Europe

Ogólnie pojeta muzyka...

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music

Europe

Postprzez NiKKi Rebel on 27 Sty 2004 00:56

Kolega założył forum własnie wyzej wymienionego zespołu .. wiec zapraszam: http://www.europe.forum.prv.pl :grin:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez Days on 27 Sty 2004 01:37

no czekalam az ktos sie ruszy z tym zespolem

kiedys mialam wielkiego hopla na ich punkcie... ah... Joey Tempest... to byl gosc... m\pamietam jak ciotka miala jedna kasete z takimi roznymi piosenkami fajnymi (Queen, Roling Stonesi itp) i wlasnie tam bylo The Final Countdown... mialam chyba jakies 6-7 lat jak ich pierwszy raz uslyszalam i potem co tydzien na obiedzie u ciotki to sobie puszczalam... a potem byly nastepne piosenki... Prisoners In paradise, Cry For You, Stormwind, Seven Doors Hotel... and so on... dla mnei bomba - lece na forum!

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez anfield on 27 Sty 2004 04:16

to ci od Final Countdown ?? brrrr...

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43
Miejscowość: Gliwice

Postprzez erfea on 27 Sty 2004 16:32

Jakie brrr!?
To jeden z lepszych zespołów lat 80'!!! Nie ocenia się grupy po jednej piosence (patrz - analogia BJ)!
Ja ich lubie! Podobno maja nagrac nowy album i już nie mogę się doczekać co to będzie.
Ulubiona piosenka... hmm może Scream of anger i Dreamer :horns:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez anfield on 28 Sty 2004 04:32

erfea napisał(a):Jakie brrr!?
To jeden z lepszych zespołów lat 80'!!! Nie ocenia się grupy po jednej piosence (patrz - analogia BJ)!
Ja ich lubie! Podobno maja nagrac nowy album i już nie mogę się doczekać co to będzie.
Ulubiona piosenka... hmm może Scream of anger i Dreamer :horns:

moim zdaniem Europe to wraz ze Scropions symbol wieśniactwa lat 80'.
poza tym jakos nie mam przekonanania do niemieckich czy szwedzkich zespołów.
i nie oceniam ich po jednej piosence (słyszałem co najmniej z 3 - wow :grin: )

Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Postprzez Tico on 28 Sty 2004 17:16

Cały glam rock jest wieśniacki, a te zespoły to przedstawiciele tego nurtu...a Scorpionsi..hmm no może faktycznie w latach 70 grali fajniej ale ja ich lubie w nowszym nawet najnowszym wcieleniu :)
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Od: 28 Lut 2003 02:19
Miejscowość: Hill Valley

Postprzez Days on 28 Sty 2004 17:24

Cały glam rock jest wieśniacki, a te zespoły to przedstawiciele tego nurtu...a Scorpionsi..hmm no może faktycznie w latach 70 grali fajniej ale ja ich lubie w nowszym nawet najnowszym wcieleniu :)

no nie przesadzajmy - Europe ma tyle do glamrocka co ja do karsnoluda... tak prawde mowiac to Europe byli dalej od GlamRocka nic BJ (taki prawdziwy Galm to przecied David Bowie a pozniej te wszystkie "malowane zespoly" , a Europe nigdy sie nie malowali -oni jedyne co mieli podobnego to DLUGIE WLOSY Z TRWALA). jak posluchacie kilku wiecej piosenek Europe to zobaczycie, ze oni grali duzo mocniej niz BJ - bardziej w strone Def Leppard np.... I byli naparwde malo wiesnaiccy w porownaniu z reszta...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 28 Sty 2004 17:28

Boże... ja tych kapel prawie nie znam, znaczy no the final ... to słyszał chyba każdy w życiu, tak jak wind of changes. wind kocham a do final... przyzwyczaiłam się :) Więcej piosenek obu zespołów nie znam, więc nie mnie oceniac czy to wiocha czy nie...
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez NiKKi Rebel on 28 Sty 2004 17:35

Days napisał(a):
oni jedyne co mieli podobnego to DLUGIE WLOSY Z TRWALA).

wciąż mam przed oczami twarz tempesta z clipu do tfc .. gdzie am tak okropnie usta na rózowo wymalowane :rofl:

co do europe .. tfc mi sie znudził, za duzo tego na mtv classic leci <chociaz od wczoraj wałkuje wersje children of bodom .. mniam>, przy carrie usypiam .. jedynie open your heart mnie ejszcz enie znudziło :shiner:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez erfea on 28 Sty 2004 20:15

Days ma całkowita rację!
Europe grają o wiele mocniej niż BJ. W ich repertuarze jest o wiele mniej ballad i słodkich piosenek o miłości, a o wiele więcej porządnego rockowego grania i mocnymi gitarami. To, że trafili akurat na czasy kiedy muzycy malowali się, nosili dziwne ciuszki i trwałą na głowie, to był po prostu pech. A jakby porównać zdjęcie Europe i BJ, to BJ wypadają fatalnie, pod względem ubioru i tapet.
Klip to TFC jest tragiczny! Sztampowy jak większość z lat 80' i bardzo podobny do L'OTP.

Jakie wieśniactwo?! Scorpionsi.. z niemcami mają tyle wspólnego, że się tam urodzili, ale grali w stanach. To, że wyglądali jak wyglądali to nie ich wina - nie każdemy bozia dała ładną buzię :shiner: A grali mojim skromnym zdaniem całkiem ciekawie.
A co do glam rock'a to europe ma z nim tyle wspólnego co NIC! Glamrock to przede wszystkim tacy twórcy jak: David Bowie, Alice Cooper, Gary Glitter, Mott The Hoople, New York Dolls, Roxy Music, Suzi Quatro, Slade, The Sweet i T.Rex. I jest to nurt lat 70', a ściśle biorąc to ich pierwszej połowy!!!! Nie mylcie prosze pojęć! :horns:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez anfield on 28 Sty 2004 20:21

erfea napisał(a):Days ma całkowita rację!
Europe grają o wiele mocniej niż BJ. W ich repertuarze jest o wiele mniej ballad i słodkich piosenek o miłości

to że graą mocniej niż BJ to nie znaczy że grają fajnie. Metallica czy Tool też grają mocniej od BJ a ich nie lubię.

Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Postprzez sdms on 28 Sty 2004 20:37

jak to mowią... O gustach się nie dyskutuje.... A ja z Europe znam tylko TFC i mi się nawet podoba (zwarzywszy, że słyszę to raz na x tygodni :grin:)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37

Postprzez Marwara on 28 Sty 2004 22:27

"The Final Countdown" i "Wind of chanages" to piosenki które znam odkąd pamiętam przez co mają dla mnie szczególne znaczenie.
Awatar użytkownika
Marwara
Keep The Faith

Od: 18 Sty 2004 18:25
Miejscowość: Dolina Mgie

Postprzez Days on 29 Sty 2004 01:06

wciąż mam przed oczami twarz tempesta z clipu do tfc .. gdzie am tak okropnie usta na rózowo wymalowane

no tak, ale usta to wiekszosc ludzi ma zazwyczaj wymalowane w tv bo inaczej wygladali by blado z tona pudru na twarzy... ale kiedys ogladalam film dokumentalny o glamrockowcach i tam oni malowali sie jak kobitki z serri "tania prostytutka z e7" czyli tusz, kolorowe cienie na oczach wychodzace daleko poza oczy, ROZ NA POLICZKACH, szmineczka i w ogole czasami peruki blond zakladali i do tego siatkowe rajstopy... wiec przy tym usta Tempesta, czy tez oczy Molko - wychowanka badz co badz Wielkiego Davida, sa niczym specjalnie ich podciagajacym pod glamshit...

to że graą mocniej niż BJ to nie znaczy że grają fajnie. Metallica czy Tool też grają mocniej od BJ a ich nie lubię.

tyle ze Metallica i Tool graja inan muzyke, a Europe i BJ w sumie maja podobne motywy i nawet kilka razy ze soba koncertowali, o ile dobrze pamietam... zreszta to ze ich nie lubisz nie oznacza jeszcze ze sa pezykladem wiesniactwa...

Gina - polecam poszukanie kilku ich piosenek w necie - np Cherokee czy Rock The nIght czy Stormwind albo Dreamer :))))

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 29 Sty 2004 01:40

Days napisał(a): Gina - polecam poszukanie kilku ich piosenek w necie - np Cherokee czy Rock The nIght czy Stormwind albo Dreamer :))))

oki juz ściągam :)

co do dyskusji o glam rocku i tam podobnych, jako przeciwniczka klasyfikowania i pakowania muzyki do worków-gatunków - nie wypowiadam się bo mam zero pojęcia o tym kto, kiedy jak i gdzie.
Ja wiem, że w '80 latach wszyscy mieli długie lub dłuższe włosy malowane, tapirowane etc. wszystkie teledyski wyglądały tak samo, a stroje muzyków wyglądały jakby bezdomni znaleźli kosz z odpadkami ciuchów po jakimś cyrku etc etc etc.... ale... swój urok to miało :grin:

a tak w ogóle to zgadzam się z postem Days (as usual zresztą :D)
to tyle, spadam katowac mój programik do ściagania i zobaczymy co tam ten zespół stworzył poza TFC... :D
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Tico on 29 Sty 2004 03:50

Chciałem coś nie coś dodać do mojej ostatniej wypowiedzi. Pisząc o Glam rock'u miałem na myśli sposób ubierania się i ogólnie image. Prawda jest taka że większość zespołów (rockowych) lat 80 miala właśnie taki image. Tapeta na twarzy, białe adidaski, obcisłe getry i często do tego skóra. Europe też tak wyglądali, np. iron maiden też chociaż grali jak wiadomo muzykę naprawde ostrą jak na tamte czasy. W sumie zgadzam się z Days prawie na całej lini, prawie dlatego żeby mieć furtkę w razie gdybym znalazł coś z czym się jednak nie zgadzam. :grin:
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez Days on 02 Lut 2004 00:25

co do dyskusji o glam rocku i tam podobnych, jako przeciwniczka klasyfikowania i pakowania muzyki do worków-gatunków - nie wypowiadam się bo mam zero pojęcia o tym kto, kiedy jak i gdzie.

w tym momencie w ktorym akurat zyjemy rzeczywiscie trudno jest cokolwiek przypisac do jakiegokolwiek podgatunku rocka, bo wszystko muzyczne co nas otacza to najzwyczajniejsze w swiecie hybrydy: poprock, poppunk, rockrap i jakie jeszcze ktos wymysli polaczenia, to i tak zawsze znajdzie sie ktos, kto jedna kapele zaliczy do poprocka, mimo ze wszyscy zaliczyli ich do rockpopu....
nie mniej jednak kiedys dawno temu, bylo to troszke lepiej poukladane i tak np wszysyw iedzieli ze Sex Pistols graja punka, a Dawid Bowie Glam... Ale z drugiej strony gdy grali Doorsi i Led Zep, to wszyscy wiedzieli, ze oni grali rocka, mimo ze przeciez te dwa zespoly sa od siebie tak rozne... Nie mniej jednak jak juz ktos zakladal, albo wstepowal dobrowolnie w jakis podgatunek, to nie robil tego po to, by ludzie nadal traktowali tworzona przez niego muzyke jako uniwersalny rock, ale po to wpasowywal sie w te ramy, by jednak byc na ich tle ujmowany.... Tak mi sie wydaje...

wracajac do Europe - oni NIE WPASOWYWALI SIE W GLAM ROCK! wpasowali sie w ramy ROCKowej mody lat 80-tych, ale to i Glam to nie to samo.... Burza potapirowanych wlosow, chustki wiszace na kazdym przegubie, podarte ciuszki, skorzane, obcisle spodnie i trampki to NIE GLAM ROCK! Sama nazwa to wskazuje - GLAM pochodzi od slowa "Glamour" (blask, świetność itp) co chyba ma dosc daleko do wyzej opisanego stylu w ktorym gustowali muzyc rockowi lat 80tych. tak jak erfea napisala - Glam to przede wszystkim Bowie, Alice Cooper, T.Rex... To jest naprawde krok milllowy od muzyki Europe, BJ, Def Leppard and so on...

Tico: wiekszosc ludzi myli Glam z nurtem rockowym lat 80-tych z bardzo prozaicznego powodu - wiele zespolow takich bodajrze jak Cindarella (ale nie wiem czy ich z kims nie myle, wiec w razie czego nie bijcie) poszlo strojami wlasnie w strone Glamu - zrobilo piekny uklon w strone Ziggiego Stardusa i pomalowalo sobie policzki rozem, oczy tuszem, a na nogi wlozylo siatkowane rajstopy... Muzyke grali taka jak reszta, ale wygladem znacznie od nich odiegalo... laczyly ich wlasnie te pudlowate wlosy.... i tak juz sie przyjelo... tyle ze prawdziwy fan Glamu zabilby od razu, gdybys smial zaliczyc Europe, BJ czy IM do jego kochanego nurtu...
a co do wlasnie IM to bardzo ciekawa rzecz - ogladalam kiedys na VH1 program o NWOBHM (new wave of british heavy metal) za ktorego prekursorow wielu uwarza wlasnie IM i Saxonow np, a co ciekawe specjalisci z VH1 do prekursorow teg nurtu na dlugo przed IM zaliczyli Van Halen i wlasnie wiele zespolow nazywanyc "pudel-metalowymi"... Ciekawe co na to wielcy fani Ironow, ktorzy tak zawsze psiocza na takie zespoly...

to tyle, spadam katowac mój programik do ściagania i zobaczymy co tam ten zespół stworzył poza TFC... :D

Ginus, kochanie... Oczywiscie zapomnialam o kilku najwazniejszych piosenkach... Teraz mam pomoc naukowa (the best of 1982-92) wiec moge wypisac wszystko co wg mnie jest ciekawe (czyli cala plytya w sumei. Kolejnosc bedzie chronologiczna, a nie taka, jak mi sie podoba...

1. In The Future To Come (jedna z pierwszych napisanych przez Tempesta - zmiany tempa slychac, ale fajna nawet - mocny poczatek, bardziej w strone IM nawet momentami)
2. Seven Doors Hotel (nice)
3. Stormwind (fajna melodia, troszke gorszy text)
4. Open Your Heart (jw. chociaz ta bardzo lubie)
5. Scream Of Anger (jak pierwsza - fajna jazda)
6. Dreamer (swietna ballada - pianinko extra)
7. TFC (no bo jest na plycie to piwsze po kolei)
8. On Broken Wings (swego czasu mialam faze na ta piosenke - bardzo nice)
9. Rock The Night (taki luzny kawalek)
10. Carrie (balladka milosna - malo w stylu Europe ale chyba kazdy ja zna)
11. Cherokee (bardzo fajna muzycznie - jeden z ulubionych kawalkow)
12. Superstitious (oj mialam faze na ta piosenke rowna - naprawde swietny kawalek!!! polecam!!!)
13. Prisoners In Paradise (kocham tego songa!!! balladka ale jaka!! troszke moze sie kojarzyc muzycznie z fragmentami Right Side Of Wrong co pisalam chyba w recenzji Bounca)
14. I'll Cry For You (akustyczna versia jest rewelka - mandolina rlz!!! ale nieakustyczn atez jets git! fajny kawalek)
15. Sweet Love Child (nastepna ballada love dla tych co czuja niedosyt)
16. Yesterday's News (mocny kop na koniec - zajebista piosenka!)

mam nadzieje ze cosik z tego znajdziesz... znajdziecie... whatever.... warto wkazdym badz razie...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Tico on 02 Lut 2004 04:00

Days możliwe...przyznam że nie siedze w tym zbyt głęboko...
Co do IM...nie zgodze się...NWOBHM nosi taką nazwe dlatego, że w owym czasie (koniec lat 70, początek 80) metal zaczął podupadać w W. Brytanii, a wcześniej chyba nie było z nim tak źle ;) poza tym możliwe że IM odziedziczyli coś nie coś z tamtych zespołów bo przecież były przed nimi...No ale może się mylę.......
Jeśli ktoś chce się pośmiać z maidenów to niech poogląda zdjęcia z trasy np powerslave tour...wyglądali jak typowi chłopcy lat 80..... :pokoj:

Dodane później :grin:

Fragment biografii IM ze strony http://ironmaiden.rockmetal.art.pl/biografia.html
Heavymetalowa scena późnych lat siedemdziesiątych cechowała się stagnacją, a nawet podupadała, a tylko niewielka grupa zespołów grała muzykę na poziomie. W tym czasie pojawiła się grupa młodych brytyjskich zespołów, które w latach 1978-80 stworzyły zjawisko określane jako Nowa Fala Brytyjskiego Heavy Metalu (New Wave Of British Heavy Metal, w skrócie NWOBHM). Iron Maiden był jednym z najlepszych zespołów tego nurtu.
Awatar użytkownika
Tico
przyjaciel

Postprzez erfea on 02 Lut 2004 18:32

Teraz mam pomoc naukowa (the best of 1982-92)

Świetna płyta! :grin: Również się nią poskiłkowałam :grin: Gorąco zachęcam do nabycia wszystkich którzy jeszcze nie zapoznali się z twórczościę Europe!

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 02 Lut 2004 23:21

Co do IM...nie zgodze się...NWOBHM nosi taką nazwe dlatego, że w owym czasie (koniec lat 70, początek 80) metal zaczął podupadać w W. Brytanii, a wcześniej chyba nie było z nim tak źle ;) poza tym możliwe że IM odziedziczyli coś nie coś z tamtych zespołów bo przecież były przed nimi...No ale może się mylę.......

nie wiem tylko z czym w mojej wypowiedzi konkretnie sie nie zgadzasz :confuse: :confuse: :confuse: bo ja przeciez nie napisalam nic sprzecznego z tym co ty napisales - chodzilo mi tylko o to, ze wielu fanow IM bardzo krytycznie podchodzi do zespolow "pudel-metalu", podczas gdy wg specjalistow z tej dziedziny, to oni wywodza sie z tego samego - wlasnie z NWOBHM...
a czy przed nimi nie bylo tak zle... mysle ze chodzilo w tym o to, ze wczesniej przed NWOBHM krolowaly zespoly jak TOTO czy wiecznie zywi Stonesi, ktorzy grali rocka, ale nie metal... W sumie to wczesniej tez duzo metalu nie bylo - Led Zep zaczal, potem bylo Black Sabbath i Ozzy ale co wiecej? i wlasnie wtedy pojawili sie ci od NW... tak przynajmniej to w moich oczach wygladalo....

erfea: wlasnie ta plyta ma u mnie renesans :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Strona główna OFFTOPIKI Music, Music