Strona główna ‹ BON JOVI ‹ Ogólna dyskusja ‹ Poszczególni członkowie ‹ Jon Bon Jovi
Adrian napisał(a):Przynam się szczerze, że jeszcze 3-4 lat temu nie wiedziałbym, że Jon coś takiego napisał/wypowiedział, bo nie przysłuchiwałem się tekstowi Santa Fe.

Adrian napisał(a):No i powiedzcie mi skąd ludzie filmu itp wiedzą, że Jon kiedyś cos takiego powiedział ? Nie sądze, aby ludzie znali AKURAT Santa Fe. Czemu nie cytują innych piosenek tylko akurat tą ? No i czemu cytują Jona a nie Bono, Jaggera itp.
W sensie ja bym tak zrobila, i wziela 3 znalezione wyniki + autora i wszystko
I o tym chyba pisalismy kiedys w BJ a "teksty kultury"... aczkolwiek nie chce mi sie teraz szukac. Ale pamietam ze jak bylam w kinie na tym filmie to tez sie milo zaskoczylam Adrian napisał(a):Nie zwracam uwagi na film tylko bo robie coś innego.

no man is an island ang., nikt nie jest (samotną) wyspą.
Etym. - z Johna Donne (Devotions upon Emergent Occasions, 17), 1624 r.; tytuł pracy amer. zakonnika trapisty Thomasa Mertona, 1955 r., tł. pol. 1960 r. Marii Morstin-Górskiej.

No man is an island, to słowa kogoś tam, które Jon tylko wykorzystał w tej piosence. Tyle.
Nie trzeba się przysłuchiwać - te słowa padają jako pierwsze
I nie przestudiowanie textu do Santa Fe grzechem jest Adrian
a zaluj bo dobry

Film jest angielski...
.... Ale reżyserzy i scenarzyści to Amerykanie.... 

"All mankind is of one author, and is one volume; when one man dies, one chapter is not torn out of the book, but translated into a better language; and every chapter must be so translated...As therefore the bell that rings to a sermon, calls not upon the preacher only, but upon the congregation to come: so this bell calls us all: but how much more me, who am brought so near the door by this sickness....No man is an island, entire of itself...any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee."

sdms napisał(a):Amerykańsko-brytyjski jak już... A nawet jeszcze dodatkowo francusko-niemiecki.... Ale reżyserzy i scenarzyści to Amerykanie....

Arha napisał(a):Mhm, czyli zakładamy, że większość Polaków od razu rozpoznała, kto jest prawdziwym autorem, w któym roku zostało to napisane i jeszcze kiedy przetłumaczone na polsi, tylko ja, anglicy i amerykanie jesteśmy takimi tępymi strzałami

sdms napisał(a):Amerykanie zawsze byli i będą idiotami
sdms napisał(a):To moja prywatna opinia o Amerykanach

sdms napisał(a):Chyba jasne, że jeśli na forum wygłaszam opinię to jest to moja opinia

... Na szczęście nie znam, żadnego hamerykańca osobiście... i dobrze
... Moje zdanie wypływa z moich doświadczeń, lub doświadczeń moich znajomych... Fakt faktem, że to pewien stereotyp, ale czy to moja wina, że Amerykanie samych siebie takimi tworzą?
mógłbym z czystym sercem powiedzieć, że moja opinia odnosi się do większości przedstawicieli tego narodu... Ale to TYLKO moja opinia
... a czy kogoś urazi? Mądry to oleje, a jak ktoś się urazi to znaczy, że jednak coś w tym jest, co go boli
... Może Amerykanie zastanowią się nad sobą i przestaną hodować idiotów, którzy nie umieją policzyć na kalkulatorze ile jest 6x6 

sdms napisał(a):nie znam, żadnego hamerykańca osobiście.
sdms napisał(a):Moje zdanie wypływa z moich doświadczeń

sdms napisał(a):No tak... Na szczęście nie znam, żadnego hamerykańca osobiście... i dobrze
... Moje zdanie wypływa z moich doświadczeń, lub doświadczeń moich znajomych... Fakt faktem, że to pewien stereotyp, ale czy to moja wina, że Amerykanie samych siebie takimi tworzą?
mógłbym z czystym sercem powiedzieć, że moja opinia odnosi się do większości przedstawicieli tego narodu... Ale to TYLKO moja opinia
... a czy kogoś urazi? Mądry to oleje, a jak ktoś się urazi to znaczy, że jednak coś w tym jest, co go boli
... Może Amerykanie zastanowią się nad sobą i przestaną hodować idiotów, którzy nie umieją policzyć na kalkulatorze ile jest 6x6

Strona główna ‹ BON JOVI ‹ Ogólna dyskusja ‹ Poszczególni członkowie ‹ Jon Bon Jovi
| hey, man Forum: Przedstaw Się Autor: Comte de la Fere Odp: 18 |
JBJ: The man and his band on the road Forum: Ogólna dyskusja Autor: Captain Kidd Odp: 26 |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości