POMOCY !

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

POMOCY !

Postprzez erka on 23 Lut 2003 19:36

Dostałam zadanie domowe na polaka które brzmi :

"Człowiek to rzecz święta której krzywdzić nikomu nie wolno" - o obecności zła w życiu człowieka. W swoich rozważaniach wykorzystaj utwory z poza kanonu lektur, odwołaj sie także do filmów.

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc i wypisać książki i filmy które pasowałyby do tego tematu i w skrócie napisać na czym polegało to zło w odniesieniu do bohatera (zło i krzywda), tak samo gdyby ktoś napisał mi jakieś przykładowe filmy to byłabym dozgonnie wdzięczna i postarałabym sie jakoś odwdzięczyć. :angel:

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez sdms on 23 Lut 2003 23:21

Co do lektur to proponuje cala literature wojenna... Np: "Inny Swiat" Grudzinskiego, "Poczatek" Szczypiorskiego. itd. itp. ;).... CO do filmow to mozna tu wykorzystac ich bardzo wiele... Np: "Gwiezdne Wojny" ;)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez ŻONA_DŻONA on 24 Lut 2003 00:59

Ja proponuje Forresta Gump'a, dobrym przykładem jest też Biblia albo może Medaliony???

Image
Awatar użytkownika
ŻONA_DŻONA
Keep The Faith

Od: 02 Mar 2002 05:05
Miejscowość: Red Bank

Postprzez erka on 24 Lut 2003 01:17

Dzięki za pomysły. Planuję jeszcze wstawienie filmu Życie jest piękne.
Myślicie że do tej "obecności zła w życiu człowieka" można też dodać westerny? W końcu tam było to zło i ja bym tu dała Young Guns II że się Pat Garret odwraca od swojego kumpla i chce go zabić. A to jest zło.
Qrcze gdyby nie Wy i Bon Jovi to byłabym nieoświecona.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez sdms on 24 Lut 2003 01:45

mysle ze Young Guns sie nadaje :)

A co do oswieconosci.... Czuje sie jak czlowiek oswiecajacy :grin: :new-alien: :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez nelke on 24 Lut 2003 03:20

Los Muertos, ze wampiry zjadaly ludzi hehehehhhehe :grin:

TAKE MY HAND AND WE'LL MAKE IT- I SWEAR....
nelke
Livin' On A Prayer

Od: 18 Lis 2002 05:02
Miejscowość: Butler Street

Postprzez trapper on 24 Lut 2003 18:28

Pamiętaj też o przedkładaniu pieniędzy nad życie człowieka ("Paragraf 22" Hellera), źle pojętym patriotyźmie (znowu "Paragraf", "Pluton" Dale`a Dye`a, "M*A*S*H" , "Archipelag Gułag" Sołżenicyna), eksperymenty na ludziach ("Mózg" R. Cooka), pokuty za zabójstwo ("Giaur"), walki za wszelką cenę o ocalenie ("Jeniec" G. Bauera, "Król szczurów" Claevella) i konfliktu tragicznego - czy można poświęcić jednego człowieka za życie kilku (wojna z Irakiem)

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Postprzez Days on 25 Lut 2003 03:08

qrde - ja maturzystka powinnam wiedziec, ale...

Ten cytat to chyba z "Ludzi Bezdomnych" wiec ta ksiazka pewnie tez sie nada - tam chyba jakis lekarz na Dolnym Slasku mowi o tym Judymowi... o ile dobrze pamietam :D

co do ksiazek jeszcze to sdms bardzo dobre wymienil - cala literatura wojenna, przesladowania Zydow (Medaliony, Rozmowy z Katem, Zdazyc przed Panem Bogiem).
dodalabym jeszcze Dzume (teresa mowi, ze ja da sie do wszystkiego wepchnac) - Tarrou mowi tam o zabijaniu czlowieka w imie prawa (kara smierci). A jak juz przy tym, to Krotki Film O Zabijaniu Kieslowskiego KONIECZNIE!!! (tez o karze smierci, w bardzo rzeczywisty sposob).
Nikomu nie wolno krzywdzic czlowieka - nawet drugiemu czlowiekowi i nawet w majestacie prawa..........
Na chwile jeszcze Dzuma (bo doczytalam temat do konca :D) - Camus byl egzystencjalista. Egzystencjalisci uwazali, ze zlo jest nieodlaczna czescia swiata i ludzkiego zycia. Zawsze jest, bylo i bedzie. Nie ma na nie rady... Camus twierdzil jednak na przekor nim, ze choc go sie nie pokona, to trzeba z nim walczyc! Wazny cytat:
"W czlowieku wiecej rzeczy zasluguje na podziw, niz na pogarde"
Do tego Tarrou uwaza, ze zlo jest w kazdym czlowieku i jego rola jest je kontrolowac, nie pozowlic mu wyjsc na zewnatrz i polaczyc sie z zewnetrznym zlem swiata.
Podobnie Szczypiorski (ten od "Poczatku) uwazal, ze zlo jest wszedzie. Gdy pozostajemy bierni - ono zaczyna sie panoszyc. Gdy jestesmy aktywni - dobro sie pojawia.

Jako przykladna fanka Tolkiena - Wladca Pierscieni. Wplyw pierscienia na Froda. Zlo jest w kazdym czlowieku.... Siedzi w nim gdzies tam. Pierscien jest symbolem zla zewnetrznego, ktore wywoluje z nas to zlo wewnetrne. Smutne zakonczenie - nawet Frodo, ktory byl taki dobry, nie potrafil na koniec wygrac walki ze swoim wewnetrznym zlem. Przegral. Chcial wziac pierscien dla siebie.
Gollum - istota, ktora dala sie omamic zlu, przez co nie ma dla niej ratunku.

LOTR - niby taka "bajeczka" o walce dobra ze zlem, a jednak wbrew wszystkiemu konczy sie zle....

Generalnie Wladca ma wiele wspolnego z Dzuma (jak pisalam notatki z Dzumy ostatnio, to wciaz mi sie w glowie toto z LOTR kojarzylo)

W filmie to zlo jest jeszcze bardziej wyeksponowane - jak ono wplywa zwlaszcza na ludzi - Boromira i Faramira. To jest ich zlo wewnetrzne, ktore dochodzi do glosu pod wplywem pierscienia.

Silmarillion (dla bardziej wtajemniczonych) - zlo (Melkor) wywodzi sie od sil wyzszych i jest na swiecie od jego poczatku.

Jeszcze jakis film...........
Walnij Matrixa - maszyny krzywdza ludzi. Caly stworzony przez nie swiat jest zlem....

JEEEEEEEEEEEZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ksiazka - Mistrz i Malgorzata - Szatan - czesc tej sily, ktora zla pragnac wieczne czyni dobro!!!! Niby taki zly, a jednak pomaga Mistrzowi i Malgorzacie.

Zbrodnia i Kara - zabojstwo w imie idei.......

Qrde z filmami mam wiekszy problem........ a myslalam, ze bedzie na odwrot.

Mysle.............................. z tymi YGII to fajny pomysl........ generalnie westerny sa takie troche dobro-zlo :D

Mysle....................... Czekolada to troche za "slodki" film - mysle dalej............................

Generalnie moznaby ruszyc filmy Bergmana, ale procz "Siodmej Pieczeci" (ktorej na dobra sprawe juz za dobrze nie pamietam) nic mi do glowy nie przychodzi.

Lista Schindlera i Pianista tez pasuja....

Narazie tyle - jak masz pytania co do jakies ksiazki/filmu (bo troche namotalam), to pisz do mnie - chetnie odmotam i podpowiem :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez kawa on 25 Lut 2003 03:42

Ja proponuje "Dzieci z dworca ZOO". Zarowno folm jak i ksiazke!!! Nie wiem, czy to dobry pomysl, ale nic innego mi do glowy w tym momencie nie przychodzi!!! (jestem chora)

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez erka on 25 Lut 2003 04:07

Jejuś ludzie jesteście genialni, tyle pomysłów ! Wielkie dzięki. U mnie w klasie nikt nie wie co ma napisac bo wiadomo- gdyby bazowac na lekturach to byłoby to łatwe a tak- co tu wybrac?

I powiem wam, pośmiejcie się- ja dziś mialam jeden z największych ataków śmiechu w historii mojego zycia. No więc moja koleżanka nie wiedziała co ma napisac więc że tak to ujmę sama wymyslila sobie ksiązkę - która oczywiście nie istnieje- i na jej przykładzie- że ją niby przeczytała napisała to wypracowanie. Nazwała ją Krew Abla i wymysliła że esto to ksiazka amerykańska o Billu I tommie i jeden zabija drugiego- niepełniosprawnego.
Jak to usłyszałam to myślalam że się posikam. Ciekawe czy babka uda że tą ksiązkę czytała czy tez ją zainteresuje i powie że ta koleżanka ma jej autora podać bo chce ją przeczytac. Krew Abla....padam :grin: :grin: :grin:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez erfea on 25 Lut 2003 21:10

No... Fajny temat!
Ja proponuję bezapelacyjnie "Lot nad kukułczym gniazdem", "Inny świat" "Rok 1984" trochę literatury wojennej.... hmmm np. "Rozmowy z katem", czy "Medaliony". Jak narazie nie mam więcej pomysłów, ale wyrażam podziw dla ambicji Twojej polonistki! :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez erka on 27 Lut 2003 03:06

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. I teraz powiem co wykorzystałam. Więc tak- lektur nie mogłam bo zaznaczyla to w poleceniu- spryciara :evilbat: więc nawiązałam do:

- ekhm...tych Youn Guns że się chamsko Pat Garret odwrócił
- wymieniłam Alchemika ale tylko jako przykład, więc akurat nie w sensie zła
- Forest Gump- że się z niego śmiali
- Stowarzyszenie Umarłych Poetów że Neil się zabił bo nie miał wsparcia, że nie wierzyli w niego, byli przeciwni jego marzeniom bla bla bla i że to otoczenie było złe a nie on
- Dzieci z dworca zoo- wiadomo
- Życie jest piekne
- Pianista
- Lista Schindlera
- wspomniałam Człowieka w Żelaznej masce
- Buntownik z wyboru że poor boy taki zdolny a takie dzieciństwo miał i przez to sam potem ranił innych
- no i wspomniałam też Władcę Pierścieni

Całkiem sporo tego bo koleżanka ta co wymyśliła sobie że istnieje ksiażka Krew Abla :wink: napisała pracę tylko na jej podstawie + jeszcze 2 filmów.
A i tak baba mnie zjedzie :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez erka on 30 Mar 2003 01:08

Mam znowu wielka prośbę która może też się okazać ćwiczeniem dla maturzystów ;)

Ta kobieta znowu zadała nam wypracowanie a jako że poprzedniego mi nie wzięła to na 100% wexmie mi to którego tytuł brzmi:

Rodzice i dzieci w utworach literackich różnych epok. Na wybranych przykładach przedstaw związki uczuciowe i konflikty postaw.

I tak samo jak za pierwszym razem byłabym wdzięczna gdybyście podali jakieś tytuły książek z których mogę skorzystać- najlepiej lektury klas 1-3, ale mogą być to też ksiązki z poza kanonu lektur (jak ja się mądrze wyraziłam ...:O) . I jeżeli będą z poza kanonu to gdybyście jeszcze tak mogli powiedzieć na czym ten konflikt pokoleń w nich polegał bo pewnie ich nie czytałam.

jeszcze zadanie z matmy będę miała - pewnie łatwe ale ja z matmy jestem jełop i nie wiem co mam robić bo jeszcze będę miała 1 na koniec...dlatego jak dostane jego treść to zaraz ją tu napisze i będę na klęczkach błagać zeby mi to ktoś wyliczył :(((((

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Days on 30 Mar 2003 01:54

rodzice i dzieci to bezapelacyjnie Treny Kochanowskiego..... Nad Niemnem i konflikt Witold - Ojciec oraz Andrzejowa - Zygmnunt.... co jeszcze.... jakos narazie mam pustke w glowie bo wlasnie ucze sie wspolczesnoci... niestety tu jest niewiele dziec- rodzice

a co do zadania to ja moge zrobic :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez brenda on 30 Mar 2003 05:21

Moze to malo ambitne, ale od razu przyszla mi na mysl ksiazka "Byl sobie chlopiec" Ncka Hornby'ego, czyli wspolczesna relacja rodzica z dzieckiem.
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez kawa on 30 Mar 2003 17:38

Nie wiem, czy to sie nadaje, ale moze "Chłopi" - Konflikt Antka i Macieja!
No i znow proponuje "Dzieci z Dworca ZOO"!!! :grin:

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez brenda on 30 Mar 2003 18:54

Moze to znowu glupi pomysl, ale jak tylko przeczytalam "My, dzieci z dworca ZOO", przypomnialam sobie inna ksiazke o problemach mlodziezy "Uciekinierka", kiedy szukalam tej ksiazki zeby spisac nazwisko autorki (Maureen Wartski) natkenlam sie na polce na "Bialy Oleander" Janet Fitch. Obie ksiazki sa wspolczesne, ale "Bialy Oleander" swietnie opisuje relacje rodzice-dzieci, a raczej matka-corka.
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez erka on 30 Mar 2003 22:05

Dzięki Wam za pomysły :D Moja polonistka stwierdzi pewnie że praca jest przemyślana i się będzie cieszyć że wyszłam na ludzi... :wink:

Zdobyłam treść zadania z matmy (niby je zrobiłam ale coś mi nie gra więc gdyby ktoś chciał mi pomóc - np. narysować to w paintcie i napisac obliczenia to byłabym wdzięczna) erka_bj@o2.pl

"W graniastoslupie trojkatnym prawidlowym kat nachylenia przekatnej sciany bocznej do drugiej sciany bocznej rowny jest @. Wyznacz objetosc graniastoslupa wiedzac ze krawedz podstawy ma dlugosc ‘a’. "

:* :* :*

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Days on 31 Mar 2003 00:21

aha i zapomnialam : Rome i Julia - w koncu konflikt rodzicow, ktorzy w ogole nie zwracali na nich uwagi odbil sie na nich (zwlaszcza scena zmuszania Julii do slubu z Parysem)

a zadanie zrobie :D

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erka on 31 Mar 2003 01:35

Powiem tak- jesteście genialni :grin:
Bo mi własnie pierwsze co do głowy przyszło to właśnie dzieci z dworca ZOO i Chłopi a tu tyle pomysłów. I znowu jak już pracę napisze i powiem co w niej mam to będę widzieć takie fajne przerażenie w oczaach koleżanek że one tego nie mają :D

A co do zadania- dziękuję Days :D :pray: :angel:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Różne