Muzykańci ;p

Strona główna OFFTOPIKI Sprzęt Muzyczny

Postprzez marta_bongiovi on 13 Lut 2003 22:39

Nie jestem jakims tam mistrzem jesli chodzi o gitarke ale postaram sie Wam pomóc...

Te takie kropeczki, to chyba Wam o chwyty chodzi, tak? Znaczy np. D, C, e, F czyli na którą strunę i próg dać paluchy żeby powstał jakiśtam dzwiek?

skoro gdy patrzę na te znaczki to widzę tylko jak mam struny chwycić?
a no bo jakbyś miała literki takie jak tam wyżej napisałam, to wtedy byś miała bicie, czyli walisz ile wlezie we wszystkie struny:) a z tego co piszesz wydaje mi sie, ze to są taby, czyli kiedy i którym paluchem pociągnąć którą strunę (no np. z tabów możesz sie nauczyć intra do Wanted albo do Dry County, bo tam nie ma jako takich chwytów i nie uderzasz w struny tylko delikatnie je pociągasz, szarpiesz hyh:)))). No.. i jak masz tam cyferki to one oznaczają progi, poziome kreski to są struny (z boku są oznazone najczęściej: E B G D A E) i po kolei ciągniesz każdą strunę... hmm rozumiecie mnie? bo coś sie chyba wysłowić nie potrafie...

A bicie? bleeeeeee tego to ja nigdy chyba nie obczaję;) mam tekie jedno, niezawodne, pasujace do wiekszosci piosenek: dół dół góra góra dół góra dół (heh nie da sie strzałek na kompie narysowac;)) i jak ja sie pytam jakiś gitarzystów to mi zawsze mówią, że "to trzeba wyczuć" hyh no dzieki, ale co jesli ktoś nie umie wyczuć??:)

I teraz coś dzieki czemu nauczyłam sie grać Wanted Dead Or Alive i przez dłuuugi czas byłam z siebie niezwykle dumna.. no i dalej jestem;)
http://www.riffinteractive.com/michaelj/archive.asp?dir=sample enjoy;)

[size=100][color=#008B8B]- Facet zabi
Awatar użytkownika
marta_bongiovi
Keep The Faith

Od: 24 Cze 2002 22:56

Postprzez erka on 13 Lut 2003 22:58

Dzięki Marta :) A tym biciem które podałas to akurat These days uczyłam się grać. Chwyty rozpisałam sobie w zeszycie a pojedyncze szarpnięcia trzeba bedzie poćwiczyc.
Aha i jeszcze coś:

dlaczego czasem pisze na tabach 0 ? Sa cyferki różne ale po co zero bo skoro zero to rozumiem że nic nie przyciskać, to nie można nic po prostu nie napisać? Bo to zero wprowadza mnie w błąd. A może jednak coś trzeba przcisnąc?

OMG OMG OMG! Szok totalny. Jutro mój bart (11 lat) miał iść 1 raz od zeszłego roku szkolnego na lekcje gitary i moja mama zapisała tez mnie. Haha z jakimś gościem w moim wieku będę który tez będzie miał 1 lekcję i ktoś tam nas razem będzie uczył. Niespodziewałam się tego bo nie powiedziałam im ani słowa o tym że chcę grać. Wreszcie brat coś namieszał i wydało sie i z tego powodu I`m happy :D

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez marta_bongiovi on 14 Lut 2003 04:09

Heh nie ma za co, mam nadzieję ze Ci choć trochę pomogłam... wiesz.. w niewielu dziedzinach życia mogę pomóc więc staram się wykorzystywać każdą okazję (hyh taka ze mnie mała Amelia :grin: )

dlaczego czasem pisze na tabach 0 ?

intro do Dry County (by Rodebert ofc:D)
E-----0-1-0--------------------------0-1-0----3-1-0-5-6-3
B---3--------3-5-3-1-1-3-3------3---------3-----------
G-2------------------------------2------------------------
D--------------------------------------------------------
A--------------------------------------------------------
E--------------------------------------------------------

no bo zobacz... (hyh aż chwyciałam za wiosło żeby był lepszy efekt;)) rzeczywiscie to "0" znaczy, że nic się nie przyciska, ale ono tam musi być! no chyba, że czymś byś je zastąpiła sobie, ale w tamtym miejscu musi być zaznaczone, że ten dźwięk się gra. Inaczej wszystko by się popaprało, bo brakowało by kilku nutek, bo wątpię, żeby ktoś pamiętał, że tam coś ma być skoro nie ma :wink:

heh ja lubię być samowystarczalna:) sama się nauczyłam wszystkiego :grin: no.. nie sama, bo miałam książki, internet i kumpelę grającą w zespole na gitarze, ale na jako takie lekcje nigdy nie chodziłam, choć zawsze chciałam. no wiecie: wszyscy razem sobie siadamy na ziemi z gitarkami w ramionach gramy i śpiewamy i jest tak fajnie :grin: :accoustic: ) hmm ale in the city I live in;) poza szkołą muzyczną, gdzie nauka kosztuje 200 zeta miesięcznie (bez przesady... nie chcę być Santaną;)) nie ma gdzie się uczyć... ale za to można usiąść sobie na rynku z kumplami i grać ile wlezie (jesli wytrzymasz krzywe spojżenia przechodniów oczywiście [wrr] )

Awatar użytkownika
marta_bongiovi
Keep The Faith

Postprzez Rodebert on 14 Lut 2003 15:16

I tu po raz kolejny pomoze sliczny Rodebert :grin:

Te zera nie oznaczaja ze nic sie tam nie gra (!!!). zero oznacza tzw. "pusta strune" czyli strune ktorej nie skraca sie na gryfie lewa reka. Grajac zero szarpiesz za strune, ale nie przyciskasz jej na zadnym progu.
Co do tego ile razy szarpnac i kiedy w dol, a kiedy w gore ( :grin: ) to sprawa jest bardziej zlozona. Najogolniej rzecz ujmujac chodzi tu o taktowanie i metrum. Jezeli slyszycie piosenke a potem macie do niej tab i nie wiecie ile razy szarpnac to musicie sie wsluchac w utwor i zaczac sobie liczyc w rytm muzyki. raz.. dwa.. trzy.. cztery.. raz.. dwa.. trzy.. itd. :grin: jak juz zalapiecie na ile jest taktowanie ( w powyzszym przykladzie na cztery) to bedziecie wiedziec ile razy uderzyc. Najprosciej mozecie to zagrac uderzajac cztery razy przy taktowaniu na cztery, ale mozecie tez uderzyc osiem krotszych uderzen, dodac ozdobniki... :grin:
Nie wiem czy ostatecznie cos pomoglem, najprosciej byloby to pokazac na zywo ;)

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez erfea on 14 Lut 2003 21:05

hmmm Fachowe rady... :Fade-color

Ja gram na gitarze od 3-4l at i nigdy nie brałam żadnych lekcji wszystko co umiem to samouctwo... i nie uwazam że jest źle, choć czasami brakuje mi wiedzy technicznet (nuty, taktowanie itp)

Pomimo że taby mogą początkowo przerażać (6 stron tabelek linijek cyferek... może wprawić w osłupienie :wink: ), to z czasem nie ma lepszej zabawy niż granie jakiś solówek itp.

W necie jest wiele fajnych stron które wyjaśniają jak grać, jak czytać tabulaturi i jak wybierać sprzęt (ale raczej nie polecałabym zdawania siętylko na takie cyber rady). Nie wszystkie tabulatury są jednak dopracowane, a niektóre nadają się właściwie tylko do kosza. :wink:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez erka on 15 Lut 2003 04:33

Dzieki wszystkim :angel:
Wczoraj mnie olśniło co się robi z zerem a dziś byłam na 1 lekcji nauki gry na gitarze i babka powiedziała to samo. Szkoda tylko że tam chyba bedzie trzeba z nut grać. Nauczyłam sie dzis jakiejś prościutkiej melodyjki którą potem grałam razem z płytą- ale fajna zabawa :grin:
Potem znalazłam w necie jedzie pociąg z daleka i trochę pograłam ale struny mi brzęczały wiec przestałam. Ale dorwałam tab do I sleep when I`m dead i jak to grałam to wychodzi :) W sumie to nie wiem czy to tabem można nazwać- same akordy, literki nad słowami a bicie dorobiłam sama i to nawet pasuje czyli jeszcze troche i będę grac na chocby najnizszym poziomie ale zawsze- bedę grać w miarę po ludzku :grin:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez erfea on 16 Lut 2003 18:33

Taby, taby, taby...
http://guitar.net/tab/ to jest moim skromnym zdaniem najlepsza strona z tabami... mam nadzieję, że Ci się spodoba! :grin: :wink:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez erka on 16 Lut 2003 22:45

Dziękuje bardzo :angel:
Ostatnio wydrukowałam sobie kilka z drycounty.com
i są nawet "przejrzyste", bo jak niektóre zobaczyłam to się :crazyeyes: przeraziłam

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rodebert on 17 Lut 2003 14:57

Jezeli zalezy Wam na tabach, ktore nie polegaja tylko na literkach nad slowami, to sciagnijcie sobie program Guitar Pro i sciagajcie z netu taby do niego. Gwarantuje ze sie spodoba, bo zapisane taby mozna odtworzyc w midi i uslyszec jak sie je gra. Jak chcecie taby BJ do tego programu to wejdzcie na http://www.mysongbook.com i wyszukajcie BJ.

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez fido on 17 Mar 2003 23:25

czes mistrowie gitarowi ...
moze ktos z was natknal sie na taby do 'born to ty my baby' i 'livin in sin' bo szukam szukam i znalezc nie moge. Chodzi mi oczywiscie o 'taby taby' a nie o 'taby chwyty' bo takich jest pelno...
jakby ktos mial to niech krzyczy...albo ewentualnie wysle mi meila na fido@rpg.pl...

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez Rodebert on 18 Mar 2003 21:59

Odsylam po raz kolejny na http://www.mysongbook.com, mozesz tez zobaczyc w dziale taby na http://www.gitara.org

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez marta_bongiovi on 18 Mar 2003 22:19

A ja mam takie pytanko: co się robi z kciukiem podczas grania "na chwytach" ? :grin: bo nie wiem: przyciska się nim górne struny, czy ma "przytrzymywać" tylko gryf?

wiem, że głupie pytanie:)

Awatar użytkownika
marta_bongiovi
Keep The Faith

Postprzez sdms on 18 Mar 2003 23:20

marta_bongiovi napisał(a):A ja mam takie pytanko: co się robi z kciukiem podczas grania "na chwytach" ? :grin: bo nie wiem: przyciska się nim górne struny, czy ma "przytrzymywać" tylko gryf?

Mi sie wydaje ze ma przytrzymywac gryf... ale ja tam sie nie znam az tak ;)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Rodebert on 19 Mar 2003 16:32

To zalezy. Teoretycznie ucza ze nie powinno sie kciukiem w ogole strun skracac, powinien tylko trzymac gryf, ale niektorzy go wykorzystuja do przytrzymywania basowego E.

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez erka on 19 Mar 2003 20:07

a mnie uczą że ma on być tak po środku gryfu, w każdym razie nie ma dotykać struny E bo reszta palców powinna byc ustawiona jak najbardziej pionowo do strun. Wtedy podobno nic nie rzęzi. Mówie "podobno" bo u mnie i tak jakieś brzdęki słychać :wink:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rodebert on 19 Mar 2003 22:04

Założę się więc, że uczy Cię ktoś, kto gra/grał na gitarze klasycznej. A może Ty sama na takiej grasz. Nie jest to broń Boże obraza, po prostu na gitarze klasycznej rzeczywiście kciuk powinien być na środku gryfu, bo nawet gdybyś chciała przytrzymać nim E to gryf w klasyku jest tak szeroki, że trudno to wykonać. Ale przy grze na akustyku czy, tym bardziej elektryku, wielu gitarzystów wykorzystuje kciuk, patrz choćby Richiego i Jona ;)

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez erka on 19 Mar 2003 22:30

No własnie dokładnie tak. Na klasycznej. Wcale mi się ta klasyczna nie podoba i wolałabym akustyczną ale jak powiedziała ta babka w szkole- oni uczą tylko na klasycznych i na razie nie mam sobie kupowac akustyka. W sumie to i tak jeszcze nic takiego szczególnego nie umiem więc może i dobrze. I faktycznie- np. Rich tak trzyma np. na kasecie z teledyskami do KTF jak grają akustycznie I`ll sleep when I`m dead.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rodebert on 19 Mar 2003 22:36

Jak Ci sie klasyk nie podoba to go wyrzuc za okno (ja bede lapal) i kup sobie akustyka lub elektroakustyka od razu. Najwieksi byli samoukami, choc oczywiscie teoria sie przyda :)

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez erka on 19 Mar 2003 22:57

Mama mówiła że potem kupi 2 gitarę ( bo ten klasyk jest w sumie brata, chociaż on na nim gra raz w tygodniu jak idzie na lekcje). I to prawda że chyba samemu trzeba zabrać sie do roboty. Niby te lekcje coś dają (w piatek mam JUŻ piątą...) ale denerwuje mnie to że gram jakieś głupie melodyjki.

I dlatego mam pytanko bo słyszałam że Stick to your guns jest całkiem łatwe.Więc..jak zagrać początek?
Intro (accoustic): - play twice
D G A Bm A
e--2--2-2-0-----3-----3-------0----------0--------2------
B--3--------3-2-0---0---0-----2------2-3--------3--------
G--2------------0-0-------0---2----2----------4-------2--
D--0------------0-----------0-2--2----------4-------2----
G D A
e---0-------3-3------------------3-2--0------------0-----
B-2-------0-----0--------------0---3--2----------2-------
G-------0---------0----------0-----2--2--------2---------
D-----0--------------0---0-0-------0--2----2-2-----------

Czy np. na początku szarpać e,H,G własnie w takiej kolejności i odpowiednio na przyciskac na progach: 2,3,2 i D szarpac pustą? Bo widze że na górze pisze D - to może mam zamiast tego zagrać akord? Na początku myślałam że się w tabach połapię ale teraz się tochę pogubiłam.
Aha i czy wie ktoś może jak ułozyć potem do tej piosenki bicie?

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rodebert on 20 Mar 2003 15:49

Odczytanie tabow nie powinno Ci raczej sprawiac trudnosci. Na poczatku masz napisane

D

2
3
2
0

wiec musisz uderzyc akord D, a nie rozbijac go na poszczegolne dzwieki akordu (2, 3, 2, 0). Potem na gorze masz napisane A, Bm, A, czyli wypisane masz akordy, ktore masz trzymac grajac kolejne czesci intro. Jezeli masz ulozone pod soba cyferki (moga byc lekko przesuniete, ale to z winy edytora tekstu) to musisz grac akordy, jezeli zas masz wyraznie oddzielone dzwieki, to musisz grac pojedyncze nuty. Co do grania glupich melodyjek na lekcjach, to zobaczysz ze potem Ci to zaprocentuje... Poza tym nikt Ci nie zabrania grania tez poza lekcjami :))) A co do kupna 2 gitary, to powiem, ze ja mam dwa akustyki i elektryke i jeszcze mi malo ;)

Jak to powiedzial Richie: "Nie ma takiej mozliwosci zeby mezczyzna mial ZA DUZO okularow przeciwslonecznych, lub za duzo gitar" :)

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Sprzęt Muzyczny