fabuła

Wszystko co dotyczy Bon Jovi

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja

fabuła

Postprzez brenda on 05 Lip 2002 19:17

Nie wiem jak to nazwać, chodzio mi o to czy gdy schacie jakiejś piosenki widziecie w głowie jakieś scenki lub czy tworzy wam się historyjka.
Ja na przykład na I'll be there for you kiedy Jon śpiewa "I heard your suitcase..."widzę dziewczynę, która stawia walizkę na podłodze, by otworzyć drzwi z klucza, a w tym czasie śpiący Jon lekko otwiera oczy.
W ogóle w większości piosenek widzę długie, złożone historie, a Wy?
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez Gina on 05 Lip 2002 19:51

Jasne że tak - glowka pracuje hehe

przy born to be my baby - widze ten malutki pokoik z telewizorkiem, widze jak dwojka ludzi siedzi sobie przy oknie - "Light a candle, blow the world away"

jak slysze wild is the wind - to mam przed oczami jakiegos faceta ktory idze w nocy ulica ( jakis wiaterek hehe ) "That takes me away from you"

przy 99 In The Shade widze jakas imprezke obok jakiegos na plazy - pelno ludzi , ktos jedzie Chevrolet'em - wszyscy sie na maxa bawia

przy Get Ready ta sama imprezka - tylko w roli hehe glownej ta girl "You're looking sharp in your dancin' shoes
You got the style and you got the moves"

Lie To Me - to wlasciwie mam przed oczami tylko I zwrotke bo dalej juz jakby "slucham " ( nie wiem jak napisac ) w kazdym razie "widze " chlopaka - dziewczyne - rachunki - tate..

(It's Hard) Letting You Go - o i tutaj hehe facet idzie ( tez noca of kors ) jakas ulica - wlazi do pustej kamienicy i do tego mieszkanka ( "this place that we called home" ) - ogolnie dobijajacy klimat

It's My Life - po tym teledysku nie umiem sobie nic innego wyobrazic - zawsze ktos musi z czegos skoczyc - i ktos musi biec - inaczej nie moge...

One Wild Night z tym to tylko dwie scenki :" I've been on my knees for half of the night
Then I'm rolling the bones with Jimmy 'no dice' "

Destination Anywhere - chlopak wieczorem , wlasiciwe w nocy - siedzi w samochodzie pod jej oknem bla bla bla

i jak brenda widzi dziewczyne z walizka w I'll be there to ja ehhe walize widze tylko z chlopakiem w Staring At Your Window With A Suitcase In My Hand :grin:

Dobra wiecej nie bede pisac - bo to dosc dlugi temat - bo wlasciwie przy kazdej piosence cos kazdy sobie mysli - cos wyobraza.( Runaway, Livin' on a prayer, Livin in ( hehe ) sin . Wild in the streets, capt.crash, blame it of the love of rock&roll..... - masa tego jest)
W ogóle w większości piosenek widzę długie, złożone historie
- tez - wiec dlatego pisalam skrotami.
Zreszta nasze wyobrazenia na temat piosenek opieraja sie przede wszystkim na textach - wiec u kazdego z nas beda podobne - a roznic beda w jakis tam szczegolach .

Tylko teraz - ja jak zwykle jestem dziwna - i ( hehe ) nie widze Jona czy tam kogosz BJ w piosenkach ( hmm no moze czasami ) zazwyczaj sa to jacys hmm "bohaterowie" wymysleni przeze mnie.
Tylko w " love for sale " i " ride cowboy ride " nie zobacze nigdy nikogo innego poza bon jovi
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Marcia on 07 Lip 2002 00:36

Hm...ja chyba nie będę opisywać co widzę bo czasem to ehem... :grin: :grin: :grin: hehe...a tak w ogóle zawsze coś widzę :o)
Jasne że tak - glowka pracuje hehe

hehe..Gina dokładnie,dokładnie :grin: :grin: :angel: :grin: :grin:
Ostatnio edytowany przez Marcia, 31 Lip 2002 16:56, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Marcia
Livin' On A Prayer

Od: 24 Mar 2002 18:01
Miejscowość: Sopot

Postprzez marta_bongiovi on 26 Lip 2002 15:32

Ja tak samo jak wy wyobrażam sobie prawie do każdej piosenki jakąś historyjkę gdzie głównymi bohaterami najczęściej są znani aktorzy... np w Livin' On A Prayer Tommym był... Brad Pitt:) a Giną Julka Roberts... Ale moja wyobraźnie najlepiej pracuje przy Love For Sale... Przy tym fragmencie

Well I woke up this morning
I rolled out of bed
I felt like a dog who's been
Kicked in the head

po prostu mam przed oczami pokój cały w plakatach, stare, ledwo się trzymające łóżko, a w nim... Jona z czasów slippery i NJ, który śpi sobie w najlepsze i nagle spada ze swojego wyra, potem robi taką śmieszną minkę i jak Rich robi to swoje "auć" :grin: (to chyba najlepszy moment w tej piosence) to się tak faaajnie masuje po główce:)))

Ile razy bym nie słuchała L4S zawsze pękam ze śmiechu jak widzę tego "nierozgarniętego" Jona...

[size=100][color=#008B8B]- Facet zabi
Awatar użytkownika
marta_bongiovi
Keep The Faith

Od: 24 Cze 2002 22:56

Postprzez Arha on 27 Lip 2002 23:05

Noo, mnie zawsze wyobraźnia męczy przy Blaze of glory. Zaczęło się na baardzo ciekawej lekcji polskiego (kocham robić sobie jaja z praktykantek!!!), kedy to mieliśmy słuchać góralskiej muzyki (nienawidze tego rzępolenia). A ja zamiast się w to paskudztwo wsłuchiwać stworzylam epopeję do BoG. No patrzcie sami:
I wake up in the morning And I raise my weary head

Ja tak mam co rano przez 10 miesiecy :grin:
w ten sposób powstała zakręcona i nigdy nie spisana historia o uczennicy, która idzie do szkoły...
A z resztą przy wszystkich piosenkach mnie wyobraźnia męczy.

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez erka on 28 Lip 2002 02:31

Ja np. widze zawsze Jona w garniturze z czarną walizką w rece jak stoi na parapecie okna i wychyla sie raz na ulice po której jeźdxi mnóstwo samochodów, raz do pokoju hotelowego gdzie na łóżku leży dziewczyna i o czyms rozmysla. To jest oczywiscie scenka z staring at your window.

W It`s just me widze faceta na plaży jak siedzi sobie na jakimś drewnianym słupku i też podchodzi do niego dziewczyna. Obraz jest szary i ciemny jakby padał deszcz.

W Little City widze Jona chodzacego nocą po mieście. Tylko że...hmm...najdziwniejsze jest to że wyobrażam sobie to jako miasteczko Dzikiego Zachodu. Potem Jon (buahuahuah) siedzi na koniu a w powietrzu jest taka mgła że nic nie widac...a on gapi sie na jakieś zarośla a potem w mieście patrzy sie na oswietlone neonami ulice w nocy (skąd tam te neony nie wiem). Dziwne nie? Ale zawsze mam taką scenke przed oczami.

A w cold hard heart ( piosenki z DA to wpływ solowego koncertu Jona...) widze go jak siedzi i gra w karty z innymi facetami a jakaś dziewczyna robi mu herbate. Of kors wszedzie pełno dymu od papierosów itp.

W never say goodbye widze wszystko to o czym Jon spiewa ale najlepsza jest dla mnie zawsze scena przy słowach "racing cars.." . Wtedy widzę grupke kudłatych szaleńców --> młodzi panowie z BJ :wink: jak jeżdża starym czerwonym chevroletem po mieście, z tyłu siedzi Doti i leży heheheh piwko :grin: A potem siadają nad strumieniem , Jon obejmuje Doti, wszyscy sie śmieją i jest cool. A oczywiście jeżdża po tym mieście bo sie z budy urwali:) Era sww może tu nie pasuje do aż tak młodych chłopaków ale zawsze tak to sobie wyobrażam.

A w Blame it on the love... widze heheh mine Jona gdy go nauczycielka ochrzania za kudłate włosy :grin:

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez brenda on 29 Lip 2002 20:18

Chyba nie trudno zgadnąć o czym mówi mój podpis.
Zmieniłam go po tym jak tata powiedział, że jestem dziwna bo wolę siedzić w domu niż jechać z nim nad wodę. Heh, chyba Wy mnie rozumiecie. Tylko w domku można spokojnie pograć na gitarze i posłuchać muzyczki z pożądnej wieży, a nie discmana. Oni tego nie rozumieją, tak samo jak muzyki Bon Jovi...
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Postprzez Arha on 01 Sie 2002 04:31

A czy nie macie czegoś takiego, że niektóre piosenki pasują Wam do jakiś sytuacji z Waszego życia? Ja tak mam, zwłaszcza przy Livin' on a prayer, kiedy to zawsze widzę próby pantimimy (hehe, chwiliłam się jestem mimem :grin: ?). Atmosfera jaka na tych próbach panowała jest taka sama jak ta na teledysku (tylko że u nas nie ma tłumu fanów i latania pod sufitem :grin: ), a przed samym przedstawieniem wszyscy mówią coś w stylu we gotta hold on... A nasze kawały są chwilami bardziej popisowe od tych na klipie :grin:

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez erka on 27 Wrz 2002 16:09

YEAH! Wiedziałąm że był taki temet- wczoraj mi sie przypomniało że muszę cos tu jeszcze dopisac. A mianowicie to co widzę heh w piosenkach z Bounce :grin: Nie będe zmyślać. Więc opisze moje historyjki z 3 piosenek
:grin:

JOEY- widzę Jona i jakiegoś chlopaka którego starzy mają restaurację, on jest samotny, ucieka z chaty, z nadzieje pyta się czy może sobie z kims tam w kosza pograć (zaraz...S. sabo mi tu jedzie...). W każdym razie taki poor guy. Nikt go nie lubi za bardzo, ma jednego dobrego kumpla który namawia go zeby to wszystko walnął w cholerę. Potem widze jego starego jak zbankrutował (kojarzy mi się z Redem z różowych lat :grin: ), of kors siedzi przy stole, przed nim stoi butelka wódki, Joey wchodzi do domu a ten go za nic doslownie ochrzania. Poor nasz kochany Joey cos wrzeszczy, zabiera ze soba plecak, wybiega z chaty, wsiada do samochodu i chociaż nie wie czy dobrze robi- jedzie ze swoim kumplem tam gdzie oczy poniosą. :grin:

YOU HAD ME FROM HELLO
- może to chore ale ja tu Jona & Doti widze. Ona przy lustrze, on stoi w drzwiach i się na nią gapi z podziwem. Światło przygaszone, ona maluje sie, denerwuje i tłumaczy przed nim a on do nieh : "it`s ok, take your time" (to mnie po prostu rozwala- jaki facet tak powie? Ciągle tylko poganiają albo martwią sie o siebie). Potem coś hehe na styl retrospekcji- hehe no i widze...ekhm...bal maturalny. Jon w takim blue garniturze i kudłatych włosach, ona w czerwonej sukience (why czerwonej? Chyba mi się z The Distance kojarzy- a nie mówiłam że ta płyta to całośc? :grin: ). On z jakimś drinkiem (soczkiem :wink: ) w ręce stoi sam i patrzy jak pełno facetów koło niej sie czai. On uważa że nie ma szans a potem of kors big szok- ona podchodzi do niego, spada od tych palantów, tańczą razem i jest pięknie :grin: Ahhhh :grin:

No i teraz ostatnia już piosenka:
RIGHT SIDE OF WRONG- dobra, to może jeszcze głupsze ale ja tu widze Jona i Richa. "A friend of friend needs a favour"- i wszystko jasne why mam takie skojarzenia. Of kors widze coś na styl tego co z Giną opisywałyśmy w Wanted. No..może nie mieli tam 5 dzieci ale problemy tez nie były male. W każdym razie tak samo jak w Wanted hehe Jon nic nie mówi, zostawia tylko list i jedzie na spotkanie z tym złym panem, chociaż wie że zginie- tak samo widze tu jak udaje ze wszystko jest ok, a w nocy wymyka się i jedzie - albo wóż albo przewóz, albo zginie albo mu sie uda. Oczywiście jedzie z nikim innym jak z Richem (hehe nasz wybawca). mają czarny wóz, trochę stary ale zawsze duży :grin: . sami przed soba udają ze wszystko jest k, ale w głębi duszy wiedzą że mogą zginąc. Potem chcą wejśc do tego banku ale nagle pojawia sie policja- strzał i...niewiadomo co się stało. Of kors wielki strach. No i jeszcze Jon Richowi daje ten naszyjnik, wisiorek , lańcuszek czy jak to zwać...po prostu to mnie rozwala. A co do tego strzału- optymistką jestem więc wszystko powinno sie dobrze skończyc ale z reguły mam dośc ekhm rózne pomysły wiec jakbym miała pisac opowiadanie bazując na tej historii to ja już bym cos wymyśliła :grin: W kazdym razie historia jest genialna. Tak sobie jadą w nocy pustą drogą, myslą o swoich żonach, dzieciach, wiedzą ze moga zginąć, mają butelke whisky w takiej szarej papierowej torbie, w samochodzie jest stare radio... O włąsnie u mnie Righ side leci- no i jeszcze teraz jak słysze te texty że zrobią co muszą i wróca do domu...I to singing cowboys songs...I to ze nie może spojrzeć w oczy żonie żeby albo sie nie poryczeć, albo żeby nie odkryła co chce dla niej zrobić. I ten mój ukochany wers- I have a half tank of gas- normalnie widze Jona i Richa z wtym starym czarnym samochodzie. Kocham tą piosenkę. Normalnie Jon jest genialny (mówie to jż setny raz) że taki text napisał.

uff na razie koniec

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez NiKKi Rebel on 28 Wrz 2002 14:19

O tak, główka pracuje :grin: :grin: :grin: :grin:

Livin On a Prayer - widzę chłopaka [wygląda jak John Stamos, gdyż tak zawsze wyobrażałam i nadal wyobrażam sobie Tommy'ego] który wychodzi z protu
[Its Hard] Letting You Go - obraz dziewczyny i chłopaka, stojacych w strugach deszczu
Stick To Your Guns - przy słowach "So you want to be a cowboy" widze małego chłopca, a w dalszej części piosenki ten sam chłopak jedzie na koniu, z innymi cowboy'ami. Później zabiera na konia dziewczynę, swoja ukochaną (Taki mały western :grin: )
This Aint A Love Song - chłopak, załamanny, po stracie narzeczonej siedzie na plaży i wspomina ich najpiękniejsze chwile spędzone razem
Wild In The Streets - chłopak zaprasza koleżankę na randkę [to jest pierwsza zwrotka], jadą samochodem, są szczęśliwi jak nigdy [to na refrenie], ona kłóci sie z ojcem, potem biegnie do domu tego chłopaka [2 zwrotka], i znowu jada samochodem [refrenik :grin:]
Wanted Dead Or Alive - przed oczami mam list gończy, z napisen "Wanted Dead Or Alive", kwotą 10 000$ i zdjęciem....... Jona :grin:
You Give Love A Bad Name - piękna dziewczyna, miss szkoły, która przechadzając sie po szkolnym korytarzu powala z nóg wszystkich facetów, lecz nie dostrzega jednego, który naprawde ja kocha [coś jak klip Hole In My Soul - Aerosmith, chłopaczek też jest 'mózgiem']
Hardest Part Is The Night - dziewczyna - barmanka, pracująca na nocnej zmianie za barem
Love For Sale - dziewczyna i chłopak - małżeństwo. On tylko pije browary i ogląda tv, a ona musi charować [sprzątać, prać,prasować] jak głupia. W końcu paniena wkurza się i odchodzi (We've been living together 3 years,
2 hours, 20 minutes maybe four houndred beers)

Takich historyjek powymyslałam chyba setki, jednak nie chce mi sie pisać [leniwa sie zrobiłam :grin: :grin: ]
W każdym razie, czytając inne posy, stwierdzam, że mogłyby na ich podstawie powstać całkeim fajowe teledyski.

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez brenda on 02 Paź 2002 23:10

piękna dziewczyna, miss szkoły, która przechadzając sie po szkolnym korytarzu powala z nóg wszystkich facetów

Ja to widzę w Rosie.
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Postprzez Arha on 05 Paź 2002 03:32

No to przejdźmy do Bounce...
Open All Night - facet siedzi w barze nad piwem, wszędzie pełno dymu, ciemna noc i nagle niespodziewanie do knajpy wchodzi dziewczyna z niezbyt wesołą miną... ich spojrzenia spotykają sie i oboje na trzy czte rrry pdwracają wzrok.
Undivided - hm, to jest wyjątkowo zakrecone... jakaś biala postać unosząca sie w powietrzu, wszędzie pelno dymu, a to coś sobie leci...
You Had Me From Hello - Doti przed lustrem usiłuje malowac jednoczesnie paznokcie i usta, a Jon stoi w drzwiach oparty o framugę, rece obowiazkowo w kieszeni i uśmiecha się tak słooodko.
Yoyey - dwóch chłopakow włóczy się po mieście gadając o wszystkim i o niczym, rece obowiązkowo w kieszeniach...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez bonfankaa on 05 Paź 2002 04:05

nie czytam waszych opowiedzi bo to co ja widze jak slysze to jest to inne i wiem ze jakbym wasze przeczytala to bym juz inaczej patrzyla na to...ale na open all night widze faceta zalamanego ktory widzi jak pana wychodzi z domu..a ten nie moze jej zatrzymac..jest zalamany wrecz nie wie co ze soba zrobic....ale to zalzezy kiedy indziej inaczej widze te postacie..

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez nelke on 18 Gru 2002 06:07

We wszystkich piosenkach wyobraża mi sie Jon- on śpiewa i jego widzę, nie są to czesto jakieś historyjki ale w niektórych wypadkach tak. Tzn.:
Livin' on a Prayer- nie widze tak wyraznie Tommy'ego i Giny ale historyjaka jest mnie wiecej o tym ze mieszkają sobie w jakims mieszkanku, klepią w sumie biede,ale nie tak do konca-wspieraja sie wzajemnie i jakos ida przez zycie, bez szczegolow.
Never Say Goodbye- o JONIE, ktory tanczy sobie z dziewczyna przy swojej ulubionej melodii,a wczesniej wspomna jakimi byli luzakami w mlodosci.......to nie jest jakas super-zlozonahistoryjka
Wyobrażam sobie takie urywki..............ale np. przy piosenkach innych zespolow tego nie ma..........
nelke
Livin' On A Prayer

Od: 18 Lis 2002 05:02
Miejscowość: Butler Street

Postprzez Adrian on 04 Mar 2004 22:45

Ja tak samo sobie myśle wyobrażam sobie scenki, a w szczególności próbuje wyobrazić sobie przyszły teledysk do jakiejs piosenki.

Undivided - do tej piosenki to chyba napisałem sobie cały teledysk w głowie. Początek jak samoloty sie rozbijaja o WTC (i ta gitara w tle). Potem ludzie stojący na ruinach WTC dzieci, murzyni, islamiśći i kamera np na muzułmanina który trzyma w ręce zdjęcie w ramce i leci tekst - thats was my sister.

Bounce - tu wyobrażam sobie zespół w ciemnym pomieszczeniu, nie widac scian, tylko czarna podłoga sie ślni zespół po lewej stronie, a po prawej w powietrzu duży niby telewizor gdzie pokazywane są urywki z meczu NFL. Gdy Jon spiewa Bounce pokazany jest juz na całym ekranie (bez zespołu) jak koleś sie zuca z piłką i zdobywa punkty.

Misunderstood - wyobrazałem sobie, że Jon chodzia po takiem pięknym zielonym lesie, gdzie są wyskoie iglste drzewa, wszedzie mech i słychać Iiiiii should ...

Wild In The Streets - nie wiem dlaczego, ale wyobrażam sobie taką rozróbe na ulicy w nocy z lat 80-tych. Ludzie ubrani jak za tamtych lat opaski na głowach, skóry rozwalają auta itd.

Love For Sale - wyobrażam sobie Jona z Richiem jak w studiu nagrywają piosenke z dwoma akustycznymi gitarami i sie wygłupiają i takie tam.

Woman In Love - Jon jeździ autem (cadilakiem) po mieście i co chwile do auta prubuje wejść jakaś dziewczyna a Jon spiewa I need A Woman In Love

Something To Believe In - tu widze Jona pogrążonego w alkocholu, biednego, który stracił wszystko rodzine, pieniądze, oczywiście nie jest gwiazdą i śpiewa How Could I Believe In ... i tak dalej

August 7 4:15 - tu wyobrażam sobie historyjke Matka bawi sie z dziecmi wychodzi na chwile i jdenego dziecka nie ma, później wszyscy szukają jej min Jon, w radiu pokazuja jej zdjecia, matka rozpacza, ojciec płacze.

Cold Heart - tu przez całą piosenke wyobrażam sobie, że Jon siedzi w ciemnym pokoju przy zapalonej lampce na łóżku i patrzy na swoją żone która spi, wiadomo patrzy sie na nią , dotyka włosów itd

Just Older - no to Jon z Richiem wspominają sobie jak kiedyś chodzili po ulicach i rozrabiali.

Open All Night - widze Jona siedządzego w jakims klubie przy barze pije jakiś alkochol i rozmyśla.

Na razie to wszystko może później mi sie przypomni reszta.
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Od: 03 Paź 2003 19:55
Miejscowość: D

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja

Powróć do Ogólna dyskusja