books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Arha on 06 Cze 2007 00:14

Oooo tak, Night Watch fajne jest (i młody Vetinari :D :D :D)

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez erfea on 07 Cze 2007 05:09

A ja męczę Lewą rękę ciemności i ciągle nie mam czasu żeby ją skończyć :|

Nocna straż...? Cóż po obejrzeniu filmy zupełnie mi się odechciało sięgac po książkę ;/

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Arha on 07 Cze 2007 18:58

Ale to inna Nocna Straż, bo to Świat Dysku :D

A na Lewą Rękę Ciemności jakoś dalej nastroju nie mam i chęci... może w wakacje...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 07 Cze 2007 21:24

erfea napisał(a):Nocna straż...? Cóż po obejrzeniu filmy zupełnie mi się odechciało sięgac po książkę ;/

rotfl to sie nazywa mylic 2 rozne swiaty :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez erfea on 08 Cze 2007 19:55

[fquote="Days"]
erfea napisał(a):Nocna straż...? Cóż po obejrzeniu filmy zupełnie mi się odechciało sięgac po książkę ;/

rotfl to sie nazywa mylic 2 rozne swiaty :P[/fquote]

To się popisałam :rofl: :shiner: No faktycznie nie tylko literatura rosyjska wydała na świat Nocną straż :PP

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 08 Cze 2007 20:00

hm a to w ogole wczesniej byla ksiazka? bo ja myslalam, ze to byl tylko taki se film o i tyle :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 08 Cze 2007 20:39

NO BA! W ogóle to seria obejmuje 4 książki (Nocny Patrol, Dzienny Patrol, Patrol Zmroku, Ostatni Patrol / Lub Straż bo to różnie od tłumaczenia wychodzi) a zekranizowano jak do tej pory Straż Nocną i Straż Dzienna. A szanowny autor o ile dobrze pamiętam nazywa się Łukjanienko.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 03 Lip 2007 00:30

strasznie fajny wywiad z Sapkowskim. w ogole dawno nie czytalam tak dobrego wywiadu z nim, w ktorym by nie zjechal totalnie dziennikarza. widac, ze kobieta sprostala wymaganiom... anyways:
http://czytelnia.onet.pl/0,1420561,1,artykuly.html

Mógłbym, dla przykładu, zaryzykować własną opinię o tym, jaka literatura rodzima najlepiej posłuży przy nauce języka polskiego. Ale nie będę wypowiadał się na temat zjawiska zastępowania nauki języka polskiego polityczną indoktrynacją. Mógłbym coś tam rzec o kanonie literatury światowej, o tym, jakich autorów obcych trzeba czytać, by na ich tle lepiej zrozumieć własną kulturę i być lepszym patriotą. Ale nie będę komentował zaślepionego szowinizmu.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 27 Lip 2007 06:05

jak juz w koncu mam czas to wzielam sie za ten tak okrutnie potraktowany przeze mnie w czasie semestru Cien Wiatru, i omg, jak wczesniej mialam czas na czytanie rozdzialami i 200 stron zajelo mi jakies 2 miesiace (wliczajac sesje w ktorej nie czytalam XD) to pozostale 300 stron pochlonelam w jakiejs 2 dni.. swietna ksiazka, genialny klimat i faktycznie, czyta sie tak ze... [serducho]

oprocz tego sprawilam sobie z okazji zakonczenia sesji 5 1/2 Głowackiego, czyli zbior jego sztuk najwiekszych, jeszcze calego nie przetrawilam ale stoi wielkie tomisko dumnie na polce ;)

i generalnie, wakacje, wiec sie rzucilam na chmielewska i w koncu przeczytalam cale zdanie nieboszczyka, nie wiem dlaczego to byla chyba jedyna kasiazka chmielewskiej w moim domu ktorej nigdy nie chcialo mi sie czytac, nie mam pojecia dlaczego, mialam jakies opory ze nie bedzie tak fajna jak np. lesio czy serie o Teresce i Okretce np. Głuuupiam ja, w sensie sobie wczoraj do 4 rano siedzialam i dzisiaj bylam przez to moje wczesniejsze nieczytanie zaspana. Chmielewska rlz! :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Days on 27 Lip 2007 07:31

Gina napisał(a):swietna ksiazka, genialny klimat i faktycznie, czyta sie tak ze..

to teraz inna hiszpanska - Katedra w Barcelonie czy jaki to ma tytul... wampir rzeknie wiecej.. .a chmielewska rlz.. a ja glupia nie wzielam przewodnika po barcie z Cienia Wiatru i bede musiala odtwarzac z pamieci w sobote... eh :/

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 20 Wrz 2007 05:38

Ogłaszam, iż mam nowego faworyta w kategorii 'najlepszy Discworld', właśnie przeczytałam Thud! i ojej, boskie, boskie, boskie XD na obecną chwilę moją ulubioną serią w serii będą z całą pewnością Strażnicy. Wszyscy boscy byli (tylko Vetinari jakoś nie w formie), zwłąszcza Angua i Detrytus no i Vimes jako tatuś i wampirzyca w Straży ('Shoes, man, coffins...never accept the first one you see' XD XD XD) i w ogóle... chociaż generalnie wydaje mi się, że seria o Straży jakoś nieco poważnieje, tzn jakieś poważniejsze rzeczy porusza, w sensie Night Watch, Thud! i Monserous Regiment... absolutnie nie twierdzę, że to źle, po prostu taka luźna refleksja ;)
A teraz Złodzieja Czasu przydałoby się w końcu przeczytać...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez cRaSh on 20 Wrz 2007 06:26

Zgadzam sie z wampirem :D zwlaszcza sally podrywajaca carrota i reakcje anguy.. piekne to bylo ;) (nie mowie juz jak detrytus sie autentycznie wkurzyl na vimesa, szok xD).
seria o strazy najbardziej ewoluowała i musze przyznac, ze tez jest moja ulubiona (tylko regiment mi zostal do przeczytania). Bardzo fajnie ze terry zaglebil sie w nie-religie krasnoludow, chyba wlasnei dlatego ta ksiazka wydaje sie taka mroczna.. zabojstwo, gragowie (gradzy? czemu mamy taki glupi jezyk XD), te tajemne znaki.. No wyszlo mu naprawde naprawde dobrze.

A zlodziej do mnie dotrze w piatek mam nadzieje.. Dorwalem za 20zl na allegro XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Arha on 20 Wrz 2007 18:36

W ogóle zestawienie Sally z Anguą było genialne XD czekam na więcej z tego duetu. Albo nawet tria, jeśli znowu z Cudo zrobią sobie girls' night out, bo tu chwilami płakałam ze śmiechu XD
A Regiment nie jest tak właściwie o Straży... Straż się po prostu pojawia ;)
A propos ewolucji, to dla mnie to w tym wypadku polega na tym, że Vimes coraz częściej się bawi w Vetinariego. ;) W sensie przechytrza wszystkich i raz na jakiś czas zadaje pytania w stylu, że Vetinari musi się tak czuć cały czas. Wczoraj sobie wzięłam Zbrojnych na pocieszenie i tam jest po prostu policjantem... chyba mu ten wyjazd do Uberwaldu w Piątym Elefancie tak zaszkodził XD

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez cRaSh on 04 Gru 2007 04:07

Sapkowski - Krew Elfow, Czas pogardy.
Aktualnie Chrzest ognia.

I czemu niech mnie pies wychedozy, tego wczesniej tego nie przeczytalem? XD :confuse: :ohmygod:

[ Dodano: 03 Gru 2007 22:07 ]
I nie wiem czy wiecie, ale wlaśnie sie Zimistrz Pratchetta pokazal :)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 04 Gru 2007 18:21

cRaSh napisał(a):I czemu niech mnie pies wychedozy, tego wczesniej tego nie przeczytalem? XD #confuse #ohmygod

no ja nie wiem, jak mozna bylo sie dopiero teraz za to zabrac... ale coz zycie takie jest, ze jak sie nie obrocisz, tak zawsze rzyc z tylu XD

i no nie wiedzialam, ze jest nowy Terry...a juz sie balam, ze nie bede miala co czytac, bo wlasnie skonczylam w ciagu ostatniego miesiaca:
1)Amerykanskich Bogow Gaimana i straaaaaaasznie mi sie to podobalo. moze spodziewalam sie czegos wiecej na koncu, ale no... no swietna ksiazka.
2)Zlodzieja Czasu po polsku i no fajnie bylo zalapac kilka dodatkowych zartow, ale Terry chyba sie stazeje, bo powtorzyl swoj motyw z grabiami w trawie XD
3)Gwiedzny Pyl znowu Gaimana i o ile poczatek mi sie podobal bardziej niz w filmie, o tyle uwazam, ze Neil nie mial w ogole pomyslu na zakonczenie. zrabal je totalnie poza jednym cytatem "Nic tak nie mowi "zejdzcie mi z drogi" jak kroczace slonie" XD reszta od momentu dodarcia na jarmark kiepska. w filmie ja o wiele lepiej zrobili + kapitan duzo ciekawszy :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 14 Gru 2007 01:59

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez cRaSh on 14 Gru 2007 02:30

:(

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 14 Gru 2007 02:42

damn :crying:

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 14 Gru 2007 06:52

Muszę przyznać, że nawet w tej sytuacji Terry pozostaje sobą...
I know it's a very human thing to say "Is there anything I can do", but in this case I would only entertain offers from very high-end experts in brain chemistry.

Can I remind everybody that I still aten’t dead, even today.

:>

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

books

Postprzez Days on 30 Gru 2007 00:52

a poszlam do kina na Zloty Kompas i teraz wlasnie czytam His Dark Materials Pullmana i wlasnie skonczylam pierwszy tom i sie zabieram za drugi. bardzo szybko sie czyta, pomysl jest ciekawy i kurcze wciaga... czasami co prawda niektore postacie sa wkurzajace, a moze wkurzajace jest poswiecenie im malej ilosci miejsca na stronach i potem ich zachowanie nie zawsze wydaje sie racjonalne, bo sie za dobrze nie zna tej postaci... (taaaak mowie o Pani Coulter, ktora uwielbiam i ktorej jest zdecydowanie za malo jak narazie).

ale jets dobrze a moze bedzie jeszcze lepiej... jutro w pociagu bede miala cale 6h dla tej ksiazki wiec pewnie drugiego tomu sporo pojdzie...

i w ogole odkrylam w sobie ogromna chec do przeczytania George'a RR Martina... a jeszzce jakas Gildia Magow mnie zaciekawila i normalnie nie wiem juz co kupowac :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne