Co nowego w płytotece?

Ogólnie pojeta muzyka...

Moderator: Gina

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 24 lut 2008 16:12

Captain Kidd napisał(a):Jak jest skomplikowany, za trudny, to wiadomo - rozszyfruje to tylko autor

no bo wiesz jak to takie skomplikowane jest, to nie wiadomo nawet jak to czytac - moze trzeba po chinsku od gory do dolu, albo po arabsku XD i wtedy zaczyna lapac jakis sens XD mozemy sprobowac, nie? :P

Captain Kidd napisał(a):pod nią miałem napisane:"błedna interpretacja" XD No jak interpretacja może być błędna..

no to mnie zawsze rozwalalo. w sensie u mnie jednak polonistka zazwyczaj mowila, ze "noo... ciekawe wnioski, ale spojrzmy na to z tej strony..." XD ale ty jestes od nowej matury, gdzie jest tylko jedna poprawna odpowiedz, wiec no XD sorry :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina 24 lut 2008 16:27

teoretycznie macie racje, ale jesli jakas dusza napotkawszy sie na jakis wyraz zle go zrozumie, nie w sensie ze bedzie mial jakies skojarzenie, tylko nie zrozumie znaczenia - np. nie wiem, ze slowa spolegliwy zrobi kogos uleglego (co sie niestety czesto zdarza :P) i pozniej cala dalsza interpretacje oprze na tym mylnym zalozeniu no to to nie bedzie nic innego tylko wlasnie bledna interpretacja ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek
Gina
mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 24 lut 2008 17:22

Gina napisał(a):ze slowa spolegliwy zrobi kogos uleglego (co sie niestety czesto zdarza :P) i pozniej cala dalsza interpretacje oprze na tym mylnym zalozeniu no to to nie bedzie nic innego tylko wlasnie bledna interpretacja ;)

to nie bedzie bledna interpretacja, tylko po prostu wierutna bzdura XD co innego inaczej zinterpretowac wyraz, a co innego pomylic jego znaczenie (vide bynajmniej XD i czy tez ten twoj spolegliwy (swoja druga coz za durny wyraz)).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina 24 lut 2008 17:44

no wierutna bzdura, tylko ze jakby tak komus napisali na pracy to dopiero by sie jazdy zaczely XD poza tym to nie tylko wyrazy zle ludzie rozumieja, czasem jest w wierszu cos co wiadomo czym ma byc, bo to jest fakt ogolnie znany i w jakis konkretny sposob przedstawiany i jesli osoba tego nie wie to potem wyciska z wiersza na sile glupoty ;) wiem, bo slyszalam pare interpretacji wolajacych o pomste do nieba, i nie chodzi mi naturalnie o to by sie trzymac jednej wersji i zeby wszyscy mysleli tak samo, ale czasem jak ktos cos wymysli to naprawde jakis biedny Norwid sie tam na Wawelu w tych swoich prochach przewraca i stara sie krzyczec ze czegos takiego to by on na pewno na papierze nie popelnil no... :lmao:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Gina
mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 24 lut 2008 18:14

Gina napisał(a):no wierutna bzdura, tylko ze jakby tak komus napisali na pracy to dopiero by sie jazdy zaczely

a ja wiem XD w sumei to by moglo byc ciekawe ;)

Gina napisał(a):czasem jest w wierszu cos co wiadomo czym ma byc, bo to jest fakt ogolnie znany

nie no to rozumiem - jakies odniesienia do wiadomo czego, jakiestam wiadome inspiracje.. oczywiscie.

i kurde Norwid to akurat jest jednym z najtrudniejszych poetow jezeli chodzi o interpretacje (pomijajac tych wielu co pisalo po prostu bzdury ktore tylko on rozumieli, bo akurat Norwid nie pisal bzdur ale pisal w taki sposob ze czasami omg), wiec niech nie narzeka XD
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 24 lut 2008 20:25

Wolałbym interpretować trudnego Norwida niż oklepanego Mickiewicza, motywy mesjanizmu, Słowackiego i rozterki wewnętrzne bohaterów - pozytywista czy romantyk... Rzygać mi się za przeproszeniem chciało na to wszystko. Wolę czytać lektury o holocauście np., których było dużo i różniły się praktycznie tylko autorami i tytułami niż tamte rzeczy XD
I w ogóle istnieje jeszcze coś takiego jak interpretacja interpretacji xD Tez wiele razy miałem tak, że zostałem źle zrozumiany, użyłem właśnie jakiegoś wyrazu, który znaczył coś tam, a w danym kontekście miał zupełnie inne znaczenie. Cóz, nic innego, jak starać się pisać pod szanowną komisję, a nie starać się powiedzeić coś ciekawego, od siebie...

I żeby aż tak nie offtopować... U mnie Tori Amos - Best cover ballads (składanka z Polski jak się okazało XD).
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 24 lut 2008 22:11

Captain Kidd napisał(a):Słowackiego i rozterki wewnętrzne bohaterów - pozytywista czy romantyk...

ze what? ze jak u Slowackiego to bylo? w ktorym miejscu... bo niemozliwe, ze ja mam takie braki z Julka XD
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 24 lut 2008 22:17

O fuck, co ja napisałem xD Myślałem o czym innym i napisałem innego autora... Nie powiem teraz o kogo mi chodziło, bo wstyd XD
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 24 lut 2008 22:33

Captain Kidd napisał(a):Nie powiem teraz o kogo mi chodziło, bo wstyd XD

wiem ze moglo chodzic o Prusa i Lalke bo tam bylo cos na tej zasadzie, ale jako ze ja pozytywizm mam gleboko w... czarnej dziurze pamieci XD to no XD
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez cRaSh 25 lut 2008 11:33

Prawdziwą zmorą jest tzw. klucz odpowiedzi. Co jest w zadaniu, a czego nie ma w kluczu, nie liczy się. Z kluczem się nie dyskutuje. Egzaminator szuka w zadaniu elementów klucza. Żadnej swobody interpretacyjnej.

Przykład z pracy maturalnej: „W III cz. Dziadów A. Mickiewicza opisywane są cierpienia Polaków wywożonych do obozów koncentracyjnych na Syberii w czasie II wojny światowej". Dawniej – maturo, witaj za rok. Znajomy podkreślił i napisał na marginesie: „rażący błąd rzeczowy". Każdy egzaminator podlega jednak kurateli tzw. weryfikatora. Weryfikator przyjrzał się zdaniu. – Kojarzy autora i tytuł, to już punkt – uspokajał rozjuszonego kolegę. – Wspomina o cierpieniach Polaków, przecież tak jest w istocie, trzeba to zaliczyć. Wysyłali ich Rosjanie na Syberię, też prawda. To już trzy słuszne stwierdzenia. Może trochę pomylił nazwę i czas, ale nie przesadzajmy, takie złe to znowu nie jest. Oceniamy zawsze na korzyść zdającego.

Kiedyś ci maturzyści będą studentami, a potem pracownikami różnych instytucji i firm.

Tak mi sie skojarzyło z waszym offtopem XD

I no, ja sobe mam editorsow 2 płytki i najnowszą jest zdecydowanie <3 Iwonka i grabaz polecali wiec jakzeby inaczej XD
Obrazek
cRaSh
admins

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 25 lut 2008 14:41

Trzeba było ściągać od razu, a nie czekać, aż Grabaż polecił XD

W swoich małych zbiorach płytowych (XD) znalazłem wczoraj No quarter Page'a i Planta (inaczej Unleded, czyli MTV Unplugged). Genialny pomysł wystapienia z muzykami arabskimi... Poza tym głos Roberta jeszcze lepszy niż za czasów LZ.
I rano sobie jeszcze ściągnąłem Avril Lavigne - Live at Roxy Theatre (akustyczny wystep, nawet nawet)...
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 25 lut 2008 15:15

Captain Kidd napisał(a):Trzeba było ściągać od razu, a nie czekać, aż Grabaż polecił XD

mialam to samo pisac XD i no Pawel serio ci sie od razu druga plyta bardziej spodobala niz pierwsza? ja sie z nia musialam przegryzac, ale no w sumie Smokers Outside the Hospital Doors jest niesamowite... i reszta w sumie tez. Nie ma moze takich kawalkow jak Blood czy All Sparks, ale no urzeklo mnie Racing Rats i text "if the plane was to fall from the sky, how big a hole would it leave in the surface of the earth" - no rewelacja dla mnie no...
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 25 lut 2008 15:58

AAAAAAAAAAAAAAALE musze napisac - wlasnie mi przyszlo to co mi kolega wyslal. a co mi wyslal:

TORI AMOS A PIANO - THE COLLECTION:
Obrazek

generalnie wyglada to jeszcze lepiej, a brzmi... OJEJQ!!!! a czego tam nie ma... jejkujej!!! jejku jej!!! ide sluchac na wiezy!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 25 lut 2008 17:12

Nick Cave And The Bad Seeds - Dig Lazarus Dig (3 marca premiera :P) Jak na razie bardzo dobre :D

I jak dobrze, że ja mam 2x120w+2x40w podłączone do komputera XD
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez 99-in-the-shade 25 lut 2008 19:03

Hardline - 'II' (muszę pierwszy album zdobyć, z genialnym 'Hot Cherie' <3 , Gorky Park - 'Stare' i 'Protivofaza' (ten drugi dla sympatyków, pierwszego nawet wrogowi bym nie poleciła, po 'Gorky Park' i 'Moscow Calling' to wręcz przepaść *-*), Nelson - 'After The Rain' (nie powiem, niezłe, ale raczej dla broken-hearted xD), L.A. Guns - 'Cooked And Loaded' (jeszcze nie przesłuchane).
Za horyzontem wielka korona gór, na karoserii różowieje kurz, odsuwasz dach, w rękę łapiesz wiatr...
99-in-the-shade
Keep The Faith

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Days 28 lut 2008 19:55

nowe Shannon - Psychofolk i nowe Beltaine - KONCENtRAD i no Beltaini w sumie walneli kilka iriszow bardzo do siebie podobnych - zwlaszcza tych spiewanych, ale Bretolomolo swietne. Z kolei Shannoni wlasnie zaczeli leciec i juz mi sie podobaja :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 01 mar 2008 23:44

Waglewski_Fisz_Emade_-_Męska_Muzyka (po albumie z Maleńczukiem spodziewałem się czegoś więcej i - rozczarowanie...)
Sheryl Crow - Detours
Mr Big - Live at Budokan
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez cRaSh 02 mar 2008 19:17

Muchy - Terroromans. Fajne, w sensie sam siebie zaskoczylem, ze mi sie az tak podoba ;) Jezdzili z Hey na ich ostatniej trasie i jak zwykle nosowska pokazala ze ma gust ;) W kazdym razie moge polecic spokojnie.
Obrazek
cRaSh
admins

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Captain Kidd 03 mar 2008 20:26

A ja polecę płytę Oh Laura - A song inside my head, a demon in my bed (zwłaszcza tobie, Days :P), bo jest naprawdę genialna :D Momentami wokalem przypomina KT Tunstall i kogoś jeszcze, nie powiem, bo nie jestem pewien i nie chcę palnąć czegoś głupiego xD W każdym razie, do tego dochodzi baaardzo dobra, przyjemna muzyka, z solidnym tłem. Szkoda tylko, że płyta ma niecałe 40 minut. No i jeśli ktoś nawet nie zna Release me, to i tak w ciemno polecam :D
A teraz wracam do referatu, ktory piszę już od ponad 6 godzin <3
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Co nowego w płytotece?

Postprzez Gina 03 mar 2008 21:57

cRaSh napisał(a):Muchy - Terroromans. Fajne, w sensie sam siebie zaskoczylem, ze mi sie az tak podoba ;)

Ah, to tu :lmao: Bo dzisiaj na miescie mnie ich plakat koncertowy przesladowal i sie zastanawialam skad znam nazwe :lmao:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Gina
mod

{ GENDER }:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Music, Music