Czy Richie jest dobrym gitarzystą?

The King Of Swing board.

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora

;)

Postprzez Anonymous on 10 Sty 2003 06:19

http://slashsbar.rockmetal.art.pl/sprzet.htm
- troche o tym jak gra na czym gra i co robi Slash ;)
Anonymous

Postprzez erka on 10 Sty 2003 06:33

Bez przesady. Nie zwalajmy już wszystkiego na Bon Jovi. W końcu Richie jest współautorem piosenek i współproducentem płyt więc jakby mu się cos nie podobało to by powiedział. Poza tym- skoro on sam tworzy muzykę to dobrze wie co ma tworzyć a co nie . Poza tym nie w każdej piosence musi być mega genialne solo (patrz: Dry County). Gdyby tak było nie byłoby tych mniej i bardziej wyróznionych solówek wśród fanów. Ja poznaję większość solówek Richa, właściwie co ja gadam- nie tylko solówek. Grać dobrze- nie znaczy grać dobrą solówkę która zapadnie w pamięc, ale grac z uczuciem. Rich gra z uczuciem. Nie gra tylko po to żeby było głośno albo żeby było jako takie tło do wokalu. To widac też na jego solowych płytach. I jest jeszcze coś- improwizacja. Geniusz ocenia się właśnie po tym. Teraz do głowy przyszła mi jedna rzecz- The Distance z Londynu kiedy mi kopara dosłownie opadła. Mam jakos ponad 10 bootlegów i mówie wam że w piosenkach zdarzają się różne rzeczy ze strony mr Sambo i improwizacja tam jak najbardziej jest i wszystkie długaśne solówki brzmią co najmniej świetnie.

Wiem że to pewnie wszystko brzmi subiektywnie ale chodzi mi tylko o to że Bon Jovi wcale nie hamuje Richa. Pytanie było: czy jest on dobrym gitarzystą. Mówicie że tak ale że mógłby być lepszy gdyby nie zespół. Wg mnie zespół nie ma tu nic do rzeczy. Dobrym gitarzystą jest się albo i się nie jest i nie zależy to od piosenek czy solówek. Co najwyżej- to własnie te piosenki i solówki można oceniac pod względem melodii i innych takich muzycznych rzeczy czy to one są dobre czy nie.

(ale się napisałam ;))

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez Rodebert on 13 Sty 2003 21:22

Nie chodzi mi o to ze BJ np. mowi Richowi, ze tu nie moze walnac dlugiej solowki itp. Chodzi mi bardziej o to ze Bon Jovi jest zespolem ktory zwraca teraz duza uwage na gitare. Teraz wazniejsze dla nich jest to zeby napisac dobry txt, zeby zrobic ladna aranzacje. Bon Jovi nie jest moim zdaniem typowo gitarowym zespolem, choc jakby nie patrzec korzysta z potencjalu Richiego. Ale gdyby Rich byl solista jak np. Santana czy Satriani moglby w sieknac takie soloweczki jakich swiat nie slyszal.

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez erka on 13 Sty 2003 21:49

Mozliwe. Z jego solowych albumów niezłą solówka jest ta do Who I Am.
Mógłby wydac jeszcze jeden album z mocnymi gitarami- byłoby nieźle. Mam nadzieje że jeszcze coś nagra. Ale jego solówki w BJ i tak bardziej podobają mi się niż te które są na Strangerze i Undiscovered.

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

:)

Postprzez Anonymous on 15 Sty 2003 01:48

Rodebert Ty lepiej powiedz kto Cie przekonal do Bon Jovi ? ;))
Anonymous

Postprzez Rodebert on 15 Sty 2003 22:22

Bon Jovi zarazil mnie pewien koles - pseudo BULA i mowiac szczerze dopiero przed chwila kapnalem sie ze to Ty jak sprawdzalem Twoje wszystkie posty :)))) Reszta w prywatnej wiadomosci zeby sie adminek nie wkurzal :)

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez erfea on 14 Lut 2003 22:08

Było i jest wielu dobrych gitarzystów... wspomniany już na samym początku Edi Van Halen, Slash poza tym jeszcze: Watters, Bryan May, Hendrix, Clapton, gitarzysci Blacs Sabbat, Iron Maden i Europe, Sting...
Czy Richie jest dobry? Pewnie, że jest dobry. Może nie szpanyje 18 dzwiękami na sekunde, ale gra znakomicie! W pewnym piśmie jakiś krytyk muzyczny zastanawiał się kiedyś kto jest najlepszy ( pewnie na podstawie wspomnianej już ankiety The Guitarist) i bardzo fajnie charakteryzował niektórych twórców. Richiego "umieścił" obok Brayana Maya, ako dwuch "perfekcjonalistów". To bardzo fajne określenie i wysoka pozycja (obok tytana muzyki rokowej!). Jest dobry, a inni nich mówią co chcą! :wink:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez daroo on 13 Paź 2003 03:58

Dla mnie Rysiek jest najlepszy i tyle! :grin:
daroo
Get Ready

Od: 05 Kwi 2003 23:47
Miejscowość: Bogatynia

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 13 Paź 2003 04:56

No to pokażcie mi innego gitarzystę, który gra taką solówkę jak Richie w Dry County??? Ja ją jako tako zagram może za 15 lat :D

A tak serio to jest tylko jeden człowiek, który jest co najwyżej na tym samym poziomie co Richie - Gary Moore. Słyszeliście jego solówkę w PARISIENNE WALKWAYS???

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez Rodebert on 15 Paź 2003 20:49

Wskazac gitarzyste ktory gra taka solowke jak Richie w Dry County? Nie ma sprawy: Joe Satriani (ktory w kazdej piosence bije kazdego innego gitarzyste, dla porownania jego praktycznie kazdy utwor jest jak Mr Sambo Richiego...), Steve Vai, Eric Johnson... Mysle ze jeszcze by sie paru znalazlo, nie wspominajac juz Slasha, ktory od zawsze byl konkurencja dla Richa

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez fido on 22 Paź 2003 18:44

hard napisał(a):http://muzyka.interia.pl/id/wiadomosci/rock/www/artukul&numer=289772

Tam jest ranking najlepszych gitarzystów.
NIe wiem jakies to jest dziwne Richiego nie ma , a Kurt Cobain jest na 14 miejscu ( nie sądze , ze Richie jest od niego gorszy ).

Ja pieprze...Nawet smiac juz sie niechce ani zalamywac...Nikt tak nie zepsul rocka jak Cobi.Jakbym mogl usunac z historii swiata 1 osobe bylby to on...Nie zastanawial bym sie sekundy...

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez fido on 22 Paź 2003 18:58

erfea napisał(a):Było i jest wielu dobrych gitarzystów... wspomniany już na samym początku Edi Van Halen, Slash poza tym jeszcze: Watters, Bryan May, Hendrix, Clapton, gitarzysci Blacs Sabbat, Iron Maden i Europe, Sting...

Watters...Norum...hmmm...Ty sie znasz na muzyce...

"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

Od: 03 Sty 2003 19:53
Miejscowość: zakopane(krakow)

Postprzez Rodebert on 22 Paź 2003 19:10

hard napisał:
http://muzyka.interia.pl/id/wiadomosci/ ... mer=289772

Tam jest ranking najlepszych gitarzystów.
NIe wiem jakies to jest dziwne Richiego nie ma , a Kurt Cobain jest na 14 miejscu ( nie sądze , ze Richie jest od niego gorszy ).

Ja pieprze...Nawet smiac juz sie niechce ani zalamywac...Nikt tak nie zepsul rocka jak Cobi.Jakbym mogl usunac z historii swiata 1 osobe bylby to on...Nie zastanawial bym sie sekundy...

luudzie... co Ty czlowieku w ogole mowisz... Cobain zepsul "rocka"... nic nie zepsul bo on sie nim nie zajmowal... zapoczatkowal nowy nurt muzyczny i tyle. a bez cobaina nie byloby wielu innych artystow... wracajac do tematu - lista najlepszych gitarzystow?? a co to zawody sportowe? mozna ew. mowic o ulubionych, lub "TECHNICZNIE" najlepszych... ale nie o lepszych i gorszych... mimo ze cobain nie byl technicznie swietny, to jednak mial swietne pomysly co do piosenek, to po pierwsze, a poza tym on byl bardziej songwriterem, poeta niz gitarzysta, wiec zastanow sie co mowisz.

Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Anonymous on 03 Gru 2003 06:48

dobrym?? genijalnym!!
Anonymous

Postprzez Anonymous on 21 Lut 2004 03:20

Merhaba!!!!!!

JA OGÓLNIE UWAŻAM, ŻE PYTANIE TYPU CZY RICH JEST DOBRYM GITARZYSTĄ JEST PO PIERWSZE BEZ SENSU, BO WSZYSCY WIEDZĄ, ŻE JEST ŚWIETNY, A PO DRUGIE NIE NAMIEJSCU... DLA MNIE RICHIE ZAWSZE BYŁ JEST I BĘDZIE NAJLEPSZY!!!! RICHIE 4-EVER!!!!!

POZDRAWIAM GORĄCO!!!!!!!!!!!!!!
Anonymous

Postprzez Anonymous on 24 Lut 2004 04:37

Richie jest znakomity. Pewnie nie jest najlepszy, bo na swiecie jest wielu swietnych gitarzystow. Fakt faktem grac potrafi i ma wielki talent. Uczyl go w koncu sam Eric Clapton. A mnie sie najbardziej podoba jego popis na gitarze we wstepie do "Harlem Rain" :D
Anonymous

Postprzez erfea on 24 Lut 2004 16:06

Uczyl go w koncu sam Eric Clapton.

Z tego co wiem, to Panowie spotkali się dopiero wtedy gdy Richie był już znanym muzykiem, a jeżeli chodzi o tą 'naukę' to Richi grał z Claptonem w taki sposób, że w domu puszczał sobie jego nagrania i brzdąkał do nich na gitarze.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Anonymous on 27 Lut 2004 03:42

Nie wiem jak to bylo dokladnie. Dowodow zadnych nie mam. Gdzies tak uslyszalam i zapamietalam. To wszystko... Ale wazne ze teraz gra swietnie. Gdyby nie mial talentu nawet Clapton by z niego nic nie zrobil :D
Anonymous

Postprzez tasiemeczka on 27 Lut 2004 03:47

I tak Rysio jest THE BEST !! :boogie:

Imagine no possesions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
imagine all the people
Sharing all the world...
Awatar użytkownika
tasiemeczka
It's My Life

Od: 11 Paź 2002 19:25
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Colleen on 27 Lut 2004 15:32

Ja tu oryginalna nie będę, też twierdzę, że Rich jest wyśmienitym gitarzystą:) I wydaje mi się, że na tej liście na interii jest o wiele za nisko:P Tata mojej koleżanki całkiem niedawno powiedział mi, że Richie jest jednym z najlepszych gitarzystów świata, i to prawda :grin: On jest the bessssssst :pray: :grin:

And really bad eggs…drink up, me 'earties, yo ho

"Me? I'm dishonest. And a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly… stupid."

Image
Colleen
Soymaer

Od: 17 Lut 2004 16:12

PoprzedniaNastępna

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora