POMOCY !

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez erka on 01 Kwi 2003 01:09

A teraz błagam po prostu bo z matmy za to zadanie które podałam wczoraj dostałam 5/5p. bo mi koleżanka z klasy netem przesłała i obiecałam że pomoge jej w tym na czwartek bo moja sytuacja jest już dobra- nie grozi mi pała na koniec :angel: :angel: :angel: (chyba nawet 3 mi teraz wychodzi- minimalnie ale zawsze :D) no a jej jeszcze taka sobie :/

To zadanie jest z Dróbki do klasy 3 i jeżeli ktoś ma już to wyliczone albo może pomóc to :pray::pray::pray::pray::pray:

rysunek w paintcie gdyby ktoś mi zrobił :(((
odwdzięczę się jakoś

zadanie 61.3:
Narysuj prezekroj walca plaszczyzna:
a) zawierajaca jego os ( jest to tak zwany przekroj osiowy walca)
b) prostopadla do jego osi
c) przecinajaca os pod kontem ostrym, ale nie przecinajaca zadnej z podstaw walca
d) rownolegla do osi walca
e) majaca z okregiem jednej z podstaw tylko jeden punkt wspolny, a z okregiem drugiej podstawy dwa punkty wspolne

:puppydogeyes:

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez Klaudia on 23 Maj 2004 02:47

Na wstępie powiem, że z matematyki jestem zagrożona. Dlatego chciałabym mieć na następną lekcję zadania zrobione, za które można dostać pozytywną ocenę. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

1) Znajdź równanie obrazu prostej y=x-5 w jednokładności o skali k=-2 względem początku układu współrzędnych.

2) Kwadrat jest wpisany w trójkąt tak, że jego wierzchołki należą do boku o długości a, a pozostałe dwa wierzchołki do pozostałych boków trójkąta. Wysokość trójkata poprowadzona do boku o długości a ma długość h. Oblicz długość boku kwadratu.

3) Długości boków pewnego trójkąta są odpowiednio równe 1,6; 3,2 i 4. Obwód trójkąta do niego podobnego ma długość 11. Oblicz długośći boków drugiego trójkąta.

4) Dany jest trójkąt ABC i odcinek a. Skonstruuj trójkąt podobny do trójkąta ABC, którego obwód jest równy długośći odcinka a.

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez erfea on 24 Maj 2004 15:00

Zadanie 1 pominę... niestety nie mam ochoty na jednokładności...
Zadanie 2
Rysujesz sobie dowolny trójkąt i wpisujesz w niego kwadrat.
Kod: Zaznacz wszystko
              /\
             / |\
            /----\
           / | | |\
          /  |_|_| \

eee... no dobra... teraz podstawa tego trójkąta ma a dane z zadania. mamy również daną wysokość h ( ta krzywa pionowa kreska) Zauważmy, że ten cały trójkąt i ten mały utworzony z wierzchołka tego dużego, odciętego przez kwadrat, to trójkąty podobne. I układamy proporcję: a/h = x/(h-x) gdzie x to szukana przez nas długość boku kwadratu. Ostatecznie x= ah/(h=a) Chyba tak się to rozwiązuje.
Zadanie 3
A zatem dodajesz wartości boków trójkąta które masz dane i wychodzi 8,8. Wiesz, że ten drugi na okbód równy 11 cm. Jego boki nazywasz dajmy na to a, b i c. Gdzie przykładowo a jest podobny do 1,6 b do 4 a c do 3,2.
Masz więc już wszystkie proporcje i tylko wystarczy je wyliczyć. Z 8,8/11=4/b, wychodzi, że b=5, z 8,8/11=3,2/c wychodzi, że c=4, a z 8,8/11=1,6/a, a=2.
Zadanie 4
Wybacz, ale nie potrafię :confuse:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Klaudia on 28 Maj 2004 20:42

Serdeczne dzięki Erfea :pray: :pray: :pray:
Co prawda nie dostałam 5, ale +. W mojej sytuacji i to dobre :shiner: .

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez erfea on 28 Maj 2004 22:52

No to się bardzo cieszę, że mogłam być pomocna... no niestety z konstrukcji to dobra nie jestem... to tak dawno było...

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Poprzednia

Strona główna OFFTOPIKI Różne