father time

The King Of Swing board.

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora

father time

Postprzez erka on 02 Mar 2002 03:19

Jak rozumiecie father time? Za pierwszym razem zrozumiałam to zupełnie inaczej...ale wyszło super. Potem przeczytałam dokłądniej text i sie pokaowałam że się chyba myliłam. Głównie odnosnie bohatera tej piosenki i tego do kogo jest adresowana. A moze jednak nie.... Jak ją rozumiecie?

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez ŻONA_DŻONA on 02 Mar 2002 03:48

ja sie musze przyznac. Nie kapuje o co chodzi w tej piosence. Niby czas ojca, ale z drugiej strony tekst jakby do ukochanej. Probowalam, ale nie rozumiem. Ale i tak pozostaje numerem jeden na strangerze dla mnie oczywiscie. Ten klimat...
ŻONA_DŻONA

Postprzez ŻONA_DŻONA on 02 Mar 2002 03:50

ja sie musze przyznac. Nie kapuje o co chodzi w tej piosence. Niby czas ojca, ale z drugiej strony tekst jakby do ukochanej. Probowalam, ale nie rozumiem. Ale i tak pozostaje numerem jeden na strangerze dla mnie oczywiscie. Ten klimat...

co jets dlaczego jestem anonimowa??? przeciez jestem zalogowana jako Rosie!
ŻONA_DŻONA

Postprzez cRaSh on 02 Mar 2002 16:44

heh ,nie czas ojca , a ojciec czas (cos jak matka natura :) no i teraz sobie jeszcze raz przestudiujcie text i wszystko załapiecie :mrgreen:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez erka on 03 Mar 2002 02:08

Dokładnie Crash. Pierwszy raz jak ją usłyszałam to totalnie poszłam z interpretacją w złą stronę. Zrozumiałam to jako czas ojca...no i jeszcze zmyliło mnie sowo ``gut`` bo ma pare znaczeń. Ale teraz już wiem o co chodzi. W sumie jakby Rich napisał taką piosenkę o której myślałąm zapytałabym się czy jest to fragment jego biografii...

Ale teraz już wiem i wszystko kapuję:)

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Gina on 03 Mar 2002 02:40

no ja tak samo jak wy..noo oprocz cRaSha ;-))ale dzis rozkladam ta ksiazeczke .. i tlumacze tak naprawde to tam nie trzeba nic tlumaczy tylko to father time faktycznie moze mylic..ale dobre to porownanie z Matka Natura :cheers:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Rosie on 06 Mar 2002 21:12

ok, teraz wszystko jasne, jakos nie przyszło mi do głowy ojciec czas... no cóż zdarza się.

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez Rodebert on 12 Kwi 2002 21:03

No wlasnie... Co do slowa "gut"... Co ono znaczy w tej piosence?... Slownikowo "gut" to jelito, wnętrznosci, ale np. hate somebody's gut oznacza nie cierpiec czyjegos widoku... A tu?.. JA nie mam pojecia...

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez Rosie on 12 Kwi 2002 22:12

słowo gut znaczy również odwaga, śmiałosć

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez erka on 14 Kwi 2002 02:06

Tak dokładnie. Tak samo jak gut w smth to believe in

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Rodebert on 15 Kwi 2002 21:22

A no tak! O qrcze, teraz dopiero zalapalem ten kawalek z Sth T.B.I.! A i jeszcze jedno (sorry, ze was tak mecze z jezykiem, chyba musze sobie lepszy slownik sprawic): mianowicie, co oznacza "chin" w Sth To Believe In? Jest tam taki txt:

"Tonight I'll dust myself off,
I'll take this one on the chin,
we'll raise a toast and I'll pretend..."

I tu ja nie bardzo mam pojecie o co chodzi z tym wyrazem...

"Jeden adwokat z teczka moze sie nakrasc wiecej niz tysiac ludzi z rewolwerami"
M. Puzo - "Ojciec Chrzestny"
Awatar użytkownika
Rodebert
Wanted Dead Or Alive

Od: 04 Mar 2002 19:40
Miejscowość: Warschava

Postprzez Marcia on 05 Lip 2002 16:25

A ja od razu poznałam po klimacie tej piosenki :)
Awatar użytkownika
Marcia
Livin' On A Prayer

Od: 24 Mar 2002 18:01
Miejscowość: Sopot

Postprzez bonfankaa on 11 Wrz 2002 02:30

wczoraj mnie cos naszlo i wieczorem zgasilam swiatlo...zbowu ksiezyc zagladal mi przez okno..zapalilam tylko 1 swieczke i wlaczylam father time....nawet nie zauwazlymam ze placze!!!!!to bylo niesamowite uczucie!!!!tak mnie poruszylo wszystlo ze normalnie szok!!polecam!!! wsluchajcie sie w slowa i muzyke..w kazdy takt!!

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Kourin on 27 Gru 2002 23:30

Rodebert napisał(a):A no tak! O qrcze, teraz dopiero zalapalem ten kawalek z Sth T.B.I.! A i jeszcze jedno (sorry, ze was tak mecze z jezykiem, chyba musze sobie lepszy slownik sprawic): mianowicie, co oznacza "chin" w Sth To Believe In? Jest tam taki txt:

"Tonight I'll dust myself off,
I'll take this one on the chin,
we'll raise a toast and I'll pretend..."

I tu ja nie bardzo mam pojecie o co chodzi z tym wyrazem...

W angielskim to take sth on the chin znaczy znieść coś ze spokojem. Wyobrź sobie, jak ktoś ci wali od dołu pięścią w brodę - to jest dosłowna interpretacja... No, ale interpretacja może być albo dobra albo dosłowna :)

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Kourin on 27 Gru 2002 23:33

A tak wracając do tematu... "Father Time" uważam za najpiękniejszą piosenkę wszechczasów... WSZECHCZASÓW!! Choć tekst uważam za średnio wyniosły (Sth to believe in ma o wiele lepszy text), to ta piosenka ma tak niesamowity klimat... Coś niewiarygodnego... Po prostu... WOW :crazyeyes:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez kawa on 09 Sty 2003 06:13

wczoraj mnie cos naszlo i wieczorem zgasilam swiatlo...zbowu ksiezyc zagladal mi przez okno..zapalilam tylko 1 swieczke i wlaczylam father time....nawet nie zauwazlymam ze placze!!!!!to bylo niesamowite uczucie!!!!tak mnie poruszylo wszystlo ze normalnie szok!!polecam!!! wsluchajcie sie w slowa i muzyke..w kazdy takt!!

Ja robie tak prawie co wieczor i za kazdym razem placze! Ta piosenka jest genialna! Niby kawalek o milosci a ma w sobie cos magicznego, cos dzieki czemu inaczej patrze na rozne sprawy! Jest to najlepsza piosenka Richiego i nic jej nigdy nie przebije. Ona jest tak idealna, ze nie ma potrzeby wiecej na jej temat pisac!!! Po prostu FATHER TIME!!!

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez erfea on 13 Lut 2003 22:47

"Stranger in this town" to najpiękniejsza płyta jaką słyszałam (nie ujmując innym). To najpiękniejsza "nocna" płyta wszechczasów. Jest w niej tyle zagubienia, smutki, nadzieji, wątpliwości, buntu, bezradności wobec świata, samotności... Jest po prostu przepiękna!
Father Time, to chyba najbardziej monumentalna kompozycja. Nie można jej ot tak zrozumieć, to trzeba czuć! Ten klimat, sytuacje Richiego, gdy pisał materiał na tą płytę... Wszystko to składa się na znakomite technicznie i aranżacyjnie wyznanie zagubienia się w życiu i hcęci szukania sensu.
Jeżeli ktoś zapytałby się mnie kiedyś jak wygląda moja dusza, to bez namysłu dałabym my do przesłychania "Stranger in this town" i to tak jak poleca Richie i przy zgaszonym świetle, gdzieś koło północy z jedną jedyną małą świeczką palącą się gdzieś w pobliżu. :black:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja Poszczególni członkowie Richie Sambora