books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Gina on 19 Gru 2003 19:33

Kordiana też muszę przelecieć :lmao: Tak samo III cz. Dziadów (dobrze, że moja babka maniaczka - nie kaze się uczyć tego na pamięc - ostatni sonety musieliśmy dusić, coś Słowackiego i Norwida czeka...)

A teraz czytam )oprócz 22 Paragrafu) mój dzisiaj otrzymany prezent - Tequila - Krzysztofa Varga - finalista Nike '02 - i już mi się kolejka w klasie (łącznie z polonistką) do pożyczenia jej zrobiła - zaczęłam czytać w autobusie - świetna - pisana slangiem, o pewnym punku po 30 zaczyna sie tak :
O Jezu, zaraz sie przewrócę. Dlaczego nikt nie odśniezył tych schodów, k***a, zaraz si wypieprzę a oni nie dadzą rady i taki będzie finał. Wypierdolę się trumna spadnie na bok, pęknie, on wypadnie na schody i sturla się w publikę (...)
- pałkarz z bandu im umarł :grin:

Po 40 przeczytanych stronach (ze 120) mogę z czystym sumieniem polecić ta ksiązeczkę. Musiałam się powstrzymywać, zeby nie zacząć się głosno śmiać w autobusie.... :horns:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Kourin on 19 Gru 2003 21:34

Haha, "Granica" przekroczona! :grin: Przez święta muszę zmęczyć "Makbeta", co nie będzie problemem, bo Shakespeare'a kocham. Szczególnie "Hamleta" i "Sen Nocy Letniej"...! But first - "Archanioł"... Ach, święta, święta i będzie masa książek do przeczytania.

:mwahaha:

(oprócz 22 Paragrafu)

:woot: I jak, i jak? Podoba się?

Tequila - Krzysztofa Varga -

No, to jest kolejna pozycja na listę...

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez erfea on 20 Gru 2003 04:33

a do tego dwa piekne albumy np filmowego Powrotu Krola - czyli filmowe miejsca i krainy (+ spoilery - wiem co sie stanie jak Aragorn pogada z Sauronem prze palantir!) i encyklopedia broni i wojny w Srodziemiu :) ale to prezent pod choinke :)

No tak... JA też chcę!!! Ta encyklopednia broni i wojny jest świetna... trzeba przyłapać jeszcze św. Mikołaja i wbić mu to do głowy :grin:

Co do lektur to większość jest tak beznadziejna, że szkoda gadać! Biedna młodzierz musi się męczyć nad 'klasyką' od siedmiu boleści a na prawdę ciekawych książek nie ma czasu wziąćś do ręki... Kordiany, Wertery i inne dzieła... eh... Na szczęście jest jeszcze coś takiego jak np. Mistrz i Małgorzata Wojna i pokój (praktyka masochistyczna :grin: ale mi się podobało) No i literatura współczesna! Życzę wytrwałości w zgłębianiu literatury epok. :crazy:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Gina on 20 Gru 2003 05:13

Kourin napisał(a):
(oprócz 22 Paragrafu)

:woot: I jak, i jak? Podoba się?

jasne - świetne to jest :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 20 Gru 2003 05:14

O taaak, zgadzam się z Erfeą.
rozmowa na polskim:
polonistka: no bo takie fragmenty lektur to dobry pomysł. Mój syn przeczytał fragment "Faraona" i dzięki temu wziął się za całość dzieła. To jest po prostu...
Arha: czysty masochizm?

I jeszcze coś o tadziu...

Polonistka: No więc jakie są wady szlachty w panu tadeuszu?
Klasa: *cisza*
P: *furia w głosie* jak nie zaczniecie mówić to słowo daję zę...
Arha: Np. pieniactwo?

P: Do czego służą opisy przyrody w panu tadeuszu?
A: Jak się nie ma o czym pisac, to się gada głupoty o kwiatkach.

P: KOsztowało to Mickiewicza wiele wysiłku by stworzyć tak wspaniałe dzieło
Arha: Tyle ile mnie to kosztowało, żeby to wspaniałe dzielo przeczytać? No nie sądzę

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Kourin on 20 Gru 2003 17:08

He, a ja myślałam, że pyskuję polonistce... Nie, ja nie lubię innym sprawiać przykrości pyskówkami. To mnie różni od mojej córki, ona to ma po ojcu :grin: Poza tym Niunia by ci wstawiła jakąś ocenę za takie uwagi. Ach, ta dzisiejsza młodzież...

Poza tym nie rozumiem, co jest takiego złego w Tadku. Jedna z najłatwiejszych w czytaniu lektur... Trudne w czytaniu to było np.: "Nad Niemnem", chociaż mi się bardzo podobało.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez NiKKi Rebel on 20 Gru 2003 18:14

Arha napisał(a):O taaak, zgadzam się z Erfeą.
rozmowa na polskim:
polonistka: no bo takie fragmenty lektur to dobry pomysł. Mój syn przeczytał fragment "Faraona" i dzięki temu wziął się za całość dzieła. To jest po prostu...
Arha: czysty masochizm?

bardzo podobna sytuacja miała miejsce u mnie na polskim ... :lmao:
ja jednak zamiast meczyc 'faraona' przeczytam sobie 'rzekę tajemnic' [dennis lehane] .... juz mam jeden rodział za sobą ... szkoda że ich jest tylko 28 [i ja tu mówie całkiem poważnie, moja intuicja mowi mi ze ta ksiazka jest boska :boogie: ]

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez erfea on 21 Gru 2003 00:30

Nad Niemnem to przeczytałam w 3 dni... tak mi się lekko to czytało mimo że tyle tam tej przyrody... sama się dziwiłam.
Co do pyskowania polonistom, to nie mam w tym doświadczenia. Przez 4 lata ratowałam tylko mojej klasie bo ja czytałam wszystkie lektury, a oni byli ciemni... no i się musiałam udzielać, ale to mi się bardzo opłaciło, bo sie zrobiłam śmielsza i na maturze miałam tak fajną atmosferę, że aż mi było szkoda, że ty tylko 20 minut. (Zresztą mówiłam o Samborze :grin: )
Teraz za to czytam co chcę!!! :pokoj:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Kourin on 21 Gru 2003 00:33

NiKKi Rebel napisał(a):'rzekę tajemnic' [dennis lehane]

Kupiłam to Oćcowi na Mikołajki :boogie: Lubię kupować rodzicom książki, bo potem mam co czytać. Takie Head & Shoulders 2 w 1 - i prezent, i książka dla mnie :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Days on 21 Gru 2003 21:52

Muszę się za "Tkacza Iluzji" zabrać... Ponoć rewelacyjny.

w ogole Kroniki Drugiego Kregu sa swietne!!! Po Tkaczu jest Kamien na Szczycie, a po nim Piolun i Miod i widac ze Bialolecka trzyma poziom.

No tak... JA też chcę!!! Ta encyklopednia broni i wojny jest świetna... trzeba przyłapać jeszcze św. Mikołaja i wbić mu to do głowy

hehehe mnie sie udalo z babcia dogadac ze mi to pieknie zapakuje i da pod choinke :P

a co do ksiazek to ja teras sie dorwalam do REKOPISOW ZNALEZIONYCH W SMOCZYCH JASKINIACH - czyli Sapkowskiego filozofowanie o fantasy... Bardzo dobrze napisana rozprawka - wiele sie mozna dowiedziec.

aha i jakby ktos chcial mi kiedys kupic prezent albo cos to poprosze Pacynskiego albo Marion Zimmer Bradley i jej Mgly Avalonu :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Go on 22 Gru 2003 08:02

NiKKi Rebel napisał(a):'rzekę tajemnic' [dennis lehane] .... juz mam jeden rodział za sobą ... szkoda że ich jest tylko 28 [i ja tu mówie całkiem poważnie, moja intuicja mowi mi ze ta ksiazka jest boska :boogie: ]

A moja intuicja zabije listonosza, jeżeli mi jej nie przyniesie przed świętami :pokoj:

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Od: 02 Mar 2002 11:54
Miejscowość: Backer Street

Postprzez Kourin on 23 Gru 2003 18:19

Ha. Lama skończyła dwa dni temu "Archanioła" Sharon Shinn. Przy okazji dowiedziałam się, że to jest pierwszy tom z trylogii :confuse: Szkoda, że nie widziałam pozostałych dwóch częsci po polsku... No, ale od czego jest Alibris? Pod koniec stycznia powinnam dostać paczkę z wszystkimi trzema częściami :grin: A jeśli nie podkreśliłam tego wystarczająco mocno: POLECAM. Fantasy, które NIE usypia :confuse:

Za to teraz lama bierze się, po raz trzeci, za Ferdydurke! Ha ha, Gombrowicz rządzi :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Arha on 31 Gru 2003 07:31

Mam "Inny wiatr" Ursuli LeGuin!!! :boogie: :boogie: :boogie: strasznie to cienkie, 182 strony... ale tylko u LeGuin smoki nie sa opisywane jako duże wredne jaszczurki. I jest Ged, Tenar/Arha, Tehanu, no i Irian :boogie: i wszyscy wiedzą o czym Arha mówi.

W każdym razie wszystkim, którzy lubią dobrą, dojrzałą fantasy, bez elfów, krasnoludów, wielkich bitew i innych tego typu ozdobników - polecam gorąco cykl o Ziemiomorzu. Zwłaszcza "Grobowce Atuanu" i "Opowieści z Ziemiomorza".

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Go on 31 Gru 2003 10:21

Od kilku dni z niebywałą prędkością pochłaniam wszystkie książki Artura Conana Doyle'a o Sherlocku Holmesie... i ciągle mi mało... :pray: Nawet zaczynam trochę szkolić mój english i ściągam sobie to czego nie mam z netu. To się niezwykle rzadko zdarza, abym każdego dnia miała zaliczoną nową książkę :grin: Gorąco polecam!

Tymczasem znikam do Rzeki Tajemnic. Zaczęłam czytać w poniedziałek wieczorem i w tej chwili jestem w połowie dokładnie :boogie:

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Postprzez Kourin on 13 Sty 2004 18:13

A lama zmęczyła już nie tylko "Ferdydurke" po raz trzeci, ale i "Sklepy Cynamonowe" Schultza i teraz zaczyna "By The Rivers Of Babylon" niejakiego Nelsona deMille'a. Ogólnie nie lubię książek o wojnach, terrorystach, porwanych samolotach i te de, ale ten facet ma TAKIE dialogi, że gacie idzie stracić ze śmiechu. Zacytuję wam chociażby z książki "Gra Lwa":

"Nie wiesz, czy jesteś w Libii, czy w Nowym Jorku? Pomogę ci - wyjrzyj przez okno i powiedz, co tam widzisz: wielbłądy, czy taksówki?"

"Nie baw się ze mną w chujki!"

"Ty pieprzony wielbłądojebco!"

Przepraszam za mało cenzuralne wyrazy, to licencia poetica :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Arha on 13 Sty 2004 18:54

O tak, "gra lwa" rewelacyjna, no i Guns n' Hoses i tak dalej... :grin: :grin: :grin:

A ja zaczęłam czytać "Japońskie cięcie" ale czasu nie ma.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 14 Sty 2004 01:10

W każdym razie wszystkim, którzy lubią dobrą, dojrzałą fantasy, bez elfów, krasnoludów, wielkich bitew i innych tego typu ozdobników - polecam gorąco cykl o Ziemiomorzu. Zwłaszcza "Grobowce Atuanu" i "Opowieści z Ziemiomorza".

przepraszam, czy dla ciebie kochana Arho "dobra dojrzala fantasy" to tylko i wylacznie bez elfow??? [wrr] [wrr] [wrr]

anyway czytalam o Ursuli LeGuin u Sapka w jego Rekopisach znalezionych w Smoczej Jaskini - bardzo pozyteczn alektura, mozna sie wielu ciekawych rzeczy dowiedziec, np o celtyckich swietach takich jak zblizajace sie Imolc czy tez Baltane.... a tez mozna sobie wynalezc tytuly i autorow ciekawych kziazek :)

ja w kazdym razie tera zzamiast sie uczyc na kolo czytam Bialalecka - II Kroniki Drugiego Kregu, czyli Kamien Na Szczycie... Pani bardzo fajnie pisze :))))

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 14 Sty 2004 03:39

Days napisał(a):

przepraszam, czy dla ciebie kochana Arho "dobra dojrzala fantasy" to tylko i wylacznie bez elfow??? [wrr] [wrr] [wrr]

Może coś w tym jest...? No, ale wszyscy znają moje podejście do fantasy, w tym do "elfów, krasnoludów, wielkich bitew i innych tego typu ozdobników" (swoją drogą to niezłe ujęcie fantasy, taka piguła ;))

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Go on 14 Sty 2004 08:13

Obecnie jestem w obowiazkowej lekturze Miłosza "Zniewolony umysł", ale chyba dziś wybierając sie do biblioteki wypożyczę sobie "Buszujacy w zbożu" Jerome'a Davida Salingera. I w końcu bym zaczęła "Idiotę" Dostojewskiego, bo ciągle nie mogę znaleźć czasu :confuse:

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Postprzez Kourin on 14 Sty 2004 17:20

Gośka napisał(a):"Buszujacy w zbożu" Jerome'a Davida Salingera.

Argh, jak mnie ta książka wkurzyła... Może dlatego, że czytałam ją w oryginale i ten styl... Rany boga, myślałam, że zatłukę tego Salingera (tyle, że on już chyba nie zyje, więc trudno by mi było ;)). Nie było strony, żeby nie był użyty epitet "goddamn"! Argh... O wiele lepszy, jak na mój gust, jest Kirkwood, którego po prostu ubóstwiam :pray: Szczególnie polecam "Dobre chwile, złe chwile", coś świetnego, w stylu "Buszującego...", ale po prostu ciekawszego...

Bez względu na wszystko, "The Catcher in The Rye" to jest współczesna klasyka i znać wypada, nawet użyłam tej książki w wypracowaniu o buncie na próbnej maturze. (:mwahaha: ja i wypracowanie o buncie! Miód. Dostałam 5+ w skali od 1 do 5 :grin:)

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne