books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez erka on 14 Paź 2003 05:05

Od kilku godzin namiętnie :grin: czytam ksiażkę Joanne Harris pt. "Czekolada". I teraz już na serio nie wiem co lepsze - ksiązka czy film. Trzeba to i przeczytać i obejrzeć, bo trochę się to od siebie różni, ale "Czekolada" pod każdą postacią jest super. Normalnie od dawna mnie tak żadna książka nie wciągnęła.

Idę po picie i wracam do czytania, bo zostało mi finałowe 50 stron :grin:

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez NiKKi Rebel on 14 Paź 2003 19:29

erka napisał(a):I teraz już na serio nie wiem co lepsze - ksiązka czy film.

To ja tak mam z Ostatnim Mohikaninem :grin: .... Film uwielbiam, ubustwiam i co tam jeszcze ... Ksiazki jak na razie polowe przeczytalam, ale yay, ciagnie mnie do niej, ide czytac dalej :grin: :grin: :grin:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez Kourin on 15 Paź 2003 04:21

No, to może ja wrócę do nurtu głównego :grin:

Więc (zdania nie rozpoczyna się od "więc" i "ku*wa", zapamiętajcie :P) moi ulubieni pisarze to...

*chwila ciszy na spotęgowanie napięcia*

Anne Rice i James Kirkwood!

Ze mną jest o tyle dziwacznie, że nie czytam książek po polsku. Nie lubię. Nawet zdarzało mi się kupować polskie książki przełożone na angielski, jak to było w przypadku "Pianisty" Szplimana. Zdarzały się wyjątki, rzadkie, bo rzadkie, ale były. Ale ostatnio postanowiłam tę chorą niby-pasję przezwyciężyć i kupiłam "Świat Według Garpa" Irvinga po polsku. Boskie :grin:

Ale ostatnio czytałam:

"The Catcher In The Rye" by J. D. Salinger ("Buszujący w Zbożu")

"The Folding Star" by Alan Hollinghurst (chyba nie wydane po polsku, a szkoda, piękna książka)

"Blackwood Farm" by Anne Rice

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Arha on 15 Paź 2003 05:00

Ja się wzięłam za klasykę: "niebezpieczne związki" - dla tych zygajacych Werterowską miłością intrygi ludzi zepsutych do szpiku kości...
"Emil Zola "wszystko dla pań" - jestem w trakcie...
Przeczytałam nową Kavę - ujdzie.

Ale przede wszystkim polecam HŁASKĘ

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 23 Paź 2003 01:26

Narrenturm... dalam sie skusic tej malofantasy ksiazce Sapka i nawet musze przyznac, ze jest ok...

a procz tego czytam.. uwaga........ wstep do matematyki - skrypt autorstwa dr Kraszewskiego..... jak chcecie zobaczyc mojego wykladowce to chetnie dam linka do jego strony :))))

nie ma to jak zboczenie zawodowe :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 23 Paź 2003 04:47

Lama obecnie czyta materiał powtórkowy z Antyku, Biblii i Średniowiecza. Nie ma to jak powtórka do matury... :evilbat:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 23 Paź 2003 06:11

Król Edyp Sofoklesa :grin:

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez Kourin on 23 Paź 2003 17:32

"Krol Edyp" to przyjemna sprawa, problem zaczyna się przy "Antygonie" :wink:

A moim faworytem i tak pozostaje mitologia Parandowskiego :grin: Szczególnie mit o wojnie trojańskiej... I jutro zaczynam pośpieszną lekturę "Przedwiośnia". To nic, nasza polonistka rekoprd pobiła, gdy kazała nam w piątek przeczytać "Nad Niemnem" na poniedziałek, a w następny czwartek "Potop" na poniedziałek. Hehe, nie ma to jak mieć dużo czasu na delektowanie się tekstem literackim!

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez erka on 23 Paź 2003 19:47

Nad Niemnem +_+ ble, nie mogłam zmęczyć tej książki.

Swoją drogą czy ktoś może polecić coś ciekawego ? Niegłupiego, momentami zabawnego, mówiącego o CZYMŚ - żeby ewentualnie można to potem było wykorzystać w pracach na polski. Ostatnio kompletnie nie wiem do czego się zabrać.

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Kourin on 23 Paź 2003 19:57

Ja wykorzystałam już dwukrotnie "Wywiad z Wampirem" jako dylemat mordercy i jego walka ze swoim sumieniem.

A naprawdę ci polecam "Świat Według Garpa" :grin:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Klaudia on 23 Paź 2003 22:32

Z lektur "Cierpnie młodego Wertera" polecam. Może postać samego Wertera nie jest rewelacyjna, ale ma w sobie coś ;) Coś dla czego warto ją wziąć i przeczytać.

A ja ostatnio jestem zauroczona książkami Paulo Coelho "Alchemik", "Weronika postanawia umrzeć" itd.
Mówię to z czystym sumieniem :grin: , serio warto (i powinno?) to przeczytać! polecam.

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez erka on 23 Paź 2003 22:56

"
Cierpnie młodego Wertera"

Nienawidzę Wertera, po prostu nienawidzę. O ile mam okazję to w każdej pracy, w której się da najeżdżam na tego gościa. Dla mnie to jakaś jęcząca oferma, która nie umie się wziąć w garść - jasne, najlepiej dać sobie w łeb.

"Alchemika" czytałam - podobało mi się, nawet bardzo :)

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Kourin on 24 Paź 2003 02:35

"Alchemika" czytałam i nie potrafię dołączyć się do zbiorowego orgazmu pt.: "Wszyscy kochamy Paulo Coelho". Książka dla mnie nie jest szczególnie wyjątkowa, nie potrafiłam odnaleźć siebie w tej książce, a to przecież tak ważne podczas czytania - w pewnym stopniu utożsamić się z bohaterami, a może i odnaleźć w utworze metaforę odnoszącą się do naszego życia...?

Werter mnie do szału doprowadzał. Cieszyłam się, że sobie tę kulkę w łeb wpakował. Za to Rodion Raskolnikow rządzi :D

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Gina on 24 Paź 2003 15:25

Klaudia napisał(a):Z lektur "Cierpnie młodego Wertera" polecam. Może postać samego Wertera nie jest rewelacyjna, ale ma w sobie coś ;) Coś dla czego warto ją wziąć i przeczytać.

A ja ostatnio jestem zauroczona książkami Paulo Coelho "Alchemik", "Weronika postanawia umrzeć" itd.
Mówię to z czystym sumieniem :grin: , serio warto (i powinno?) to przeczytać! polecam.

wiecie co... ja jestem rozdarta... podczas przerabiania ksiazki wlasciwie cala klasa (ok czesc ktora przeczytala) krzyczala ze jest bez sensu trudna ze marudzi ze bla bla bla nawet moja polonistka dala tekst ze nie musi nam sie podobac ze mozemy sie z niej z niego nawet smiac itd itp. i nie wiem, mnie sie jakos glupio zrobilo, bo ja czytaja ta ksiazke widzialam czlowieka od ktorego odwrocilo sie spoleczenstwo, wyzsze sfery, ktory widzial te wszystkie cerygiele, gierki ktorymi ludzie graja, nie chcial grac, nie chcial powtarzac slow innych, wolnomysliciel, dobry az do bolu... no bo kto by szczerze (!) polubil, uznal za przyjaciela swojego rywala, czlowieka przez kogo nie mogl byc szczesliwym... ja osobiscie chyba bym polubila czlowieka gdybym go poznala... zreszta nie wiem. wiem ze np. wszyscy ci ludzie , to pokolenie werterowskie ktore popelnialo samobojsta to nie byli ludzie glupi.. ludzie ktorzy po prostu widzieli wiecej i nie potrafii sie pogodzic z tym ze inni, ze wiekszosc widziala mniej... duzo mniej.
oczywiscie nie popieram tego ze sie wszyscy zabijali a nie podejmowali walki... ale chyba w utworze byl nawet dialog na ten temat pomiedzy werterem i albertem... ile osob tyle punktow widzenia... tyle bo sie z tego robi wypracowanko ;)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 24 Paź 2003 15:31

Dla mnie najlepsze podsumowanie Wertera wygłosiła moja polonistka, która gościa po prostu nie lubi, podobnie jak połowa mojej klasy. Werter po prostu uwielbiał babrać się we własnym cierpieniu i narzucać je innym. Niezbyt miło z jego strony. Cholerna jęcząca baba.

A co do Alberta, moja qmpela wyskoczyła przy odpowiedzi z tekstem, ze najbardziej denerwowała ją miłość Wertera do Alberta. Klasa miała ubaw.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Kourin on 24 Paź 2003 20:51

Gino, w każdym pokoleniu są ludzie, którzy widzą więcej, niż inni, którzy są wrażliwsi na życiowe niuanse niż ogólnie przyjęta większość...

Arhuniu, zgadzam się w 200% z podsumowaniem Wertera w wykonaniu twej polonistki.

A co do związków homoseksualnych w literaturze :wink:, to moja koleżanka przy odpowiedzi stwierdziła, że najsilniej zarysowanym wątkiem "Chłopów" jest romans Antka i Boryny... :grin:

Nasza biedna, konserwatwna polonistka o mało się nie udławiła... Ze śmiechu.

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez erka on 24 Paź 2003 22:41

W Werterze najlepsze jest to, że potem wiele osób go naśladowało - nawet nosili te żółte kamizelki. Trochę mi to użalającą się nad sobą masówą zajeżdża. Tego gościa nigdy nie polubię.

Werter mnie do szału doprowadzał. Cieszyłam się, że sobie tę kulkę w łeb wpakował. Za to Rodion Raskolnikow rządzi :D

Raskolników jest the best :grin: Ta scenka jak zamordował siekierką staruchę była extra :grin:
Jednak i tak z bohaterów lektur najbardziej lubię Wokulskiego - jakoś go sobie wyobraziłam jako niezłego faceta, 2 tomy Lalki przeczytałam w 2 dni więc coś to znaczy :D Lepiej nie powiem kogo mi przypominał z wyglądu w mojej chorej wyobraźni :grin: :grin: :grin:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Days on 25 Paź 2003 00:58

wszyscy bohaterowie wymiekajaja przy Raskolnikowie ;) Rodia rlz i Porfiry rlz tez :) nie mniej jednak potem pojawia sie Bulhakow i wszyscy wczesniejsi wymiekaja przy Behemocie i spolce ;)

a Wretera nie lubie.... Chlopow tez... i w ogole rzadko kiedy zdarzaja sie fajne lektury, chyba ze sa rosyjskich autorow :)))))

oj nie - no dobra - Dzuma jeszcze Camusa, Poczatek Szczypiorskiego...

a ja erciu na maturze pisalam jeszcze z Wladcy oczywiscie :)

a polecic jeszcze moge Sapka - goscia mozna wszedzie wepchnac, a do tego mozna sie dowiedziec ciekawych i przydatnych rzeczy, np ze jak zjesz pietruszke to nikt od ciebie nie wyczuje alkoholu wczesniej wypitego :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez erka on 25 Paź 2003 01:38

np ze jak zjesz pietruszke to nikt od ciebie nie wyczuje alkoholu wczesniej wypitego :)

teraz wiem dlaczego kolega jest fanem Sapkowskiego :grin:

O taaak, Behemot jest the best. Ma zabójcze teksty :grin:

Awatar użytkownika
erka
Undivided

Postprzez Arha on 25 Paź 2003 03:19

O taaak, "Mistrz i Małogrzata" rulez. Zwłaszca ten bal i stado pijanych wampirów... :wink: chociaż najlepszy był wątek Piłata.

God damn it, mam czytać KOnrada Wallenroda...

A tak poza tym, to grzebiąc w kartonach wygrzebałam "Wywiad z wampirem" i muszę to znowu przeczytac jak skonczę Zolę i Cobena.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne