Laptopy

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Laptopy

Postprzez Days on 23 Cze 2007 20:50

a bo mam problem zeby wrzucic to wszystko do Shouta:

Aristo 1600V (albo i 1600 bo ponoc V to tylko do Visty a ja nie chce Visty):
http://www.inttel.com.pl/aristo-1600v-w ... -2635.html

HP Pavillon jakis (byleby z osobna karta graf):
http://www.inttel.com.pl/pavilion-dv627 ... -1962.html

ASUS generalnie jakis, bo na Asusach sie nie znam, a firme cenie.

i teraz tak oczywiscie ma miec Core Duo w okoliach 2GH, w okoliach 1-2GB ramu, dysk 120 min, osobna karta graficzna, matryca glare, nie zadna matowa i fajnei by bylo jakby byl z systemem, ale NIE z Vista.

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Captain Kidd on 23 Cze 2007 21:07

Nie-vistowego będzie trudno znaleźć... Ale z tego co widzę, to przy Aristonie jest system do wyboru.

No i według mnie lepiej, minimalnie, ale jednak, wypada HP - lepsza karta graficzna (Geforce, to jednak Geforce)...

http://allegro.pl/item208364115_nowosc_ ... m_waw.html
http://allegro.pl/item205657298_laptop_ ... o7300.html

No i ja będę się upierał przy Toshibie chyba mimo wsyztsko XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez Days on 23 Cze 2007 21:36

no ale HP i Aristo maja gwarancje door-to-door, co w moim przypadku jest fajna rzecza (chociaz w sumei Aristo ma serwis we Wrocu i to tez jest fajne). a toshiba chyba nie...

dodatkowo ten cholerny system - chce system, bo chce miec dobrze sformatowana baterie, ale NIE CHCE miec Visty, bo to przeciez lipa...

[ Dodano: 23 Cze 2007 15:36 ]
a no i jeszcze kwestia baterii - przy Toshibie pisze 2,5h...

i jeszcze kwestia technologii Centrino :>

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Captain Kidd on 23 Cze 2007 21:43

Days napisał(a):a toshiba chyba nie...

Też ma ;) W dzisiejszych czasach chyba już wszyscy mają...

Days napisał(a):ale NIE CHCE miec Visty, bo to przeciez lipa...

Zawsze można jebnąć. Formata jebnąć XD
I nie jestem pewien, ale jeżeli jakaś porządna firma zajmuje sie sprzedażą/serwisem tych laptopów, to powinni przeinstalować... Bo Vista to naprawdę kurestwo ;P Do samego użytkowania, typu gg, internet wystarczy, ale programy mogą nie chodzić wlaściwie...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez cRaSh on 23 Cze 2007 21:48

Ok, czemu Vista to lipa?;) Kolega kupil sobie wypasionego lapa, ma wypasiona viste i podobno nigdy nie widzial stabilniejszego systemu, a to programista, wiec no.. ;)

I cholera, ATI jest 100x lepsze od nvidii, wiem bo mialem i to i to XD
Bylbym za Toshiba - dlugo trzyma bateria (3h podobno).. ale jak nie, to
HP :)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Captain Kidd on 23 Cze 2007 21:54

cRaSh napisał(a):Kolega kupil sobie wypasionego lapa, ma wypasiona viste i podobno nigdy nie widzial stabilniejszego systemu, a to programista, wiec no.. Wink

Wiesz, bo to programista i on patrzy na to z innej strony :P Wykonanie itd... Ale no, programy starsze raczej nie będa działały. Wiem jak było z Xp... Bardzo długo musiałem się przekonywać do niego. Aż w końcu zainstalowałem i nic mi nie działało, bo wszystko miałem stare XD

A z tymi bateriami to nie ma co sie zbytnio sugerować tym, co podaje producent xD Ojca niby miała trzymać jakieś 1h 30min, a jak dobrze się wszystko poustawia w zarządzaniu energią, to czas pracy wydłuża sie o jakies 20 minut... No, ale może też to działac w druga stronę ;)

I racja, jak nie Toshiba, to HP...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez Days on 23 Cze 2007 23:02

Captain Kidd napisał(a):I nie jestem pewien, ale jeżeli jakaś porządna firma zajmuje sie sprzedażą/serwisem tych laptopów, to powinni przeinstalować... Bo Vista to naprawdę kurestwo

no wlasnie z tego co wiem, to jak sie kupuje Aristo to nie jest tak, ze dostajesz zainstalowanego systema i czesc, tylko dostajesz wszystkie plytki i licencje. w sumie jestem ciekawa, czy jakbym kupowala kompa w komputroniku dajmy na to, to czy by mi przeinstalowali system na XP w cenie Visty, cz w jakiej... chyba sie musze wybrac do gosci i zobaczyc co oni na to...

cRaSh napisał(a):Ok, czemu Vista to lipa?Wink Kolega kupil sobie wypasionego lapa, ma wypasiona viste i podobno nigdy nie widzial stabilniejszego systemu, a to programista, wiec no.. Wink

tak, ale jak kupie z Vista to sie moge pozegnac ze wszystkimi moimi "legalnie niekupionymi" programami typu Statistica czy matlab bo mi nie zainstaluje, albo sie dopieprzy... wole nie miec takiej sytuacji, ze nagle sie okaze, ze costam mi nie odpali, bo Vista stwierdzi ze nie jest legalne.

cRaSh napisał(a):I cholera, ATI jest 100x lepsze od nvidii, wiem bo mialem i to i to XD

cokolwiek byleby bylo ok 256 i nie wspoldzielne XD naprawde nie bede grac na lapku w gry... albo przynajmniej tylko w kilka :P

cRaSh napisał(a):Bylbym za Toshiba - dlugo trzyma bateria (3h podobno).. ale jak nie, to
HP

w HP podobno ponad 3h.. w Aristo wlasnie malo, ale oni sa tak sporo tansi... a do tego wiem od insajdera ze rzadko sie psuja...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Captain Kidd on 24 Cze 2007 00:36

Days napisał(a):chyba sie musze wybrac do gosci i zobaczyc co oni na to...

Według mnie zawsze mozna sie dogadać. A z drugiej strony to XP droższy od Visty nie jest, więc nie mają w tym żadnego interesu, bo wtedy mniej zarobią, więc niekoniecznie mogą chcieć pomóc XD

No i dokładnie, zabezpieczenia Visty itp, itd - do dupy to wszystko...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez Days on 24 Cze 2007 02:33

Captain Kidd napisał(a):A z drugiej strony to XP droższy od Visty nie jest

no wlasnie jak widzialam lapki z wyborem XP albo Visty to XP byl drozszy :P

i kurde no 2 qmpli mi znowu Asusa poleca jakiegos... tylko nie wiem jakiego...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Captain Kidd on 24 Cze 2007 03:00

Ja bym Asusa nie brał... Firma taka jakaś... Podobnie jak Acer (informatycy odradzali kupna sprzętu tych firm). Najlepiej Fujitsu-Siemens, Toshiba lub HP.

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez cRaSh on 24 Cze 2007 03:05

Acer ma serwis w czechac chyba, takze no... XD
a ASUS ma dobre plyty glowne, a o laptopach nic nie wiem.. wprawdzie znam kogos kto ma, ale juz dosc stary..

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 24 Cze 2007 04:52

Captain Kidd napisał(a):Ja bym Asusa nie brał... Firma taka jakaś... Podobnie jak Acer (informatycy odradzali kupna sprzętu tych firm). Najlepiej Fujitsu-Siemens, Toshiba lub HP.

no to mamy sprzeczne info, bo ja Acera tak jak ty nie lubie, ale Asus to co innego zupelnie... a Fujitsu-Siemens bym nigdy nie kupila, bo to chlam i zaraza.....

no ja mam 2 kolezanki z ausami jedna sie w ogole nie zna na kompach a druga ma wybranego kompa prze zkumpla informatyka. do tego seriws we wrocu...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 27 Cze 2007 22:34

A zatem śpieszę ze smoczą opinią, a swego czasu smoczyca była ekspertem w lapach ;P:

ACER - dobrze przypakowane (masa bajerów! w dobrej cenie) gówno :shiner: , baterie są słabiutkie i to podają trzeba dzielić przez 2 żeby mieć rzeczywisty czas - a wg mnie jak już się lapa kupuje to po to żeby był mobilny a nie uwiązany do kabla.
ASUS - polecam. To nie jest żadna firma krzak! Montują na zamówienie w bardzo rozsądnej cenie. Niektóre asusy mają możliwość baterii 6 godzinnych (widziałam na własne oczy) Do tego oczywiście pentiumy, pamięć do wyboru.
California Acess - robią na zamówienie bardzo przyzwoite składaki. Polecam Łojciec miał 7 letniego i poza 8 kg nie miał żadnych innych wad :D
Fujitsu-Siemens - nawet... pod warunkiem że nie jest to model z białą klawiaturą... a modele poniżej 4k zazwyczaj mają białą osobiście to ta cecha zdyskwalifikowała tą firmę w moich oczach. Ale tak to można znaleść coś rozsądnego
HP - tu mam sprzeczne informacje... ale raczej z przewaga na nie - duża część kompó po około 2 latach zdecydowanie odmawia dalszej współpracy. Częste są też numery z problemami z dyskiem (chce się formatować). Co do serwisu to wszyscy równo wieszają psy :shiner:
IBM - niezawodny, tylko niestety mało można wybrzydzać. w rozsądnych cenach sa modele z bardzo ograniczonymi parametrami ;/ ale taki komp to spokojnie 5 lat może chodzić a nawet i dłużej
Toshiba - jako użytkowniczka polecam. Dobra cena, przyzwoite parametry... szkoda że nie wszystkie modele maja wbudowane wi-fe... Baterie po ponad roku jak pisali 2,5h tak mniej więcej tyle trzymają.

Co do systemu to polecam winXP. Vista ponoć jest dobra, ale nie zawsze w pełni kompatybilna ze starszymi programami, a niestety teraz lapki są tak robione że system jest na stałe na dysku a nie na płycie więc nie tak łatwo się go pozbyć, poza tym jak się już coś kupuje to po co płacić za coś co z założenia ma się wywalić... tylk że niestety większość nowych modeli ma teraz vistę;/

To takie moje ogólne uwagi :crazy:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez cRaSh on 27 Cze 2007 22:38

Ja sobie wynalazlem jakas Toshibe w MM, za 2.1k
Parametry nie wywyzszajace sie zbytnio, typowy sredniak.. i pod koniec lipca, jak juz konto bedzie pelne, zapewne sie pochwale xD albo i nie (mam tendencje do ciaglego oprozniania swojego konta z kasy.. co za debil lwymyslil platnosc karta? XD)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Captain Kidd on 29 Cze 2007 05:36

Nie ma sensu tematu zakładać. Chyba xD
I tak:
http://allegro.pl/item207585384_palit_x ... p_gra.html
http://allegro.pl/item207717386_nowosc_ ... _box_.html
http://allegro.pl/item207951776_sapphir ... s_agp.html
http://allegro.pl/item206692269_agp_msi ... w_box.html

I już zgłupiałem i nie wiem co wybrać XD

[ Dodano: 28 Cze 2007 23:36 ]
I jednak zamówiłem ta ostatnią. A co, w końcu będzie prawie 10 razy lepsza od mojego geforca mx400 z 64mb xD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez cRaSh on 29 Cze 2007 05:42

Tez bym tą wzial :) i fak, sam o niej pomysle chyba :D

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Captain Kidd on 29 Cze 2007 05:59

Już w sobotę sprawdzę jak się spisuje (GTI Racing, Colin, NFS Carbon, Flatout 2 ojjj xD). Oby w sobotę, bo do nas kurierzy coś późno docierają ;P

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Postprzez cRaSh on 29 Cze 2007 06:07

Ja mysle o nowej karcie bo zapowiedzieli juz Starcraft 2 i Fallouta 3 XD
I Neverwinter nights 2 tez by mogla pojsc XD W kazdym razie czekam na wrazenie :D

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Captain Kidd on 02 Lip 2007 20:50

cRaSh napisał(a):W kazdym razie czekam na wrazenie #zeby

Wrażenia będe ogromne, mogę to powiedzieć już teraz. Róznica między tym, co mam teraz, a tym co będę miał jest nieporównywalna xD

I kurde porządna firma :D
8:24 - Zamówienie przyjęte
8:44 - Przekazane do działu wysyłek
11:40 - Spakowane
XD

[ Dodano: 02 Lip 2007 14:50 ]
Właśnie zagrałem sobie w NFS Carbon. I powiem krótko: o k***a XD

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod