books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

books

Postprzez erka on 07 Lip 2003 04:30

Jak były filmy to będą i ksiązki. Jakoś nigdy nie chciało mi się ich czytać za dużo z własnej nieprzymuszonej woli. Tzn. na początku może tak ale potem z wiekiem stawałam się coraz bardziej leniwa. W każdym razie teraz coś mi na mózg padło bo mam zamiar czytać. I tu stawiam pytanie : co teraz czytacie, co możecie polecić, co macie ulubionego?

Bo u mnie najbliższe heh chyba tygodnie przedstawiają się następująco :
1. kończe czytanie Indiany Jonesa (nie śmiac się, mi się to podoba :grin: )
2. Mały Książę
3. Egipcjanin Sinuhe
4. Pożegnanie z Afryką
5. Wilk Stepowy
6. W międzyczasie 2 ksiązki o archeologii
7. W planach : Oko cyklonu i Zabić drozda

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez Arha on 07 Lip 2003 04:35

Heh, ja uwielbiam książki, więc jeśli chodzi o polecanie to
Zelazny (radzę pogrzebać w starych "Fantastykach" za "Aleją potępienia" - SF, ale naprawdę wyśmienite
LeGuin
Sapek
Pratchett
Tolkien (heh, oryginalna jestem)
Z nie-fantastyki: "Ostatni brzeg", Thomas Harris (czyli Lecterek i okolice), Ludlum

A ja teraz czytam "Powołanie trójki" S. Kinga po polsku i męczę "Pet Sematary" Kinga po angielsku. Dobre! A później mam straszna ochotę na cowakacyjną powtórkę z Bridget Jones

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez kawa on 07 Lip 2003 05:53

Ja uwielbiam czytac ksiazki! Moj ulibiony pisarz to Jonh Grisham. Nie wiem czy go kojarzycie, ale napisal m.in:
-Czas Zabijania
-Raport Pelikana
-Klient
-Firma
-Zaklinacz Deszczu
i wiele wiele innych

A poza tym lubie bardzo ksiazki Fredericka Forsyth'a. Tolkiena, Sapkowskiego, S. Kinga

Oglonie bardzo lubie sensacje, kryminaly, zasami fantasy! Nie znosze lektur. Jedyna jaka mi sie podobala i jaka chcetnie czytam to Maly Ksiaze!!! :grin: :grin: :grin:

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez Gina on 07 Lip 2003 08:42

Hmmm co mam zamiar przeczytać przez te wakacje ?
> słownik włoskiego :P
a poważnie, nie wiem, miałam przebrnać jeszcze raz przez Pottera ale jakoś mnie pierwsze zdanie odstarsza, miałam dzisiaj sięgnąć po LOTRa ale tak tylko popatrzyłam na moje trzy książeczki na półce leżące, kilka dni temu zaczęłam ponownie czytać Chmielewską, Nawiedzony DOm bodajże, czytałam na balkonie, no i jak to przy książkach Chmielewskiej, zostałam zawołana do domu, ponieważ śmiałam się sama do siebie (do książki) co mogłoby dziwne wpłynąc na (dziwnych i tak) sasiadów....
Jak mama skończy 'Mewy' to pewnie się za to zabiorę, kocham polskie książki lat '80, pewnie skończę tą sagę o Janeczce i Pawełku żeby sobie humor poprawić (nawiedzony Dom, SKarby, 2/3 Sukcesu i coś tam jeszcze... Chmielewskiej wszystko, i pewnie podtrzymując cykl czytania polskich książek pisanych przez kobiety któryś raz przerobię Większy kawałek świata, Zwyczajne życie - Chmielewska również, Zapałka na zakręcie, Jezioro osobliwości, Lesio i tego typu ksiązki... Mam tego pełno w domu :)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez trapper on 07 Lip 2003 17:38

8848 stron podręczników biochemii, toksykologii, krystalografii i fizyki laserów, a poza tym:
1. "Drogę do Omaha" Ludluma
2. "Komorę" Grishama
3. "Mózg", "Chromosom 6", "Nosiciela" i "Zarazę" Cooka
4. "Jokera" McClure`a
5. "Rój" Crichtona

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

Postprzez Days on 07 Lip 2003 20:32

oj jak mnie teraz zebralo na czytanie to az cala moja rodzina sie dziwi.... normalnie (tzn wczesniej) trudno mnie bylo zagonic do czytania, a teraz? 5 ksiazek w tydzien... Postanowilam sobie dla rozluznienia nerwow przed-po-egzaminacyjnych zrobic powtorke z Sapkowskiego... I tak przeczytalam juz cykl opowiadan z serii Ostatnie Zyczenie i Miecz Przeznaczenia i zabralam sie za sage... Obecnie skonczylam juz Krew Elfow, Czas Pogardy i Chrzest Ognia i czekam na przyplyw gotowki, bo musze kupowac te ksiazki, bo qmpel, od ktorego je pozyczalam za I razem pojechal gdzies.... ale co tam - Sapka trzeba miec w domu!

potem planuje skonczyc Godziny (ksiazke), Pilcha, ktorego zaczelam daaaaaaaawno temu i zrobic powtorke z SAMOTNOSCI W SIECI (polecam - kazdy, kto kiedykolwiek gadal z kims przez gg powinien przeczytac ta ksiazke!!!)

Gina - znam to! tez sie sama do ksiazki i siebie smieje jak Chmielewska czytam :)

Kawa - ja te wszystkie ksiazki widzialam jako filmy w tv :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez NiKKi Rebel on 07 Lip 2003 20:47

wspaniałą ksiązką jest "ćpun" . tylko kurde, autora nie pamietam :robot: ..
bardzo heh, interesujaca ksiazka jest tez 'my, dzieci z dworca zoo' ... jejku, jaka ta bohaterka jest gupia :black:
swietna ksiazka, która kupiłam za wspaniała cene - 1 zł, jest biografia jamesa deana, autorstwa t.t.thomasa - 'ja', james dean' ... ostatnio wziełam sie za czytanie ksiazki u.eco - 'imie rózy' .. nudy :grin:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez kawa on 07 Lip 2003 21:12

Days napisał(a):
Kawa - ja te wszystkie ksiazki widzialam jako filmy w tv :)

Polecam tez ksiazki! Sa swietne!!! :grin: :grin: :grin:

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez Gina on 07 Lip 2003 22:05

Days > ufff to dobrze, nie czuję się osamotniona... za samotność się zabiorę (tylko trzeba wykombinować skądś..) a Godziny fajne ? Bo też miałam zamiar zobaczyć jak książeczka wyglada od środka....
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 08 Lip 2003 03:18

Heh, spokojnie dziewczynki ja też tak mam, najpierw przy Bridget Jones, później czytając o krasnoludach w Chrzcie ognia, a na końcu - już totalnie - z Pratchetta. Albo na lekcjach nad schizami mojej qmpeli poprawiającej sobie humor tym, jakby to pięknie mogło być, gdyby...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Klaudia on 08 Lip 2003 04:20

Polecam:
Kamienie na szaniec
Panna Nikt
Mały Książę
My, Dzieci z Dworca ZOO

Czytam teraz:
Świętoszek :wink:
Władca Pierścieni

Mam w planach:
Władca Pierścieni
Pamiętnik Narkomanki
My, Dzieci z dworca ZOO (po raz kolejny ;))
z lektur: "Pamiętniki" Paska, "Powrót Posła", "Cierpienia Młodego Wertera", "Zbójcy"
(tak to jest, jak się nie chciało podczas roku szk. :evil: )

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez erka on 08 Lip 2003 04:53

"Cierpienia Młodego Wertera"...Uh, nie znosze tego. Nawet nie tyle że nie lubię tej ksiażki ale strasznie nie lubię postaci Wertera. Jeżeli kogoś tym urażę to sorry ale ja go tak odbieram. Dla mnie to palant, mięczak i rycząca baba. Jeżeli mam możliwość to w pracach na polskim zawsze go krytykuję :wink:

Tak samo nie znoszę wierszy Tetmajera. Zero optymizmu, tylko iść i się zabić. Nie lubię czegoś takiego zarówno w literaturze jak i w piosenkach.

Dziś zaczęłam czytać "Egipcjanina Sinuhe" (po wczorajszym poryczeniu sie przy "Małym Księciu" i skończeniu Indiany Jonesa) i powiem że mi się to strasznie podoba. Tak to jest jakoś wszystko swobodnie opowiadane i faktycznie chociaż przeczytałam 56 str. dopiero to widać że na przestrzeni lat nic się nie zmienia. Mogę już chyba zaryzykować że to dobra ksiazka.

A co do "Godzin" to tez miałam w planach, chociaż mam przeczucie że tego nie przeczytam... Chyba że będę mieć dużo czasu.

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez trapper on 08 Lip 2003 16:10

Chyba że będę mieć dużo czasu.

Na "Godziny" potrzeba paru godzin :grin:

Gina - znam to! tez sie sama do ksiazki i siebie smieje jak Chmielewska czytam :)

Poczytaj "Drogę do Omaha" Ludluma, tam to dopiero się czlowiek chichra

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Postprzez erfea on 08 Lip 2003 16:40

erka, "Cierpienia Młodego Wertera" wcale nie sa takie złe. Owszem tak jak to napisałaś to "palant, mięczak i rycząca baba", ale jest to przynajmniej dla mnie bardzo ciekawa książka psychologiczna, co prawda mnie nie wzrusza, ale śmieszy, ale widać jestem inna... Po prostu jak to mówi moja polonistka:"Jest to lektura dla młodych, egzaltowanych panianek." :grin:
Tak samo nie znoszę wierszy Tetmajera. Zero optymizmu, tylko iść i się zabić. Nie lubię czegoś takiego zarówno w literaturze jak i w piosenkach.

No cóż właśnie za to wolę przerwę od np Mickiewicza. Tetmajer przynajmniej jest życiowy, a nie "spadnięty" z nieba. Bygone
Moje wakacyjne lektury... zaraz, zaraz jakie lektury? To moje pierwsze wakacje bez lektur szkolnych! Zatem sama tv i muza... Dobra żartuję. Lipiec chyba przedstawia się tak:
Lord(już tylko 3 tom) i trochę o Lordzie, Ostatni władca pierćsieni, Łowcy meteorów, może Solaris, Pan Tompkins w krainie czarów, Kult szatana :evilbat: i może jeszcze dorwę między duszą a ciałem. Co w sierpniu... jeszcze nie wiem.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Days on 08 Lip 2003 20:35

oj nie mowcie przy mnie o Werterze bo mnie szlag trafia na sam dzwiek tego imienia.... brrrrrrrrry....... nigdy wiecej...... A pomslec, ze Goethe tez napisal takie cudo jak Faust..... coz....... bywa.... nie wszystko moze byc dobre....
Za Tetmajerem tez az tak nie przepadam, ale wole go od Adasia - Mickiewicza trawie tylko Wielka Improwizacje i Liryki Lozanskie -znacznie bardziej przemawia do mnie Slowacki......

Co do Godzin to trudno sie to czyta - strumien swiadomosci albo sie lubi albo trzeba przez niego przebrnac... Nie mniej jednak polecam - ksiazka warta czytania... Szczegolnie jak komus sie Joyce podoba albo sama tworczosc Virgini Woolf... albo chociaz Proust....

heh a po powtorce z Sapka (Arha ja tez leze - text o perpetum mobile mnei rozwala za kazdym razem :P) chce sie wziac za Niania w Nowym Jorku - czytali w Trojce i bylo git - teraz czas na czytanie czytanie :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez brenda on 09 Lip 2003 05:10

Ja uwielbiam czytac ksiazki!

Ja tez

Jakoś nigdy nie chciało mi się ich czytać za dużo z własnej nieprzymuszonej woli

oj jak mnie teraz zebralo na czytanie to az cala moja rodzina sie dziwi.... normalnie (tzn wczesniej) trudno mnie bylo zagonic do czytania, a teraz? 5 ksiazek w tydzien...

Ja mam odwrotna sytuacje.
Tzn. na początku może tak ale potem z wiekiem stawałam się coraz bardziej leniwa
Podobna do tej :wink:

Ale nie to zebym calkowicie przestala czytac.

Ja takze juz od jakiegos czasu zabieram sie do LOTRa, ale czemu te ksiazki nsa takie grube :evil:

Lubie wszystkie ksiazki o....nie wiem jak to nazwac, wiec podam przklady
My, dzieci z dworca ZOO
Pamietnik Narkomanki
Uciekinierka
W ślepym zaułku wolności
Ćpun
wspaniałą ksiązką jest "ćpun" . tylko kurde, autora nie pamietam
Melvin Burges czy jakos tak :wink: Ostatnio czytalam tez jego ksiazke "Jak Lady stala sie suka" calkiem inna, ale tez fajna

Fascynuja mnie kisazki Jonathanna Carolla. Strasznie podobaly mi sie tez "Dublerka" i "Bialy Oleander". Ostatnio probowalam tez czytac Marqueza (ale przerazila mnie te ksiazka) i Johna Irvinga. Uwielbiam Nicka Hornby'ego.

Ostatanio czytalam kilka milych, lekkich, sympatycznych i malo ambitnych kiazek:
Idiotka-Hanna Bakula
Niania w Nowym Yorku
Stowarzyszenie Wedrujacych Dzinsow (wlasnie czytam druga czesc)

Przebrnelam tez przez kilka ksiazek Coellha (wiekszosc jest raczej nudna).

Nie cierpie Warthona.

Od kilku miesiecy czytam "Blaski i nedze zycia kurtyzany" Balzaca

Co za glupek wydal "Monologi Waginy" (nie mowiac juz o tym kto ja napisal)???

Stowarzyszenie Umarlych Poetow rulezzz :grin:

Tez zdarza mi sie smiac na glos podczas czytania ksiazki. A propos zabawnych kisazek, Bridget Jones jest calkiem, calkiekiem. Czytalam tez utrzymana w tym stylu ksiazke "Hallo, tu Lucy", ale niestety jej nie posiadam wiec nie moge do niej wrocic, a szkoda bo przeczytalabym ja ponownie chetniej niz Bridget
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez Arha on 09 Lip 2003 17:10

Monologi waginy? Moja mama to czytała... mnie zasm temat rzucił na kolana, co jak co, ale mam ciekawszych partnetów do rozmowy niż kobiece narządy płciowe...

Ale dodam tu jeszcze poezję:
-> Herbert "Pan Cogito"
-> Maria Pawlikowska - Jasnorzewska
-> parę wierszy Szymborskiej

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez brenda on 09 Lip 2003 18:44

Ale dodam tu jeszcze poezję:

Wszytskie wiersze Haliny Poswiatowskiej (ale ta ksiazka z listami pisanymi do przyjaciela nie bardzo mi sie podoba)
Ewa Bodio i Ieneusz Jabłoński (nie wiem czy ich znacie, bo znalazlam te wiersze w jakims regionalnym zbiorku)

parę wierszy Szymborskiej

Ale tylko kilka
A poza tym pojedyncze wiersze:
-Rafala Wojaczka
-Jacka Berezina
-Jonasza Kofty
-Adama Asnyka
i uwaga:
-Kazimierza Przerwy-Tetmajera
-Leopolda Staffa
ale raczej nie te, ktore przerabiamy w szkole

Maria Pawlikowska - Jasnorzewska

(...)lecz jak widac mozna zyc bez powietrza
yeah :grin:
Awatar użytkownika
brenda
Never Say Goodbye

Od: 04 Maj 2002 22:05
Miejscowość: W

Postprzez Days on 09 Lip 2003 20:09

co do poezji to zdecydowanie Herbert, Kofta (uwielbiam jego wiersze), Poswiatowska, Stachura (i jego cudne opowiadanie "Pokocham ja sila woli" - cudowne!!!) i Baranczak!

a wracajac jeszcze do ksiazek - jak to sie stalo ze ja zapomnialam o Marquezie??? Z reguly pamietam moich kochanych hiszpanskojezycznych pisarzy - Vargas Llosa i Marquez to najlepsi z nich! A "Sto Lat Samotnosci" jest jedna z moich ukochanych ksiazek - swietne jest to pomieszanie Aurelianow i Jose Arcadiow :)))))))))) wszyscy maja tak samo na imie i to jest genialne! petla czasu i w ogole swietna proza :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez trapper on 10 Lip 2003 22:32

Większości z Was nie rusza tematyka górska, ale przeczytajcie "Strefę zmierzchu" Allison Osius - opowieść o Hughu Herrze - wspaniałym wspinaczu, który po wypadku stracił obie stopy, a mimo to wrócił do wspinania i to na tym samym -najwyższym- poziomie sportowym, a potem po studiach na MIT poświęcił się konstruowaniu protez dla sportowców- o jego dokananiach jeszcze długo bedą się uczyć przyszli ortopedzi

Awatar użytkownika
trapper
mod

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne