NIRVANA

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Postprzez fido on 22 Paź 2003 19:40

Jejq ale starego posta znalazlem.Nawet nie pomyslalbym ze moglem cos o Cobim napisac...
Gina napisał(a):Heh jak widać nawet fani Bon Jovi potrafią obrażać innych,

Nikogo nie obrazam bo nigdy nikogo nie obrazam.Chyba ze Cobiego ale do niego nie mam szacunku...

A muzyka jest dla mnie calym zyciem.Jest ze mna 24/7.Znam naprawde duzo kapel, duzo stylow i mysle ze mam cos do powiedzenia na ten temat.
To co oni robia jest zalosne.Skarbie sluchalem Nevermind, In Utero, a From the Muddy Banks Of The Whiskah mialbym do dzisiaj jakbym nie wyrzucil...I nie wiem co to ma wspolnego z moim poziomem emocjonlno -kulturowym...Tam nie ma emocji ani kultury..Chcesz ostrego brudnego brzmienia pelnego uczuc? Podesle ci Skid Row..Something else?

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez Days on 25 Paź 2003 00:40

ok, spoko fido, bo nam sie znowu tutaj jakas walka rozpeta...

masz prawo miec wlasne zdanie co do Nirvany - jak kazdy tu obecny czlowiek (elf i wampir tez). nie mniej jednak argument ze skid row troszke mnie rozwalil... przeciez to zupelnie inna muzyka!!! skid row to faktycznie bardzo ciekawy zespol, nie mniej jednak jest to typowy przedstawiciel tzw. hair-metalu, soft metalu, etc... - jak ich zwal tak ich zwal... to cos zupelnie innego nic Nirvana!!! Nirvana to cos zupelnie innego niz wszystko przed nia... Mimo ze Cobain sam twierdzil, ze w muzyce nic nowego juz sie nie da wymyslic, bo wszystko juz zostalo wymyslone, a to co muzycy robia teraz to tylko odtwarzanie, przetwarzanie, rozdzielanie i laczenie tego, co juz bylo... Nie mniej jednak mimo wszystko Nirvana cos stworzyla.. Mimo ze muzycy z nich byli mierni... (na szczescie lepsi niz punkowcy, co im sie chwali)... Ale muzyka to nie tylko zdolnosci do grania na instrumentach, dobry glos, muzykalnosc i w ogole... Jak to powiedzial cpt. Jack Sparrow o statku, tak ja teraz to sprafrazuje: to wszystko jest tym, czego muzyk potrzebuje... A czym muzyk jest? muzyk jest czlowiekiem, ktory ma cos do przekazania... cos wiecej niz kilka, nawet najbardziej wymyslnych akordow... muzyk to czlowiek, ktoremu (jak mawial Herbert) w glowie siedzi wielki facet w czapce, ale muzyk potrafi tego siedzacego w glowie faceta wyrazic, przelac na papier, zamienic na slowa... Cobain to potrafil... co wazniejsze - potrafil zamienic na slowa piosenki nie tylko faceta siedzacego u siebie w glowie, ale tez faceta siedzacego w glowie milionom ludzi na swiecie - calej generacji X. i naprawde za to nalezy mu sie szacunek... mozesz go nie lubic, mozesz go nie sluchac, mozesz wyrzucac jego plyty, ale naprawde jezeli tak cenisz muzyke, jak piszesz, znajdziesz jakis powod, by miec do Cobaina i jego tworczosci chociazby zdzblo respektu... Bo za to co on zrobil zasluguje na to... Gdyby nie oni, nie byloby by Pearl Jam, nie byloby Soundgarden, a pozniej Audioslave... Nie byloby hymnu generacji X, bo nikt tak jak on nie wyrazil calej tej nudy opanowujacej tamto pokolenie... my nie mamy takiego zespolu - pisze w calosci, jako cale pokolenie... my nawet nie mamy nazwy... i byc moze jest to jakis przyczynek dla tego, ze nasze czasy sa nijakie... a moze to jest wlasnie przejaw nijakosci tych czasow...

dla mnie Nirvana jest jakby symbolem tego, czego my juz miec nie bedziemy, bo jako ludzie urodzeni w latach 80-tych nie mamy czegos tak wielkiego, nie mamy zespolu na taka skale, ktory tak doskonale oddawalby to, co my czujemy i myslimy... nie dla nas rock'n rollowi beatlesi, nie dla nas hippisowscy Doorsi, nie dla nas punkowi Sex Pistolsi, nie dla nas grungeowa Nirvana... nie na taka skale... i tego mi najbardziej szkoda...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Gina on 25 Paź 2003 01:24

Days napisał(a): ... nie dla nas rock'n rollowi beatlesi, nie dla nas hippisowscy Doorsi, nie dla nas punkowi Sex Pistolsi, nie dla nas grungeowa Nirvana... nie na taka skale... i tego mi najbardziej szkoda...

sliczne napisane...

tylko tak sie zastanawiam co dla nas... zimne kolorowe swiatla w techno-dyskotekach czy szarosc blokowisk wraz z ludzmi w kapturach ?
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez erka on 25 Paź 2003 01:47

No ale po co, podporządkowywac się czemuś co jest pisane danej 'epoce'. Wtedy też, jakby na to nie patrzeć trochę zatraca się siebie jeżeli podporządkowuje się czemuś tylko dlatego że w tych czsach robi się tak a nie inaczej (nie bierzcie tego tak dosłownie). Bo jak mi się coś nie podoba, to tego nie słucham, a jak mi się podoba to będę słuchać. W końcu ta moja muzyka też już taka nowa nie jest, tym bardziej nie można jej nazwać głosem generacji (dzisiaj króluje kicz, kasa i układy choreograficzne). Jednak jakoś dobrze mi się z tym żyje, inni to akceptują i najważniejsze, że to ja jestem zadowolona. Przecież nie muszę/nie musimy być tacy jak inni na siłę. Po co zanikać między takimi samymi ludźmi (klonami:P)? ;)

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez Gina on 25 Paź 2003 01:53

ok nikt sie nie kaze podporzadkowywac, przeciez wlasnie w/w epoki wyroznialy sie bo lamaly schematy...
chodzi mi tylko o to co w przyszlosci bedzie symbolem naszych czasow...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Arha on 25 Paź 2003 03:38

Podpisuję się pod Waszymi postami. Nawet kiedy uważałam Nirvanę za coś nie dla mnie, miałam szacunek dla kogoś, kto w końcu zauroczył tylu ludzi (nie chodzi mi o dewizę jedzmy gówno bo miliony much nie moga się mylić. chodzi mi o fakt, ze ludzie którzy Nirvany imponowali mi na wiele innych sposobów).

A Skid Row mnie rozwaliło... Jedyne podobieństwo jakie widze to kolor włosów wokalistów.

Nasze czasy? Ueee, to nie moje czasy. Symbolem tej epoki, mini epoki, dekady, tego odcinka czasu w którym zyjemy będzie pewnie hh. Nic na to nie poradzimy, jesteśmy tak trochę... niszowi? Niestety panie i panowie, zyjemy przeszłością :wink:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 25 Paź 2003 03:54

erka tylko ze mnie chodzi o to, ze oni sie nie podporzadkowywali na sile... chodzi wlasnie o to, ze oni sluchali tej muzyki, bo tak zculi... i to bylo niesamowite, ze tylu ludzi zculo tak samo... kiedys czuli beatlesow, kiedys wszyscy czuli doorsow, kiedys czuli pistolsow tak jak pokolenie x czulo nirvane... i oni naprawde wszyscy czuli to, co spiewal Cobain... on byl jak glos wychodzacy z wnetrza tych wszystkich ludzi.. moze nie tylke nawet onic zuli jak on, ale on czul to samo co oni i potrafil to zaspiewac... nic na sile... u nas tego nie ma... i nie bedzie...

i my jestesmy niszowni, ale hh tez nigdy nie bedzie glosem pokolenia... podobnie techno... szczerze watpie, by cokolwiek bylo jeszcze glosem pokolenia... i wlasnie to jest najgorsze...

PS. thx Gina ;)

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erka on 25 Paź 2003 04:06

No tak, hh i techno - może będą o tym wspominać, może nawet to się rozwinie ale to nie TO.

No ale nie mówmy, że jest tak źle, może jeszcze nadejdą czasy czegoś całkiem nowego i...niegłupiego. Zresztą ja i tak żyję sobie wyobrażając jak to było kiedyś. Byle tylko nie przesadzać, bo nam życie ucieknie:)

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Kourin on 25 Paź 2003 04:23

erka napisał(a):No ale nie mówmy, że jest tak źle, może jeszcze nadejdą czasy czegoś całkiem nowego i...niegłupiego.

Po burzy musi nadejść słońce, a po słońcu znów burza. Będzie dobrze, przeżyjmy tylko te czasy skomputeryzowanej muzyki. Kto wie, może następnym trendem będzie muzyka naszych dziadków...? :wink:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Days on 26 Paź 2003 00:24

tylko czemu symbolem przyszlych czasow ma byc muzyka naszych dziadkow? czemu dla wielu z nas symbolem muzycznym naszych czasow sa muzycy i muzyka z lat mlodosci innych pokolen... o to wlasnie mi chodzi... to nie jest nasze... to wszystko jest przeszloscia... "nas" jest hh i techno, bo to wlasnie sa lata jego rozkwitu, ale wcale nie jest to symbol naszych czasow...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Kourin on 26 Paź 2003 04:34

A jaka muzyka jest, twoim zdaniem, symbolem naszych czasów, jeśli nie skomputeryzowane dicho?

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Gina on 26 Paź 2003 15:16

No wlasnie chodzi o to ze my nie mamy nic.

ze ok. przy "skomputeryzowanym dichu" bawia sie ludzie ale raczej nowym pokoleniem X ich nazwac nie mozna...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez erka on 26 Paź 2003 19:31

Ogólnie patrząc na społeczeństwo - można. Tylko są ludzie którzy do nich nie pasują. Przecież za czasów Nirvany też byli ludzie którzy 'żyli' czymś innym. Ale patrząc ogólnie tak jak mówię - tak jest czy nam się to podoba czy nie. To jest epoka techno, internetu, komputerów, smsów i tak dalej. I nic się na to nie poradzi. Ewentualnie nie trzeba się z nią po prostu utożsamiać.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Days on 29 Paź 2003 01:56

tylko moim zdaniem muzyka techno nie jest wyrazem naszego pokolenia, bo ona nic nie wyraza... zero emocji, zero przeslania, nic sie za tym nie kryje - zwykle puste, komputerowo przetworzone dzwieki...

za czasow Nirvany tez zyli czyms innym, fakt, ale ta muzyka tak czy siak wyrazala ich uczucia... wyarazala calosc generacji X... a techno nie wyraza nic...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erka on 29 Paź 2003 02:11

Własnie chodzi mi o to że techno i te inne umcy umcy za ileś lat, może za ileś dekad będą przypisywane do naszej epoki. Będą jej symbolem - wyrazem napewno nie, bo co w tym jest głębszego? Nic. Chyba że żyję w nieświadomości.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Kourin on 29 Paź 2003 02:28

Muzyka pokolenia X wyrażała coś, bo pokolenie X miało coś do przekazania. A techno nic nie wyraża, bo ci, którzy ją tworzą nie mają nic do przekazania. Ludzie się zmieniają, a wraz z nimi ich muzyka.

A techno będzie symbolem naszych czasów. Chcecie, czy nie - ale to już się stało. Pokolenia chcące jedynie się zabawić i zapomnieć o rzeczywistości.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Days on 30 Paź 2003 02:08

ototot- doskonale napisane erka - symbolem, ale nie wyrazem... a Nirvana stala sie i tym i tym... i to jest wlasnie sztuka :)

nie mniej jednak strasznie mnie dzazni ze techno w jakis sposob jest symbolem mojego pokolenia... shit happens jak mawial Forrest, ale czemu az takie?

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erka on 30 Paź 2003 03:23

A wiecie czego ja się zaczęłam bać? Tego, że skoro ja słucham sobie piosenek np. z lat 80tych, to w przyszłości moje dzieci ( :grin: ) jeszcze będą szukały czegoś starego i natrafią na techno... Rozumiem, że są rodzaje muzyki której nie lubię, ale umcy umcy nie przekazuje nic - chyba że tylko idź i się naćpaj na Love parade.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez fido on 04 Lis 2003 08:05

Arha napisał(a):A Skid Row mnie rozwaliło... Jedyne podobieństwo jakie widze to kolor włosów wokalistów.

No jescze tego braqje zeby skid mialo cos z nirvana wspolnego...

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez Arha on 05 Lis 2003 02:54

Skoro nie mają to czemu ich wymieniłeś? Nirvana to głos pokolenia, a Skid Row i Bach to niskobudżetowa lalka Barbie. Trochę ostrzejsi od BJ, ale żeby od razu nazywać to mianem
ostrego brudnego brzmienia pelnego uczuc?
? No nie wiem... Tak więc nie wykręcja kota ogonem, bo to Ty wspomniałeś o SR. Dziękuję bardzo.

To już offtop? :wink:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music