Czy Richie jest dobrym gitarzystą?

The King Of Swing board.

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora

Czy Richie jest dobrym gitarzystą?

Postprzez flips on 12 Sie 2002 20:37

Jak sądzicie czy Richie jest dobrym gitarzystą?
Według mnie tak, ale np. wczoraj zawołał mnie starszy i mówi, że w radiu gra najszybszy gitarzysta świata (nie pamiętam jak się nazywał), no i słucham go i słucham, mój starszy mówi słyszysz jak szybko gra, a ja no słyszę, ale przecież Sambora też tak szybko gra odpowiedziałem, a mój starszy: Sambora jest słaby. :evil:
Miałem ochotę mu puścić Dry County lub Next 100 Years, ale było już za późno. Czy uważacie, że Richie jest dobrym gitarzystą i jak sądzicie jakim utworem zgasiłbym starszego?
Awatar użytkownika
flips
Get Ready

Od: 21 Lip 2002 18:44
Miejscowość: Cz

Postprzez hard on 12 Sie 2002 23:54

Myślę ,ze Richie jest dobry , no nie on jest najlepszy :grin: .A tak serio to nieslyszalam zbyt wielu gitarzystów i nie sądze , zeby ktoś mogl grac lepiej . Może grają tak samo jak on , ale napewmo nie są lepsi.
jak sądzicie jakim utworem zgasiłbym starszego?

Napewno dry county.
Awatar użytkownika
hard
Keep The Faith

Od: 27 Mar 2002 01:34

Postprzez cRaSh on 12 Sie 2002 23:59

najszybszy gitarzysta świata

czyzby eddie van halen? :grin:

a co do Richiego to zalicza sie do czolowki gitarzystow rockowych
ja nikogo nie wywyzszam i swoja pierwsza 5 traktuje na rowni :grin:
no wiec (kolejnosc przypadkowa :wink: )
Richie Sambora
Joe Perry
Slash
C.C. Deville
Eddie Van Halen

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Arha on 13 Sie 2002 02:55

Richie nie jest dobry - jest najlepszy :grin:
Co do brata: Dry county, Ava's eyes (mam jobla na punkcie tey piosenki), Mr Sambo

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez erka on 13 Sie 2002 03:24

Szczerze mówiąc najpierw zatkał mnie temat tego posta no bo jak juz gdzies pisałam- Rich jest swietny. Pisałałam chyba że na solowym koncercie Jona od razu wyczułam kiedy Rich wszedł na scene i zaczął grac i jak to określilam gitara jest w jego rękach żywa. No i jeszcze bardziej go podziwiam bo zapytany w jakimś wywiadzie o to jak sie nauczył grac, czy miał nauczyciela itp. odpowiedział że uczył sie grac sam i dobre płyty były jego nauczycielami.

A czym zgasic just oldera? Hmmm... Dry County napewno. Wg. mnie swietnie też wyszło Lay your hands z Wembley kiedy biega z gitarą albo najdłuższa solówa czyli next 100 years. Ale DC u mnie zawsze będzie #1

Trzeba ojca do Richa przekonać... :robot: :grin:

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Miejscowość: Two story town

Postprzez bonfankaa on 13 Sie 2002 04:31

nio dla mnie najlepszym gitarzysta!!!!podziwiam go za solowy i za talent!to king of swing!!!nio jak gra stylem arpegio to normalnie wymiekam! np poczatek do harlem rain!on to ma zwine palce!!!!moje marzenie to grac jak on..i pomyslec ze on juz po 8 mies umial grac i mial zespol!!on to jest utalentowany!!!!a inne marzenie to zagrac z nim :grin: :grin: hehe

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Rosie on 13 Sie 2002 15:43

na starym forum ktoś kiedyś napisał, że jedno z najbardziej opiniotwórczych magazynów w stanach zrobiło listę gitarzystow wszechzcasów. Rich był chyba 15. Także ja uważam że Rich jest zajebiście dobrym gitarzystą, ale sa lepsi. IMHO wasze opinie są nieco subiektywne :grin:

nie zapominajcie o Mr Santana :grin:

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez Arha on 13 Sie 2002 16:25

No może masz racje, ale dla mnie Rich i tak będzie always nr 1 :grin:
Co do Santany - nie lubię go za całokształt.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Gina on 13 Sie 2002 16:43

Hmm no moze fakt Rosie - ale to chyba normalne...
W kazdym razie - dla mnie tez jest w scislej czolowce.
Tzn. ja np. nie mam klotni ze starszym o gitarzystow (my hehe prowadzimy rozmowy na temat perkusji i perkusistow :grin: )
Ale mysle ze DC jak bys mu puscil...
W kazdym razie cos mnie wczoraj opetalo i sluchajac np. avy doszlam (do"odkrywczego") wniosku ze on jest swietny..takie klimaty facet robi ze...
i nie za bardzo obchodzi mnie czy jest 1 czy 15 w/g czegos tam - jest w mojej czlowce - nie moge powiedziec ze jest najlepszy bo jest jeszcze kilku naprawde dobrych...(hmm po za tym az tak sie nie znam)
Po za tym - dla mnie jest swietny - bo wiem ze bon jovi bez niego bylo by niczym...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez erka on 13 Sie 2002 18:59

) Hmm...no może i jesteśmy troche subiektywni ale jeżeli chodzi o mnie to może dlatego że szanuje go nie tylko jako gitarzyste ale jako człowieka. Ale widziałam parę dobrych koncertów i delikatnie mówiąc chociaż o tych gitarzystach mówiło sie ze są bardzo dobrzy- jak dla mnie nie mieli w sobie tego czegoś. I kiedys powiedziałabym- a co za różnica, przecież każdy kto umie grac na gitarze gra tak samo, ale jednak nie. Rich na scenie nie popisuje sie tym że świetnie gra, on jest po prostu żywiołowy i np. w takim lay your hands z wembley lata z wiosłem po scenie.

Dla mnie zawsze będzie #1 bo po pierwsze już sama muzyka Bon Jovi jest moją ukochaną a po drugie widac że gra bo to kocha, a nie gra już dla sławy.

A włąsnie hehe teraz mi sie przypomniało. Chyba setny raz to powiem :grin: ale musze. Kiedyś kiedy nie znałam BJ i byłam jeszcze hmm...powiedzmy młoda (żeby nie było mała :wink: )- oglądałam liste 30 ton. I tam zawsze cos gadają. I zapamietałam text, już nie pamiętam czy chodziło o urodziny Richa czy coś, w każdym razie facet powiedział- cos tam coś tam- Richiego Sambory- jednego z najlepszych gitarzystów na świecie. :angel: :angel: :angel: Nie mialam pojęcia co tam w ogóle gra jakies Bon Jovi ale to nazwisko zapamiętałam i kiedy po paru latach kupilam 1 płyte i dowiedziałam się ze nie jaki Sambora gra w BJ pomyślałam- hey, to ten facet, to ten jeden z najlepszych gitarzystów na świecie. A przedtem nie wiedziałam jak on w ogóle wygląda ale nazwisko było mi znane i chociaż nie znałam gościa- dziwnym trafem zawsze dobrze o nim myslałam.

I skoro wiedziałam kim jest i że dobrze gra, nie znając go , to znaczy że okrył się dobrą sławą. A dobra sława tak z niczego nie powstaje tak więc coś w tym jest....tak więc... Rich jest zdecydowanie dobrym gitarzystą

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rosie on 14 Sie 2002 01:39

nie no fakt: Richie jest jednym z najlpeszych gitarzystów świata.
nawet mój nauczyciel od gitary jka przyszedł do mojego pokoju i zobaczył plakaty to cos takiego wypalil:
Bon Jovi? To oni mają chyba takiego dobrego gitarzystę, nie? Sambora czy jakoś tak..

także Rich jest sławny :grin:

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez Gina on 14 Sie 2002 02:57

no ale chyba na to zasluguje no nie...(na to zeby byc slawnym jakby co :wink: )
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez hard on 14 Sie 2002 16:52

http://muzyka.interia.pl/id/wiadomosci/ ... mer=289772

Tam jest ranking najlepszych gitarzystów.
NIe wiem jakies to jest dziwne Richiego nie ma , a Kurt Cobain jest na 14 miejscu ( nie sądze , ze Richie jest od niego gorszy ).
Awatar użytkownika
hard
Keep The Faith

Od: 27 Mar 2002 01:34

Postprzez erka on 14 Sie 2002 21:03

Bo nie jest i serio zalicza sie do najlepszych gitarzystów na świecie. A ta liste której zresztą nie widze musiał przygotowac jakis palant...

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Gina on 14 Sie 2002 23:15

dobra dobra - wiecie co - przeczytalam jeszcze raz te posty i dochodze do wniosku tego co juz napisala rosie - faktycznie zaciagaja subiektywizmem, i to jak...
I qrcze - sie zastanawiam tzn. mam pytanie do madrych ludzi : jesli mowimy o tym czy ktos jest dobrym gitarzysta to co mamy na mysli ? Czy to jak tata filpsa mowi - ze jest szybki , czy co ? Bo serio nie wiem...sie wogole nie znam..
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez flips on 14 Sie 2002 23:30

erka napisał(a):A ta liste której zresztą nie widze musiał przygotowac jakis palant...

Raczej nie, portal http://www.sky.com, a oto cała 20:
1. Jimi Hendrix.
2. Jimmy Page.
3. Eric Clapton.
4. Slash.
5. Brian May.
6. Joe Satriani.
7. Eddie Van Halen.
8. Dave Gilmour.
9. Kirk Hammett (Metallica).
10. Steve Vai.
11. Carlos Santana.
12. James Hetfield (Metallica).
13. Tom Morello (Rage Against The Machine).
14. Kurt Cobain (Nirvana).
15. Mark Knopfler (Dire Straits).
16. Zakk Wylde (Ozzy Osbourne).
17. Gary Moore.
18. Jeff Beck.
19. Stevie Ray Vaughan.
20. Angus Young (AC/DC).JJ

http://www.sky.com/skynews/article/0,,30500-12071472,00.html
Awatar użytkownika
flips
Get Ready

Od: 21 Lip 2002 18:44
Miejscowość: Cz

Postprzez erka on 15 Sie 2002 00:05

Thx flips za listę- u mnie sie nie wyświetlała nie wiem czemu. Nie no faktycznie- same znane i świetne nazwiska. Więc chyba faktycznie ine palant... Tylko czemu nie ma Rich nie rozumiem- w końcu też jest tak samo znzny i wcale nie gorszy.

Co do tego kogo można uznac za dobrego gitarzystę no w sumie...trudno powiedzieć. Ale zauważam wielką różnicą pomiedzy grą kogoś innego a Richa wiec on musi byc dobry...cokolwiek by to znaczyło.

żeby nie nabijac postów dopisze sie jeszcze raz w tym. Otóż własnie w vividzie znalazłam fajną książke o gitarzystach i musze powiedzieć że... Richa w niej nie ma:((( Jest Slash, Van Halen i inni ale nie mrSambo... W każdym razie mam ochote ta książke zamówić i jak będe mieć nagły przypływ gotówki pewnie to zrobie :grin:

A oto link:
http://www.vivid.pl/php/ksiazki/detale. ... &id=519799

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Gina on 15 Sie 2002 18:56

ehh oki - wycofuje pytanko - po przesluchaniu solowego koncertu Jona stwieredzam ze fakt - mozna poznac ktos jest lepszym gitarzysta..albo hmm kto robi taki heh kilmat...

a co do gsiazki...uwazam ze Rich jest dobrym gitarzysta -= ale nie docenianym do konca (tak samo jak caly zespol..przez niektorych :evilbat: )
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Arha on 15 Sie 2002 19:01

Rich jest dobrym gitarzysta -= ale nie docenianym do konca (tak samo jak caly zespol..przez niektorych )

I na tym polega problem. Niektórzy, jak uslyszą o BJ kojarzą ich jako Baaardzo Przystojnego Faceta i kilku brzydszych. No i twierdzą, że popularność zespolu opiera się na uśmiechu Jona (Jezz, ile ja już razy się o to kłóciłam z ludźmi...). A skoro jadą na wyglądzie Jona to po co się wsłuchiwać?
Nie wiedzą co tracą :grin:

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez erka on 15 Sie 2002 19:33

No Arha- bardzo dobrze powiedziane. A co do Giny- to- a nie mówiłam? :grin: Bez Richa to nie to i nikt - chociaż nawet gra poprawnie nie może go zastąpić w piosenkach Bon Jovi. I może własnie na tym polega ten jego geniusz- że nie umiemy określić dlaczego jest taki dobry, ale też ine możemy sobie wyobrazic że na gitarze gra ktoś inny niż on.

No i wczoraj tak jeszcze myślałam i przypomniala mi się pewna scena ze Stowarzyszenia Umarłych Poetów. Jest tam tak że uczniowie czytają jakiś podręcznik a w nim są wymienione nazwska wielkich pisarzy i poetów- zaczynając od tego który jest najlepszy, skończywszy na tych mniej dobrych. I wtedy nauczyciel mówi że to nie lista przebojów i nie można powiedziec kto jest na pozycji 1 a kto na 10. I kazał im wydrzec kartki.

I w tym momencie odniesienie do tematu. A więc - jest wielku bardzo dobrych gitarzystów, którzy naprawdę czują swoje wiosła ale nie można określic kto jest pierwszy , kto drugi, a kto ostatni w rankingu. Bo to tylko ranking na papierze a to kto będzie pierwszy dla mnie- zależy ode mnie samej i tego co osobiście dostrzegam w grze tego gitarzysty a nie tego co widzi w nim jakis tam krytyk. Tak więc jeżeli chodzi o mnie- cenię sobie innych także...ale dla mnie chyba już zawsze pierwszy będzie Rich.
Może dlatego że do Bj jestem przywiązana i nikt inny nie zagra tak jak on. Może. Ale jak słysze solówki innych- mówię często- nooo wow, extra gra. Ale jak słyszę My guitar czy Dry county w wykonaniu Richa- nie mówie tylko wow bo po prostu mam dreszcze kiedy tego słucham. A to chyba coś znaczy (czytaj--> Rich jest i King Of Swing...i King Of Guitar).

hmm...cos długi post wyszedł... :wink:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Następna

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora