Napisze krótko....metall

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Napisze krótko....metall

Postprzez Tico on 02 Mar 2003 16:56

Zastanawia mnie czy My, ludzie słuchający BJ słuchamy też tych ostrzejszych odmian muzyki? Począwszy od hard rocka przez soft metal (czym to się różni? :P) trash metal, heavy metal (głównie lat 80) po black i death. Czy jesteśmy wierni naszej muzyce rockowej?

Pozdrawiam :)

PS Ja osobiście słucham bardzo często ostrzejszej muzyki. BJ jest chyba obok U2 najlżejsze. Z metalu slucham: IR, Running Wild, czasem Metallice, Cradle of filth czy nawet Cannibal Corpse :P
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Gina on 02 Mar 2003 18:16

No ja slucham metalu :D
Ostatnio wlasciwie tylko (nie liczac krzyzowek z guns n' roses )
Hmm jesli chodzi o odmiany
HEAVY i wlasciwie tylko heavy
deathu nie kupuje, muzyka powinna miec jakas melodie w koncu... Chociaz to w sumie najbardziej rozbudowana pod wzgledem technicznym muza....
cytujac Dickinsona
sa 2 rodzaje metalu, heavy metal i gowno

sie pod tym podpisuje. Wiec podsumowujac heavy u mnie kroluje, nie przekonam sie do bleckow i niu metalowcow (hmm no moze z pewnymi wyjatkami... ale wyjatek potwierdza regule ;) )
z zespolow :
#1 - IRON MAIDEN <- bo co innego... ;)
ale czasem tez slychac z mojego pokoju (bo w koncu nie samym heavy czlowiek zyje :D ) :
MegadetH
Coroner
Children Of Bodom
z klasyki :
Black Sabbath
deep purple
Led Zeppelin
AC/DC
i dalej :
Slayer
Hunter
no i na koniec stara stara bardzo stara Metallica
aha i od czasu do czasu jak rabne tacie plytke to def leppard, ich dokonania z pierwszej polowy lat '80 przypominaja Bon Jovi, no ale w koncu byla to jedna z kapel (poza Maiden ofc.) NWOBHM (dla niewtajemniczonych : New Wave Of British Heavy Metal/ nowa fala brytyjskiego heavy metalu z poczatku lat '80, so czasem tez u mnie zabrzmi, ale to sporadycznie....

No coz, dluga lista ? Wydaje mi sie ze nie, ale i tak pierwsze miejsce zajmuje i zajmowac bedzie Maiden :D
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez erka on 02 Mar 2003 20:19

Ja nie słucham. Chyba że niektórych piosenek Metallici. Metal mnie jakoś nie ciągnie specjalnie. Oczywiście nie mam nic przeciwko ale ogólnie mówiąc wolę coś innego. Czyli można powiedzieć że tak, rockowi jestem wierna. A metal to dla mnie odległa galaktyka hehe.

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez sdms on 02 Mar 2003 20:51

Iron Maiden ostatnio ;).... A pozatym czasem Metallica i czasem inne takie :)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Arha on 02 Mar 2003 22:22

Hm...
Black Sabbath
AC/DC czasami
Iron Maiden

Z deathu - Cradle of Filth rulezzzz

Ogólnie tylko rock. :grin:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez brenda on 03 Mar 2003 02:18

Ostatnio zaczelam sluchać Iron Maiden, a po za tym:
Black Sabbath
Matallica

Coś mnie ździwilo, bardzo lubie Led Zeppelin(Eh ten ekspresyjny glos Planta i niezapomniane riffy Page'a, duet porownywalne z Jonem i Richiem) ale to jest metal?
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez Tico on 03 Mar 2003 02:38

brenda napisał(a):Coś mnie ździwilo, bardzo lubie Led Zeppelin(Eh ten ekspresyjny glos Planta i niezapomniane riffy Page'a, duet porownywalne z Jonem i Richiem) ale to jest metal?

No cóż metal..hmm...ja bym ich tak nie nazwał, według mnie Led Zeppelin są prekursorami metalu. To w zasadzie od nich się wszystko zaczęło :)
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez anfield on 03 Mar 2003 02:47

jeśli chodzi o metal to mam jedną płytę Metallici i jest w sumie bardzo przeciętna
słucham też AC/DC ale to wg mnie hard rock , tak samo jak Pearl Jam czy Black Sabbath . Ogólnie to jestem wierny Rock N' Roll
P.S. Led Zeppelin to chyba nie metal (tak mi się przynajmniej zdawało)

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43

Postprzez Gina on 03 Mar 2003 03:09

Yes zgadzam sie z Tcio - prekursorzy

A przeciez wiadomo ze cos zawsze przejdzie ewolucje i bedzie brzmiec inaczej teraz niz kiedys....

Anfield jesli chodzi o metallice to ja mam tylko black albumik jestem z niego zadowolona ale wiecej albumow raczej nie kupie a juz na pewno tego co wyjdzie w tym roku, to to nie jest heavy a po za tym teraz to komercha...Maiden nie porownuje ale Children Of Bodom czy Coroner nawet - duzo, duzo lepsze. . .

Aha właśnie - ktos mieszka w Katowicach ? Bo chyba 5.04. z okazji festivalu Metalmanii w Spodku i przez zaproszenie punkowego zespoliku Exploited (czy jakos) moze byc afera...
No bo jak ktos zaspiewa przed jakas 3/4 publicznosci metalowej Punx Not Dead . . . . black people zaczna gwizdac punki sie wqrza no heh moze byc goraco. . .
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez anfield on 03 Mar 2003 03:27

Gina napisał(a):
Anfield jesli chodzi o metallice to ja mam tylko black albumik jestem z niego zadowolona ale wiecej albumow raczej nie kupie a juz na pewno tego co wyjdzie w tym roku, to to nie jest heavy a po za tym teraz to komercha...

ja mam Master Of Puppets, własciwie podoba mi się tylko piosenka "battery" reszta jest dosyc monotonna

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43

Postprzez Arha on 03 Mar 2003 03:43

Hm, ja mam duże problemy z rozróżnieniem co jest rockiem a co już metalem... ale o ile BS zaliczam już raczej do metalu - to Led Zeppelin?? Jak dla mnie to rock.

A dziś coś mnie wzięło na Metallicę...

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez NiKKi Rebel on 03 Mar 2003 22:46

ja metal bardzo lubie.
iron Maiden, Mettalica, Hunter, AC/DC, Black Sabbath, Acid Drinkers, Motorhead ...... my love :grin: :black: Ofc, IM na first miejscu, ale inne tez są really extra :black:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez JULIA on 07 Mar 2003 20:05

Ja metalu nie lubię i słucham głównie rocka.Nie będę mówiła co o metalu sądzę,bo część ludzi mogłaby mnie znienawidzić,lub w uznać za nietolerancyjną.Ja o człowieku zdania nie zmienię,niezależnie czy słucha takiej czy innej muzyki i bardzo nie lubię gdy ktoś-moje koleżanki z klasy na przykład-uważa,że ludzie nie słuchający metalu są w jakiśsposób gorsi...Być może to zraziło mnie do metalu,cóż takie mam towarzystwo...
Awatar użytkownika
JULIA
Keep The Faith

Od: 25 Paź 2002 00:07
Miejscowość: Krzeszowice

Postprzez trapper on 07 Mar 2003 20:42

Ja lubię Led Zeppelin, ale:
jak bulterrier(...) jak wściekły byk(...) jak Tommy Lee Jones w "Ściganym"
będę twierdził, że to nie metal. Lubię też Alice`a Coopera, ale nie wiem czy to metal, gdzieś na półce zbiera kurz "New world disorder" Biohazardu, ale puszczam ją tylko wtedy gdy ćwiczę na drążku ( dodaje mi siły psychicznej :grin: ), a ponadto NIE SŁUCHAM IRON MAIDEN

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Postprzez Days on 10 Mar 2003 02:48

oj ja nie wiem...... metalu slucham tak na prawde od 4 lat, rocka oczywiscie dluzej.... na metal mi sie rzucilo bo sie wpadlo w takie towarzycho ;) black shoes, black traousers, black shirt, black attitioude (czy jak to sie pisze...)

wiec mala wyliczanka:

Blind Guardian (KOCHAM ICH choc czasami to metal, czasami nawet speedmetal, a czasami nawet celtic-metal - jak gra pod Tolkiena i klimaty legend starobrytyjskich)
Megadeth (wpadlam na nich przez kumpla i niektore piosenki uwielbiam - a to tak BTW jest podobno Trashmetal czy jakos tak)
Metallica (tylko stara - do reload - bo tam jest Unforgiven II, a przede wszystkim Black Album)
Iron Maiden (jako fanka metalu jestem zobowiazana, choc nie aaaaaz tak jak inni - u mnie oni goszcza sporadycznie i tylko plyta Fear Of The dark)

Led Zep to dla mnie pogranicze, troche jak teraz Creed - ni to to ni to tamto ;) ale fajnie jest!!!

Kreator - Everlasting Flame rulezzzzzzz goscie sa swietni! polecam!

czasami u mnie zabrzmi Anathema, Therion, MoonSpell (to czesto ostatnio) i Saxon, ale tylko czasami.....

generalnie jakos nie rozrozniam czasami rocka od metalu - zwlaszcza hard rocka od soft metalu (heh Tico - wlasnie?), czasami nawt Pearl Jam (grunge jakby co) mi podchodzi pod jedno lub drugie ;D Ale coz...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Days on 18 Mar 2003 15:50

zmieniam zdanie - Saxon mi sie przestaje podobac... a moze to wszystko przez to ze wlaczylam go po Anathemie i Therionie (Vovin rulezzzzzzzzzzz) i jakos tak nie wstrzelilam sie w klimat....

za to odkrywam jeszcze bardziej MoonSpell, Kreatora (everlasting flame rulezzzzzzz!) i Nightwish - GIT!!!!!!!!!1

jak juz mowilam - jeszcze tylko zalatwie sobie Rhapsody i bede in 7 heaven :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez fido on 18 Mar 2003 19:47

Arha napisał(a):Hm, ja mam duże problemy z rozróżnieniem co jest rockiem a co już metalem... ale o ile BS zaliczam już raczej do metalu - to Led Zeppelin?? Jak dla mnie to rock.

jejq jejq ciezko z wami...
Jesli chcecie znac prawde to wam powiem:
Nie wiem co rozumiesz przez BS.. bo jezeli chodzilo ci o BJ to jets to typowy Glam Rock, zwanny takze Pudel Metal albo Chair Metal chyba wiadomo dlaczego..
Jezeli chodzi o Led Zepplin to typowy stary rock, ew. hardrock.

Ktos tam jeszcze na poczatku powiedzial ze death to najtrudniejsza technicznie odmiana metalu? No wiec to jest kompletna bzdura bo niewiem czy jakis defcur potrafi zagrac cos w polowie tak dobrego jak Speed Metalowi Martin Freedman albo Becker...

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez Gina on 18 Mar 2003 21:16

o jejq jejq ale sie usmialam :wink:
BS = Bon Jovi congrats :grin:
BS = Black Sabbath

a co do deathu to mowie jest to podobno "najbardziej roznorodny gatunek", ja tam nie wiem bo w tym nie siedze, bo za tym dla mnie w deathu melodii nie ma... No chyba ze Children Of Bodom i Sentenced ale to sie podobno nazywa melodic death metal .. zreszta nevermind dla mnie i tak : Heavy Metal Is The Law :grin:

a Zeppelinow wymienilam dlatego ze bylam jakis m-ac temu swiadkiem tak olbrzymiej klotni dwoch facetow na temat kto byl pierwszym metalowym zespolem i podczas gdy jeden wrzeszczal BS (i zapewniam kolege ze nie chodzilo mu o Bon Jovi :grin: ) drugi 'mowil' ze zeppelini mieli pierwsza metalowa wstawke. Po za tym z takim stwierdzeniem jeszcze gdzies sie spotkalam (tylko teraz nie pamietam gdzie :grin: )

Po za tym o co tutaj sie klocic ? I tak te X lat temu wszystko wygladalo zdziebko inaczej...

Stay Heavy - Wear Black - Give Death - Keep Thrashin' - Have Power - Be Metal :grin:

Btw - sd co sie stalo ze odblokowales topica ? :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez sdms on 18 Mar 2003 22:53

Btw - sd co sie stalo ze odblokowales topica ?

Gina zapraszam tu: http://www.bonjovi.komnata.pl/phpbb/vie ... php?t=1000 :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37

Postprzez Tico on 18 Mar 2003 22:58

Ja ostatnio zakochałem się w nowej płytce Cradle Of Filth "Damnation And The Day". Ogólnie jednak nie bardzo lubię Black Metal wole Heavy (IM) lub Death (Cannibal Corpse) ale ten zespół powala mnie na kolana

Days a znasz płyte Theriona "Of Darkness"? To jest dopiero fajna muza :grin: prawdziwy Death Metal :)
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music