POP METAL-w stylu Bon Jovi...

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

POP METAL-w stylu Bon Jovi...

Postprzez ROCKSTAR on 03 Kwi 2004 19:58

Większość grup z tego gatunku, juz nie istnieje, albo zostały zepchnięte na margines muzycznego światka... Tak naprawdę, to tylko BJ właśnie odnalazło się w XXI wieku. Jednak jest kilka takich perełek, z którymi chciałbym się z Wami podzielić.
1. WHITE LION -grupa, która zaczynała karierę w tym samym czasie, co BJ, jednak dzięki ich płycie, wydanej w 1991 roku ("Mane Attraction"), nie straciłem wiary, w ten rodzaj muzyki...
2. TRIXTER- zespół z New Jersey ( co słychać;)). Nagrał jedynie 2 płytki ( z czego bardziej do mego serducha trafiła jedna z nich-"Hear!"), ale pozostawił po sobie naprawdę zgrabną kolekcję metalowych rock n' rolli.
3. ALDO NOVA- razem z Jonem Bon Jovi, nagrał w 1991 roku płytę "Blood on the Bricks". Jon był oczywiście współkompozytorem kawałków z tego wydawnictwa, jak i producentem. Efekt? Klimat rodem z "New Jersey" na maxa!
4. SOUTHGANG- kapelka, już nie istniejąca... Ale pozostawiła po sobie płytkę "Tainted Angel". W nagraniach pomagał im Desmond Child (kto nie zna Desmonda?;), czego skutkiem są numery w stylu "Love Ain't Enough", czy "Aim for the Heart ", które spokojnie mogły by królować w repertuarze BJ.
5. MITCH MALLOY- moje ostatnie odkrycie... Gościu totalnie mnie rozwalił swoim głosem oraz talentem kompozytorskim ( jeśli chcecie, zajrzyjcie pod adres: http://www.mitchmalloy.com/mp3.htm , gdzie LEGALNIE;), możecie sobie ściągnąć kilka jego numerów ( polecam szczególnie "Anything At All" oraz "Nobody Wins In This War"...
Oczywiście takich grup, które grają w stylu Bon Jovi, jest cała masa, ale nie chcę Was tutaj zanudzać swoimi wywodami:).
Właśnie... A może Wy macie jakąś grupę, która wyraźnie Wam się kojarzy z dokonaniami Bon Jovi?
ROCKSTAR
Wanted Dead Or Alive

Od: 11 Lut 2004 23:11
Miejscowość: Wa

Postprzez Klaudia on 04 Kwi 2004 00:28

A może Wy macie jakąś grupę, która wyraźnie Wam się kojarzy z dokonaniami Bon Jovi?

Myślę i myślę i wymyślić nie mogę. Zadna grupa nie kojarzy mi się z twórczością BJ

Wiem, że ja marudzę, wiem, wiem :confuse: Ale baardzo nie podoba mi się określenie 'pop metal' :motzen:

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Comte de la Fere on 04 Kwi 2004 00:53

Hm, no ale jakby nie było takie określenie - pop metal - funkcjonuje.

Tak szczerze to mam teraz smaka na te wymienione kapele. Muszę gdzieś znaleźć ich piosenki chociaż chyba będzie cięzko bo raczej nie są znane powszechnie.

we don't know where it's going, we all know where it's been
Bon Jovi forever
Awatar użytkownika
Comte de la Fere
Wanted Dead Or Alive

Od: 16 Gru 2003 04:22
Miejscowość: Bragelonne

Postprzez Klaudia on 04 Kwi 2004 01:04

Hm, no ale jakby nie było takie określenie - pop metal - funkcjonuje

niestety... a mnie za każdym razem, gdy słyszę takie określenie, to "coś" bierze :pokoj:

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Gina on 04 Kwi 2004 01:34

Nie tylko Ciebie.
Ja drgawek dostaje jak coś takiego słyszę.
Pop metal to dla mnie jakieś obciachowe laleczki z gitarami. Nie wiem, tak sobie wyobrażam taki stwór i jakoś mi Bon Jovi tam nie pasuje :confuse:

Co do zespołów - Def Leppard - pierwszy ich okres - jak Bon Jovi - więcej grzechów nie pamiętam :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Comte de la Fere on 04 Kwi 2004 01:41

Bo określenie faktycznie dziwne. Bardzo że tak powiem skrajne.
Z tym okresem kojarzy mi się też Cinderella - można się przy tym pobawić ale nie ma głębszych refleksji i tego 'czegoś'. Bo Bon Jovi jest jedyne w swoim rodzaju :horns:

Bon Jovi forever
Awatar użytkownika
Comte de la Fere
Wanted Dead Or Alive

Postprzez ROCKSTAR on 04 Kwi 2004 02:48

No więc mamy do wyboru jeszcze soft metal albo pudel metal ( ta ostatnia nazwa, to niestety, wymysł, naszych polskich, "mądrych" dziennikarzy muzycznych)-taka wtedy była moda- nic na to nie poradzimy...
Co do nazwy pop metal... Encyklopedia Heavy Metalu ( wydana pod patronatem Guinessa), tak właśnie określiła muzykę spod znaku Bon Jovi. Piszę tak dlatego, ponieważ Bon Jovi określa sie właśnie za prekursorów owego stylu...
Szczerze mówiąc, ja wolę jednak pop-metal od chociażby rocka... Może dlatego, że rock sam w sobie jest pojęciem ogólnym... A jak coś jest do wszystkiego, musi być... do niczego :shiner: ,hehe:)
No tak... Słaba ta moja argumentacja...:) I trochę bez sensu:).
A Def Leppard- jak najbardziej może mieścić się w szufladzie z napisem:"Bon Jovi Style;)). Zwłaszcza ich dwie płytki- "Hysteria" oraz "Andrenalize".
Comte- kto szuka, ten znajdzie;).
ROCKSTAR
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Tico on 04 Kwi 2004 02:50

Co do zespołów - Def Leppard - pierwszy ich okres - jak Bon Jovi - więcej grzechów nie pamiętam

Gina...chyba drugi, bo pierwszy to przecież jest NWoBHM, od płytki Pyromania grają wlaśnie taki pop metal (nie mam nic do tego określenia :P), chociaż przyznam że właśnie pierwszych (chyba dwóch) płyt przed Pyromanią nie słyszałem i opieram się tutaj tym co czytałem w sieci.
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Comte de la Fere on 04 Kwi 2004 02:56

Comte- kto szuka, ten znajdzie;).

Mam nadzieję :)

Rockstar - to w takim razie mam pytanie, tak z ciekawości. Bo z biegiem lat BJ się oczywiście rozwinęli muzycznie o czym świadczy np. takie KTF czy TD. W takim razie czy jako słuchacz ;) pop-metalu słuchasz też takich płyt jak Keep the faith, These days i nowszych - Crush i Bounce? Jeśli tak to co wolisz jeśli chodzi o BJ - płyty z lat 80 czy 90?

Bon Jovi forever
Awatar użytkownika
Comte de la Fere
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Gina on 04 Kwi 2004 02:56

Tico napisał(a):
Co do zespołów - Def Leppard - pierwszy ich okres - jak Bon Jovi - więcej grzechów nie pamiętam

Gina...chyba drugi,

tfu, no drugi oczywiście :grin:
mój błąd
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez ROCKSTAR on 04 Kwi 2004 03:27

COMTE- pierwszą płytą Bon Jovi, jaką usłyszałem było "New Jersey"... I mentalnie pewnie gdzieś siedzę w przedziale lat 1988-1992 ( dla mnie osobiście to najlepszy okres w muzyce pop-metalowej właśnie). Wychowałem się na tych klimatach i nie będę ukrywać, że mojej muzycznej wrażliwości :shiner: , ciężko przestawić się na cokolwiek innego, niż ostre, gitarowe brzmienie, połączone z zabójczą, komercyjna, przebojowością:).
Jeśli chodzi o Keep The Faith, These Days czy najnowsze wydawnictwa... To dla mnie naturalna kolej rzeczy, że zespół musiał się rozwijać (wiadomo- kto się nie rozwija, ten się cofa;)), bez względu na swój "prekursoryzm" wykonywanego stylu... Każda moda kiedyś przemija... Ja do dziś pozostałem wierny Bon Jovi, m.in. dlatego, że bez wyrzekania się swojego, charakterystycznego brzmienia, dostosowali się poszczególnych dekad. A nawet i wieków;). Bez uszczerbków muzycznej wiarygodości...
ROCKSTAR
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Comte de la Fere on 04 Kwi 2004 03:53

Ja do dziś pozostałem wierny Bon Jovi, m.in. dlatego, że bez wyrzekania się swojego, charakterystycznego brzmienia, dostosowali się poszczególnych dekad. A nawet i wieków;). Bez uszczerbków muzycznej wiarygodości...

Pięknie powiedziane. I chwała wszystkim takim wiernym ! Dziś ta wierność niestety zanika. Dobrze że są jeszcze tacy ludzie :horns:

Bon Jovi forever
Awatar użytkownika
Comte de la Fere
Wanted Dead Or Alive

Postprzez bonfankaa on 04 Kwi 2004 16:22

A Def Leppard- jak najbardziej może mieścić się w szufladzie z napisem:"Bon Jovi Style;)).

tak zgadzam sie..ale ostatnio sluchajac tzw.melodic rocka czy soft rocka (ktora nazwa bardziej trafna? :crazy: ) doszlam do wniosku ze kiedys bylo bardzo duzozespolow podobnych do bj ..slyszeliscie Johnego Limy?glosik ma jak jon z lat mlodzienczych....czy nawet plyta kuzynki Jona-Jodi Bongiovi ?styl podobny:)slodkie jest to ze bon jovi przetrwali!

Ja do dziś pozostałem wierny Bon Jovi, m.in. dlatego, że bez wyrzekania się swojego, charakterystycznego brzmienia, dostosowali się poszczególnych dekad. A nawet i wieków;). Bez uszczerbków muzycznej wiarygodości...

zgadzam sie z Toba!pieknie to ujołes! :horns:

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez ania_ughr on 06 Kwi 2004 21:04

cudownie powiedziane rockstar! wiernosc:D:D:D to jest cnota :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: mnuie osobiście z BJ chociaz jest to inny rodzaj rocka [progressive ] kojarzy sie Soul Asylum ze względu na troche podobny rodzaj głosu wokalisty [Dave Pirner - cześć i chwała] :horns:

I would run through fields of fire
I would crawl on broken glass
Just to swimm in yor sea of devotion
Just to have a second chance
That's all i ask!
Awatar użytkownika
ania_ughr
przyjaciel

Od: 09 Sie 2002 01:28
Miejscowość: Krakow

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music