Placebo

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Placebo

Postprzez kawa on 10 Lis 2003 03:18

Szukałam, szukałam, ale nie znalazłam nigdzie topic'a zwiazanego z tym zespołem!

Co Wy o nich sadzicie? Podoba Wam sie ich muzyka czy nie bardzo?

Moim zdaniem sa genialni. W przypadku Kawy przygoda z ich muzyka zaczela sie od uslyszenia kawala "Every You Every Me", ktory znajduje sie na sciezce dziwekowej do filmu "Szkoła Uwodzenia". Obecnie mam ich wszystkie 4 albumy (co prawda na mp3, ale co tam :wink: ). Ich piosenki sa swietne, prawdziwe, czasem bardzo zaskakujace, a czasem bardzo zwyczajne. Placebo sprawia, ze czlowiek sie smieje, czasami placze, jest wsciekly albo wesoly, czesto sie wzrusza. To zespol, ktory potrafi niezle namieszac w glowie i serduchu! Polecam wszystkim!!! :grin:

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez sdms on 10 Lis 2003 03:28

Lubie ten zespół... trochę lubię... za mało ich znam :)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Days on 10 Lis 2003 22:02

KAWA!!! wielkie dzieki za ten temat!!! mialam o tym napisac juz jakis czas temu, ale po prostu wydawalo mi sie, ze napisze i nic z tego nie bedzie :) a tu masz - jaka zaskoczka :)

UWIELBIAM PLACEBO!!!!

u mnie zaczelo sie od siostry, ktora pewnego pieknego dnia przyjechala do domu razem z 2 plytkami - Without You I'm Nothing oraz Black Market Music. Pewnie byla pod wplywem Stelmiego z Radiowej Trojki, ktory oswiecil cala Polske puszczajac u siebie w audycji Every Me every You oraz Pure Morning!!! Dwie piosenki od ktorych zaczelo sie wielkie szalenswto w Polsce (Pure Mornings FC jest najwiekszym fanclubem tego zespolu na swiecie - i jest to wlasnie polski fc) oraz moja wielka przygoda z Placebo... Pozniej bylo jeszcze Black-Eyed i normalnie masssakra!!!
Kocham ten zespol - wymalowany Molco spiewajacy hipnotycznie dziwnym glosem piosenke o tym ze "a friend in need's a friend indeed a friend who bleeds is better"... Niby nie wiadomo o co mu chodzi, ale czlowiek czuje sie tak, jakby mu te slowa wyrwano z mozgu...
Brain ma tak niesamowity dar pisania textow pokreconych, a jednoczesnie tak bliskich psychice czlowieka ich sluchajacego, ze az trudno sie od nich oderwac.. Wielu zarzuca im male zroznicowanie muzyczne, ale moim zdaniem coz od nich wymagac wirtuozerii muzycznej - przeciez to tylko basista, perkusista i gitarzysto-wokalista, ktorzy z mieszanki britpopu, glamrocka i punkrocka uczynili cos zupelnie ponadmuzycznego...
wiem, ze troszke glupio to wyglada jak ja sie tym tak excytuje, ale... hm... zgascie swiatla i posluchajcie sobie Hemoglobine... albo posluchajce Special Needs... "Just 19 a sucker's dream - I guess i thought you had the flavour... Just 19, dream obscene... With 6 months off for bad behaviour...." a potem znwu zgascie swiatlo i wlaczcie sobie Protect Me From What i Want.... GENIUSZ!!!

niestety nie posiadam I plyty zespolu Nancy boy, ale reszte posiadam - i to oryginalne i naprawde jestem dumna z tego faktu....
Ostatnio edytowany przez Days, 10 Lis 2003 22:32, edytowano w sumie 1 raz

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 10 Lis 2003 22:26

Hm... Ja za Placebo średnio przepadam, choć niektóre teksty mnie po prostu rozwalają...

"A friend in need's a friend indeed - one who bleeds is better"

:grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Days on 06 Lut 2004 02:47

ok... kto slyszal Daddy Cool? taka piosenke Bony M... pewnie wszyscy....

a kto slyszal Daddy Cool w wykonaniu Placebo???

a lto sobie to chociaz wyobraza..... jestem wsciekla na siebie bo mam normalna wersje Sleeping with Ghosts zamiast tej dwuplytywej z druga plyta z coverami i tam wlasnie jest Daddy Cool... piosenka calkowicie przerobiona na gitary, ale mimo to niewiele sie zmienia :) procz tego ze teraz to Molko spiewa "Im crazy lika fool about Daddy Cool"...

genialni sa!!!

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 06 Lut 2004 03:14

Dla mnie to lekka kakofonia... Jakoś niezabardzo...

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Go on 06 Lut 2004 07:09

Nie lubię ich zbytnio...

Pamiętam jak byli w Polsce w Wa-wie. Ja mimo wszystko przez Wawe przejechałam i pognałam do Zgierza na IRA :mwahaha:

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Od: 02 Mar 2002 11:54
Miejscowość: Backer Street

Postprzez Days on 10 Lut 2004 00:34

no wlasnie byli w Wawie a mnie tam nie bylo... to byla najstraszniejsza rzecz jak dla mnie do tej pory... ale na pewno beda jeszcze w Polsce bo Pure Mornings FC jest bodajze najwiekszym FC Placebo w Europie :)

Dla mnie to lekka kakofonia... Jakoś niezabardzo

chodzi ci o Placebo jako calosc czy tylko o Daddy Cool? Bo chyba z zadnym sie nie zgodze... Tzn Placebo calosciowo w zyciu bym tak nie nazwala a Daddy Cool celowo jest zaaranzowane w ten sposob... do mnei to trafia :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 10 Lut 2004 00:44

chodzi ci o Placebo jako calosc czy tylko o Daddy Cool? Bo chyba z zadnym sie nie zgodze... Tzn Placebo calosciowo w zyciu bym tak nie nazwala a Daddy Cool celowo jest zaaranzowane w ten sposob... do mnei to trafia :)

O Daddy Cool pierwsze słyszę. Chodziło mi raczej o całość. Oczywiście ciężko się wypowiadać o muzycznym całokształcie zesołu znając kilka najbardziej obranych piosenek, ale to co znam wcale nie zachęciło mnie do sięgnięcia po ich dalsze nagrania. Jakoś nie trafia do mnie ich muzyka. Nie zachwyca mnie. Wokalista nieoszałamia, muzycy nie powalają wirtuozerią. Jak się mylę to powiedzcie czego mam posłuchać. :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 10 Lut 2004 02:35

szkoda ze pierwsze slyszysz bo to naprawde im fajnie wyszlo :)

co do wirtuozerii itp... oni nie sa muzycznymi wirtuozami... ich muzyka to alternatywa na gruncie punku i wczesnego britpopu wiec nie wymagajmy od nich wirtuozerii... z reszta sklad zespolu od razu swiadczy o tym ze wirtuozerii gitarowej tam nie bedzie - perkusista basista i gitarzysto-wokalista to raczej zestaw typowo punkowy....
ale wystarczy posluchac niesamowitych aranzacji muzycznych neiktorych utworow... jak ktos lubi zabawy muzyka w stylu Radiohead to naprawde znajdzie tam cos dla siebie... I faktycznie - piosenki wybierane na single, zwlaszcza te najbardziej znane: Every me Every You, Black-Eyed, Bitter End, czy Picture sa do siebie dosc podobne muzycznie - i wlasnie podchodza pod ta bardziej punkowa strone zespolu... Ale wystarczy wziac Hemeaglobine, Pure Mornings, Without You I'm Nothing, Special Needs (ostatni singiel), English Summer Rain, Plasticine, czy Protect Me From What I Want by zobaczyc ta wlasnie bardzej alternatywna strone zespolu.. Na mnie ogromne wrazenie jeszcze robia texty Molko.... Sa po prostu jakby wyrwane z mysli... moich mysli... to czasami nawet przerazajace... i ich dopasowanie do muzyki... takie np. English Summer Rain... Piosenka sklada sie bodajze z 8 wersow wciaz powtarzanych, ale wlasnie taki zabieg doskonale oddaje tresc tego co chcieli przekazac... a do tego ta hipnotyzujaca muzyka... taka... dosc dziwna....
oczywiscie byc moze oni dzialaja tak tylko na mnie, a dla ciebie nie bedzie to nic nadzwyczajnego, nie mniej jednak jest to moim zdaniem jeden z najciekawszych zespolow ostatnich lat.... bo jest klasa sam dla siebie - nikt w tej chwili nie gra w takim stylu jak oni...

jezeli chodzi o piosenki do polecenia, to nie wiem ktore slyszalas, ale moge z czystym sumieniem polecic:
Every Me Every You
Pure Mornings
Black-Eyed
English Summer Rain
Protect Me From What I Want
Special Needs
Plasticine
Sleeping With Ghosts
The Picture
Bitter End
Taste In Men
Without You I'm Nothing
(ciekawe co juz slyszalas :)))

i w ogole ostatnio mam przesluchana do granic plyte Sleeping With Ghosts i straszecznie mi sie ona podoba... Aczkolwiek Stelmi jest nadal za Without You I'm Nothing :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 10 Lut 2004 03:15

Every Me Every You , English Summer Rain , Bitter End i Sleeping With Ghosts . Znam całkiem dobrze - przynajmiej kojarzę z nazwy a to juz jest coś. (Słuchanie trójkowego ekspresu robi swoje) Co do reszty to wałaśnie sobie ściągam kilka mp3.
Przyznam, że Sleeping With Ghosts jest ciekawym utworem... intrygującym.
Mniej więcej już sprecyzowałam, czego nie lubię w muzyce Placebo - tej ich psychodeliczności... nie wiem czy mnie rozumiesz, ale ich utwory są niepokojące. Mają w sobie coś czego nie można zapomnieć, co się potem tłucze po łowie i niedaje spać. Nie lubię tego, bo to mnie lekko przeraża.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 13 Lut 2004 00:54

To bardzo fajnie ze znasz English Summer Rain i Sleeping With Ghosts - jak dla mnie te piosenki, obok Protect Me From What I Want i Special Needs to najlepsze kompozycje na ostatniej plycie (chociaz mam watpliwosci czy nie dodac tam I'll Be Yours jeszcze... albo Plasticine) - tak nie ma to jak trojkowy Express :) I jeszcze Stelmi jako naczelny fan Placebo w 3 je czesto puszcza :) Anyway
Sleeping with Ghosts bardzo lubie ze wzgledu na tresc zwrotek (cudowny text) oraz klimat... Ale nic nie zastapi aranzacji muzycznej Summer Rain... bo nawet sama muzyka przekazuje tresc tej piosenki "always stays the same nothing ever changes...." to slychac tam... a nie zawsze udaje sie tak napisac muzyke, by az tyle mowila... a do tego jest wlasnie taka... alternatywna, awangardowa, nietypowa... w moim odczuciu...
Widzisz - ja wlasnie bardzo cenie sobie to, co nazywasz psychodelicznoscia i czego tak nie lubisz... Bo nie lubie piosenek, ktore wleca jednym uchem i wyleca drugim... Ich piosenki wlasnie maja w sobie to cos... Cos niepokojacego ale jednoczesnie strasznie osobistego... Wchodza w glowe az czlowiek zaczyna sie zastanawiac, czy to jego mysli byly, czy to tylko piosenka... To jest niesamowite... bardzo malo osob ma taki dar pisania... Mnie to przeraza z jednej strony, ale jednoczesnie fascynuje i przyciaga... pod tym wzgledem jest to zespol zupelnie nietypowy dla mnie, bo ja nie znam zadnego innego, ktory by tak potrafil...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez bonfankaa on 13 Lut 2004 05:00

kawa zamawiam uciebie ,p3 :confuse: :crazy: ok?;] nio ja ich wogole nie kojarze :ohmygod:

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez erfea on 13 Lut 2004 22:59

Days napisał(a):Widzisz - ja wlasnie bardzo cenie sobie to, co nazywasz psychodelicznoscia i czego tak nie lubisz... Bo nie lubie piosenek, ktore wleca jednym uchem i wyleca drugim... Ich piosenki wlasnie maja w sobie to cos... Cos niepokojacego ale jednoczesnie strasznie osobistego... Wchodza w glowe az czlowiek zaczyna sie zastanawiac, czy to jego mysli byly, czy to tylko piosenka... To jest niesamowite... bardzo malo osob ma taki dar pisania... Mnie to przeraza z jednej strony, ale jednoczesnie fascynuje i przyciaga... pod tym wzgledem jest to zespol zupelnie nietypowy dla mnie, bo ja nie znam zadnego innego, ktory by tak potrafil...

To jest dar! Z tym się zgodzę, ale nie zawsze każdy chce czegos takiego doświadczyć. W zasadzie lubię piosenki nieprzeciętne, które zostają w człowieku po ich przesłychaniu, które przykówają uwagę i zmuszają do myślenia, ale niestety Placebo narazie do mnie nie trafia. Może się to kiedyś zmieni... może kiedyś dorosnę do ich muzyki. :grin:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 14 Lut 2004 00:20

To jest dar! Z tym się zgodzę, ale nie zawsze każdy chce czegos takiego doświadczyć. W zasadzie lubię piosenki nieprzeciętne, które zostają w człowieku po ich przesłychaniu, które przykówają uwagę i zmuszają do myślenia, ale niestety Placebo narazie do mnie nie trafia. Może się to kiedyś zmieni... może kiedyś dorosnę do ich muzyki.

w sumie to rzeczywiscie jest tak ze do takiej muzyki trzeba mie po prostu nastroj - z reszta do kazdej "innej" muzyki trzeba miec od powiedni nastroj.... przynajnmiej ja tak mam.... dzis np wlaczylam sobie Black Market Music i znowu uczucie jakby ktos mi zaswiecil latarka prosto w oczy... Taste In man rlz :)
ale wracajac do twojego posta - wczesniej napisalas ze ich piosenki zostaja w glowie, tluka sie po niej itp, a teraz piszesz ze do ciebie nie trafiaja.... :confuse:

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 14 Lut 2004 19:00

Po głowie mogą się przecierz tłuc różne melodje i nic z tego może nie wynikać, po prostu się tłuką. (nie wiem czy słuchasz PR3 ale jakis czas temu grana tam była taka piosenka Jedzie pociąg, jedzie.... śpiewana przez kilkuletniego chłopca - jak Ona mi się tłukła po głowie i jak jej nie lubię! :shiner: ) Piosenki Placepo zostają w umyśle, zwłaszcza te psychodiaboliczne :pokoj: , ale w mojim przypadku nic pozatym się nie dzieje. Nie zastanawiam się nad nimi głębiej, nie przemawiają do mnie... po prostu nie trafiaja do mnie, mimo, że się czasami tłuką po głowie. Jakoś pokrętnie to wyszło... :shiner:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 14 Lut 2004 23:02

Piosenki Placepo zostają w umyśle, zwłaszcza te psychodiaboliczne , ale w mojim przypadku nic pozatym się nie dzieje. Nie zastanawiam się nad nimi głębiej, nie przemawiają do mnie... po prostu nie trafiaja do mnie, mimo, że się czasami tłuką po głowie. Jakoś pokrętnie to wyszło...

no coz - na kazdego dziala cos innego... nie bede cie przekonywac zebys sie zebrala w sobie i sie w nie zaglebila, bo to nie ma sensu a ja nie jestem jakims agitatorem Placebowym :)

nie mniej jednak dla mnie to jest naprawde niepowtarzalny zespol :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez kawa on 14 Lut 2004 23:10

nie mniej jednak dla mnie to jest naprawde niepowtarzalny zespol :)

dla mnie też!!!!!!!!!!!!
Placebo wymiata!!!

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez Days on 14 Lut 2004 23:24

dla mnie też!!!!!!!!!!!!