Joe Satriani - spróbujcie dogonić tego typa...

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Joe Satriani - spróbujcie dogonić tego typa...

Postprzez Rodebert on 20 Paź 2003 20:33

No wiec rozpoczynam temat, który chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Mianowicie Joe Satriani. Kojarzycie tego pana? Mysle ze jezeli ktokolwiek mial kiedys do czynienia z gitara (a dokladniej z gitara elektryczna) POWINIEN wiedziec cos o tym gitarzyscie.
No ale od poczatku. Najwazniejsze co nalezy o nim wspomniec, to to, ze jest on bez watpienia najlepszym gitarzysta, jaki wspolczesnie tworzy. Najlepszym pod wzgledem technicznym. Cokolwiek by nie mowic o tym co tworzy(co notabene jak najbardziej jest godne uwagi), fakt JAK to robi jest o wiele istotniejszy. No wiec pan Satriani jest gitarzysta nietuzinkowym, czlowiek gra tak, ze trudno w ogole za nim nadazyc, jego solowki naleza do najszybszych na swiecie (jako przyklad - solowka w Lords Of Karma - momentami ponad 14 dzwiekow na sekunde), posluguje sie najrozniejszymi technikami, sam wpada na nowatorskie pomysly. A teraz to, co wzbudza w ludziach najwieksze zdziwienie i niestety najwieksza niechec. No wiec u Joe Satrianiego nie ma w ogole slow (z paroma wyjatkami, ale piosenki z wokalem nie naleza do najlepszych). Jakby nie patrzec, brak slow jest duzym minusem, glownie dla osob ktore zwracaja wieksza uwage na tekst. Ale czy u Satrianiego jest on w ogole potrzebny? Kazda piosenka Mistrza to wlasciwie jedna wielka solowka (mozna to porownac do piosenki Mr Sambo Richiego Sambory), ktora jest tak absorbujaca, ze tekstu mi na przyklad w ogole nie brakuje. Ciekaw jestem co o nim sadza Ci ktorzy go znaja. (Tych, ktorzy go nie znaja zapraszam do zaznajomienia sie z nim, naprawde warto)

Najslynniejsze (i najlepsze) numery JOE SATRIANIEGO:

Circles
Satch Boogie
Always With Me Always With You
Friends
Extremist
Why

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez voytek on 13 Lis 2003 22:20

Jak najbardziej się zgadzam z tym co napisałeś. Hehe, ja na pewno nie mam szans dogonić tego typa :grin: ale taki Eddie Van Halen to też niezły wymiatacz i jego utwory bardziej mi się podobają - może to dlatego że Satriani raczy słuchaczy tylko instrumentalną muzą, a Van Halen to wiadomo... chyba każdy słyszał np. "Ain't Talkin' 'bout Love", "Jump" czy "Can't Stop Loving You" :wink: Ale "Eruption" mnie do dziś rozwala

ps. do najbardziejh znanych utworów Satrianiego zaliczyłbym też "Speed Of Light"

"My suitcase and guitar are my only family"
Awatar użytkownika
voytek
Get Ready

Od: 24 Cze 2003 02:14
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Cr@sH on 14 Lis 2003 23:48

Jos Satriani jest poprostu the besciak :grin: . To co koles na gitarce wyprawia to brak slow, no i moze dlatego nie ma slow w jego utworach i dobrze bo tak lepiej (przynajmniej tak mi sie wydaje).
Do najlepszych numerow dodal bym jeszcze
Speed of Light
Awatar użytkownika
Cr@sH
Keep The Faith

Od: 02 Mar 2002 21:39
Miejscowość: Wrze

Postprzez kawa on 15 Lis 2003 00:39

Moim zdaniem facet jest genialny. Nikt nie wymiata na gitarce tak zajebiscie jak on. Slucham go od kilku dni non-stop i z kazdym dniem zoraz bardziej zakochuje sie w jego muzyce!!!

A teraz to, co wzbudza w ludziach najwieksze zdziwienie i niestety najwieksza niechec. No wiec u Joe Satrianiego nie ma w ogole slow (z paroma wyjatkami, ale piosenki z wokalem nie naleza do najlepszych). Jakby nie patrzec, brak slow jest duzym minusem, glownie dla osob ktore zwracaja wieksza uwage na tekst. Ale czy u Satrianiego jest on w ogole potrzebny?

Slowa nie sa wogole potrzebne!!! Jego muzyka opisuje wszystko!!!

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez erfea on 03 Gru 2003 17:00

Mam jego jeden album ( Not of this earth) i jakoś mnie nie powalił na kolana. Gra dobrze ale zdecydowanie wolę Steva Vai! :horns: Może mam kiepską płytkę, to też może być powód... Gotarzysta dobry, ale nie wpadłam w zachwyt.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Rodebert on 26 Lut 2004 14:54

Not of this earth nie jest jakas genialna plyta wedlug mnie. Polecam szczegolnie "Surfing with Alien" (chyba najlepsza plyta) i "The Extremist" - chyba najlepiej sprzedajaca sie (a poza tym genialna)

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez erfea on 26 Lut 2004 15:06

No to będę musiała wybrać się do sklepu i którąś z nich kupić. :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Arha on 14 Mar 2004 06:32

Nęcona przez Wasze komentarze w końcu coś ściągnęłam z neta...

Genialne jednym słowem. Dwoma słowami bardzo genialne, a trzema: jestem pod wrażeniem.

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Jackie on 17 Kwi 2004 00:31

Satriani jest niewątpliwie jednym z najlepszych gitarzystów jakich znam. Słyszałem jedną płytę (jakąś koncertową). Na pewno posłucham tych, które polecacie :). Warto też wspomnieć iż sam Hammet (Metallica) od niego się uczył grać.
Awatar użytkownika
Jackie
Get Ready

Od: 16 Kwi 2004 22:57
Miejscowość: Andrych

Postprzez erfea on 17 Kwi 2004 14:39

No dobrze, a może Ktoś mi powie czy 'D3': Satriani, Vai i jeszcze ktoś jest czegoś warte?! :confuse: Nazwiska zapowiadają się nieźle, ale co poza marką?! Warto kupić?! :confuse:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Tico on 17 Kwi 2004 16:16

erfea ---> G3 ;) Ja mam ich jeden koncert video, jest naprawde boski, nie wiem jak by mi się podobao audio :P W każdym razie wszyscy 3 dają takiego czadu że wow. Ja tam co prawda wole Stave'a Vai'a niż Satrianiego, ale warto dodać że czytałem iż Vai w początkach kariery też był uczniem Satrianiego. Myślałem nawet czy wybrać się nie na koncert, ale szkoda mi troszke kasy :P
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez erfea on 17 Kwi 2004 20:56

G3 D3... co za różnica. :shiner:
Dzięki Tico... to się chyba zdecyduję... Osobiście uwielbiam Vai a w takim towarzystwie to mogli chłopaki dać czadu...
Jak nic trzeba będzie kupić. :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez daroo on 16 Lip 2004 02:29

J.Satriani, jest naprawdę szybkim wioślarzem, miałem możliwość przesłuchania jego paru utworów i sądzę że jest to geniusz gitary, chociaż mimo wszystko Sambora jest dla mnie najlepszym gitarzystą...
daroo
Get Ready

Od: 05 Kwi 2003 23:47
Miejscowość: Bogatynia

Postprzez Joanna86 on 28 Wrz 2005 04:40

Witam, jak już pisałam w jakimś innym temacie tak i tu muszę przyznać że Joe Satriani to wg mnie największy gitarzysta na świecie... po prostu ten koleś wymiata na gitarze jak nikt inny...Dla mnie największymi utworami Joe'a są:
Always With Me Always With You
Love Thing
Just Look Up
Starry Night
Mind Storm
What Breaks A Heart...itd
może to dlatego że jestem dziewczyną ale wybrałam utwory takie, bardziej spokojne...
pozdrawiam

No one gives them medals,
the world don't know their names
But in someone's eyes,
they're heroes just the same...
Awatar użytkownika
Joanna86
Get Ready

Od: 07 Wrz 2005 19:12
Miejscowość: Stalowa Wola

Re: Joe Satriani - spróbujcie dogonić tego typa...

Postprzez Rattie on 31 Sty 2006 01:29

Rodebert napisał(a):No wiec pan Satriani jest gitarzysta nietuzinkowym, czlowiek gra tak, ze trudno w ogole za nim nadazyc, jego solowki naleza do najszybszych na swiecie (jako przyklad - solowka w Lords Of Karma - momentami ponad 14 dzwiekow na sekunde), posluguje sie najrozniejszymi technikami, sam wpada na nowatorskie pomysly.

Satrianiego uwielbiam, ale nie zmienia to faktu, że raczej nie słyszałeś Michaela Angelo (kapela Nitro). Jeśli chodzi o szybkość to Joe może mu co najwyżej grać jakiś riff pod solówkę.
Rattie
Get Ready

Od: 31 Sty 2006 00:28
Miejscowość: Zakopane

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music