Muzykańci ;p

Moderator: Days

Postprzez erka 20 mar 2003 18:36

Faktycznie :) Pamiętam jak mnie przyssało do sklepu Fendera w Amsterdamie ;) Po lekcach oczywiście też próbuję coś tam grać i ostatnio powiedzmy że teoretycznie nauczyłam się Ride cowboy ride. W praktyce też troszkę skrzeczy ale mam nadzieję że gdy będe miała aksutyka to już tego nie będzie tak słychać.

A co do tych melodyjek to najbardziej nie lubię patrzeć na nuty :/ aż się dwoi i troi przed oczami :wink:
I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
erka
Undivided

{ GENDER }:

Postprzez fido 24 mar 2003 19:20

Martecko Skarbie poprostu nie graj na chwytach...
"...God Gave Rock'n'Roll To You..."
KISS
"...I Play Hard, I Play To Win..."
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez marta_bongiovi 25 mar 2003 16:53

na chwytach jest łatwiej fido:)

a co do 'ride cowboy ride' erka - spróbuj zagarć z płytą:) efekt niesamowity (jak pierwszy raz tak grałam czułam się niczym Rysiu:))
[size=100][color=#008B8B]- Facet zabi
marta_bongiovi
Keep The Faith

{ GENDER }:

Postprzez Rodebert 25 mar 2003 17:19

Eee tam, Cowboy Ride, sprobujcie Dead Or Alive, to jest cos :) Jak chcecie NA PRAWDE pozadny tab to sciagnijcie ode mnie

http://republika.pl/rodebert/Dead.jpg

Sorry, ze jpeg, ale inaczej nie moglem z programu wydrukowac ;)
"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez marta_bongiovi 26 mar 2003 22:20

No wiesz Rod:) Fajnie to wygląda, tylko jakbym jeszcze wiedziała o co w tym wszystkim chodzi:DDD
jakbyś tak kiedyś miał za dużo czasu, to mógłbyś (Ty albo ktoś inny kto się na tym zna:)) wytłumaczyć (mi, bo chyba tylko ja jestem niedouczona w tym aspekcie:)) o co chodzi przede wszystkim z tymi ekhm.. 'kreseczkami' :grin: pod cyferkami :wink: i z tymi.. 'łukami' (?:D) między cyferkami?

i pytanie (bo jeszcze nawet nie próbowałam tego zagrać): to jest tak dokładnie jak jest w orginalnej wersji?

aha.. a jeszcze co do tego kciuka to mi koleżanka, która uczyła się grać w szkole muzycznej mówiła, że tylko przy chwytach typu "D" się nim przytłumuje E

nawet gdybyś chciała przytrzymać nim E to gryf w klasyku jest tak szeroki, że trudno to wykonać
hihih coś z moimi palcami nie tak? bez problemu potrafię przytrzymać kciukiem E :grin:
marta_bongiovi
Keep The Faith

{ GENDER }:

Postprzez Rodebert 27 mar 2003 10:21

Nie, palce masz w porzadku, to sie da zrobic :) Chodzilo mi o to ze w porownaniu do zrobienia tego samego na elektryku, na klasyku to sztuka ;) Jak mialas kiedys elektryka w rekach to wiesz o co mi chodzi z waskim gryfem ;) Co do tabow, kresek, lukow itp. to nie ma sprawy moge wytlumaczyc.
pytanie (bo jeszcze nawet nie próbowałam tego zagrać): to jest tak dokładnie jak jest w orginalnej wersji?

powiedzmy, ze truno ustalic, ale jest to tak zblizone, ze jak to zagrasz to bedzie brzmialo tak samo.

No to zaczynam tlumaczyc:
Obrazek
cos takiego to tapping, hammer pull on/off, nazywaja to roznie. Oznacza to ze grajac w tym przypadku akord D (albo cos pochodnego od D ;) ), ktory rozpisany wyglada:

E 3
B 3
G 2
D
A
E

Wracasz do akordu D (czyli 2-3-2) nie szarpiac za strune. Szarpiesz tylko ten wczesniejszy akord, a potem cofasz palec gdy struny brzmia. W tym drugim zaznaczonym przykladzie grasz akord

E 0
B 3
G 2
D
A
E

i gdy on brzmi dostawiasz palec na drugi prog struny E wiolinowej.

Mam nadzieje ze to bylo jasne.

Kreski ktore widzisz pod nutami okreslaja dlugosc trwania kazdej z nut. Zeby wiedziec dokladnie ile to ma trwac i jak brzmi ten tab Dead Or Alive sciagnij sobie z netu program "Guitar Pro 3.0" a ja wrzuce tu link do tabu. Program ten nie tylko pokaze Ci jak wyglada rozpisana piosenka, ale jeszcze Ci ja zagra w midi :) Jak bedziesz miala jakies jeszcze pytania co do oznaczen, to wrzuc tu zdjecie tych dziwnych znaczkow, a ja Ci je objasnie ;)
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez marta_bongiovi 30 mar 2003 11:27

Hmm no dzięki za wytłumaczenie, chyba już rozumiem.. tylko narazie coś mi to jakoś nie wychodzi, ale mam nadzieję, że to tylko kwestia ćwiczeń i już niedługo będę mogła się pochwalić pełną umiejętnością gry Dead or Alive

a tak BTW to jeszcze umiem zagrać "House of the rising sun" i to dopiero fajnie brzmi :grin:
marta_bongiovi
Keep The Faith

{ GENDER }:

Postprzez fido 31 mar 2003 15:31

marta_bongiovi napisał(a):na chwytach jest łatwiej fido:)

ale nie ma nic lepszego niz soczysta soloweczka spod paluszkow albo poprostu melodyjny riffik...ahh..nie ma nic lepszego...na chwytach nigdy nie osiagniesz takiego czegos..

aha rod? czemu w tym twoim super-tabie nie ma intra?
tzn.nie przejrzalem dokladnie ale wydaje mi sie ze nie ma...
KISS
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez marta_bongiovi 01 kwi 2003 15:23

wiesz.. nie wszyscy są tak zdolni jak Ty czy Rod i tacy właśnie ludzie grają na chwytach, jak się kiedyś nauczą to też pewnie chętniej będą grali 'solóweczki i riffiki':)

a intra rzeczywiście chyba nie ma... a szkoda...
marta_bongiovi
Keep The Faith

{ GENDER }:

Postprzez Rodebert 03 kwi 2003 09:09

Rzeczywiscie, intra nie ma, sorry, powod jest prosty - kiedy uczylem sie grac DOA, juz umialem intro i solo, a srednio znalem te wszystkie ozdobniki w zwrotkach, dlatego, gdy drukowalem sobie tab usunalem intro i solo, zeby mniej bylo do drukowania :) jezeli Wam zalezy na intrze to moge je wrzucic, ale po raz kolejny radze: SCIAGNIJCIE GIUTAR PRO - bedzie Wam (wszystkim) o wiele latwiej sie nauczyc jakiejkolwiek piosenki.
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez fido 03 kwi 2003 12:32

Z intrem to wogole jest fajna sprawa...
Znalazlem w tabah 2 wersje a w kazdej nich pisało
"THIS IS A CORRECT VERSION".

A prawda jest taka ze rysiek gra to róznie: raz tak raz tak...
KISS
Bon Jovi
fido
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez Rodebert 03 kwi 2003 14:01

Zawsze tak pisza zeby sciagali :)

To intro ktore ja mam jest poprawne (takie jak na SWW), tego jestem pewien. Ale Rich i tak na zywo gra zawsze inaczej
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

{ GENDER }:

Postprzez Days 23 sty 2004 23:20

ok szybki update do tego na czym elf gra

wiec jak sie poszczesci (3majcie kuciki) to elf bedzie gral na tin whistlu :) jak nei wiece co to jest to to jest taki flazolet na jakim gra Andrea Corr :))) genialny sprzet :))) typow irlandzki/celtycki/elfi :)))

a jak chcecie wiedziec jak to wyglada to wyglada tak
http://www.thewhistleshop.com/catalog/w ... little.htm

przy okazji ze zdjeciami w uzyciu :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Postprzez ZB 22 sty 2007 17:10

Postanowiłem się dopisać, bo temat coś siadł... :grin:

Ja oczywiście staram się zawse coś na gitarze pobrzdękać. W zasadzie nie jest źle, ale nie mam nauczyciela... A i z czasem licho. Kiedy tu się porządnie do ćwiczeń przyłożyć? Ze słuchu staram się zawsze coś ciekawego od Rycha i innych wychwycić... :grin:

Ostatnio mam chopla jeśli idzie o riff z We Rule The Night. Mogę go grać naprawdę dłuuuuuuuugo. Jest znakomity :pray:

W ogóle to umiem po kilka godzin w sklepach muzycznych siedzieć z elektrykiem i kręci mnie to jak diabli. Zwłaszcza jak z jakimś kumplem idę. Miodzio :grin:
Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
ZB
Kebib

{ GENDER }:

Postprzez def.leppard 13 lis 2007 21:35

Ja gram na czymś od kąd pamiętam :) nigdy nie chodziłem do żadnej szkoły muzycznej, ale za to mam muzykalną rodzinę :) na początku brat mnie uczył pobrzdękiwać na klawiszu, ale wtedy byłem mały i głupi i nei ciagnęło mnie to za bardzo ... było też to troche wymuszane od rodziców zebym grał no i nie ciągło mnie .. wiec tym rzucilem ... od 6 lat gram na Gitarze, od kilku lat znowu zacząłem sie bawić na klawiszu, rok grałem na perce pożyczonej ... tak po za tym to potrafie całkiem całkiem grać na "rękach" :P if ya know what I mean ;]

[ Dodano: 14 Lis 2007 01:35 ]
PS. Moja laska to Mayones Flame Les Paul II ;]
Honor, Ojczyzna, RICHIE SAMBORA !
def.leppard
Get Ready

{ GENDER }:

Postprzez Days 13 lis 2007 22:03

def.leppard napisał(a):Moja laska to Mayones Flame Les Paul II ;]

Les Paul - najpiekniejszy ksztalt gitar na swiecie. a ze mayones to good choice ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Postprzez ZB 13 lis 2007 22:10

Days napisał(a):Les Paul - najpiekniejszy ksztalt gitar na swiecie

Bzdura! Nic nie pobije Strata :horns: ;P
Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
ZB
Kebib

{ GENDER }:

Postprzez Days 13 lis 2007 22:12

ZB napisał(a):Bzdura! Nic nie pobije Strata #horns ;P

Strata=szmata :P Les Paul to jest poezja i finezja ksztaltu :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Postprzez Captain Kidd 13 lis 2007 22:21

Ale nie brzmienia :> Żadne tam Ibanezy, Gibsony (wewntualnie V-flying) czy inne badziewia. Stratocoaster to jest to :P
Obrazek
Captain Kidd
zĹ?y mod

{ GENDER }:

Postprzez Days 13 lis 2007 22:30

Captain Kidd napisał(a):Ale nie brzmienia :> Żadne tam Ibanezy, Gibsony (wewntualnie V-flying) czy inne badziewia. Stratocoaster to jest to :P

brzmienie to jest juz akurat kwestia gustu to raz, a dwa - na pewno nie ksztaltu i na pewno nie w przypadku gitary elektrycznej, ktorej dzwiek od pudla nie zalezy tak jak to ma miejsce z klasykiem :P

brzmienie elektryka to kwestia przesteru, jaki pod niego podepniesz, ewentualnie przystawek. a czy to jest strat, czy lp, czy v-fly, czy SG, czy kurde sztacheta z plotu, to ma juz naprawde minimalne znaczenie :P

dla mnie strat to zawsze byl taki oklepany styl - bez polotu. do tego jak kurde duzy facet gra na takiej malej gitarce, to wyglada to przezabawnie. za to Les Paul... eh... klasyka... Slashus jednak wie co dobre :P
w ogole Gibson... ehhh ta firma to gitarowa klasyka - od bluesowego classica po zadziornego SG XD z LP w srodku nadajacym sie do wszystkiego :P
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Days
Noldor Princess

{ GENDER }:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprzęt Muzyczny