Napisze krótko....metall

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Postprzez ROKITA on 28 Mar 2005 04:27

OSTATNIO MAM PROBLEM Z KLASYFIKACJA ZESPOLOW DO JAKIEJ MUZY NALEZA ...
wiele zespolow ktore sluchamy bo jak sie patrzy sluchamy wszyscy tego samego kazdy troszke inaczej je klasyfikuje. na metallica jedni nazywaja ich zepolem metalowym, hard rockowym lub jeszcze inaczej . ja bym powiedziala tak dla mnie to zaden metal ,ani heavy ani zaden poprostu hard rock i tyle. ja znam wiele zespolow co graja mocniejsza muze od im, metallicki i tych wszystkich co wymieniacie ale oni siebie nazywaja zespolem hard rokowym i tyle. to prosze niech mi ktos wyjasni jaki rodzaj muzy wedlug was gra bon jovi bo to ciekawe ja zawsze uznawalam za klasyczny rock a juz w zyciu slyszalam rozne opinie nawet ze jest to heavy metal i mowil to jakis fan. niezle poprostu w polsce nie wiadomo jak klasyfikowac slyszalam opinie ze bon jovi to pop a linkin park to metal. niezle . wedlug was podobne skojazenia muzyczne wystepuja . wielu prawdziwych rockowcow nigdy bon joviego nie uznawalo za ock tylko muzyke gitarowa . ja uwielbiam bon jovi ale dla mnie to klasyczny rock a nie jakis inny rodzaj muzy. np jesli trzeba zcharakteryzowac wszystkie rodzaje metalu to sie zaczyna niezla jazda rozroznic te wszystkie odmiany. moze ktos poda konkretny opis danej muzy to nikt nie bedzie popelniac wpadek z klasyfikacja...

jestem diab
Awatar użytkownika
ROKITA
Livin' On A Prayer

Od: 20 Lut 2005 04:59
Miejscowość: wroc

Postprzez ediyo on 28 Mar 2005 04:37

BJ maja 20 lat... przez ten czas pojecia muzyczne baaardzo sie zmienialy...
jak dla mnie to era bj,7800,sww,nj to hair-metal(a w tamtych czasach hair-metal byl popem...:P:) era KTF i TD to hard-rock/rock... Era Crush do Bounce to pop-rock... no a teraz to poczekamy co wydadza:P

A jesli chodzi o opis gatunkow... to Tico(mam nadzieje ze dobrze pamietam) przytoczyl na forum kiedys wypowiedz p. Holdysa... tam cos takiego bylo :shiner:

P.s. fajny ten nowy mod z zalacznikami :grin: :shiner:

TURN DOWN THE LIGHTS,
LIGHT A CANDLE... WELCOME...

RICHIE SAMBORA - STRANGER IN THIS TOWN

Image|||Image
Awatar użytkownika
ediyo
King Of Swing

Od: 06 Cze 2004 21:54
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Tico on 28 Mar 2005 06:08

ediyo --> to nie byłem ja :)

Co do klasyfikacji Bon Jovi to już niejedna kłótnia była na ten temat, ja swoje zdanie mam i go nie zmienie. Jednak teraz nie czas na głoszenie go :)

Wypowiem się jednak o Metallice. Dawniej to panowie grali thrash metal, są w zasadzie jednymi z jego prekursorów i nazywanie ich hard rockiem to zbrodnia. Posłuchaj sobie Fight fire with fire albo battery :) Później era przymilania się mtv...a teraz coś dziwnego czyli wykorzystanie patentów z "ery mtv", podrasowane nu-metalem by było bardziej agresywne i do tego ta dziwna perka (czyli puszki po fasoli:))

Poza tym Rokita...postaraj się stosować poprawną pisownie, używać znaków interpunkcyjnych i wielkich liter. O 1 w nocy ciężko zrozumieć Twoje posty. Piszę to jako admin, który czuwa

:shiner:
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Days on 28 Mar 2005 20:20

ja mam generalnie spaczone poczucie rozrozniania gatunkow (z reszta nie do konca lubie sie w to bawic, bo wkurza mnie jakmi ktos wyskakuje z textem, ze to co ja uwazam za costam, to jest cos innego.. ), robie to tylko na wlasne potrzeby, ale skoro juz si etak pytamy to powiem tak - dla mnei czysty rock to jest bardziej muzyka w stylu U2, Dire Straits, Rolling Stonesow, Genesis (tych w sumie bez spiewajacego Phila), King Crimson, The Doors (chociaz z nimi to tez tak nie do konca), wczesne Led Zep (bo potem to byla jazzzda). Z takich ostatnio grajacych zespolow to tak naprawde trudno juz znalezc jakis, ktory gra czytego fajnego rocka - bo albo to jest wrzucane do szufladki BritPop, albo do szufladki Hard Rock, albo numetal (tej szufladki strasznie nie lubie :crazy: ) i dla takiej wlasnej gatunkizacji tez bym miala z tym problemy, ale stawialaby na muzyke pokroju Matchbox Twenty, U2 i tak kolo tego. Natomiast BJ to jak ediyo napisal - grali popularny hair/soft-metal czyli muzyke popularna lat 80-tych. W latach 90-tych to ja bym ich wlasnie nazwala takim "moim" rockiem bo do hard to oni mieli tak blisko jak ja do Barloga... zakladajac ze dla mnie hard to kapele pokroju Velvet Revolver. A teraz no to mam jeszcze wieksze problemy ale sklaniam sie do popularnej muzyki gitarowej... chyba, ze nazwiemy to poprockiem ale ta nazwa jakos nigdy do mnie nie trafiala jako nazwa... wydaje mi sie, ze wlasnie o takie cos w niej chodzilo - muzyka popularna, ale grana samodzielnie, komponowana samodzielnie, z gitarkami i calym typowo rockowym osprzetem w tle...

a no i jak Tico - Metallica to trash metal na poczatku a teraz cholera wie co ale hard rock to to w zyciu nie byl.... w sensie mojej gatunkizacji bo caly czas mowie, ze kazdy moze sobei przyjac inne kryteria...

wracajac jeszcze do tematu metalu i tego zdania:
ja znam wiele zespolow co graja mocniejsza muze od im, metallicki i tych wszystkich co wymieniacie ale oni siebie nazywaja zespolem hard rokowym i tyle.

jak juz pisalam - kazdy czlowiek troszke znajacy sie na muzyce moze sobie przyjac wlasne kryteria... i w nich nie chodzi tylko o to, ze cos gra lzej a cos mocniej, bo wtedy do niczego by sie nie doszlo - sam zespol moze grac tak roznorodnie, ze na tej podstawie jedna piosenke bys wrzucila do love-buzi-rozyk-popu a druga niemalze do death-metalu wiec jeden wyznacznik to bez sensu - trzeba wziac pod uwage wiele rzeczy... oczywiscie - "ciezar" jest wazny, ale wazne sa tez texty, instrumentarium, expresja, wyglad sceniczny i cholera nawet sposob grania na gitarze ;)
ja zazwyczaj wierze zespolowi - jak chlopaki/dziewczyny mowia, ze graja britpop to zazwyczaj im wierze... tzn oczywiscie w miare rozsadku - przeciez jakby mi Chieftainsi powiedzieli ze graja brit pop to bym im w zyciu nie uwierzyla ;) Jak juz bawic sie w gatunkizm, to najpierw niech sie te "glowne" gatunki zgadzaja.. a te mniej lub bardziej wyspecyfikowane to juz pewnie bedzie tak ze ilu ludzi tyle pogladow ;)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 13 Kwi 2005 05:08

Klasyfikacja jest prosta:
BJ - pop-metal(glam-rock), potem hardrock, teraz pop-rock.
Metallica - Thrash -> Heavy -> Hardrock -> thrashowa prędkość z domieszkami stylistyki nu.
Iron Maiden - cały czas i bez zmian Heavy, w dodatku wciąż taki sam.

a no i jak Tico - Metallica to trash metal na poczatku a teraz cholera wie co ale hard rock to to w zyciu nie byl.... w sensie mojej gatunkizacji bo caly czas mowie, ze kazdy moze sobei przyjac inne kryteria...

Skarbie zanim zaczniesz klasyfikować naucz się PISAĆ te gatunki - tHrash a nie TRash :bad-words:

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez Tico on 13 Kwi 2005 15:26

Bon Jovi glam-rock to przypominali tylko wyglądem....muzycznie to raczej nie...
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez cRaSh on 13 Kwi 2005 15:49

Bon Jovi glam-rock to przypominali tylko wyglądem....muzycznie to raczej nie...

ale tak ich sklasyfikowali :>
fajny artykulik - http://www.mp3.com/Great+Albums:+Hair+Metal/stories/1252.html

a co do wygladu to nawet w tym nie byli zbyt dobrzy, Poison wygladal bardziej stylowo :D

Image

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Tico on 13 Kwi 2005 20:48

ale tak ich sklasyfikowali

Kto? Gdzie? Kiedy? Jak? :grin:

Kiedyś dyskutowaliśmy już na temat przynależności BJ do glam-rocka (wtedy to ja ich własnie zaliczyłem do tego nurtu).
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez Days on 13 Kwi 2005 21:36

Jon Bon Jovi '87 napisał(a):Skarbie zanim zaczniesz klasyfikować naucz się PISAĆ te gatunki - tHrash a nie TRash

zanim zaczniesz ty klasyfikowac "Skarbie", to naucz sie poprawnie tych definicji gatunkow, ktore akurat sa niezmienne... literowka to taka rzecz, ze zazwyczaj kazdy sie domysli, o co chodzi, a w tym momencie fani Davida Bowiego i innych glam-rockowych zespolow rozesmialiby ci sie w twarz...

no i postulat - raz czy dwa widzialam zeby pisali o BJ jako glam rocku i to w takich gazetach, ktorych znajomosc muzyki jest bliska zeru, wiec... to zdecydowanie NIE JEST prawda...

Dodane po 41 min:

dla tych co do konca nie rozrozniaja Glam Rocka od Big Hair Metalu:
http://hometown.aol.co.uk/glamrockbear/

no i stara dobra wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glamour_rock

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez nike on 15 Kwi 2005 03:27

jak mam być szczera to nie wiem czym się różnią te wszystki rodzaje metalów, rocków i innych, ale wcale mi na tym nie zależy - slucham tego co mi się podoba i mam gdzieś czy to zaliczą do hiphopu (chociaż takich rzeczy to raczej nie słucham... ;] ) czy do death-metalu.
i wkurza mnie to całe szufladkowanie. czy nie umiecie czegoś słuchać nie martwiąc się, czy to pasuje do Waszych image'ów hard-rockowców lub glam-rockowców (jeśli to się w ogóle czymś rózni :P)??

There's nothing on the top but a bucket and a mop
And an illustrated book about birds
You'll see a lot up there but don't be scared
Who needs action when you got words

http://nikeh.deviantart.com
Awatar użytkownika
nike
Wanted Dead Or Alive

Od: 18 Gru 2004 03:16
Miejscowość: Perhavour

Postprzez ROKITA on 15 Kwi 2005 03:47

dokładnie..
czasem się wcale nierozumie tych klasyfikacji czasem dla mnie zespoły graja to samo a mowi sie ze jest to całkiem ina muza. jest to głupie bo przecierz nawet artyści nie lubią byc szufladkowani., i robia wszystko by grac pare rodzajów muzyki. Pami4tam czasy gdy hardrockowcy tukli sie z pankrockowcami chociaz nie wiem dlaczego? nie rozumiem tego dziwnego czasem ponizania przez metali ,hardrockowców. czesto sie spotkałam z takimi sytułacjami. a ja słucham moze powiem tak wszelkiej muzy gitarowej od rocka do metalu. i jest mi dobrze czasem wygladam jak metal innym razem jak hardrokówa a jeszcze innym jak zwykla dziołcha.ludzie nie wazna klutnia o rodzaje muzy najwazniejsze by nas muza łaczyła a nie dzieliła..

jestem diab
Awatar użytkownika
ROKITA
Livin' On A Prayer

Od: 20 Lut 2005 04:59
Miejscowość: wroc

Postprzez Days on 15 Kwi 2005 03:49

nike napisał(a):i wkurza mnie to całe szufladkowanie. czy nie umiecie czegoś słuchać nie martwiąc się, czy to pasuje do Waszych image'ów hard-rockowców lub glam-rockowców (jeśli to się w ogóle czymś rózni )??

sluchanie czegos bez wzgledu na to, do jakiej "szufladki" to sie wrzuci, a wrzucanie tego, gdy czasami jest to ewidentne to dwie rozne sprawy i nie powinnas tego mylic... zwlaszcza, ze wiekszosc ludzi tutaj, ktorzy wypowiadali sie na temat szufladkowania raczej slucha muzyki przeroznej (nie wypowiadajac sie w imieniu wszystkich - zdecydowanie nie mam image'u hard-rockowca bo slucham muzyki od jazzu zaczynajac, na power metalu konczac, a po drodze mijajac pop i muzyke folkowa i nie zajmuje sie tym, jaki to jest rodzaj muzyki, byleby byla dobra w moim odczuciu - co da sie wywnioskowac z postow wyzej)... chodzilo tylko o jako taka systematyke, bo jednak niektore gatunki - w tym wlasnie wielokrotnie wspomniany glam rock maja swoje dokladne definicje (czego nie mozna natomiast powiedziec o hard rocku) i to bardzo waskie definicje i nie powinno sie ich mieszac z czystego szacunku dla tworcow tegoz gatunku. Wrzucanie kogos na sile do jakies szufladki zupelnie nie majac pojecia czym ta szufladka jest powinno zostac zauwazone i powinno sie wzrocic ktosiowi uwage... co tez zostalo zrobione...
dalej - Rokita zadala pytanie, bo chcac nie chcac kazdy z nas w jakis sposob klasyfikuje sobie muzyke - chociazby w taki sposob ze Corrsi to pop, a Chiefftainsi to folk... taka potrzeba nazywania rzeczy, klasyfikowania ich i w ogole pochodzi jeszcze od Lineusza, ktory sobei zaczal klasyfikowac zwierzaki.. no a czy to wazne, ze jeden pies to Nowofunland, a drugi to Seter - przeciez nie bedziesz kochac jednego bardziej a drugiego mniej, gdy dostaniesz je na urodziny tylko za to jakiej sa rasy....

i tak - Dawid Bowie zdecydowanie rozni sie od Guns'n Roses...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez nike on 15 Kwi 2005 04:08

przepraszam, przepraszam. poprostu mnie szufladki wkurzają, ale może masz rację, że czasem szuflaki nie są takie złe...

ROKITA napisał(a):ludzie nie wazna klutnia o rodzaje muzy najwazniejsze by nas muza łaczyła a nie dzieliła..

popieram, popieram, popieram!!

Awatar użytkownika
nike
Wanted Dead Or Alive

Postprzez Days on 15 Kwi 2005 04:19

ja juz to kiedys pisalam, ale napisze jeszcze raz - klasyfukuje sobie muzyke na wlasne potrzeby, gdy granice sa plynne... chyba z dziesiec razy napisalam to w moim pierwszym poscie na ten temat... bo zeby robic klasyfikacje tak plynnych gatunkow to trzeba sie wysmienicie znac... w tej kwestii uznaje tylko dwa autorytety - mojego qmpla i ekipe dokumentalistwo z VH1... co innego gdy sa wlasnie takie wyspecjalizowane gatunki jak ten nieszczesny glam... czasami klasyfikacja sie przydaje, zeby sie nie pogubic w chaosie, ale przeciez nie chodzi w niej o to, zeby fani hollywood-metalu bili sie z fanami epic-metalu, ze juz bardziej wyspecjalizowanych gatunkow nie wynajde :P

ROKITA napisał(a):przecierz nawet artyści nie lubią byc szufladkowani., i robia wszystko by grac pare rodzajów muzyki

wielu ale nie wszyscy (Sex Pistols na ten przyklad - poza punk nie wyszli.. byc moze dlatego, ze nie umieli :P).... chociaz pewnie predzej czy pozniej znajdzie sie ktos, kto im powie - wy nie gracie juz tego, bo jestescie za bardzo tacy a tacy a za malo tacy a tacy... ale w tym momencie wkracza jeszcze kwestia tego, co oni sami uwazaja, ze graja... :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 15 Kwi 2005 18:39

nike napisał(a):ROKITA napisał(a):
ludzie nie wazna klutnia o rodzaje muzy najwazniejsze by nas muza łaczyła a nie dzieliła..

to nie jest zadna kłotnia, tylko dyskusja.
I wg mnie to chyba jest forum dyskusyjne, wiec wypadałoby podyskutowac :>

Days dzieks za artykul, może wreszcie zaczne poprawnie operowac tymi nazwami :) Tzn, że Bon Jovi mozna zaliczyc pod Rock stadionowy?

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 15 Kwi 2005 20:01

Teraz bidżej można już tylko zaliczyć pod zwykły pop-rock, razem z The Calling i Avril Lavigne. The Cranberries miewali 10 razy tyle mocy w piosenkach, co Jonny teraz...

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez Tico on 15 Kwi 2005 20:51

The Cranberries miewali 10 razy tyle mocy w piosenkach, co Jonny teraz...

A Jonny miewał 10 razy tyle mocy w piosenkach co The Cranberries wtedy. Błagam nie porównuj dokonań zespołów z różnych epok. Led Zeppelin kiedyś byli potwornie ostrą muzyką, nie do wytrzymania dla wielu ludzi, a dziś? W porównaniu do zespołów ze sceny metalowej no to ja przepraszam bardzo, ale komentowac nie będę ;)
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez Days on 15 Kwi 2005 23:09

Tico napisał(a):Led Zeppelin kiedyś byli potwornie ostrą muzyką, nie do wytrzymania dla wielu ludzi, a dziś? W porównaniu do zespołów ze sceny metalowej no to ja przepraszam bardzo, ale komentowac nie będę ;)

no Whole Lotta Love wymiotloby niejedna metalowa piosenke - od niej w koncu sie wszystko zaczelo...

a i Cranberriesow mi tu prosze nie mieszac do niczego ;P w ogole co to za nowa zabawa - szukanie zespolow, ktore kiedys mialy wiecej mocy co BJ teraz :|

@cRaSh: nie ma za co.. i jak juz pisalam - Big Hair Metal :D

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez nike on 16 Kwi 2005 03:19

nie noo, każdy zespół sie zmienia, na gorsze lub na lepsze, wiec takie porownania sa iscie bez sensu....

cRaSh napisał(a):nike napisał(a):
ROKITA napisał(a):
ludzie nie wazna klutnia o rodzaje muzy najwazniejsze by nas muza łaczyła a nie dzieliła..

to nie jest zadna kłotnia, tylko dyskusja.
I wg mnie to chyba jest forum dyskusyjne, wiec wypadałoby podyskutowac

a czy ktokolwiek twierdzi ze jest inaczej?? nie mialam na mysli konkretnej sytuacji, tylko tak ogólnie, nie wiem co miała namysli Rokita :shiner:

Awatar użytkownika
nike
Wanted Dead Or Alive

Poprzednia

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music