Kasia Kowalska

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Postprzez Days on 21 Kwi 2005 22:39

cRaSh napisał(a):moze jest, nie mialem poprzedniej plyty. sciagnalem sobie z ciekawosci.. ale ze nie widze zadnych roznic miedzy nia a Kasia Kowalska to wybieram ta druga.
A Flinta po prostu przeleciala, nie zauwazylem niczego szczegolnego, ale wiecie, ja mam dziwny gust

poniewaz Kasie K. uznaje za rzeznika (rzezniczke :confuse: ) polskiej sceny muzycznej wswidruwujaca mi sie z kazda piosenka w glowe ze az zeby bola, wyjaca, wiecznie niezadowolona, zenujaco textujaca kobiete, ktora miala kiedys nikla szanse na bycie porzadnym utworodajca, to dla mnie wszystko jest lepsze od niej... nowej plyty Flinty nie slyszalam - slyszalam nowy singiel i w sumie o ile byl on lekko zenujacy pod wzgledem lirycznym, to i tak "prowadz mnie" nie przebil - nic chyba tej piosenki nie przebije... w jednym zdaniu - nikt tak nie zalosniaczy jak Kasia K. a Flinty mi szkoda, bo miala zdecydowanie lepszy glos od Kasi K. i mialam nadzieje ze przestanie zalosniaczyc i da wreszcie czadu na plycie tak, jak potrafi na kocnertach... szkoda, ze znowu nie wypalila...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Gina on 21 Kwi 2005 23:49

Hmm imho Flinta jest lepsza live, Kaśka na płytach... Ale piosenki Flinty z kolei nie potrafią obudzić we mnie żadnych rodzajów uczuć czy tam emocji.. Piosenki tej drugiej tak... Nie wszystkie, ale sporo

anyway
Days napisał(a):bo te ruskie strony jakos mi dzialac za darmo nie chca czy to tak wszystkim, czy tylko ja mam pecha?

nie masz pecha, większość już się jakiś czas temu, w całości lub prawie, płatna zrobiła :rad:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Days on 22 Kwi 2005 00:12

Gina napisał(a):nie masz pecha, większość już się jakiś czas temu, w całości lub prawie, płatna zrobiła

czyli ze co - nie ma zadnej stronki darmo darmo i bede musiala zainstalowac tego :bad-words: emule? chociaz w sumie moglabym sie pousmiechac do jednego kolegi, ale to bym musiala sie szczerzyc przez cale zycie zeby on nie zapomnial...

Gina napisał(a):Hmm imho Flinta jest lepsza live, Kaśka na płytach... Ale piosenki Flinty z kolei nie potrafią obudzić we mnie żadnych rodzajów uczuć czy tam emocji.. Piosenki tej drugiej tak...

hm... te nowe tez? ja rozumiem te starsze byc moze niektore byly czasami warte uwagi, ale te nowe... no PROWADZ MNIE?? pewnie kazdy odbiera piosenki inaczej, ale jedyne emocje jakie wywoluja we mnie piosenki Kaski to zazenowanie... jak mozna tak zalosniaczyc i tak sie ponizac?? w texcie do Prowadz Mnie to chyba bardziej ponizyc sie juz nie mogla... :confuse:
co do Eweliny to byla jedna piosenka na jej plycie pierwszej, ktora naprawde mi sie podobala... szkoda dziewczyny no....

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 22 Kwi 2005 00:39

[wydzielilem do nowego tematu]

hehe De gustibus non est disputandum :P
Mi sie bardzo podoba i Antidotum i wiekszosc Samotnej. Antidotum pozwolilo mi przetrwac matury wiec zrobie wszystko w jej obronie :grin:
Days napisał(a): no PROWADZ MNIE??

po singlach jedziesz, gdzies czytalem, ze nie powinno sie tak robic...I co zlego w tej piosence? Nie rozmiem... No nie rozumiem [dobra sorry ale musialem]
Days napisał(a):jak mozna tak zalosniaczyc i tak sie ponizac?? w texcie do Prowadz Mnie to chyba bardziej ponizyc sie juz nie mogla...

to co powiesz o Nosowskiej? a Heya mowilas ze lubisz.
Nie powiem ze utozsamiam sie z jej tekstami (no bo w koncu nie ta plec :>), ale serio mozna sie wiele z nich nauczyc. Na przyklad latwiej poznac Wasza psychike :D I co najwazniejsze plyty sie swietnie slucha..
A ze jest cholernie wrazliwa i nie boi sie uzewnetrzniac? Plus dla niej, zreszta dla Nosowskiej tez, chociaz Puk, Puk przesluchalem tylko raz w calosci... :shiner:
Gina napisał(a):Ale piosenki Flinty z kolei nie potrafią obudzić we mnie żadnych rodzajów uczuć czy tam emocji

no dokladnie o to mi chodzilo :wink: jak pisalem ze mi plyta przeleciala...

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez Days on 22 Kwi 2005 01:00

cRaSh napisał(a):po singlach jedziesz, gdzies czytalem, ze nie powinno sie tak robic...I co zlego w tej piosence? Nie rozmiem... No nie rozumiem [dobra sorry ale musialem]

wyobraz sobie, ze slyszalam cala plyte (ha! zaskoczony - a widzisz - jednak jak sie o czyms pisze, to sie tak robi.. chociaz meczarnia straszna to bylo, ale co sie nie robi jak sie mieszka u kogos, kto ja lubi; nie slyszalam natomiast calej plyty Flinty - nieuwaznie czytasz :P), co nie zmienia faktu, ze PROWADZ MNIE doPROWADZA MNIE do szewskiej pasji... i co zlego jest w tej piosence - jeszcze sie pyta.. pomijajac fakt, ze muzyka jest sciagnieta z Santany dosc wyraznie (ale to ostatnimi czasy powszechne u wielu ludzi, wiec sie nie czepiam), to text jest bardziej zalosny niz moznaby przypuszczac - ja nie rozumiem, jak mozna pisac takie piosenki. no po prostu filozofia tego kawalka jest mi calkowicie obca i uwazam ja za ponizajaca i uwlaczajaca dla niej samej - chodzi mi o text jeszcze raz powtarzam.. nie wiem, czy rozumiesz o co mi chodzi, ale chyba jasniej juz nie potrafie napisac.

cRaSh napisał(a):to co powiesz o Nosowskiej? a Heya mowilas ze lubisz.
Nie powiem ze utozsamiam sie z jej tekstami (no bo w koncu nie ta plec ), ale serio mozna sie wiele z nich nauczyc. Na przyklad latwiej poznac Wasza psychike I co najwazniejsze plyty sie swietnie slucha..
A ze jest cholernie wrazliwa i nie boi sie uzewnetrzniac? Plus dla niej, zreszta dla Nosowskiej tez, chociaz Puk, Puk przesluchalem tylko raz w calosci...

tos trafil z porownaniem jak kula w plot. texty Kasi Nosowskiej z textami Kasi Kowalskiej laczy co najwyzej imie obu pan i koncowka nazwiska. No i moze wspolny jezyk. Nosowska po pierwsze ma dar niesamowity do pisania - pisze calkowicie prosto, niewzniosle, nie tonie w patosie i nie poniza sie w taki sposob. nie zalosniaczy, a nawet jezeli juz spiewa piosenki pokroju "smutno mi, bo..." to ma jakis styl w tym... potrafi jakos tak o tym zaspiewac, ze ja nie czuje niesmaku jej sluchajac... no a sluchajac Kasi K mam wlasnie taki niesmak straszny... jest roznica miedzy uzewnetrznianiem swoich uczuc a wywnetrznianiem sie i zalosniaczeniem. trzeba miec odrobine subtelnosci, zeby to zrobic tak, zeby czlowiek nie czul sie glupio sluchajac tego... Nosowska potrafi to swietnie zrobic - niebanalne metafory, zmniejszanie znaczenia rzeczy, ktore sa wazne w taki sposob, zeby nie wpasc w pulapke patosu...
Kowalska radzila sobie z tym swietnie na poczatku, a pozniej juz bylo coraz gorzej... co prawda jedna piosenke miala sliczna i to calkiem niedawno - nie pamietam tytulu - ta napisana bodajze dla Sienny albo jakiegos innego forumlo-jednowca ;)

PS. i teraz jest ze niby ja temat o Kasi K zalozylam.. skandAl!

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Tico on 22 Kwi 2005 19:33

Lubie Kasie Kowalską, lubie od początku jej kariery. Gemini jest dla mnie jedną z najlepszych (jesli nie najlepszą) płyt z damskim wokalem.Później fakt, że było gorzej, ale zarówno Antidotum jak i teraz Samotna złe wcale nie są. Troszkę inaczej postrzegam w ogóle teksty, niż Ty Days. I moze jestem głupi, płytki i beznadziejny ale wcale nie czuję się głupio słuchając najnowszych dokonań pani Kowalskiej. Dla mnie zawsze i wszędzie najważniejsza będzie muzyka, a ta u Kasi jest przyjemna a i jej głos odpowiada mi cholernie!
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 22 Kwi 2005 19:42

O nie nie... :D Kasi Kowalskiej mówimy zdecydowane Nie :P Ale to oczywiście tylko rzecz gustu :P

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez cRaSh on 22 Kwi 2005 20:27

Porownianie do Nosowskiej bylo, gdyz ja mysle w prostszych kategoriach niz ty :)
Po prostu obie panie spiewaja o sobie, o swoich przezyciach, a wiec poprzez teksty oddaja nam kawalek siebie...
Nie napisalem, ze maja ten sam styl.. A Ty sie tak ladnie rozpisalas o tym ;P
Days napisał(a):trzeba miec odrobine subtelnosci, zeby to zrobic tak, zeby czlowiek nie czul sie glupio sluchajac tego...

Nie odczuwam zadnego niesmaku i nie razi mnie to w zaden sposob. I mowie tu o obu Kasiach.. Nawet 'Cudzoziemka w raju kobiet' juz lubie, chociaz na poczatku bylo ciezko :shiner:
No ale moze to ta wrazliwosc elfow :)
Days napisał(a):filozofia tego kawalka jest mi calkowicie obca i uwazam ja za ponizajaca i uwlaczajaca dla niej samej

o_O no ale dlaczego? Ja serio nie widze nic zlego w tym tekscie.. Taki spokojna piosenka o one night standzie... :grin:

Tico, witaj w klubie plytkich i beznadziejnych :shiner:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez nike on 23 Kwi 2005 00:16

ee a ja nie znam jej piosenek i nie ubolewam :shiner:

There's nothing on the top but a bucket and a mop
And an illustrated book about birds
You'll see a lot up there but don't be scared
Who needs action when you got words

http://nikeh.deviantart.com
Awatar użytkownika
nike
Wanted Dead Or Alive

Od: 18 Gru 2004 03:16
Miejscowość: Perhavour

Postprzez Arha on 23 Kwi 2005 02:03

Oczywiście temu szitowi co leci w radiu nie sposób nie mówić "nie" bo szlag mnie trafia jak słysze... ale za "Straciłam swój rozsądek" Kaśkę mimo wszystko lubię, bo to baaaardzo dobra piosenka. Jedyna, ale jak dla mnie wystarczająca aby nie naskakiwac na nią za bardzo...

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 23 Kwi 2005 17:08

tyle sie naprodulowalam i mnie wylogowalo.. wiec zaczynam od poczatku - moze bedzie lepiej....

Tico napisał(a):Troszkę inaczej postrzegam w ogóle teksty, niż Ty Days. I moze jestem głupi, płytki i beznadziejny ale wcale nie czuję się głupio słuchając najnowszych dokonań pani Kowalskiej.

cRaSh napisał(a):Tico, witaj w klubie plytkich i beznadziejnych

strasznie nie lubie i w ogole nie rozumiem takiego sposobu dyskutowania i odbierania wypowiedzi opartych na subiektywnym postrzeganiu pewnych rzeczy. prosze mi pokazac fargment textu, w ktorym napisalam, ze wszyscy, ktorzy odbieraja texty Kasi inaczej niz ja sa z zalozenia glupi, plytcy i beznadziejni... ZARAZ! JUZ!!! bo jak mi tego ktorys zaraz nie pokaze, to uznam, ze mam cholerna sile perswazji - nawet jak na elfa i wroce do swojego ElfLandu, bo najwyrazniej kazdym zdabiem zaczynajacym sie od ja, moje, moim zdaniem, w moim odczuciu, IMNSHO, itd wpedzam polowe ludzkich odbiorcow w komplexy :confuse:

a teraz spokojniej juz:
cRaSh napisał(a):Porownianie do Nosowskiej bylo, gdyz ja mysle w prostszych kategoriach niz ty :)
Po prostu obie panie spiewaja o sobie, o swoich przezyciach, a wiec poprzez teksty oddaja nam kawalek siebie...
Nie napisalem, ze maja ten sam styl.. A Ty sie tak ladnie rozpisalas o tym

o nie ma to jak zaczynac i konczyc wypowiedz z szacunem ;) dzieki...
a tak serio - rozpisalam sie bo dla mnie, gdy juz kogos porownywac to konkretniej, a nie w totalnej ogolnosci... znam wielu innych artystow (i ty pewnie tez), ktorzy pisza o swoich przezyciach i oddaja nam w ten sposob kawalek siebie, ale jakos w zyciu by mi nie przyszlo do glowy porownac ich do Kowalskiej (chociaz w sumie masz wyjatkowe szczescie, ze kojarzyles tez imionami i jezykiem, bo za jedna z takich osob bys mial do czynienia z gniewem i klatwa Noldorow :pokoj: ). bo w takiej totalnej ogolnosci to ja bym mogla Kasie do Janis Joplin porownac - tez kobieta, tez spiewajaca o swoich przezyciach... a jednak jakos tak nie pasuje zupelnie... chociazby muzycznie nawet... i stad to moje cale rozpisanie sie na temat niewatpliwych roznic, ktore zapewne dostrzegasz, ale wolalam sie upewnic :P

cRaSh napisał(a):Nie odczuwam zadnego niesmaku i nie razi mnie to w zaden sposob. I mowie tu o obu Kasiach.. Nawet 'Cudzoziemka w raju kobiet' juz lubie, chociaz na poczatku bylo ciezko
No ale moze to ta wrazliwosc elfow :)

no widzisz - ciebie nie, a mnie bardzo... i znowu Kaska nam wyskoczyla - widzisz roznica poziomowa w przytoczonej przez ciebie Cudzoziemce polega na tym, ze ta piosenka jest napisana "z jajem" - prosto, zgrabnie, niby od niechcenia, bardzo doslownymi frazami, ale jak jej posluchasz to najpierw sie usmiechniesz pod nosem, bo zostalo to zabawnie opowiedziane, a pozniej zastanowisz sie nad tym CO zostalo powiedziane... przynajmniej ja tak mam... natomiast Kowalska atakuje mnie od razu frazesami z grubej rury i jakos w wiekszosci przypadkow zniecheca mnie do zastanowienia sie nad tym, o co wlasciwie jej chodzilo - mowie o nowych piosenkach... moze wlasnie przez to nie pamietam zadnej jej piosenki napisanej "z jajem", chociaz byc moze jakas taka byla (w co jednak watpie, bo jakos nie moge sobie wyobrazic "jajcarskiej Kowalskiej"). stad wiec moja propozycja - damy sobie spokoj z zestawianiem ze soba dwoch Kasiek? bo to IMNSHO strasznie nie na miejscu jest... co ty na to?

i tak - elfy sa cholernie wrazliwe - zwlaszcza na poziomie lirycznym :P

cRaSh napisał(a):o_O no ale dlaczego? Ja serio nie widze nic zlego w tym tekscie.. Taki spokojna piosenka o one night standzie...

a widzisz - ja widze... byc moze dlatego, ze dla mnie ta piosenka nie jets o one nite standzie, ale o tym jak kobieta plaszczy sie przed facetem, ktory od niej odchodzi i blaga go niemalze na lezaco o jeszcze jedna noc... byc moze kazdy odbiera text inaczej, ale ja z tym odbiorem po prostu nie moge tej piosenki zdzierzyc... i tyle... zupelnie mi sie to nie miesci w swiatopogladzie...
a i jak chcesz porzadna piosenke o one nite standzie to zglos sie na gg, bo jak napisze jej tytul i autorke tutaj, to zaraz bede musiala sie znowu bawic w udawadnianie, ze jest ona kilkanascie poziomow emocjonalnych wyzej...

Arha napisał(a):Jedyna, ale jak dla mnie wystarczająca aby nie naskakiwac na nią za bardzo...

a widzisz wampirze - dla mnieta piosenka jest Bezpowrotnie (wydaje mi sie ze tak wlasnie brzmi tytul tej piosenki napisanej dla formulojednowca, ktorym mogl byc wlasnie Sienna) i co ciekawe - to calkiem nowa piosenka jest, co pokazuje ze Kaska jak sie postara, to jednak potrafi... i wlasnie dlatego tak troche po niej jezdze - bo nie lubie jak sie ludzie nie staraja, chociaz maja do tego predyspozycje...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 23 Kwi 2005 19:37

Dobra, jeśli chodzi o Prowadź mnie, to ja już Days pisałam, nie pałam zadnym uczuciem do tej piosenki. Nie jest dla mnie mega obraźliwa, nie jest dla mnie mega fajna. Po prostu sobie jest. A myślę, że gdyby nawet mnie oburzała w jakiś sposób to nie wiem czy potrafiłabym tylko przez nią, jakoś specjalnie Kaski nie lubić.

Od czasów Nobody (bo ta piosenka baaardzo dużo dla mnie wtedy znaczyła) darzę i starsze i te nowsze dokonania muzyczne, a także samą Kowalską pewną sympatią

W porównania z Nosowską nawet nie będe się probowała bawić. Dla mnie dwa różne rodzaje muzyki. Muzyka Kasi (bosz jak to imie mnie denerwuje :shiner: ) Kowalskiej jest zdecydowanie bardziej 'dla ludzi' w sensie, że tak jak napisała Days, nie usiądzie sie nad tymi tekstami i nie odkryje się w nich jakiejś bezdennej głębi i 50 różnych przesłan. Ale dla mnie to nie jest zła muzyka, dla mnie to nie są złe teksty. I naprawdę, bez przymusu zadnego włączam sobie czasem jej płyty (tą ostatnią, okej, najrzadziej moze, ale rowniez...od czasu do czasu) - czy dokładniej poszczegolne piosenki z roznych płyt - i nie odczuwam jakiegos niesmaku przy ich słuchaniu :)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Powróć do Music, Music