COVERY

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Postprzez Arha on 06 Wrz 2005 20:50

Coverem moim obecnie ukochanym (kolejnym obecnie - ukochanym, ale kobieta zmienną jest ;) ) jest... jako iż obecnie mam fazę totalną na My Chemical Romance... 'Under Pressure' w wykonaniu MCR i The Used, choć ściągałam wręcz panicznie się bojąc co to za szajs i jak można się porwać na Queenów i Davida Bowie będąc zaledwie MCR :P ale się zaskoczyłam pozytywnie, tzn daleko im było do pierwowzoru, ale wyszło tak sympatycznie i do poskakania (apropos skakania - świetnie się poguje do scoverowanego "Englishman in New York" xD)

A co do coverów BJ to "With a little help from my friends" rządzi :grin:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 06 Wrz 2005 23:00

dobra to jeszcze 20 dni i bede miala 10 ulubionych coverow ;) a wszystkie w wykonaniu The Corrs :D o ile mozna wszystkie te piosenki nazwac coverami.... ale i tak sa najlepsze :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez ZB on 04 Lut 2007 17:05

ja uważam, że covery to totalna bzdura. O zespole, który tego dokonuje świadczy jak najgorzej. No ok, można zaśpiewać jakiś na koncercie, ale umieszczać na albumie? Jak Gunsi zrobili z Knockin' on heavens door.
No ewentualnie toleruję, jak zespół nagrywa inną wersję własnego utworu. Bo TLFR kocham po prostu.
. No dla mnie totalne nieporozumienie... Nie żeby mi się nie podobało, ale to zbędne. Nie było ich stać na własny utwór? Są najbardziej znani z utworu Boba Dylana... Żałosne.

Utwór powinien pozostać tylko w oryginale. To świętość. Pomimo, iż czasem cover brzmi lepiej od oryginału. A tak jest moim zdaniem z "Rockin' In The Free World" Neil'a Young'a w wykonaniu BJ (np. na OWN). Ale gdyby wydali to na albumie, to byłbym zbulwersowany. Bo w końcu OWN to album live:P

[ Dodano: 04 Lut 2007 15:05 ]
? Coś mi się iektóre wersy poprzestawiały... Mam nadzieję, że domyslicie się, że
ZB napisał(a):No ewentualnie toleruję, jak zespół nagrywa inną wersję własnego utworu. Bo TLFR kocham po prostu.

ma być na samym końcu posta...

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez Days on 04 Lut 2007 17:29

wiesz totalnie sie z toba nie zgadzam, co w sumie wynika ze wszystkich moich postow. Nie uwazam tez, by GNR byli najbardziej znani z Coveru Knockin'... mimo iz zostal on przez nich zajebiscie zrobiony. w ogole moim zdaniem swiat muzyczny bez niektorych ciekawych coverow bylby zdecydowanie ubozszy...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Captain Kidd on 04 Lut 2007 17:59

Gunsi w ogóle z coverami radzili sobie nieźle. Jak wiadomo Spaghetti Incident zawierało covery, które były lepsze niż pierwotne wersje. Tylko jakoś mi się Hair of the dog zbytnio nie podobało. Britny Fox zrobili to lepeij...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez erfea on 04 Lut 2007 18:57

Popieram Elfa! Nie wszystkie covery muszą być dobre, ale zdecydowanie wnoszą trochę świeżości do świata muzyki (uwaga! nie mówię tu o dyskotekowych przeróbkach klasyki rocka, bo wg smoków rytmu umcy-umcy do muzyki się nie zaliczają!)
Poza tym jeżeli chodzi o covery Dylana, to one zawsze będą bo tantiemy za oryginalne wykonanie (np do ścieżki dźwiękowej filmy) są takie, że niejednemu twórcy kapcie spadają :shiner:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Gina on 04 Lut 2007 19:06

ZB napisał(a):Są najbardziej znani z utworu Boba Dylana... Żałosne.

ROTFL!
Zawsze myslalam ze z Welcome To The Jungle, albo Sweet Chlid, albo z wygrywajacego wiekszosc rankingow November Rain

Takze moim zdaniem troszke przesadzasz. A co do samego faktu coverowania, to gdy nie jest to robione TYLKO ze wzgledow komercyjnych (wiem, wiem znowu to slowo, zaraz sie wytlumacze :P) tzn. gdy jak w przypadku Gunsow - ma sie pomysl na stworzenie czegos zupelnie innego (swoja droga zajebistego!) albo gdy sie robi cover ze wzgledu na uwielbienie wobec orginalu (np MCR i Astro Zombie Misfits, chociaz to sie az tak nie liczy w tej dyskusji bo na album zaden nie poszlo) to ja nie mam nic przeciwko.
Piosenka to piosenka i jasne, praca kogos, trzeba traktowac z szacunkiem i nie zbeszczeszczac, ale tak jak Days napisala, bez niektorych coverow czegos by w muzyce brakowalo (i IMO Knockin Gunsow do takich utworow nalezy)
Poza tym to niezla akcja promocyjna - po latach :P - czesto ludzie siegaja po orginaly, ktorych wczesniej nie znali, zeby porownac ;) Wiem, ze po The Saints Are Coming Green Daya i U2 sporo osob po The Skids siegnelo.
Ja np. zatrzymalam sie na American Pie Dona McLeana kiedys jak radia sluchalam, normalnie bym przelaczyla chyba, ale ze lubilam wersje madonny to pomyslalam ze sobie przeslucham. I spodobalo mi sie o wiele bardziej niz cover - ktory tez imo dobry jest.

I swoja droga totalnym przegieciem paly jest w ostatnich dniach Proper Education Erica Prydza - wykastrowalabym faceta po prostu. W ogole wszystkie te dancowe przerobki sa straszne i tego absolutnie nie toleruje. Ale zeby wpasc na pomysl ze mozna w klubach pelnych kretynow przy another brick in the wall baunsowac... to sie w glowie mojej nie miesci :/

i dobra, czasem odgrzebywanie tematow jest fajne :
Arha napisał(a):jako iż obecnie mam fazę totalną na My Chemical Romance... 'Under Pressure' w wykonaniu MCR i The Used, choć ściągałam wręcz panicznie się bojąc co to za szajs i jak można się porwać na Queenów i Davida Bowie będąc zaledwie MCR :P ale się zaskoczyłam pozytywnie,

:grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 04 Lut 2007 19:16

^ I niech mi nikt nie zarzuca, że nie reklamowałam MCR wcześniej :P

A co do przeróbek techno, to ostatnio miałam tę wątpliwą przyjemność słyszeć Another Brick... i się załamałam totalnie, zwłaszcza że chwilę wcześniej leciało stechnione "Is this love" Whitesnake'a, a piwo mi się skończyło :( boszzzz, czemu moja grupa zawsze musi łazić na jakieś tępe dyskoteki?

I jeszcze pozwolę sobie się zbulwersować, że Gunsi znani tylko z Knockin?! Że what? Że gdzie, że skąd?! Koniec bulwersacji ;)

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez ZB on 04 Lut 2007 19:26

ej no.... Się narobiło... Ja też lubię Gunsów, ale w radiu słyszałem TYLKO Knockin' w ich wykonaniu. Nie słyszałem np. November Rain (za którym zresztą nie przepadam... Ale nie zabijajcie mnie za to.. :grin: ).

Oczywiście to może być spowodowane tym, że prawie nie słucham radia...

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez def.leppard on 19 Lis 2007 02:51

http://d.turboupload.com/de/2152029/b68ni72sa3.html - ostatnio se scoverowałem Runaway'a :)

Może nie jestem Richiem, Jonem, Daewo Tico, Dave'm Bryanem ani Alec'em ale lubie sie pobawić czasem w domu w Bon Jovi xD uprzedzam ze jakość nagrania nie jest zaskakująca, nagrywane na hujowym sprzecie ... dodam ze perka i bas leci z GP4 ;]

[ Dodano: 19 Lis 2007 01:51 ]
PS. Reszta instrumentów i wokal - Ja ;]

Honor, Ojczyzna, RICHIE SAMBORA !
def.leppard
Get Ready

Od: 09 Lis 2007 13:56

Postprzez cRaSh on 19 Lis 2007 04:16

Ty ale wiesz, my jesteśmy tolerancyjni, ale jak zamierzasz w każdym poście pisać jak u siebie w domu mówisz to sie pogniewamy.

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez def.leppard on 19 Lis 2007 04:49

Zapewne chodzi ci o te wszystkie huje :) przepraszam już nie będę ...

[ Dodano: 19 Lis 2007 03:49 ]
PS. Co do komponowania zdań i gramatyki ... tego nie zmienię noga z Polskiego ze mnie ... może dla tego że jestem ślązakiem :) Po za tym tutaj bardziej chodzi o wyrozumiałość niż o tolerancję :)

def.leppard
Get Ready

Postprzez cRaSh on 19 Lis 2007 05:17

Gramatyka i komponowanie zdań przezyjemy, moze czasami bedzie zlosliwa uwaga XD Ale kultura to kultura i w nieuzasadnionych przypadkach trzeba się powstrzywać.

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez def.leppard on 19 Lis 2007 23:02

Ok :) Więcej grzechów nie pamiętam za wszystkie serdecznie żałuję i postanawiam sie poprawić;]

def.leppard
Get Ready

Poprzednia

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music