Piątek 13 - tego

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Piątek 13 - tego

Postprzez Go on 12 Wrz 2002 16:15

Czy wierzycie w przesądy ? Tj. piątek 13 - tego, dzień w którym niektórzy ludzie wolą nie wstawać z łóżka, czarnego kota, przechodzenie pod drabiną itp. ?
Jeżeli chodzi o mnie, to po części tak i nie... Przesąd, że czarny kot przynosi nieszczęście, gdy przebiegnie drogę uważam za kompletną bzdurę, gdyż sama mam właśnie czarnego kociaka :grin: ... 13 - ty w piątek - tu mam pewne złe wspomnienia, bo raz czy dwa faktycznie się zdarzyło, że te dni należały do moich najgorszych (no ale wolę wierzyć, że to był przypadek :new-alien: :new-alien: :new-alien: :grin: )... Z tą drabiną to nie mam zdania, bo jednak zawsze przechodzę obok, jakiś taki odruch warunkowy :wink: ... A np. że trzeba przydeptać zeszyt gdy spadnie, bo inaczej będzie się pytanym? Nie wierzę w to, ale jednak zawsze jestem ostrożna :wink: . Kiedyś wierzyłam jeszcze, że pisząc coś pożyczonym długopisem lepiej mi pójdzie, ale gdy raz tak zarobiłam pałę to już sie to stało przeszłością :black: ...
Ale szczerze wierzę w talizmany, rzeczy np. które nam ktoś podarował... Chociażby nie wiem jak kto nie przekonywał, zawsze w to będę wierzyć... Bo w końcu tak jest, że jeżeli w coś się naprawdę wierzy, to sie sprawdza :crazyeyes: ...

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Od: 02 Mar 2002 11:54
Miejscowość: Backer Street

Postprzez erka on 12 Wrz 2002 20:01

Ja też nie wierze w piątek 13tego. Owszem mówię- no fajnie...pechowy dzień, pewnie cos się stanie ale jednak uwazam że to już takie przyzwyczajenie i kwestia przypadku. I oczywiście nastawienia do danego dnia.

I tak samo wierze w talizmany. Bo jeżeli ktoś ci coś podaruje ze szczerego serca to znaczy że to tak jakby oddał ci cząstke siebie, a skoro oddał ci siebie to jak w takim razie możesz być smutnym człowiekiem i miec pecha? Ja np. nie wybiorę sie do szkoły bez pewnej rzeczy :grin: . W ogóle nigdzie nie wyjadą, na żadne wakacje, odeiedziny u babci itp. bez tego. Nie powiem co to bo nie lubie zapeszać. Zawsze gdy zdradzałam co mi szczeście przynosi, nagle to szczeście zdawało sie być jakieś mniejsze.

A i tylko jedno...kiedy idę lub wracam ze szkoły NIGDY nie przechodze pod takimi dwoma słupami które są u góry wysoko połączone ze sobą jakims pretem. Cała klasa uważa ze to nam pecha przynosi- i faktycznie, jak ktoś rano pod tym przejdzie to z reguły jest pytany albo dostaje 1. I serio- przecisanie się przez pół metrowe dosłownie przejscie, na dodatek jeżeli idzie tam ktoś albo samochód zaparkował na chodniku musi z daleka wyglądac komicznie...ale za Chiny Ludowe nikt z nas nie przejdzie tam gdzie miejsca jest full czyli pod tymi słupami.

Poza tym od pewnego czasu wierze w magię szcześliwych cyferek. I to nawet bardzo :grin: I oczywiście dzień bez hasła KTF - dniem straconym.

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez Days on 12 Wrz 2002 21:14

terefere

ja mam jutro pierwsza powtorke z polskiego - Antyk grecko-rzymski i judajski...... jesli to nie jest pech to ja nie wiem, co to jest ;)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez ŻONA_DŻONA on 12 Wrz 2002 21:33

Ja raczej nie wierzę w przesądy , 13 piątek .... nie , czasem tylko o tym napomknę , ale to w formie żartu ( "o dziś pechowy dzień,hehe") nie biorę tego powaznie . Potem horoskopy .... czytam ,ale tylko tak z ciekawości , nigdy mi się nie sprawdziły i nie uważam tego za prawdę .Talizmany??? No moze coś w tym jest ... ,ale ja nie zauwazyłam .
Aha i ostatnio koleżanka ostrzegała mnie przed zakonnicami , lepiej uwazajcie :wink:.

Image
Awatar użytkownika
ŻONA_DŻONA
Keep The Faith

Od: 02 Mar 2002 05:05
Miejscowość: Red Bank

Postprzez Klaudia on 12 Wrz 2002 21:39

Jeszcze nigdy nic złego mi się nie stało w piątek 13 - tego... dlatego nie wierzę, że to dzień pechowy :wink:
Nie wierzę też, że pecha przynosi czarny kot przebiegąjcy przez ulicę i nie wierzę, że przechodzenie pod drabiną również jest pechowe (heh:)) dlatego zawsze gdy mam okazję pod nią przechodzę :grin: :grin: ) Jedyne w co wierzę to talizmany...

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Marcia on 13 Wrz 2002 23:20

EEEe....ja tam przesądna nie jesatem...chyba że coś mi się jeszcze przed 12 stanie ale heh...już koniec dnia a ja nigdzie nie wychodzę już :)

In my eyes,indisposed
In disguise as no one knows
Hides the face, lies the snake
The sun in my disgrace
Boiling heat, summer stench
'Neath the black the sky looks dead
Call my name through the cream
And I'll hear you scream again...
Awatar użytkownika
Marcia
Livin' On A Prayer

Od: 24 Mar 2002 18:01
Miejscowość: Sopot

Postprzez trapper on 13 Wrz 2002 23:47

Ja mam jeden talizmanL: kulę z Kałasznikowa, którą raz dostałem, a minęła serce dokładnie o 0,5 cm. A w piątki 13 nie wierzę.

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Postprzez sdms on 18 Wrz 2002 12:10

Nie wierze w zadne piatki 13, czy inne czarne koty... np. w pierwszym tygodniu wrzesnia moja droge przebiegly 3 czarne koty i jakos nic zlego mi sie nie stalo... w tym tygodniu przebiegl mi raz i jedyne co mi sie przytrafilo to biegunka :grin: .....
Talizmany moze i przynosza szczescie czy cos, ale ja zadnego nie posiadam... Jednyna rzecza ktora mi moze przynosic szczescie jest czterolistna koniczynka, ktora znalazlem calkiem przypadkowo nie szukajac jej wcale :wink: ... bo tak to juz jest ze jak sie czegos szuka to sie tego zazwyczaj nie znajduje, a jak sie nie szuka to zazwyczaj samo to wpada w rece :grin: :new-alien:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Neela on 18 Wrz 2002 15:23

ja przesadna nie jestem, w talizmany tez raczej nie wierze,jedyne w co bym wierzyła to czterolistna koniczynka :grin: ale ja niestety na taka nie natrafiłam :robot:
piatku trzynastego na pewno nie uznaje za pechowy,a gdy stanie sie cos złego akurat tego dnia,uwazam to za pechowy zbieg okolicznosci [oczko] a liczbe 13 bardzo lubie. [happy]
NIGDY nie przechodze pod takimi dwoma słupami które są u góry wysoko połączone ze sobą jakims pretem

do tego tez sie stosuje,ale tylko z przyzwyczajenia.Moja kolezanka,z ktora czesto wracałam ze szkoły jest uczulona na to,i nauczyła mnie omijac takie słupy :turn-l:
Potem horoskopy .... czytam ,ale tylko tak z ciekawości
horoskopy tezczasem czytam,ale na pewno nie dlatego,zeby stosowac sie do nich [smiech] po prostu tez z ciekawosci,a czasem zeby sie posmiac
[smiech]

[kwiatek] [kwiatek] [kwiatek] [kwiatek]

ImageImage

[kwiatek] [kwiatek] [kwiatek] [kwiatek]
Neela
Wanted Dead Or Alive

Od: 14 Kwi 2002 02:55
Miejscowość: Rzesz

Postprzez Gina on 18 Wrz 2002 17:59

troche pozno ale napisze : chociaz nie wierze ani w horoskopy , ani w jakies przesady czy cos 9znaczy jak sie po cos do chaty wroce to siadam na te 10 sekund ale to juz jakos automatem :grin: ) w kazdym razie w ten piatek odetchnelam z ulga ze bylam na obozie a nie na lekcji historii.... bo wiem ze by mnie facet* zapytal... :wink:

* jesli to cos co mnie uczy nie obraza rodzaju meskiego...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez sdms on 18 Wrz 2002 18:12

* jesli to cos co mnie uczy nie obraza rodzaju meskiego...

Sadzac po Twojej wypowiedzi zapewne obraza :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Anonymous on 28 Gru 2002 07:51

Kompletnie nie wierzę w piątki 13tego, żadne wrózby z kuli, tarota, talizmany, itd...
Heh, przypomniał mi się motyw jak parę lat temu mój tata poszedł do znanej w Krakowie wróżbitki, stacjonuje ona zawsze pod Sukiennicami. Poszedł do niej tak ogólnie spytać o przyszłość, pokazał jej też moje zdjęcie a ona stwierdziła,że w klasie maturalnej pojawi się u mnie "dziewczyna z brzuchem". A ze mój tatko wierzy w takie bzdety to potraktował to na tyle poważnie, iż stwierdził,że należy mnie uświadomićw "tych" sprawach...
Oczywiście [rzepowiednia wróżki kompletnie się nie sprawdziła i swoje ojcostwo moge jak dotąd nadal spokojnie planować w perspektywie paru lat,a nie 9ciu miesiecy...
Anonymous

Postprzez kawa on 29 Gru 2002 04:29

ja w piatek 13-tego nie wierzylam dopoki ostatnio nie dostalam w tym dniu trzech pal!!! jesli chodzi o czarne koty to zawsze poczekam az ktos przejdzie pierwszy i lapie sie za guzik jak widze kominiarza! aha i jeszcze nigdy nie przechodze pod drabina!!

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez nelke on 29 Gru 2002 20:11

Ale mam refleks, ale dobra, w 13 piątek tak średnio wierzę, a czatnego kota też, chociaż zawsze np. unikam czarnych kotów a co do talizmanow- w podkowę która przynosi szczęście może trochę wierzę, ale wolę uważać na te przesądy, ostrożnym nigdy za wiele a noz (i widelec) sie coś stanie..... :grin:
nelke
Livin' On A Prayer

Od: 18 Lis 2002 05:02
Miejscowość: Butler Street

Strona główna OFFTOPIKI Różne