Na czym byliście ostatnio w kinie?

Nowości na srebrnym ekranie, filmy które warto obejrzeć w tv, wszystko co związane z filmem.

Strona główna OFFTOPIKI Film

Postprzez Gina on 12 Sty 2007 04:05

^ właśnie to miały być dwa powody dla których myślałam, że na ten film albo pójdę do kina albo sobie ściagne, potem mi sie odechciało, a teraz to mnie juz totalnie zniechęciłyście ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Days on 12 Sty 2007 05:42

Gina napisał(a):właśnie to miały być dwa powody dla których myślałam, że na ten film albo pójdę do kina

ja poszlam wlasnie dlatego i dla moich pobratymcow elfow.. i dostalam kurde Ironsa, ktory byl swietny dopoki nie umarl, ale nie bylo tego az tak widac wsrod ogolnej tandety i Johna, ktory rowniez byl swietny, ale go prawie nie bylo... no i na dodatek te cale Indiance XD

ale mowie ci Ginus - zbierz ekipe ludzi ktorzy lubia fantasy i obejrzyjcie sobie... swietna zabawa XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Arha on 12 Sty 2007 06:16

John generalnie tylko łaził, popisywał się długimi brudnymi paznokciami i jakoś tak śmiesznie mówił... generalnie poszłam na film bez specjalnych oczekiwań, bo te parę stron książki jakie miałam okazję (i cierpliwość) przeczytać nie zrobiło na mnie specjalnie dobrego wrażenia, a film skończył się wypatrywaniem powiązań z innymi dziełkami i dziełami (np Winnetou? ;)) i tak tak, jako iż generalnie zgadzamy się ostatnio we wszystkim z elfem, polecam wyprawę na zasadzie "pośmiać się".

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 12 Sty 2007 06:22

i jakoś tak śmiesznie mówił...

no wlasnie fajnie mowil (tego ci w kuchni nie powiedzialam ha!)

Arha napisał(a):a film skończył się wypatrywaniem powiązań z innymi dziełkami i dziełami (np Winnetou? Wink)

no wiec co my tam mamy - podroz do Vardenow jak Frodo do Elfow, uciekanie przed Razacami (swoja droga naprawde dobrze zrobionymi) niczym uciekanie przed Nazgulami, ostatnia bitwa to nedzna podroba Helmowego Jaru, ktora konczy sie szybciej niz sie zaczyna. Aryia ciuchy zabrala Pocahontas, Eragon tanczy z Wilkami XD i laduje w samym srodku Imperium Agatejskiego XD Wsrod Mongolow, Chinczykow, Saracenow, Wikingow... W wersji rezyserskiej dostepni rowniez Rzymscy Centurioni! A w drugiej czesci... niespodzianka... Waleczni Persowie i Grecy dolacza... Stay Tuned XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 12 Sty 2007 06:33

Ja tam jeszcze znalazłam elementy z Zelaznego jeśli chodzi o smoki i ich władców... w "Odmieńcu" też byli władcy smoków, którzy ze smokami porozumiewali się telepatycznie (ech, przeczytałabym sobie coś Zelaznego... z dialogami XD), co do całej filozofii z nazwami co dają władzę, to był taki wątek w "Czarnoksiążniku z Archipelagu" LeGuin... no dobra, nie żebym podejrzewała autora o czytanie LeGuin ;)

Days napisał(a):no wlasnie fajnie mowil (tego ci w kuchni nie powiedzialam ha!)
e, z tego co pamiętam, to ktoś to już na przystanku wspomniał jak wracaliśmy ;)

(generalny problem polega na tym, że przedyskutujemy sprawę z Days w kuchni, po czym się z nią zgodzę, po czym ona to pisze, a mi się już nie chce, bo po co, skoro się zgadzamy ;) no ale nowy avatar zobowiązuje XD )

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 13 Sty 2007 18:56

Pachnidło.

Niesamowity film, niesamowita tresc, niesamowity przekaz, niesamowicie nakrecony.
Historia piekna, swietnie zagrana, swietnie skomponowana. Obraz momentami bardzo naturalistyczny, bardzo makabryczny, ale uzycie tych srodkow wyrazu jest calkowicie usprawiedliwione.
Glowny bohater zagrany w sposob absorbujacy cala uwage. Swietnie dobrany.
Kurde rzucam sloganami, ale jakos nie potrafie napisac nic wiecej o tym filmie, niz isc i ogladac. Zwlaszcza jezeli nie czytalo sie ksiazki, bo wowczas historia i jej zwroty akcji zabiera widza w naprawde ciekawa podroz.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 13 Sty 2007 19:21

^ dzieki za to, bo sie wahalem czy isc czy nie isc ;)

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Days on 13 Sty 2007 22:03

isc, isc, isc... i to niesamowite jest, bo ok - Hoffmana i Rickmana nie ma az tak duzo, ale gosciu, ktory gra Jeana baptiste calkowicie przycmiewa ich... swietnie jest dobrany i naprawde cudownie gra.
W ogole sam film robi ogromne wrazenie... a jedne z ostatnich slow w filmie "po raz pierwszy mieli wrazenie, ze zrobili cos z czystej milosci"... w obliczy sytuacji, w jakiej zostaly wypowiedziane... NIESAMOWITE!!!

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 13 Sty 2007 23:46

No i co ja mam kurde napisać? że się zgadzam? ;)

Ale generalnie faktycznie film świetny pod względem wizualnym, przy okazji naprawdę niezwykła historia (zwłaszcza zakończenie) i rewelacyjne aktorstwo . Chociaż chwilami mnie już węszenie - dość słyszalne - Jana Baptysty wkurzało, no ale czego się spodziewać po filmie o zapachach XD . I generalnie naprawdę warto. I nawet nie wiem co jeszcze napisać.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 16 Sty 2007 16:54

BOSZ!!! Prestiz byl BOSKI!!!! Ktokolwiek ogladal Memento i mu sie podobalo, powinien isc na ten film, bo to nie dosc ze Nolan w szczytowej formie, to jeszcze historia iluzjionistow wzmaga sposob nakrecenia tego filmu. Bo to ze film jest o magikach swietnie wspolgra z tym, ze trzeba naprawde sie skupic, zeby wydedukowac, co w tym filmie bylo prawda, a co iluzja, co sie wydarzylo, a co tylko nam sie wydaje, ze sie wydarzylo. A ostatnie slowa o tym, ze magicy sa tak popularni, bo chociaz korzystaja z trickow bajecznie prostych, to ludzie po prostu nie chca ich odkryc, chca byc oszukiwani i specjalnie nie widza zastosowanych sztuczek, te slowa sprawiaja, ze chociaz juz sie mialo mniej wiecej ulozona historie, to zaczyna sie w nia watpic i zastanawiac sie, co moze byc jeszcze glebiej... czy cos sie przeoczylo, czy jak. Bo generalnie historia jest opowiedziana w taki sposob, ze co chwila okazuje sie, ze trzeba zweryfikowac ja sobie w glowie, bo pojawiaja sie nowe fakty. Typowe dla Nolana, ale jakze odpowiednie do tego filmu.

Aktorstwo jest swietne, Hugh Jackman do tej pory znany raczej z komixowych rol jest swietnym ogarnietym obsesja Wielkim Dantonem, nie mowiac juz nic o Christianie Bale'u... panowie rewelka. Oczywiscie Michael Cain tez, ale on jest zawsze boski... no i David Bowie XD rewelacja!

Obejrzec koniecznie!

Are You Looking closely :]

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 16 Sty 2007 21:36

dobrze ze byl boski - dalej nie czytam :P - bo na niego ide, tak jak na Pachnidlo i na Mela, i sobie ide po sesji.. A teraz wracam sie uczyc.. eh eh

XD :P
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Days on 17 Sty 2007 00:16

po sesji to pewnie by u nas juz prestizu nie grali, bo nie wiedziec czemu w drugim tygodniu grania w heliosie byl juz tylko jeden seans dziennie :/

ale generalnie mozesz czytac - zazwyczaj nie spoileruje w reckach ;)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Evie on 02 Mar 2007 02:09

W ramach zakończenia sesji chciałam isć na "Rysia" ale mi to czasowo nie pasowało więc poszłam na "Noc w muzeum". Komedyjka i to z dubbingiem który z początku wkruza, potem idzie się przyzwyczaić. Ale w niektórych momentach ryłam ze śmiechu jak głupia - zwłaszcza tych z Attylą i neandertalami :D Takie zboczenie zawodowe :D
Awatar użytkownika
Evie
Undivided

Od: 24 Kwi 2004 01:18
Miejscowość: Sherwood

Postprzez Days on 16 Mar 2007 07:14

Notatki ze skandalu. Wreszcie. W podwojnym sensie - wreszcie poszlam i wreszcie film, ktory bylby tak... tak... rewelacyjny. W sensie historii, w sensie rezyserii, w sensie AKTORSTWA i w sensie muzyki.

jak to ktos napisal o tym filmie "after waching it you will feel a great need to wash yourself, but you will be happy that you got dirty".

Historia mocna... poprowadzona w swietny i dosc zaskakujacy sposob. aktorstwo... no Judi Dench wiadomo, ze jest swietna i tym razem byla nawet bardziej, niz swietna... A Blanchette - brak slow. Po raz kolejny udowadnia, ze jest jedna z najlepszych aktorek w branzy. Jest wybitnie wybitna i fenomelanie fenomenalna.

a wszystkie te och i achy okrasza w rewelacyjny sposob MUZYKA. Glass jak zwykle wzbil sie na wyzyny - po swietnych "Godzinach" stworzyl kolejna sciezke dzwiekowa, ktora no po prostu rzadzi!

A film po prostu TRZEBA obejrzec.

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 25 Mar 2007 05:58

Słyszę coprawda, że elf coś robi na kompie, ale może tym razem uda mi się tutaj coś napisać przed nią.... ;)

Anyways byłyśmy sobie wczoraj na "Duchach Goi". Wampirowi się bowiem świat zepsuł i tak docelowo to chciałam iść pić, ale po drodze zahaczyć przyszło o kino i...
No cóż, nie jest to najlepszy film na depresję.
Ale jest dobry. I - zgadzam się z elfem - Natalie Portman zgodnie z powszechnie przyjętą konwencją pewnie dostanie nominację do Oscara, bo dała się naprawdę, naprawdę oszpecić.
Ciężko w tym filmie wymienić głównego bohatera, bo ani Goya, ani Ines ani nawet Lorenzo... właściwie to bohaterem jest Hiszpania tamtych wyjątkowo niespokojnych czasów. I obrazy Goi.
Oj właściwie po co ja się produkuję, jak elf nabierze sił, to pewnie znowu walnie tutaj recenzję, z której będzie się można więcej nieco dowiedzieć ;) ale generalnie warto zobaczyć. Choćby dla ostatniej sceny. I króla grającego na skrzypcach :grin:

(a przy okazji dobrym filmem na doła jest "Iluzjonista" z Edwardem Nortonem, oczywiście pomijając fakt, że każdy film z Nortonem poprawia humor, nawet jeśli Norton akurat ma brodę, ale historia jest ciekawa, a zdjęcia przefajne, a kolory to już w ogóle miodzio... no i Norton :D :D :D)

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 31 Mar 2007 20:09

eh no i niby mialam cos napisac, ale ustawa mi caly czas zajmuje :/ ja nie wiem jak ludzie daja rade na prawie :/

anyway to ja polecam nowego Milosa Formana czyli wspomniane przez Wampira Duchy Goyi. film jest swietny. Hiszpania przelomu czasow nowej fali inkwizycji i Napoleona. praktyki stosowane przez Swiete Oficjum "zeby liczba heretykow sie zgadzala", zmiennosc fortuny i zmiennosc interesow ludzi pokroju Lorenza granego SWIETNIE przez Javiera Bradem... a wszystko to widziane oczami Fransisca Goyi - najwybitniejszego malarza hiszpanskiego. Dodatkowo film wielokrotnie w kwestii wizualnej wzorowany jest na obrazach z jego czarnego okresu (+zajebisty pokaz slajdow z jego najwiekszych dziel na koniec - BOMBA). Glownie widac to po charakteryzacji Portman, ktora wciela sie w podwojna, jak nie potrojna role - niewinnej dziewczyny z obrazow Goyi, tracacej zmysly wiezniarki Inkwizycji i jej corki zyjacej ze swoich wdziekow w czasach Bonaparte. Piec do jednego ze, jak Wampir rzekl, dostanie chociazby nominacje do Oskara za ta role, bo z tego co wiem, film dopiero ma wejsc do kin w USA. wpisuje sie w trend ostatnich czasow, a do tego jak zwykle bardzo dobrze zagrala.

generalnie film byc moze nie na miare Lotu Nad Kukulczym Gniazdem, ale Forman zdecydowanie trzyma klase. Warto obejrzec! chociazby dla skrzypkow ;) chociazby dla SWIETNEGO Goyi, chociazby dla boskiej sceny przesluchania Lorenzo. chociazby dla ostatniej piosenki.

a o Iluzjoniscie w innym temacie, ale na ten film tez generalnie polecam isc ;) albo chociaz obejrzec gdzies!

[ Dodano: 31 Mar 2007 14:09 ]
300. i coz mozna powiedziec - przede wszystkim, ze nie ma sensu ogladac tego filmu na kompie, albo w kiepskim kinie, bo wszystko tu polega na EFEKTACH. a te efekty momentami sa naprawde rewelacyjne! duzo sie mowi, ze ten film to niby wiele halasu o nic i ze kiepski i ze tylko krew sie leje i ze nic ciekawego i generalnie hm no nie mozna zaprzeczyc, ze tresci w tym malo (w sensie kazdy zna historie, o ktorej tam mowa - 300 Spartan przeciwko armi Xerxesa itd, dodatkowo troche faktow o Sparcie, byc moze zdziebko mniej znanych, ale nic jakiegos waznego), ze patos leje sie ze wszystkich stron gdy tylko Faramir otworzy usta, ze sam Leonidas nie mowi duzo lepiej i ze generalnie glownie sie tluka. ale za to JAK sie tluka!!!
Sposob, w jaki nakrecony jest marsz falangii i jej walka. No boskie to bylo no! Dodatkowo czesto stosowana stopklatka i zwolnienie nie popsuly widowiska i nie wkurzaly, ale rzeczywiscie pasowaly. i wcale film nie byl jakis przesadnie brutalny czy cos, bo jasne krew byla, ale razilo mnie to zdecydowanie mniej, niz kurde operacja w chirurgach XD

dodatkowy plus - czesto zdarzaly sie fajne texty, z ktorych najlepszy to chyba "Hardly, my lord, it's just an eye. The gods saw fit to grace me with a spare."

a i kolorystyka filmu jest naprawde fajna i dodaje jakos klimatu temu wszystkiemu. a i aktorstwo nie jest zle - pozdro dla pana, ktory mowi "then we wll fight in the shade" XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 01 Kwi 2007 02:03

Generalnie zgadzam się z elfem (pomijając te mało znane fakty o Sparcie ;)), acz za najlepszy tekst uważam There's no reason we can't be civil. rotfl
i generalnie fajnie się oglądało.
A pan od tekstu o walce w cieniu nazywa się Michael Fassbender i generalnie ciachem jest :D

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 01 Kwi 2007 02:24

Arha napisał(a):pomijając te mało znane fakty o Sparcie Wink

nie malo znane, tylko zdziebko mniej znane od faktow o 300 Spartanach (tudziez jak to bylo w napisach - Spartatianach, czy tez hm... Spartaciach :P), typu ze dzieciakow malych tak traktowano jak traktowano i o tych calych brzydalach z gory (ja np o nich nie wiedzialam :P).

Arha napisał(a):A pan od tekstu o walce w cieniu nazywa się Michael Fassbender i generalnie ciachem jest #zeby

wiem, juz sprawdzilam :P i no jest ciachem, ale powinno go byc wiecej :D

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 07 Kwi 2007 07:08

Days napisał(a):typu ze dzieciakow malych tak traktowano jak traktowano i o tych calych brzydalach z gory (ja np o nich nie wiedzialam :P).

taaa ? to tylko ja zanim zaczeli mnie uczyc o tych 300 musialam przez jakies 2 tygodnie w liceum przerabiac zycie spartan tak miesiac po miesiacu ? pisac po 300 (xD) razy te dziwne wyrazy typu syssitia, agoge, fyle, gadac o geruzji, eforach, hoplitach i byc czescia falangi (doslownie, w sensie nasz historyk nas poustawial kiedys na srodku klasy zeby jakies szczegoly podopowiadac :lmao: )

no nic klasa humanistyczna heh :P

anyway, film daje rade, chociaz to przez wieksza czesc taka duza bajka byla (no ten "wilk" na poczatku, te stwory przypominajace skrzyzowanie golluma z quasimodo czy cala fauna Persji - no blagam XD ) poza tym nie zgadzam sie ze nie byl brutalny - znaczy to moze zle slowo - bo nie byl jakos brutalny w sensie ze obrzydzenie wzbudzal, no ale te odcinane glowy i ogladanie ich krecacych sie w powietrzu i patrzenie jak wyglada to wszystko od srodka - troche za bardzo komiksowe (co ewentualnie moge zrozumiec biorac pod uwage ze na podtsawie komiksu tez to krecili, right ?) Natomiast w porownaniu do tego nazywanie Apocalypto Gibsona filmem brutalnym jest mega nieporozumieniem.
Ale jako ze generalnie w tym filmie chodzi glownie o bicie, to bicie zrobili dobrze :) i za to brawa - i sie nie dluzylo - bo mialam obawy ze jak w dwugodzinnym filmie chca to rozciagnac - ale calkiem fajnie im to wyszlo.
Chociaz nie cierpie tych amerykanskich wstawek - np watek z synem kapitana - w sensie no - jestem ciekawa kto nie pomyslal ze gosc zginie w momencie jak go pierwszy raz na ekranie pokazali ? Sie zastanawialam tylko kiedy i jak - no i ubili go w najbardziej kretynski sposob z mozliwych w sumie ;)

z przyjemnosci innych - fajnie sie na brzuchy patrzylo :D i fajnie im plaszcze lataly :lmao:
I nie no film swiety od strony wizualnej - zdecydowanie :)

A, i zastanawiam sie w sumie nad dwiema rzeczami jeszcze, po pierwsze - ktory kawalek europejskiej historii bedzie kolejny w amerykanskim kinie ? Bo Stary Swiat jest laskawy i ma jeszcze troche dobrych tematow ...
I po drugie czy tylko ja w wiekszosci tych takich filmow odczuwam pewne polityczne aspekty ? W sensie no generalnie ludzie zachodu bija sie z ludzmi wschodu (taa) a w tym filmie juz mnie tak, jakbym z tarczy od spartana w szyje dostala, uderzyl text jak Kserkses mowi ze zabilby kazdego ze swoich ludzi dla zwyciestwa a Leonidas ze umarlby za kazdego - moze dorabiam ideologie ale mialam zdecydowanie jednoznaczne skojarzenie :>
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Arha on 07 Kwi 2007 08:20

Potyliczne... polityczne aspekty być muszą i zauważone zresztą zostały i wręcz docenione przez prezydenta Iranu przecież ;) acz generalnie jakoś nie przykuły mojej szczególnej uwagi. Tekst o umieraniu za swoich ludzi był wkurzający nawet bez orientowania się w stronach świata jakie kto reprezentował...
No i film oglądałam całkowicie jako bajkę (ustrój Sparty miałam wałkowany na wyjładach z historii doktryn, wszak od ich zwalali "przystojni Rzymianie w błyszczących pancerzach i czerwonych pióropuszach"), bo patrząc w kontekście historycznym to szlag by mię trafił... anyways czy ktoś czytał ostatnią "Politykę" i artykuł o najnowszych dociekaniach o Sparcie? Historia jest cudna. A imperium Perskie no cóż, polecam "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego, dużo tam o tym... ale to już z innej beczki. Ogólnie post mi wyszedł z innej beczki, ale jest 2 w nocy, a ja wciąż czekam aż mnie moja młodsza siotra raczy do łazienki wpuścić, więc mam nadzieję, że mi to zostanie wybaczone ;)

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Film