books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Arha on 01 Lut 2004 06:06

Harry Re-Porter :grin: :grin: :grin: czytam od 12 w południe i jestem na 878 stronie...

Nie, bynajmniej nie wstawałam o 6 rano żeby iść do księgarni. Maniaczką nie jestem, ale uważam Pottera za sympatyczna książkę.

I jeszcze nie dotarłam do tego fragmentu, po którym dożywotnio znienawidzę Rowling. I całe szczęście.

A tak poza tym, nirktóre pomysły profesor Umbridge zalatują... no, jeśli nie panią Łybacką, to z całą pewnością ciałem pedagogicznym mojej budy :crazy:

2 strony później:
nienawidzę Rowling

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Gina on 01 Lut 2004 18:21

Ej szybka jesteś :grin: Moja mamuśka jest dopiero na 470 stronie (ale ona jak to mówi delektuje się każdym zdaniem...) No w moim domu ona ma pierwszeństwo do książek Pottera..
Ja też przeczytam, ale na razie przerabiam Wichrowe Wzgórza ( :mwahaha: )
Skończyłam niedawno Ostatniego Ciecia Głowackiego (nie pamiętam czy o tym pisałam..) Świetna książka i Zaślubiny Patyków Jonathana Carrolla, tez niezła, a ponieważ mam na biurku stosik złożony z 6 książek no i 7 czytam, Harry poczeka (aż tak mnie do niego nie ciągnie :grin: )
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez Days on 01 Lut 2004 23:39

2 strony później:
nienawidzę Rowling

nie jestem w temacie - co zrobila?? :)

moja sis gdyby nie sesja to pewnie by skoczyla po Potterka do CTK zamiast stac w 200m kolejce pod Empikiem... qmpel kupil i mowl ze moze byc....

ja tymczasem odstawilam wszystkie ksiazki bo musze analize zakuwac i jestem na etapie czytania Skryptu Prof Glowackiego do Analizy Matematycznej 1B... fascynujaca lektura - zwlaszcza jak co drugie zdanie jest niezrozumiale... a Bialolecka czeka...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez sdms on 03 Lut 2004 18:26

a ja wczoraj zaszalałem (właściwie to moja mama zaszalała, ja tylko wykonałem jej wolę :crazy:) i kupiłem 6 książek w księgarni :P... Między innymi Harry'ego Portiera :P, Starą Baśń i Narrenturm pana Sapkowskiego... I od tego ostatniego zacząłem :).. Genialna książka... No i humor typowo sapkowski :)... Mniami :)... A Harryego przeczytam pewnie w ferie (tak, tak.. ferie ciągle przede mną :grin:)

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Arha on 18 Lut 2004 04:54

"Portret Doriana Graya"... genialna po prostu książka. Mam zwyczaj wypisywac sobie gdzieś najlepsze cytaty... ale w tym przypadku musiałabym większą cześć ksiażki przepisac. W sumie mam tylko jeden:
-bardzo go kochasz?
(...)
-sama chciałabym wiedzieć - rzekła wreszcie
Potrząsnął głową
-Pewność jest fatalna. Niepewność czaruje. Mgła nadaje rzeczom urok
-MOżna w niej zgubić drogę
-Wszystkie drogi prowadzą do jednego punktu, moja droga Gladys
-A tym jest?
-Rozczarowanie

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez sdms on 18 Lut 2004 05:37

Arha napisał(a):"Portret Doriana Graya"...

Miałem to kiedyś jako lekturę na ang. ale nie przeczytałem :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37

Postprzez Arha on 19 Lut 2004 04:26

No wiesz co sd, taka dobra książka...

A ja dzis... byłam w bibliotece... i po raz pierwszy od klasy 4 podstawówki... pozyczyłam książkę, w co do teraz nie mogę uwierzyć. Ale jest tutaj, lezy przede mną, "Ferdydurke" Gombrowicza. mua. jak tylko skoczę z Oleńką B. i reszta przed-potopowej bandy, to poczytam.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez erfea on 19 Lut 2004 14:58

Dla mnie Ferdydurke było katorgą... a potem mówiłam o tym na ustnej maturze. :rofl:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Days on 19 Lut 2004 20:54

Ferdudurke - genialna ksiazka ;))))))

a ja wracam po przerwie sesyjnej do pani Bialoleckiej :) i 3 kroniki 2 kregu :)

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Colleen on 27 Mar 2004 16:04

Ja właśnie zaliczyłam kolejne 2 pozycje: "Dziennik Anny Frank" Anny Frank i "Kane i Abel" lorda Archera. Czytaliście? "Kane i Abel" jest ŚWIETNA, wyższa szkoła jazdy :grin: Dawno nie czytałam tak dobrej książki :grin: A "Dziennik A.F." mnie strasznie wkurzył, bo widzę, jak ona podobna była do mnie i jednocześnie żałuję, że ja tak późno zrozumiałam niektóre rzeczy... A z drugiej strony widzę, jak zarozumiała jest w pewnych [dziecinnych jeszcze] poglądach, choć w ogóle nie ma racji. Ale ogólnie myślę, że warto przeczytać;) [jak ktoś jeszcze tego nie zrobił, ale to nasze forum takie oczytane, że śmiem w to wątpić;))]

And really bad eggs…drink up, me 'earties, yo ho

"Me? I'm dishonest. And a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly… stupid."

Image
Colleen
Soymaer

Od: 17 Lut 2004 16:12

Postprzez Arha on 27 Mar 2004 22:18

Wczoraj byłam w Krakowie, ale bałam się, że na ciopąg nie zdążę i nie poszłam do empiku... i żałuję teraz straszliwie. Tym bardziej że w moim szanownym mieście nie znalazłam jeszcze nowej książki Pratchetta, jakiegośtam Maurycego... no i szlag by to.

Poza tym morduję "Potop", który mnie wyjątkowo denerwuje... dawniej czytałam całą "Trylogię" w stanie totalnego zafascynowania, dziś mnie tak strasznie bohaterowie denerwują, że nie mogę.

Całe szczęście, ze rodziciel przywiózł mi "Kod Leonarda Da Vinci". Jestem po lekturze skrótu na okładce. Brzmi jak "Anioły i demony" w wydaniu paryskim... no ale zobaczymy.

A "Dziennika Anny Frank" w życiu na oczy nie widziałam... moze keidyś...

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Days on 28 Mar 2004 02:15

Poza tym morduję "Potop", który mnie wyjątkowo denerwuje... dawniej czytałam całą "Trylogię" w stanie totalnego zafascynowania, dziś mnie tak strasznie bohaterowie denerwują, że nie mogę.

tez mialam kiedys faze na fascynacje tymi ksiazkami, Potopem zwlaszcza.... Jedrus byl fajny :P Tera zmi zostal sentyment do filmu, ale jakbym miala jeszcze ra zta ksiazke przeczytac, to chyba bym sie pochuchala....

a ja teraz (Arha - bedziesz dumna!) odkrywam uroki Pratchetta - qmpel mi podtyka kolejne ksiazki, a ja normalnie pochlaniam je ;) jak tylko sie nie ucze oczywiscie :P i wlasnie skonczylam Trzy Wiedzmy (Radujmy sie!!! Blazen rlz! Gytha Ogg rlz jeszcze bardziej..... nawet zyrafe ze stolka gdy bieda i tylko jeza.... hehehe) i teraz biore sie za Wyprawe Czarownic, a potem Panowie i Damy (Arho: odkrylam ze jednak Pratchettowska wizja elfow ma swoje... hm... dobre strony - jak znajomkom przeczytalam frament o tym ze elfy nie sa mile, od razu respekt sie zwiekszyl :P) hehehe i juz sie doczekac nie moge :)

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 28 Mar 2004 03:26

Danielek Danielkiem, ale Bohun... mniam. Co on widział w Helenie? (Co Kmicic widział w Oleńce? Jedną tylko powszechną milość do Baśki mogę zrozumieć, bo ją lubię... ale pozostałe dwie są okropne)

No i nie anlezy zapominać, że w "Ogniem i mieciem" na początku 2 tomu mamy rozmowę o upiorach. A z upiorów drogą ewolucji powstały... no co? WAMPIRY :vampire:

Days cieszę się bardzo z Twojego zainteresowania tego, czego się nie da zrobić z jeżami... ranyyyy, jak się na mnie dziwnie patrzyli jak sobie to podśpiewywałam. I polecam "Muzykę duszy".

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Gina on 28 Mar 2004 04:07

Bohun Bohunem (Jurko, sokole :wub:)
Ale Kmicic, ale Azja.. mniam :grin:

Co do lasek się zgadzam, Baśka rządzi, później Olka i Helka (tej trzeciej to ja nie rozumiem, jesli Bohun naprawdę wyglądał jak Domogarow to ja bym brała kozaka bez 2 zdań :wub:)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Grande Sud

Postprzez tasiemeczka on 28 Mar 2004 04:55

Ja, aż wstyd się przyznać, Trylogii ani nie oglądałam, ani nie czytałam (poza oczywiście Potopem - lektura) :crazy:

ale wasze posty zachęcają mnie do zajrzenia do tych książek, tyle że pewnie skończy się na wersji angielskiej :grin:

Imagine no possesions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
imagine all the people
Sharing all the world...
Awatar użytkownika
tasiemeczka
It's My Life

Od: 11 Paź 2002 19:25
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez bonfankaa on 28 Mar 2004 18:43

trylogia..jejku jak ja dawno to czytalam :confuse: fakt fakten nigdy scierpiec ksiazki nie moglam a film?hmmmm tata duzo razy ogladal wiec ja znim :] i zawsze sie dziwilam od malenkosci:] co on widzial tym filmie..potem zrozumialam... :shiner:

gdy nie ma uczucia jest chemia..bierz ja z umiarem...bo jak narkotyk..uzaleznia
Awatar użytkownika
bonfankaa
Undivided

Od: 16 Maj 2002 03:04
Miejscowość: Warszawa

Postprzez anfield on 28 Mar 2004 21:14

ja teraz czytam "Pamiętniki" Kurta Combaina [pozyczyłem od kolezanki]
musze powiedziec ze całkiem fajnie się czyta, no i okazalo się ze Cobain lubił Bowie'go :boogie:

Sometimes we get so tired of waiting
For a way to spend our time
An "It's so easy" to be social
"It's so easy" to be cool
Yeah it's easy to be hungry
When you ain't got shit to lose
Awatar użytkownika
anfield
Diamond Ring

Od: 02 Gru 2002 04:43

Postprzez ania_ughr on 28 Mar 2004 22:34

ja czytam "Czarodziejską gorę" Manna - genialne.. jestem tez w 2/3 Joyca "Ulisses" którego po prostu nie moge przetrawić, może koncepcja ze strumieniem świadomości była dobra, ale on troche przesadził w całej oprawie tego wszystkiego....a dzis skonczyłam Stendhala "Puszcze parmeńską" - świetnie sie czyta, bardzo interesująca ksiązka :grin:

I would run through fields of fire
I would crawl on broken glass
Just to swimm in yor sea of devotion
Just to have a second chance
That's all i ask!
Awatar użytkownika
ania_ughr
przyjaciel

Od: 09 Sie 2002 01:28
Miejscowość: Krakow

Postprzez Days on 29 Mar 2004 01:13

Days cieszę się bardzo z Twojego zainteresowania tego, czego się nie da zrobić z jeżami... ranyyyy, jak się na mnie dziwnie patrzyli jak sobie to podśpiewywałam. I polecam "Muzykę duszy".

ja tez to wciaz spiewam i wciaz mowie "Radujmy sie!" ;P i zapamietam - oprzeczytac Muzyke Duszy... ale to chyba jeszcze kawalek przede mna...

co do naszej ogolnej dysputy na temat kobiet w Trylogii - ja tez chyba najbardziej lubie Baske... pozniej Olenke... w sumie to przestalam Olenke lubic przez Braunek... ale potem znowu ja polubilam jak przeczytalam ktorystam raz... ksiazkowa jest lepsiejsza ;) Jedrusiem steruje niezle :P
a Helena jest beznadziejna... i jak ja mbym miala wybierac to bym tez Domagarowa wybrala :P ....... :grin:

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez erfea on 29 Mar 2004 14:17

Trylogia.. a tfu! Tylo film, ale i tak było ciężko... no niestety nie doceniłam geniuszu Sienkiewicza - i nie mam zamiaru!
Ostatnio na postanowiłam przeczytać wreszcie "Nigdy w życiu" i co mogę powiedzieć o tej książce? To że już nigdy w życiu nie wezmę jej do ręki! Ładnie napisana książka o niczym, bardziej przypominająca książkę kultury masowej niż dzielo literackie. Podziękuję.
Teraz chwila przerwy ale już niedługo dostanę 'Czekając na Barbarzyńców'.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne