books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

books

Postprzez trapper on 31 Gru 2007 21:24

A ja polecam wszystkim "Władysław Bartoszewski-wywiad rzeka" przeprowadzony przez Michała Komara.Pozwala wniknąc w umysł i duszę tego wielkiego człowieka i zastanowic się nad nim i czasami w jakich jemu i nam przyszlo życ.Przede wszystkim pozwala sobie wyrobic własne zdanie o kimś,kogo jedni stawiają na piedestale(często nie bardzo wiedząc za co) inni za wszelką cenę próbują niedostrzec,a jeszcze inni najchętniej widzieliby w rowie z wapnem jako zdracę narodu.

"Za co kocham Ferrari?Bo jest jak Manchester United-czerwone,utytułowane i ma na świecie miliony ludzi gotowych zjeśc dla niego ostatnią koszulę."
Awatar użytkownika
trapper
mod

Od: 03 Mar 2002 02:52
Miejscowość: Krak

books

Postprzez erfea on 13 Sty 2008 20:32

obecnie jestem w trakcie czytania 'Siewcy Wiatru' i muszę powiedzieć, że polska fantastyka jest całkiem, całkiem ;]
Chyba nawet zacznę częściej sięgać po książki Fabryki słow ;]

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

books

Postprzez Days on 13 Sty 2008 20:50

z polskiej fantastyki polecam wydawnictwa Runy - calkiem porzadnie sie czyta wiele z nich. ja sie musze wreszcie zabrac za Pacynskiego, bo mi trylogia sherwood po glowie ciagle lazi... ale tymczasem koncze His Dark Materials i Mgly Avalonu...

a i skonczylam Zimistrza w miedzyczasie i kurde jak ktos nie czytal, to no POLECAM na maxa! po prostu booooooooooooska ksiazka. Niania Ogg i Babcia Weatherwax wymiataja jak zwykle... + kotka babci, ktora nazywa sie TY, jak Ty, wynosmisiestad! XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

books

Postprzez cRaSh on 13 Sty 2008 21:03

Ja czekam właśnie na paczke z merlina z Zimistrzem (zamowilem 2 ksiazki, z czego jednej nie mieli w magazynie :/). I tak, powinienem mieć już dawno i kurde wkurzonym XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

books

Postprzez Days on 13 Sty 2008 23:01

no nie dziwie sie - tez bym sie wkurzyla.

A ty czytales w ogole te wczesniejsze ksiazki o Tiffany? Bo wlasnie Wolni Ciutludzie i Kapelusz Pelen Nieba byly FATALNIE przetlumaczone i teraz sie Cholewa za to wzial i zupelnie pozmienial tlumaczenie - wreszcie nie ma Akwili (?) Dokuczliwej, tylko jest Tiffany Obolala ;) i w ogole Feegle sa a nie Figle :| i mowia jak trzeba XD (bomiewezno XD)

ale no zdecydowanie swietna historia jest... taka bardziej dojrzala XD i no Gytha jest, wiec musi byc swietne (swoja droga chatka niani Ogg nazywa sie Tir Nanny Ogg co jest nawiazaniem do Tir na NÓg - co oznacza kraine wiecznej mlodosci w mitologii irlandzkiej XD).

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez cRaSh on 13 Sty 2008 23:17

No własnie dlatego nie czytalem niczego z tej serii, jedyna stycznosc z mac feeglami miałem w carpe jugulum (i chce wiecej :D) ;) a te 2 planuje sobie kupic w ang wersji (ale mnie nie ciagnie az tak, bo wiadomo ze to seria bardziej dla mlodszych), bo tlumaczenia tej laski po prostu nie dam rady przetrawic.

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Days on 14 Sty 2008 01:10

cRaSh napisał(a):a te 2 planuje sobie kupic w ang wersji (ale mnie nie ciagnie az tak, bo wiadomo ze to seria bardziej dla mlodszych), bo tlumaczenia tej laski po prostu nie dam rady przetrawic.

w sumie same ksiazki nie sa az tak bardzo dla mlodszych dzieciakow - np watpie czy jakikolwiek dzieciak zalapie cala metafizyke z Kapelusza Pelnego NIeba. nawet w calej tej dziecinnej otoczce tego glupkowatego tlumaczenia, ale fakt... serio sie trzeba naklac XD

ja planuje po inglishu tez, albo poczekac az pan Cholewa to naprawi :D

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez cRaSh on 09 Lut 2008 04:14

Łojzicku, Zimistrz był boski zdecydowanie :) I Śmierć sprzedjacy ulogwe na styksie XD Padłem tam. <3 Pterry, <3 Cholewa no :)

i no, kto się nie moze doczekac ? :) http://img143.imageshack.us/my.php?image=snvh0.jpg

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Arha on 09 Lut 2008 05:12

No dobra, nie pozostaje mi nic innego jak przeczytać w końcu Zimistrza XD

A Straż Nocną polecam bardzo bardzo bardzo... ;)

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

books

Postprzez Days on 09 Lut 2008 17:08

cRaSh napisał(a):Zimistrz był boski zdecydowanie

ano byl, hej!

i no kurde ja sie nie moge doczekac, bo nie mam co czytac. ale no dziwnie tak - pierwsza ksiazka z cykly swiata dysku, ktory ma inna okladke...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Gina on 15 Lut 2008 05:55

a ja wczoraj walczac z choroba pokonalam te siedemset iles stron ostatniego Pottera
moj osobisty dramat :
Spoiler:

Reszta mi sie generalnie podobala, aczkolwiek mogla sie spiac i ograniczyc troche objetosciowo. I generalnie jakos mi dziwnie bo sie juz przyzwyczailam ze raz na te kilkanascie miesiecy sie dostaje nowego Pottera sie siada i sie czyta... Teraz sie chyba wezme w koncu za oryginały bo caly czas mam w glowie jak Lama przekonywala na tym forum ze polski przeklad sie nie umywa do stylu Rowling ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

books

Postprzez cRaSh on 18 Mar 2008 14:02

a ja sie chciałem pochwalić że się zabrałem własnie za Sprzedawcę broni :jupi:

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Gina on 18 Mar 2008 21:13

masz po polsku po polsku ? Czytalam gdzies, ze Empik to u nas nawet calkiem konsekwentnie promuje ;) u mnie na kompie zalega po angielsku, ale jeszcze sie za to nie wzielam ;)

Ja sobie czytam Zaginioną głowę Damascena Monteira ;D
Awatar użytkownika
Gina
mod

books

Postprzez cRaSh on 18 Mar 2008 21:25

Tak, byłem w empiku i nie mogłem sie powstrzymać (pewnie przez fakt że kończe 3 serie. Znowu). I no, fajne jest no XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Gina on 18 Mar 2008 21:43

No tak slyszalam XD To jak skonczysz to sie pochwal tak bardziej wrazeniami. Moze tez sie skusze :lmao:
Awatar użytkownika
Gina
mod

books

Postprzez Days on 18 Mar 2008 22:00

a czy ja mowilam, ze skonczylam Straz Nocna i normalnie boska ta ksiazka byla. Vimes, mlody Havelock ;), VIMES... generalnie podoba mi sie strasznie, ze Terry porusza ciezkie tematy ale coraz bardziej... hm... widocznie. w sensie nie tylko przebakuje gdzies w tle o tym, ale czyni z tego motyw przewodni. i nadal sie to swietnie czyta....

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez Days on 18 Lip 2008 21:19

przeczytalam Potworny Regiment juz jakis czas temu, ale no trza o tym wspomniec, bo jak zwykle Terry - fajny :D

a teraz czytam sobie pierwszy tom Piesni Lodu i Ognia Georga Martina - tzn Gre o Tron no i prosze panstwa jak narazie rewelacja. co prawda gosc pisze takie tomiszcza ze omfg (po 700-1000 stron), ale jak to sie dobrze czyta. swietna intryga, postacie z sensem, ciekawie sie to wszystko rozwija i trudno przerwe zrobic w czytaniu ;)
tyle co niewygodnie sie takie tomiszcza trzyma ;) ale polecam jak najbardziej. zanim wyjade do starachowic, musze sobie drugi tom kupic, bo cos czuje, ze ten szybko skoncze :P

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

books

Postprzez cRaSh on 06 Wrz 2008 04:59

Przeczytałem w górach Apelację Girshama i no, można powiedzieć że wrócił do starych dobrych korzeni w tej książce :) Jak zwykle pochłania sie cholernie szybko, akcja wciąga no i tematyka, o której z niezrozumiałych dla mnie powodow uwielbiam i moge czytac 10ksiażek i ciągle będzie za malo ;) A może to po prostu styl pisania Grishama tak uwielbiam? Kto wie ;)

I no, za kilka dni premiera Going Postal (piekło pocztowe ;) ) terrego, ja bede mial i po polsku i po angielsku, bo empik mi zrealiowal zamowienie po 2 miesiacach ciszy XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

books

Postprzez Captain Kidd on 06 Wrz 2008 05:06

A ja mam tyle książek do czytania i nigdy nie mam na tyle czasu i spokoju, żeby usiąść i przeczytać :/ Nawet Koloru Magii jeszcze nie dokończyłem (zostało mi Zakończenie), a tu znowu nowy Pratchett...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

books

Postprzez Arha on 06 Wrz 2008 05:13

O cholera, nowy Pratchett! I to w dodatku taki, którego jeszcze nie czytałam! A ja bez grosza i w dodatku w Tarnowie... szlag!

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne