Bon Jovi podbijają świat !! / USA zdobyte po 19 latach !!

To miejsce na wszystkie newsy ze świata Bon Jovi.
Najważniejsze tematy zostana wyświetlone na stronie głownej FoF

Strona główna BON JOVI Aktualności

Bon Jovi podbijają świat !! / USA zdobyte po 19 latach !!

Postprzez Adrian on 28 Cze 2007 02:44

Najnowszy album Lost Higway zadebiutował na pierwszym miejscu listy Billboard z wynikiem przekraczającym 290 tys egzemplarzy !
Jest to pierwszy album zespołu który zadebiutował na szczycie tej listy w pierwszym tygodniu i jest to zarazem ich najlepsza sprzedaż w pierwszym tygodniu w USA w historii. Do tej pory rekordem był album "Have A Nice Day" z ilością 202 tysięcy sztuk. Album trafił także na pierwsze miejsce na liście Billboard Rock Albums.

Nie dość, ze w USA Bon Jovi zdobyli sukces to ich płyta rozchodzi się jak ciepłe bułeczki na całym świecie. Lost Highway zdobyło szczyt w takich krajach jak Austria, Kanada, Taiwan, Holandia, Szwajcaria czy na liście Europejskiej. Dodatkowo zajęli pierwsze miejsce w Japonii stając się zarazem jedynym zespołem spoza tego kraju który wrzucił na szczyt 4 albumy i Niemcy gdzie od razu w tygodniu premiery zdobyli 1 miejsce i status złotej płyty ! W wielu innych krajach na całym świecie płyta trzyma się w pierwszej dziesiątce.

W pierwszym tygodniu zespół zdobył 2gie miejsce na światowej liście sprzedaży z wynikiem 238 tysięcy egzemplarzy i ustąpili tylko kolekcji "super grupy" Traveling Wilburys która sprzedała się w nakładzie 269 tysięcy sztuk.

Można jednak śmiało obstawić na to iż Lost Highway wskoczy na szczyt tej listy w drugim swoim tygodniu gdyż płyta została oficjalnie wydana we wszystkich krajach a w samym USA sprzedała się o 20 tysięcy sztuk więcej niż lider z poprzedniego tygodnia. Dodatkowo płyta dalej sobie dobrze radzi w krajach w których byli wysoko w poprzednim tygodniu.

Jest to oczywiście także najlepszy wynik albumu od 2000 roku mimo iż Lost Highway nie było promowane wielkim światowym przebojem.

Oto lista z najwyższymi miejscami na danej liscie:
1# USA
1# USA: Rock Albums
1# Europa
1# Japonia
1# Kanada
1# Tajwan
1# Szwajcaria
1# Holandia
1# Austria
1# Niemcy

2# Świat
2# Wielka Brytania
3# Argntyna
4# Szwecja
5# Australia
5# Irlandia
7# Norwegia
8# Chorwacja
10# Czechy
11# Belgia
12# Włochy
itp...

33# Polska - wyniki z przedsprzedaży
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Od: 03 Paź 2003 19:55
Miejscowość: D

Postprzez Gina on 30 Cze 2007 01:52

:confuse: co nikt nie komentuje ? Przez Rickiego kazdy takie informacje (albo info o konmcertach w Polsce) traktuje jako potencjalny prima aprilisowy zart ? XD

musialam sprawdzic bo az nie wierzylam :lmao:
I jestem w sumie w lekkim szoku, bo nie sadzilam ze zwykle MAM moze ich tak wysoko zaprowadzic.

A potem mi przyszlo na mysl ze wyniki np. z UK, gdzie w pierwszym tygodniu LH sprzedalo sie dwarazy lepiej niz HAND swiadczy o tym ze nie tylko ludzie na FOFie mieli dosyc kolejnych wersji IML i chcieli cos innego :P

I no pogratulowac trzeba i ja (z prawdziwa :P) ciekawoscia czekam na to co sie bedzie dzialo z ta plyta w Polsce...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Captain Kidd on 30 Cze 2007 02:09

Gina napisał(a):co nikt nie komentuje ?

Założę się, że wszyscy mają stosunek: "cóż, stało się, mówi się trudno..." XD

I skoro LH odnosi taki sukces, to zapewne Jonowi znowu coś do głowy uderzy i pójdzie w tym kierunku, aby za ciosem zdobyć jeszcze więcej kasy xD Ale nieporównywalnie lepsze to niż HAND...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez cRaSh on 30 Cze 2007 02:13

Shit happens XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Gina on 30 Cze 2007 02:19

Captain Kidd napisał(a):I skoro LH odnosi taki sukces, to zapewne Jonowi znowu coś do głowy uderzy i pójdzie w tym kierunku, aby za ciosem zdobyć jeszcze więcej kasy xD

no to wtedy bedzie mozna bez oporow mowic ze to sprzedajna cipa jest, bo przeciez country album mial byc eksperymentem tylko :lmao:

i bosz, cholera z wami,XD byscie przyznali ze was chociaz troche to zaskoczylo :P
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Aeon on 30 Cze 2007 02:25

Coś jak z tym zdobyciem Grammy... Jak była naprawdę wartościowa praca - zero. Jest "eksperyment" - mamy pierwsze miejsce... Ech...

Captain Kidd napisał(a): I skoro LH odnosi taki sukces, to zapewne Jonowi znowu coś do głowy uderzy i pójdzie w tym kierunku, aby za ciosem zdobyć jeszcze więcej kasy xD

Tylko co? Linia ubrań w stylu country? :shiner: Bo nic mi do głowy nie przychodzi... :confuse:

Gina napisał(a):czekam na to co sie bedzie dzialo z ta plyta w Polsce...

No... pytałam i w opolskim Empiku wyprzedały się wszystkie 34 kopie, które zamówili :D :lmao: .

Image
Awatar użytkownika
Aeon
Wanted Dead Or Alive

Od: 14 Mar 2007 05:30
Miejscowość: Seven Doors Hotel

Postprzez Gina on 30 Cze 2007 02:29

Aeon napisał(a):Tylko co? Linia ubrań w stylu country? :shiner: Bo nic mi do głowy nie przychodzi...

nie no... 3 kolejne albumy w sensie ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Aeon on 30 Cze 2007 02:31

Gina napisał(a):nie no... 3 kolejne albumy w sensie

Wiem, wiem :D. To żart tylko :D. W każdym razie nie jest to pocieszające - przynajmniej dla mnie ;).

Image
Awatar użytkownika
Aeon
Wanted Dead Or Alive

Postprzez cRaSh on 30 Cze 2007 02:32

A widzial ktos w empiku/media wersje nie dla ubogich? Boja nie, i dlatego m.in nie kupilem XD
I wole LH niz crushobouncohand XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Aeon on 30 Cze 2007 02:36

Jest rozszerzona wersja - dzisiaj nawet moja mama do mnie z Media dzwoniła i próbowała mi przeczytać, w co jest ta płyta wzbogacona... Ale niestety nic nie zrozumiałam :/.
I szkoda... bo w sumie mogłam się tak nie spieszyć z kupowaniem tej pierwszej wersji... :/.

Image
Awatar użytkownika
Aeon
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Adrian on 30 Cze 2007 17:32

Kolejna porcja ZASKAKUJĄCYCH (jak bardzo da mnie) newsów.

W drugim tygodniu płytka wyszła już na cały świat i mamy efekt w okupowaniu 8miu (w tym 4 najważnejsce) listach na ŚWIECIE !!
Otóz w drugim tygodniu sprawy przedstawiają się mniej więcej tak ( w nawiasei miejsca poprzedniego tygodnia):

#1 - ŚWIAT (238.000 + 489.000 = 727.00 -> Czyli za tydzien (góra 2) Bon Jovi pobijają milion sprzedanych płyt. Chyba dawno tak szybko się ich płyty nie rozchodziły (podejrzewam Crush).)
#1 - USA (1)
#1 - Europa (1)
#1 - Austria (1)
#1 - Japonia
#1 - Kanada
#1 - Tajwan
#1 - Szwajcaria (1)

#2 - Hiszpania
#2 - Niemcy (1)
#4 - WBrytania (2)
#4 - Węgry
#7 - Australia (5)
#8 - Norwegia (7)
#8 - Szwecja (4)
#9 - Czesi (10)
#10 - Włochy (12)
#11 - Belgia (33)
#11 - Polska (33)
#13 - Dania (39)

Powiem że jestem cholernie zaskoczony. Kiedy mówili o tym albumie to myślałem, że oni go w ogóle nie będą promować (teledysk czy single) a na listach to zaistnieją pod koniec zestawień. A tutaj mamy ich jedne z najlepszych wyników w histori (Crush i Best Of tż rewelacyjnie sobie radziły na świecie). Sukces i zaskoczenie tym większe iż wtedy kiedy Bon Jovi wydawało swój album zmierzyć sie z nimi postanowili inni artyści i to bardzo popularni: White Sttripes, Brad Paisley, Wilburysi, QOTSAge, Iglesias czy wydający troche wczesniej PAul McCartney i Toby Keith. Dodatkowo na listach ciągle mieszali Linkin Park i Rihana z wielką promocją ich albumów + przebojoowymi singlami.
Wszystkich tych artystów Bon Jovi jednak zdetronizowali a jedynie Wilburysi zabrali im pierwsze miejsce na świecie w pierwszym tygodniu (Bon Jovi nie wydali wtedy swojej płyty w paru ważnych krajach tj USA czy Kanada). Wilburysi wygrali o około 20 tys sztuk ale w drugim tygodniu to Bon Jovi pokazali Dylanowi i Pettiemu kto jednak króluje dzisiaj i wyprzedzili ich w drugim tygodniu o 335 tys sztuk !! Przypomne, że w pierwszym tygodniu Wilburysi mieli tych sztuk coś 270 tys. Czyli przewaga miażdżąca :) Co więcej o ponad 80 tysiecy wyprzedzili drugich White Stripes któzy w tym tygodniu wydali swoją płytke na całym swiecie.

Zaskakujące jest to iż promocja nowego albumu nie była tak okazała jak chociażby HANDa gdzie Jon bywał w najważniejszych programch telewizyjnych, kiedy promowano akcje rozklejania naklejek i kiedy piosenka HAND z powodzeniem radziła sobie na listach światowych. Powiedziałbym, zę promocja LH była skromna ale treściwa. Na przykład w takim Today Show (swoją drogą dorby koncert) BOn Jovi zebrali największą publicznosć w historii tego programu.Dodatkowo koncert Unplugged, występy w paru programach.

Coś jak z tym zdobyciem Grammy... Jak była naprawdę wartościowa praca - zero. Jest "eksperyment" - mamy pierwsze miejsce... Ech...

NO tutaj troche przesady. To że jest piosenka Country to nie znaczy że pracy było mniej i jest ona mniej wartościowa. Może nawet bardziej przy tej piosence się namęczyli niż przy mniej przebojowych pisenkach typu Tdays itp.

Tam robili to co umieli wtedy najlepij a tutaj eksperymentowali.
no to wtedy bedzie mozna bez oporow mowic ze to sprzedajna cipa jest, bo przeciez country album mial byc eksperymentem tylko #lmao

Powiem że jestem cholernie zaskoczony. Kiedy mówili o tym albumie to myślałęm, że oni go w ogóle nie będą promować (teledysk czy single) a na listach to zaistnieją pod koniec zestawien. A tutaj mamy ich jedne z najlepszych wyników w histori (Crush i Best Of tż rewelacyjnie sobie radziły na świecie). Sukces i zaskoczenie tym większe iż wtedy kiedy Bon Jovi wydawało swój album zmierzyć sie z nimi postanowili inni artyści i to bardzo popularni: White Sttripes, Brad Paisley, Wilburysi, QOTSAge, Iglesias czy wydający troche wczesniej PAul McCartney i Toby Keith. Dodatkowo na listach ciągle mieszali Linkin Park i Rihana z wielką promocją ich albumów + przebojoowymi singlami.
Wszystkich tych artystów Bon Jovi jednak zdetronizowali a jedynie Wilburysi zabrali im pierwsze miejsce na świecie w pierwszym tygodniu (Bon Jovi nie wydali wtedy swojej płyty w paru ważnych krajach tj USA czy Kanada). Wilburysi wygrali o około 20 tys sztuk ale w drugim tygodniu to Bon Jovi pokazali Dylanowi i Pettiemu kto jednak króluje dzisiaj i wyprzedzili ich w drugim tygodniu o 335 tys sztuk !! Przypomne, że w pierwszym tygodniu Wilburysi mieli tych sztuk coś 270 tys. Czyli przewaga miażdżąca :) Co więcej o ponad 80 tysiecy wyprzedzili drugich White Stripes któzy w tym tygodniu wydali swoją płytke na całym swiecie.

Zaskakujące jest to iż promocja nowego albumu nie była tak okazała jak chociażby HANDa gdzie Jon bywał w najważniejszych programch telewizyjnych, kiedy promowano akcje rozklejania naklejek i kiedy piosenka HAND z powodzeniem radziła sobie na listach światowych. Powiedziałbym, zę promocja LH była skromna ale treściwa. Na przykład w takim Today Show (swoją drogą dorby koncert) BOn Jovi zebrali największą publicznosć w historii tego programu.Dodatkowo koncert Unplugged, występy w paru programach.

Jaka Cipa. Zrobią to dla ludzi ktym płytka się podoba.

I jestem pewien, ze usłyszymy LH2 (myśle, ze jednak po płycie rockowej).
I nie bedzie to mówione że z tego iż jest sukces itp tylko Jon powie, że pierwsza płytka to był eksperyment i artystyczna wolnoiśc a druga płytka to dla fanów którym LH się podoba.
Jakby nie patrzeć to na razie płyta idzie jak burza i na pewno wytwórnia płytowa będzie nalegała na podobną płytkę.
Zobaczymy jak poradzą sobie następne single bo jeśli ma to być jak się spekuluje czyli "Any Other Day" + swiat i "Till We Not Strangers" dla USA to myślę, że z Best Of nici a Jon i spółka wejdą do studia szybciej niz sobie wyobrażali (nagrać LH2).

ps
I tak po namyśle jeśli mają na płytce LH2 znaleść się takie utwory jak AOD cyz WLOLEaving to ja nie mam nic przeciwko takiej płytce bo dla takich utworów dałbym sobie 6ty palec uciąc jakbym go miał.
NO i zdecydowanie wole 2ga płytke Countrty niz 50ty BEST OF. Wizja : Płytka Country a potem płytka rockowa jest zdecydowanie lepsza niż płytka Best Of i płytka rockowa.

No i jeśli w wytwórni nie pracują ułomy to ja myślę, że oni załatwiają już ekipe do drugiego teledysku.
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Postprzez Aeon on 30 Cze 2007 18:08

Adrian napisał(a):NO tutaj troche przesady.

Hmm... racja. Zła formuła wypowiedzi - chodziło o to, że nie jest to aż tak wartościowe dla fana normalnego rocka...

A niech robią co chcą :D. Pożyjemy, zobaczymy XD.

Image
Awatar użytkownika
Aeon
Wanted Dead Or Alive

Postprzez cRaSh on 30 Cze 2007 18:10

Kiedy mówili o tym albumie to myślałem, że oni go w ogóle//ort nie będą promować (teledysk czy single) a na listach to zaistnieją pod koniec zestawień.

Tak, wlasnie dlatego wybrali najpopularnijeszy obecnie w stanach gatunek muzyczny. Zeby nie promowac swojej plyty eh ;)

Powiedziałbym, zę promocja LH była skromna ale treściwa.

+ Sambora w na detoxie. Cały rozglos + w kazdym artykule na samym koncu pisali ze nowy album juz niedlugo XD

I ja tez wole kolejna plyte w tym stylu niz powrot do "rockowego albumu"? Co to w ogole znaczy rockowy album, ja takim nazywam ktf np :P

I ja sie ciesze ze odniesli sukces, w koncu po to sie pracuje.. :)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Captain Kidd on 30 Cze 2007 18:20

cRaSh napisał(a):I ja sie ciesze ze odniesli sukces, w koncu po to sie pracuje.. Smile

HAND też odniósł sukces XD

I to 11 miejsce w Polsce dośc dobre jest :D Tylko znając życie wyżej już nie zajdą... Ani też nie utrzymają się na tej pozycji. Po prsotu, raz "wysokie" miejsce i spadną tak, że wszyscy zapomną o tym, że byli tak wysoko...

I ta płyta jest jaka jest ze względu na to, że przy jej tworzeniu brali udział ludzie nie z zespołu. To wniosło świeżość, nie ma tu rzeczy robionych na siłę (oprócz One step closer i Everybody's broken, przy których zasypiam po prostu), bo każdy chciał pokazac się od jak najlepszej strony. I udało im się.

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez Adrian on 30 Cze 2007 19:04

HAND też odniósł sukces XD

No włąsnie prześledziłem wyczyny HANDa i musze przyznac iż ogólnie na listach radził sobie minimalnie lepiej niż LHighway (tylko LH nie znam miejsc z wszystkich list).

Ogólnie obie płytki radziły sobie bardzo dobrze z tym iż LH miał mniej przebojowy singiel i mniejszą telewizyjną promocje. No i to album z domieszką Country a Country w Eurpei nie jest popularne. No i jak już np LH dotarł na 1 miejsce to dotarł tam z większą ilością sprzedanych płyt niż HAND (np Kanada 2 razy więcej, Niemcy itp).

Hmm... racja. Zła formuła wypowiedzi - chodziło o to, że nie jest to aż tak wartościowe dla fana normalnego rocka...

No tak to sie zgadzam :grin:

Tak, wlasnie dlatego wybrali najpopularnijeszy obecnie w stanach gatunek muzyczny. Zeby nie promowac swojej plyty eh Wink

Ale chyba sądzisz, ze jakby chcieli rzeczywiscie rynek country podbić to wydaliby inny singiel (np Whole LOL czy Lost Highway) bo w MAMemory Country tyle co nic.
I to 11 miejsce w Polsce dośc dobre jest #zeby Tylko znając życie wyżej już nie zajdą... Ani też nie utrzymają się na tej pozycji. Po prsotu, raz "wysokie" miejsce i spadną tak, że wszyscy zapomną o tym, że byli tak wysoko...

LH zadebiutowało w pierwszym tygodniu na #33 pozycji a w drugim tygodniu awansowało na #11 miejsce.

I ta płyta jest jaka jest ze względu na to, że przy jej tworzeniu brali udział ludzie nie z zespołu. To wniosło świeżość, nie ma tu rzeczy robionych na siłę (oprócz One step closer i Everybody's broken, przy których zasypiam po prostu), bo każdy chciał pokazac się od jak najlepszej strony. I udało im się.

No po to się zatrudnia producentów, aby pomogli zespołowi się rozwijać a nie powielać schematy. Cała ta ekipa na pewno miaa dobry wpływ na zespól chociaż jaki oni wpływ mieli to nie wiemy, bo niektórzy pisali same teksty a niektórzy jak np LeAnn Rimes przyszli gdy piosenka była już gotowa.

(oprócz One step closer i Everybody's broken, przy których zasypiam po prostu),

Ej zostaw OSCloser w spokoju :grin:
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Postprzez rita on 30 Cze 2007 19:33

Co do kasy : to nie myślę aby JB miał się z tego powodu biczować, że spływa mu z każdej strony. Po to pracują i napewno ciężko. Fakt, że za to wypoczynek mają / full wypas/, to jednak wytykać im nie myślę,że głównie robią to dla pieniędzy. Sama LH w moich notowaniach nie jest aż tak wysoko ale to moja sprawa. Może wreście za ten rok załapią jakąś nagrodę na AMW.
rita
Get Ready

Od: 11 Cze 2007 21:15
Miejscowość: g

Strona główna BON JOVI Aktualności