Ostatnio obejrzany film to...

Nowości na srebrnym ekranie, filmy które warto obejrzeć w tv, wszystko co związane z filmem.

Strona główna OFFTOPIKI Film

Ostatnio obejrzany film to...

Postprzez Evie on 01 Lip 2004 21:25

Stwierdziłam, że założę nowy temat, żeby mnie sd nie zabijał za offtopy :shiner: No bo czasem się coś ciekawego zobaczy i to niekoniecznie w kinie, więc gadka szmatka o filmach obejrzanych np. w telewizji czy na kompie nie ma sensu w temacie "Na czym ostatnio byliście w kinie" ani w temacie o tym, co zamierzamy zobaczyć w danym tygodniu.

A zatem tu będzie miejsce na filmy, bajki i tak dalej :grin: Jak już ktoś się uprze to można tu skrytykować i reklamę i jakiś teledysk. No...to tak słowem wstępu :shiner:

Poza tym może piszmy co i dlaczego polecamy lub nie polecamy, lub ogólnie - piszmy o naszych wrażeniach.

Tak, a więc ja dziś tylko powiem, bo już to miałąm w Hyde Parku napisać, że dziś na pocieszenie po wczorajszym egzaminie doszła do mnie paczka z dilmem dvd "Kochankowie sztormowego morza" czy też "Wyrzucony na brzeg" jak to Klaudia kiedyś wspomniała. W każdym razie tytuł brzmi "Swept from the sea". Film nakręcony na podstawie opowiadania J. Conrada pt. "Amy Foster", jakby się ktoś pytał. I jakie wrażenia? Jak najbardziej pozytywne. Film z klimatem, ma w sobie coś takiego magicznego, dziś jeszcze ciągle deszcz u mnie pada więc prawie że czułąm zapach tego morza. Piękne zdjęcia, nic nie na badźgane jak ja to mówię, nie władowali tam 50 aktorów z durnymi dialogami. szystko elegancko i z umiarem. A sama historia odpowiada tej książkowej, w każdym razie nie ma tam nic co by mnie doprowadziło do wściekłości, że coś zostało perfidnie zmienione. Poza tym film po prostu...piękny. Taki na który można patrzeć i myśleć tylko jacy ludzie są wredni, paskudni, nietolerancyjni i przede wszystkim głupi! Temat powiedziałabym bardzo aktualny nawet jak na nasze czasy, a może zwłaszcza...
W każdym razie ta prostota i zarazem piękno głównych bohaterów powala. Ta ich szczerość, dobroć w świecie takich drani jest po prostu wzruszająca. Co do zakończenia - nie ryczałam :shiner: , ale poryczałam się za to na pewnej scenie, kiedy to główni bohaterowie znienawidzeni przez resztę mówią sobie, że oni sami dla siebie są sobie domem.
Eh, jakby taki motyw Tommy'ego i Giny, tak mi się trochę skojarzyło.
Podsumowując film o tolerancji, miłości, niezrozumieniu przez świat, wykorzystywaniu tego, kto jest uznany za gorszego i samotności w tłumie.
Każda rola była w tym filmie przekonująca, film ogląda się jak namalowany obrazek mysląc jednoczesnie o tym, że to bajka...ale pouczająca bajka z morałem i smutnym zakończeniem. Rachel Weisz jak zawsze super, Vincent Perez mnie powalił. Naprawdę facet ma niesamowity talent, w każdej roli się sprawdza i tu jeszcze należy go podziwiać za nauczenie się kwestii po rusku i po angielsku z ruskim akcentem. Mistrzostwo świata :horns:

I wyszła mi jakaś niby-recenzja. Ale cóż, polecam.
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Od: 24 Kwi 2004 01:18
Miejscowość: Sherwood

Postprzez Arha on 01 Lip 2004 22:00

Dobry pomysł Ercia :grin:

No to ja też napiszę. Ponieważ mam słabość do starych filmów, oglądnęłam sobie wczoraj "Noc iguany" z Richardem Burtonem, a przede wszystkim Avą Gardner, którą lubię bardzo...
Treść? Pozbawiony parafii pastor pracuje jako pilot wycieczek. Właśnie wozi po Meksyku grupę starych nauczycielek ze szkoły żeńskiej + niepełnoletnią napaloną nimfomankę. Opiekunka owej pannicy, nauczycielka muzyki oskarża go w końcu o molestowanie dziewczyny i podejmuje wszelkie kroki w celu pozbawienia go pracy. Wielebny wywozi je do połozonego na uboczu hotelu prowadzonego przez wdowę po jego przyjacielu. W międzyczasie pojawia się tam spłukana malarka w średnim wieku i jej dziadek - poeta, który chce ukonczyć swój ostatni wiersz...
Niewiele się dzieje, cały czas gadają. Na poważne tematy. Mądrze. Sceneria też ładna, mimo braku kolorów. No i Ava Gardner, której za piękną nie uważam, ale za utalentowaną - jak najbardziej.

Ogolnie rzecz biorąc stare filmy na TCM rządzą :grin:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Klaudia on 04 Lip 2004 21:53

"Chopin - Pragnienie Miłości"
Film ogólnie dobrze zrealizowany. W rolach głównych Piotr Adamczyk i Danuta Stenka (czyli moi ulubioni polscy aktorzy :grin: )
Solange, córka George Sand zakochuje się bez pamięci w Chopinie i jest gotowa zrobić wszysto aby odebrać miłość matce. Z kolei jej syn, Maurycy, zazdrosny również jest gotowy zrobić wszystko żeby zniszczyć szczęście George i Fryderyka.
Zręcznie wpłeciona muzyka Chopina powoduje niezwykły klimat filmu.

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Gina on 04 Lip 2004 22:48

Ja dzisiaj obejrzałam wszystkie trzy American Pie.... z rodzicami.. no comment no comment :wink:

A jak dobrze pójdzie to od jutra lub wtorku będę ogladać kolejne serje Różowych lat '70 - Ahston, Ashton, Ashton :love:... Wypijmy za listonosza tylko :wink:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez anfield on 05 Lip 2004 00:06

ja zobaczyłem wczoraj 2 filmy. jeden z nich "mickey niebieskie oko" z Hugh Grantem i Jamesem Caanem (tym z "ojca chrzestnego" i "misery") to lekka komedia kryminalna, miejscami dosyc zabawna, zwłaszcza w momentach gdy Hugh Grant próbuje udawac gangstera :rofl:
drugi film to "straszny film 1". i tu mam mieszane uczucia :confuse: film w sumie srednio zabawny, z elementami humoru na poziomie American Pie itd. ale jak ktos to lubi, to pewnie mu sie "straszny film" spodoba

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43
Miejscowość: Gliwice

Postprzez NiKKi Rebel on 05 Lip 2004 00:17

Ostatnio w moje łapska wpadł:
The Ring japoński - bałam sie jedynie na końcu i to może tylko dlatego że film ogladałam z 4 osobami, gdybym była sama w pokoju to pewnie bym umarła ze strachu :shiner:
Hannibal - Hopkins to Hopkins, a film świetny!

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez Evie on 05 Lip 2004 03:41

Oglądałam "Amelię". Film trochę zakręcony - np. motyw krasnoludka :grin: , trochę symboliczny, trochę magiczny i przede wszystkim delikatny. O samotności, potrzebie bycia z kimś, ucieczce od realnego świata i wiecznym uciekaniu przed podejmowaniem ważnych decyzji. Nie ukrywam, że w pewnych momenatach w zachowaniach Amelii widziałam swoje. Wydawało się, że film ciągnie się wieczność, ale tę wieczność ogląda się jakoś tak miło i przyjemnie. No i w pewnych momentach się człowiek uśmiechnie :)
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Postprzez Kourin on 06 Lip 2004 02:34

Ha! A ja dziś obejrzałam po raz... Eeee... Dwudziesty? :confuse: "Terminatora 2" w wersji rozszerzonej. Wycięli takie wspaniałe sceny, nie mówiąc o tym, że jedna z tych scen wyciętych pozwala nam zrozumieć całą sekwencję zdarzeń (Zastanawialiście się kiedyś, oglądając finałową scenę w hucie, skąd John wiedział, która Sarah jest jego prawdziwą matką, a która jest T-1000 w przebraniu? Hę?) Poza tym wywalono tyle scen, w których John się zaprzyjaźnia ze swoim Terminatorem, a dopiero po obejrzeniu ich wszystkich można naprawdę poczuć, czemu John tak lamentował, gdy musieli zniszczyć Terminatora. W każdym bądź razie, ze scenami dodatkowymi, czy nie, ten film jest arcydziełem kropka. Kto nie oglądał, niech czym prędzej nadrabia zaległości.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Gina on 06 Lip 2004 02:37

na dywydy ta rozszerzona wersja ?
Jesli tak to chyba trzeba będzie pomyśleć o zakupie....
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Evie on 06 Lip 2004 03:08

Obejrzałam "Zostaję". Ale jestem w dobrym humorze teraz :boogie:
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Postprzez Kourin on 06 Lip 2004 14:41

Gina napisał(a):na dywydy ta rozszerzona wersja ?
Jesli tak to chyba trzeba będzie pomyśleć o zakupie....

Oui, dwupłytowe wydanie, seria QDVD. Kosztowało caaaaałe 69.99 złotych po obniżce cen w EMPiKu w warszawskim Blue City, podczas, gdy w Juniorze dalej kosztuje koło stówy :rofl: Ale warto, warto, WARTO!

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez lucky on 08 Lip 2004 15:23

We wtorek obejżałam cudny film na polsacie" "Miejsce na ziemi".
Na początku nie wzbudził we mnie dużego zainteresowania, ale w połowie opowiedział o miłości gł.bohaterki Sam i chłopaka bogatego, rozkapryszonego Kelvina. Niestety jej koniec był tragiczny. Sam umarła chyba w wieku 17lat na raka. Kochała i była kochana.
Uważam, że jest godny polecenia, np. ze względu na scenariusz i aktorów:Sam(Lee Sobieski, Kelvin (Chris Klein), 2 boy Sam(Josh Harnett).
Film dla osób romantycznych, wrażliwych, ale chłopak też może obejżeć np. ze względu na Lee.

...NIECH ZYJE GREEN STREET ELITE....
Image
Awatar użytkownika
lucky
These Days

Od: 27 Mar 2004 00:45
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Gina on 08 Lip 2004 18:16

Cena Honoru.. i wbrew moim obawom nadspodziewanie dobry film...
No i Djimon Hounsou w roli Abou Fatmy jest świetny (zresztą on jest wszedzie świetny. patrz Gladiator Scotta). I wszedzie czytałam, że strasznie długi jest ten film. Znowu wychodzi na to, że dziwna jestem, ale mi się wcale nie dłuzył. I się naprawdę podobał... No i moje ciacho (ciacho od 1999r. więc już staaare :grin: ) czyli Heath - jak zwykle cudowny (muszę sobie zjadacza grzechów albo Neda Kelly'ego jutro wypożyczyć :mwahaha: )
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Evie on 08 Lip 2004 18:42

Ja o "Cenie honoru" czytałam niezbyt pochlebne recenzje, ale kiedyś ją obejrzałam (nie na dvd z gazety) i wcale nie było złe. Wkurzała mnie jedynie postać grana przez Kate Hudson. Nie sama Hudson tylko właśnie ta laluniowata postać. I trzeba przyznać, że widoki film ma super :horns:
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Postprzez Gina on 08 Lip 2004 18:52

Evie napisał(a):Ja o "Cenie honoru" czytałam niezbyt pochlebne recenzje

No właśnie ja też nie przeczytałam żadnej jakoś zachwycajacej recenzji (ale e-zone dała 3/5 gwiazdek no i HEATH :love: więc kupiłam ją (chyba z Glamourem) i absolutnie nie żałuję :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Evie on 08 Lip 2004 19:11

Ja już wlaśnie też mam na dvd z Glamour :grin: A teraz się przymierzam do poniedziałkowego wypadu do sklepów w poszukiwaniu dvd w promocyjnych cenach. Ło Jezu jak się obkupię :mwahaha:
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Postprzez erfea on 08 Lip 2004 20:02

The Doors. Wczoraj w okolicach północy na ale kino. Nareszcie udało mi się go zobaczyć w całości... :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Days on 08 Lip 2004 22:41

oj uwielbiam ten film Erfea :0 Val jest rewelka ;) kocham goscia za ten film :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Arha on 09 Lip 2004 04:16

"Casablanca". Woooow. H. Bogart boski. Takie filmy o miłości mogę oglądać cały czas.

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez NiKKi Rebel on 09 Lip 2004 04:54

erfea napisał(a):The Doors. Wczoraj w okolicach północy na ale kino. Nareszcie udało mi się go zobaczyć w całości... :grin:

bedą jeszcze powtarzac na szczescie, jak ja mogłam teog w programie nie zauwazyć wczesniej :crazy:

A ja dzis obejrzałam Gdzie jest Nemo [po raz pierwszy w zyciu :lmao: ] .. kochana bajka po prostu, az sobie rybke wrzuciłam na logo w telefonie :mwahaha: :shiner:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Film