books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Kourin on 25 Paź 2003 04:21

Arha napisał(a):A tak poza tym, to grzebiąc w kartonach wygrzebałam "Wywiad z wampirem" i muszę to znowu przeczytac jak skonczę Zolę i Cobena.

Arhuś, ty wiesz, że powinnaś uważać z książkami pani Rice przy mnie... :evilbat: Czy to ty nie byłaś w stanie przeczytać "Lestata"? :grin:

Ja przymierzam się do "The Snow Garden" Christophera Rice'a - syna Anne Rice... Zobaczymy, co z tego będzie.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Arha on 25 Paź 2003 04:37

Tak mamusiu, to ja nie mogłam przeboleć wizji Lestata wyjącego do księżyca, że wszyscy umrą, czy jakieś takies coś. Starałam się, starałam się bardzo... ale ostatnio John, mój nowy nejtiw uświadomił mnie, zebym się nie leniła i dała szansę ryżowej po angielsku... spróbuję. Za rezultaty nie ręczę.

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Kourin on 25 Paź 2003 04:52

Rajs jest ciężka po angielsku, nawet dla nejtiwa w formie pewnej lamy. Ciężka, ale piękna i o niebo lepsza i w ogóle nieporównywalna do badziewnego polskiego tłumacznia. Bo co za kretyn-tłumacz tłumaczy nazwy własne!? Ten Mariusz to mi się po nocach śni... Brrrr...

Próbuj, kochana, próbuj! Mamusia zawsze popiera wysiłki swoich dzieci :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Ricky Skywalker on 04 Lis 2003 01:44

Ja bardzo lubię czytać dobre sf i fantasy, a szczególnie STAR WARS i Tolkiena. Moje ulubione ksiązki SW, naprawde godne przeczytania, to:

1. R.A. Salvatore - "Wektor Pierwszy" i cała seria NOWA ERA JEDI, do której ten book należy, a szczególnie "Star by Star" Troya Denninga i "Traitor(Zdrajca)" Matta Stovera. Świetne ksiązki, szczególnie ta ostatnia!!
2. "Trylogia Thrawna" czyli "Dziedzic Imperium", "Ciemna Strona Mocy" i "Ostatni Rozkaz" oraz inne ksiązki Timothy Zahna.
3. Ksiązki Michaela Stackpole'a, szczególnie "Ja, Jedi".
4. Pojedyncze booki, jak "Darth Maul - łowca z Mroku", "Planeta Życia", "Maska Kłamstw" czy "Cienie Imperium".

poza tym to czytam oczywiście LOTRa, Harry Pottera... i wiele innych booków co mi w ręce wpadnie. No a w lekturach oczywiście niezbyt gustuję ;-)

"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
*
Richie Sambora, 29.10.2007
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
The Emperor's HAND

Od: 03 Lis 2003 03:57
Miejscowość: Creche of the Gods ;]

Postprzez Kourin on 04 Lis 2003 04:53

Lama dziś skończyła czytać "Świat Według Garpa" anutorstwa Johna Irvinga. Kto nie czytał - huziem do księgarni/biblioteki. Napiszę charakterystkę bezpsujową:

Książka, w której normalny narrator opisuje zmagania nienormalnych ludzi z życiem.

To było trafne :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Arha on 04 Lis 2003 05:44

Arhuś po lekturze "Dziwnych losów Jane Eyre" ma mieszane uczucia. Może dlatego, ze szukał tej książki dłuuugo i czegoś się po niej spodziewał...

Nie jest złe, choć głna bohaterka chwilami wybitnie działa na nerwy.

Ogólnie rzecz biorąc polecam zdecydowanie "Wichrowe wzgórza". Boskie. I cały czas powraca do mnie pytanko: jak to się stało, że dwie ubogie córki proboszcza stworzyły mężczyzn takich jak Heathcliff czy pan Rochester? Zwłaszca tego pierwszego mam na mysli i jego czystą diaboliczność.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Kourin on 10 Lis 2003 09:16

Pytanko - czy ktoś z obecnych tu może mi powiedzieć, czy "Madame" pana Libery jest dobrą książką?

Na razie zmęczyłam ok. sto stron i jest mi nudnawo-obojętnie.

DOPISEK po przeczytaniu.

Hm... Może być, tylko wkurzała mnie z jednego powodu - moja druga książka jest do niej momentami zastraszająco podobna. Ale warto prezeczytać, choć nie pojmuję, za co ta książka była nominowana do nagrody Nike.

Obecnie lama zaczęła dziesiątą, ostatnią już Kronikę Wampirów pani Anne Rice (OSTATNIA... Image) pt.: "Blood Canticle". Jak na razie - bardziej komedia, niż horror, ale zobaczymy.

A wy co? Już nie czytacie? :wink:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Gina on 16 Gru 2003 00:02

Kourin napisał(a): A wy co? Już nie czytacie? :wink:

czytamy... chociaż u mnie zastój, bo jakoś nie mam na nic pomysłu...

tzn ostatnio musiałam wyszperać w necie Wallenroda, a teraz przypomniałam sobie Nowy wspanialy Świat Huxleya i doczytuje ostatni rozdzial roku 1984... niech mi ktos zarzuci tytul jakiejs madrej, dajacej do myslenia ksiazeczki... nawet jakis znany tytul, ktory kazdy zna :grin: to sobie do czegos wroce.. cokolwiek bo gina czuje pustke :confuse:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez anfield on 16 Gru 2003 03:22

Kourin napisał(a):
A wy co? Już nie czytacie? :wink:

ja obecnie katuje "Mistrza & Małgorzatę" ale jakoś mi nie idzie, chociaz książka jest extra

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Kourin on 16 Gru 2003 03:34

Gina napisał(a):roku 1984

Orwell, MISTRZU! :pray:

A "Nowy Wspaniały Świat" mi poleciło już tyle osób, że chyba się wezmę za siebie i w końcu przeczytam.

Lama teraz z zapamiętaniem czyta "Granicę" Zofii Nałkowskiej (wszyscy kochamy lektury - ukryta ironia). Taka nudna telenowela. Na półce leży napoczęty "Archanioł" autorstwa Sharon Shinn. Fantasy jak stąd do Berdyczowa, a lamę wciągnęło po koniuszki uszu! Naprawdę polecam.

Ginko, cóż mogłbym ci doradzić... Rzucę kilka tytułów znanych i cenionych, nie tylko do myślenia, ale i do śmiechu :grin:

"Autostopem Przez Galaktykę" Douglasa Adamsa, albo w innym wydaniu - "Poradnik Autostopowicza Przez Galaktykę". Nie znam osoby, która po przeczytaniu stwierdziłaby, że do niczego. Po prostu majstersztyk.

"Paragraf 22" Josepha Hellera - daje do myślenia i to bardzo. Roważania natury "czy to ja jestem nienormalny, czy to reszta świata zwariowała?".

"Lucy Sullivan Wychodzi Za Mąż" Marian Keyes. Lekkie, miłe, łatwe i przyjemne. Komedia romantycza w najlepszym tego słowa znaczeniu - żadnej szmiry, tandety czy kiczu.

"Franky Furbo" Williama Whartona. Uwaga, wciąga! Wharton bawi się w bajki. Tego autora polecam również "Stado" i "Ptaśka" - książki poważne i mało śmieszne, ale ciekawe.

Mam nadzieję, że nieco doradziłam.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Days on 16 Gru 2003 04:36

Arha sie pewnei zacznie teraz smiac i w ogole nie wiem, ale pewnie bedzie mi to wypoiminac do konca zycia (chyba ze ja tak upije ze zapomnie), ale zaczelam czytac.. Pratchetta... i nawet mi sie toto podoba :) tzn nie jest moze to takie fantasy jakiego ja jestem wielka fanka, ale gosc fajnie pisze... absurdalnie ale fajnie :)

Smierc wymiata!!!

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 16 Gru 2003 04:42

Meh, Prachett. Próbowałam i spasowałam... Chociaż brat usiłował mnie nawrócić na prachettyzm, to byłam twarda i dalej zasypiałam nad książkami o Świecie Dysku ;)

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Gina on 16 Gru 2003 05:04

Kourin napisał(a):
Gina napisał(a):roku 1984

Orwell, MISTRZU! :pray:

A "Nowy Wspaniały Świat" mi poleciło już tyle osób, że chyba się wezmę za siebie i w końcu przeczytam. .

po pierwsze dziękuję, jutro się rozejrze i powypożyczam :)
Orwell = mistrzu = mam znowu doła (5 mniut temu skonczylam '84) = "kochał Wielkiego Brata"

Brave New World - strasznie szybciutko się czyta, dwie różne (jeśli brać pod uwagę "wygląd" świata) wizje przyszłości, a tyle je łączy. I to nie tylko jedna jednostka, która wie że coś nie tak się dzieje..... jednym słowem też polecam :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Go on 16 Gru 2003 08:26

Co do Orwella, popieram :pray: Wczoraj skończyłam 1984, a w sobotę Folwark zwierzęcy.
Ale i tak dla mnie zawsze nr 1 będzie jeden autor - Fiodor Dostojewski :pray: Na święta muszę sie w końcu wziąć za "Idiotę". I mam wielką ochotę jeszcze raz przeczytać Zbrodnię i karę (moja ulubiona ksiażka).

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Od: 02 Mar 2002 11:54
Miejscowość: Backer Street

Postprzez sdms on 16 Gru 2003 16:42

Orwell to mistrz bez dwóch zdań :) czytałem Rok 1984 gdzieś 2 lata temu, a za Folwark zwierzęcy zamierzam się zabrać w najbliższym czasie.. swoją drogą 1984 muszę ponownie pożyczyć od kuzyna :)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez erfea on 16 Gru 2003 22:38

Obecnie męczę Fizykę... w różnych wydaniach... no ale już niedługo zabieram się do Mistrza Pieśni.
Widzę, żę mam ogromne zaległości w fantazy... Pomocy! Od czego mam zacząć?! Proszę inny zestaw niż Gina żeby się nie powtarzało! :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Klaudia on 19 Gru 2003 04:24

Ja siedzę teraz w literaturze typowo romantycznej ;)
"Dziady" cz. III - przeczytałam w dwa dni ;) Nie wcale z tego powodu, że mi się aż tak podobały; to był przymus ;) No ale ... nie żałuję, że przeczytałam, bo podoba mi się
"Pan Tadeusz" - jestem w trakcie, obejrze sobie przez świąta po raz enty film i mam nadzieje, że do 5 stycznia dam radę :shiner:
"Kordian" Słowackiego - w planach

poza tym ... lektury rulez :pokoj:

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Days on 19 Gru 2003 04:54

dwie panie... dwie genialne damy polskiej literatury fantasy, czyli p. Ewa Bialolecka i p. Anna Brzezinska... Genialne kobiety, swietne ksiazki. Wlasnie czytam Opowiesci z Wilzynskiej Doliny tej drugiej pani, a tej pierwszej czytalam fragmenty Kamienia na Szczycie dzis na wykladzie z Analizy i mam je obiecane na poswietach... juz sie doczekac nie moge... a we Wrocku likwidowali jedna ksiegarnie i mozna bylo ksiazki kupic o 40% taniej i w taki sposob mam rekopisy ze smoczej jaskini Sapkowskiego... i juz sie nie moge doczekac czytania

a do tego dwa piekne albumy np filmowego Powrotu Krola - czyli filmowe miejsca i krainy (+ spoilery - wiem co sie stanie jak Aragorn pogada z Sauronem prze palantir!) i encyklopedia broni i wojny w Srodziemiu :) ale to prezent pod choinke :)

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 19 Gru 2003 05:08

Days napisał(a): p. Ewa Bialolecka

Muszę się za "Tkacza Iluzji" zabrać... Ponoć rewelacyjny.

A lama już kończy "Granicę"... Jeszcze cztery strony i zabieram się za "Archanioła", który wyje z tęsknoty za mną... :mwahaha: Cudna książka... :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Arha on 19 Gru 2003 05:21

A ja musze się zabrac za "Portret Doriana Graya", którego mam właściwie jutro oddac, ale nie oddam.

A poza tym też "Kordiana" musze zmeczyć, właśnie przerabiam na polskim pana tadzia i polonistka ma mnie dość.

Brzezińskiej przeczytałam opowiadanie w Newsweeku ("Zbójnickie szczęscie") i chyba poszukam czegoś jeszcze, bo mi się podoba :grin:

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne