02:12

Captain Kidd napisał(a):tylko bateria minimalnie słabsza

no wlasnie sie zastanawiam, ile slabsza... w sensie jak sie to przelozy na minuty... aczkolwiek slyszalam, ze trzyma 2,5h... chociaz w sumei nie jest to rewelacyjne osiagniecie, ale z drugiej strony jak sie ma na pokladzie i taki procek i taka karte, to no...
na stronie aristo mozna sobie skonfigurowac tak, ze ma sie wszystko na full (lacznie z 2x2048 ramu) i wychodzi rowno 4500.58 XD ale z tego co slyszalam nie wiele oprogramowania nie 64-bitowego lapie ram powyzej 2 GB...

Captain Kidd napisał(a):Chociaż w sumie lepiej wydać te 300zł na XP niż płacić serwisom, informatykom...

no wlasnie one sa albo z Vista albo bez niczego, chociaz gosc mi mowil w jednym sklepie, ze moga zainstalowac XP... zwlaszcza, ze gdzies w necie cos mowili ze instalowanie XP na Aristo czasami sprawia problemy... ale no tylko 300zl??? serio???

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Captain Kidd on 05 Lip 2007 02:26

Home dostaniesz za tyle bez problemu. Za professional musiałabyś dać już do 200zł więcej.

I różnica w baterii nie jest duża, bo tylko 400mah, a to byłoby parę minut. I też jak ojcu wybierałem sprzęt, to patrzyłem na żywotność, ale okazało się, że prawie wcale z niej nie korzysta. No, chyba, że idzie do klienta w teren... Ale ogólnie laptop cały czas podłączony jest do sieci, więc nie zwracaj na to zbytnio uwagi. No, chyba, że koniecznie go chcesz zabierać wszędzie lub prawie wszędzie ze sobą... Ale wtedy to już radziłbym pomyśleć o dodatkowej baterii, bo nie warto dawac 600zł więcej za laptopa z niby lepsza baterią, kiedy możesz kupi tego tańszego i nabyc dwie bateria (i jeszcze z tej różnicy coś na pewno by ci zostało :P).

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez Days on 05 Lip 2007 02:54

no w sumie masz duzo racji. mi generalnie chodzilo oto z bateria, ze jak sie kupuje kompa za ponad 4k to glupota byloby kupienie takiego co mu bateria do dupy trzyma.

i tego nie wiem czy chce home edition bo ponoc wkurzajaca jest XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 07 Lip 2007 05:22

Captain Kidd napisał(a):Właśnie zagrałem sobie w NFS Carbon. I powiem krótko: o k***a XD

Ciągle jesteś zadowolony?
Bo kupuje to samo chyba, wiecej z AGP nie wyciagne,(przez to powalone PCI-E) a ceny ciagle do gory ida, i sie trzeba pospieszyc sie XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Captain Kidd on 07 Lip 2007 06:16

Karta spisuje sie bardzo dobrze. NFS chodzi bez problemu z największymi detalami w rozdzielczości 800x600. Przy 1024 tnie jak cholera. Ale to chyba głównie z powodu tego, że formata ostatnio robiłem dwa lata temu, no i miejsca na dysku nie za dużo XD Ojciec chrzestny też chodzi bardzo dobrze - a podobno jedna z bardziej wymagających gier. Jeszcze nie sprawdzałem San Andreas, bo nie mam wystarczająco miejsca, ale tak jak mówiłem, w porównaniu z moim starym geforcem wypada nieporównywalnie lepiej.
Do tego płyta ze sterownikami, z programem pobierającym najnowsze wersje z internetu, kable, jakaś wtyczka (chuj wie po co komu przejściówka z DVI na VGA? xD). Ale lol, śróbki nie ma xd

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez cRaSh on 11 Lip 2007 22:56

No i zamowilem dzisiaj XD

Kupnp laptopa przesuwam, bo sie dowiedzialem ze w firmie nie moge pracowac na sprzecie ktory nie zostal na nia kupiony ;) a do konca wrzesnia jeszcze troche czasu XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 11 Lip 2007 23:01

a ja wlasnie probuje sie dowiedziec od pana z firmy czymaja te laptoki na stanie i kutfa milczy jak zaklety. sie okaze ze jak przyjdzie co do czego to ich nie bedzie. psia mac.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 14 Lip 2007 18:41

a ja tez musze nowa karte graficzna kupic... ale nie za 350 zl XD I sie przez was nad radeonami zastanawiac zaczelam :lmao:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Days on 14 Lip 2007 20:05

no to zdecydowane. bedzie Aristo. bedzie next week mam nadzieje.

a w ogole to balam sie, ze bede musiala nowy naped DVD kupowac, bo ostatnio wkladam plytke, a tu nic.... ale przyjechal do domu, przeczyscilam bebechy odkurzaczem, podoczepialam kable i... przeczytal plytka z instalatorem neostrady, przeczytal Cornella i przeczytal wszystko inne potem. zatem chyba kryzys zazegnany.

co do grafy to ja mam sobie od dawna NVIDIA GeForce FX 5200 i no styka ;) co prawda jak odpalilam GTA, to mi ludzie znikali, ale nowe sterowniki i wszystko picus glancus (tylko ze plyte z GTA zgubilam cholera :/).

zobaczymy ile ten na lapku Radeon bedzie lepszy :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 14 Lip 2007 20:13

Ja sobie wlaśnie grałem w Bloodrayne 2 (i instaluje Doom 3 żeby pooglądac xD ):grin:
Kocham ta karte XD
Bejb, może ode mnie chcesz kupic - Sapphire Radeon 9600 Atlantis 128RAM, na allegro po 150, ale za 100 sprzedam XD

i no, właśnie mi przyszedł panel przedni do komputera, do poniedziałku czekam na RAM, co by miec 1GB i będzie ślicznie :)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 14 Lip 2007 20:53

Ja sobie wlaśnie grałem w Bloodrayne 2 (i instaluje Doom 3 żeby pooglądac xD )

nie dziwie sie, ze kochasz ta karte, skoro sobei mozesz polatac kobita z takim cycem XD to w zastepstwie Lary Croft? XD

i kurde zainstalowalam sobie Guild 2 i nawet mi sie nie chce jej odpalac XD aj chyba mnie przepiracilo XD juz mi sie nie chce XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Captain Kidd on 15 Lip 2007 06:47

Days napisał(a):przeczytal Cornella

No to wiadomo XD

cRaSh napisał(a):Kocham ta karte

Ja też... Tylko musze zrobic porządek z komputerem, bo aż żal nie wykorzystywac jej w calosci ;]

I kurde, też by mi się teraz przydało troche ramu.. Tak z 512mb jeszcze xD No i dysk większy... Ale póki co nie mam co liczyc. W końvu te zakupy ojca na firmę ciągle nowego sprzętu moga byc podpadające xD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez Gina on 15 Lip 2007 08:14

cRaSh napisał(a):Bejb, może ode mnie chcesz kupic - Sapphire Radeon 9600 Atlantis 128RAM, na allegro po 150, ale za 100 sprzedam XD

hm hm to ja musze pomyslec, bo mam to co Days, i jesli faktycznie wystarczy instalnsc nowe sterowniki i ladnie moze pociagnac jeszcze to ja sie chyba wstrzymam. Bo mi generalnie dobrze jest na niej, tylko przedwczoraj instalnelam virtua tennis 3 i ona niby GeForce FX 5900 potrzebuje i troche spowalnia mi generalnie... No nic, musze pomyslec XD
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Days on 15 Lip 2007 19:27

Gina napisał(a):bo mam to co Days, i jesli faktycznie wystarczy instalnsc nowe sterowniki i ladnie moze pociagnac jeszcze to ja sie chyba wstrzymam

wystarczy czy nie wystarczy - do GTA San Andreas wystarczylo. az sama bylam zdziwiona :P ale ja sie nie znam na tych kwestiach technicznych. w kazdym badz razie calkiem nowe gierki, poza GTA, typu Guild 2 mi smigaja calkiem fajnie, wiec zanim kupisz, sprobuj najpierw nowe sterowniki. latwo znalezc :P

a ten Radeon Pawelka, to ja bym powiedziala, ze nie jest lepszy od tego GeForce'a, co masz (dodatkowo nie wiem, ale mi sie wydaje, ze ta NVidia ma wiecej ramu, ale moge zle pamietac), wiec no to nie jest alternatywa XD (sorry pawel, ze ci interesa popsulam :P)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 15 Lip 2007 20:26

a ten Radeon Pawelka, to ja bym powiedziala, ze nie jest lepszy od tego GeForce'a

sobie porownaj ceny na allegro :P

http://allegro.pl/search.php?string=NVI ... ce+FX+5200
http://allegro.pl/search.php?string=rad ... ew=0&pay=0

Chociaż oczywiście nie mówię, że ta karta będzie idealna :P Zreszta, to że skacze zależeć może od procka ramu, itp itd ;)

W każdym razie ja jutro strzelam fotki i wystawiam swoją kartę na allegro :)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 15 Lip 2007 20:34

cRaSh napisał(a):sobie porownaj ceny na allegro :P

tam dwie sa 256 XD wiec nie oszukuj XD

dodatkowo NVidie sa uzywane, a Radeony sa nowe XD wiec nic dziwnego, ze ceny nie takie same :P nowa NVidia taka kosztuje w komputroniku 120zl ;) wiec porownywalnie ;)

cRaSh napisał(a):Chociaż oczywiście nie mówię, że ta karta będzie idealna :P Zreszta, to że skacze zależeć może od procka ramu, itp itd Wink

i od magistrali i od plyty itd itp XD

i generalnie sie nie znam, ale nie widze sensu wymieniania NVidii 128 na radeona 128. jak juz sie bawic w wymiane, to chociaz o poziom wyzej....

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 15 Lip 2007 20:53

i generalnie sie nie znam, ale nie widze sensu wymieniania NVidii 128 na radeona 128. jak juz sie bawic w wymiane, to chociaz o poziom wyzej....

a gdzieś napisałem o sensowności takiej wymiany? XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 21 Lip 2007 21:31

cRaSh napisał(a):a gdzieś napisałem o sensowności takiej wymiany?

no to mamy sprawe rozwiazana ;)

[ Dodano: 21 Lip 2007 15:31 ]
no i mam od wczoraj lapka. juz ma zainstalowany system i chodzi jak zloto. chociaz troche cieply jest. ale co go winic - mi tez jest goraco, a ja sobie tylko siedze, a on kurcze pracuje.

ale normalnie zaskoczka pierwsza na plys - jaki mam skubany szybki transfer przez bluetootha miedzy kompami. Bo narazie sobie tylko taki trafsferek robilam kilku podstawowych instalek. normalnie podchodzi pod 80kbps... :D a WIFI mi lapie radiowke z sasiedniego osiedla. szkoda, ze sie podlaczyc nie moge :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Poprzednia

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne