books

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Postprzez Days on 17 Sty 2004 18:13

Caravel to po angielsku karawela Nie chciałabym mieć na imię, powiedzmy... Galera albo Ładownik

moja wyobraznia jak zwykle jest genialna i ciagnie w jednym kierunku... psycholog milaby ze mna niezla zabawe.... :grin: zwlaszcza jakby zrobil test "co pani widzi na tym obrazku" :grin: :grin: :grin:

Dlatego nigdy nie używam tych durnych programików do wymyslania imoin dla postaci w RPG tylko starannie składam głoski i ślęczę z nosem w takiej jednej genialnej książce... .... no właśnie... jak dawno nie grałam w rpg...

ja tez, ja tez, ja tez :grin: jezeli chodzi o wymyslanie imion
i ja tez, ja tez, ja tez :( jezeli chodzi o rpg...

No hej, moje imię oznacza "Pożartą"... co ma głębsze znaczenie, identyfikując mnie jako jedyną i najwyższą kapłankę Grobowców Atuanu i zamieszkujących je Bezimiennych, w dodatku strażniczkę pierścienie Erreth - Akbego. Czy jak mu tam było...

yyyyyyyyy :confuse: yyyy to mile ;))))))

Arha - bardzo podobal mi sie ten fragment. Chyba sobie skoluje ta ksiazke :)

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Kourin on 17 Sty 2004 20:20

Days napisał(a):moja wyobraznia jak zwykle jest genialna i ciagnie w jednym kierunku... psycholog milaby ze mna niezla zabawe.... :grin: zwlaszcza jakby zrobil test "co pani widzi na tym obrazku" :grin: :grin: :grin:

A Days na to: "Yachcik!" :crazy:

Szczerze powiem, że ten fragment, który moja córunia zacytowała, zaleciał nadętym patosem. W dodatku ona ma takie imię, które wywołuje u mnie tik nerwowy :crazy:

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Od: 27 Gru 2002 17:38
Miejscowość: London N7

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 17 Sty 2004 20:25

psycholog milaby ze mna niezla zabawe.... zwlaszcza jakby zrobil test "co pani widzi na tym obrazku"

Mozna kiedyś zrobić coś takiego na forum - narysować coś w paincie, załączyć i niech każdy się wypowie, co widzi... :grin:

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Od: 09 Lip 2003 06:31

Postprzez Days on 17 Sty 2004 21:30

A Days na to: "Yachcik!"

a moze chociaz mala lodeczka?

Sorry, just couldn't help it... It's such a nice boat... Ship :))))

Szczerze powiem, że ten fragment, który moja córunia zacytowała, zaleciał nadętym patosem. W dodatku ona ma takie imię, które wywołuje u mnie tik nerwowy

generalnie ten zarzut stosuje sie do luteratury ogolnie - nie tylko fantasy... Pisarze uwielbiaja patos... Ale najlepsze jest to, ze patos pasuje najbardziej do fantasy... A przynajmniej do tej tzw epic-fantasy czy heroic-fantasy.....

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Kourin on 18 Sty 2004 19:39

Patos jest zbędny, patos psuje. Wielkie wydarzenia można przedstawić bez patosu, wtedy są one o wiele realniejsze, ale, co najważniejsze, nie nudzą i nie powodują niesmaku...

Nie zgodzę się z tym, że pisarze uwielbiają patos. Wielu pisarzy się go wręcz wystrzega, bo wiedzą, jak on psuje całkokształt. No, chyba, że jest to utwór komiczno-prześmiewczy, wtedy patos występuje w jedynym środkowisku, w którym nie razi...

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez erfea on 20 Sty 2004 01:47

psycholog milaby ze mna niezla zabawe.... zwlaszcza jakby zrobil test "co pani widzi na tym obrazku"

No a mnie rodzinka chce wysłac do psychologa... bo cytuję "żyję w świecie muzyki". Hmmm może byc ciekawie... :grin:
Co do książek to wczoraj czytałam chyba najlepszą książkę fantazy jaką miałam kiedykolwiek w życiu. Uwaga cytat: "Wyznacz energię progową dla zjawiska fotoprodukcji antyprotonu na stacjonarnej tarczy wodorowej". Ile tu dramaturgii i patosu!!! :confuse: :shiner:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Days on 20 Sty 2004 02:53

Patos jest zbędny, patos psuje. Wielkie wydarzenia można przedstawić bez patosu, wtedy są one o wiele realniejsze, ale, co najważniejsze, nie nudzą i nie powodują niesmaku...

a wyobraz sobei Wladce, Iliade, odyseje i inne tego typu rzeczy bez patosu... troszke to by juz nie bylo to samo... takie utowry go potzrbuja niemal jako narzedzia podstawowego. i wlasnie do tekich ksiazek on pasuje... inaczej uzyty staje sie mieczem obosiecznym i zabija domniemane dzielo wlasnie takim nedeciem i rozdeciem - zwyczajnym przerostem formy nad trescia... ale czasami jest po prostu neizbedny!

Nie zgodzę się z tym, że pisarze uwielbiają patos. Wielu pisarzy się go wręcz wystrzega, bo wiedzą, jak on psuje całkokształt. No, chyba, że jest to utwór komiczno-prześmiewczy, wtedy patos występuje w jedynym środkowisku, w którym nie razi...

ja powiem to tak - pisarze uwielbiaja patos, ale tylko nieliczny potrafia zniego korzystac tak, by to nie psulo calosci, a tylko ja dopelnialo... kiepscy pisarze uwielbiaja patos i wtedy z ich "dziela" samoistnei powstaje parodia. dobrzy pisarze wiedza, jak go urzyc, bo to dosc niebezpieczne narzedzie...

aha - wracajac do "naszej" sprawy Achillesa - poszukaj sobei informacji o wojowniczce imieniem Pentezylea. Ona to - niezrownana w boju, waleczna kobieta, pojechala z 12 qmpelami pod Troje i tam pokonac ja zdolal wlasnie tylko Achilles... Nastepnie, gdy kobieta byla juz w stanie smietrci klinicznej - zgwalcil ja jak ostatni nekrofil....

wiedzialam, ze o tym czytalam, ale nie bylam pewna, wiec kajam sie za ta branke...

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 20 Sty 2004 03:00

"Wyznacz energię progową dla zjawiska fotoprodukcji antyprotonu na stacjonarnej tarczy wodorowej".
to jakieś tajemne zaklęcie??

aha - wracajac do "naszej" sprawy Achillesa - poszukaj sobei informacji o wojowniczce imieniem Pentezylea. Ona to - niezrownana w boju, waleczna kobieta, pojechala z 12 qmpelami pod Troje i tam pokonac ja zdolal wlasnie tylko Achilles... Nastepnie, gdy kobieta byla juz w stanie smietrci klinicznej - zgwalcil ja jak ostatni nekrofil....
na trzy-czte-rrry - vivat Sapkowski :shiner:
Kiedyś nawet zaczęłam czytać Iliadę. Ale szybko mi zapał przeszedł. Może kiedyś mi się uda, tymczasem wezmę się za "Zbrodnię i karę"

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 20 Sty 2004 03:12

"Wyznacz energię progową dla zjawiska fotoprodukcji antyprotonu na stacjonarnej tarczy wodorowej".

To mi zbytnio przypomina liczby kwantowe... ble! :stab:

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Postprzez Days on 20 Sty 2004 03:31

Cytat:

to jakieś tajemne zaklęcie??

tez tak pomyslalam :)))))

na trzy-czte-rrry - vivat Sapkowski
Kiedyś nawet zaczęłam czytać Iliadę. Ale szybko mi zapał przeszedł. Może kiedyś mi się uda, tymczasem wezmę się za "Zbrodnię i karę"

que viva Sapkowski!!!!
a Zbrodnie i Kare baaaardzo polecam :))))

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Go on 20 Sty 2004 06:35

Arha napisał(a):tymczasem wezmę się za "Zbrodnię i karę"

POLECAM! To dla mnie jedna z najlepszych książek, jakie w życiu przeczytałam :pray: Nikt nie pokona Porfirego (chyba ze Sherlock Holmes :shiner: )

[size=75]Niemo
Go
It's My Life

Od: 02 Mar 2002 11:54
Miejscowość: Backer Street

Postprzez erfea on 20 Sty 2004 17:55

"Zbrodnia i Kara"... a mnoże "Zbrodnia Ikara" :grin: to fajna książka - jedna z lepszych lektur! Podpisuję się pod lista polecających.
Co do
to niestety nie jest zaklęcie... choć może :confuse: Tylko na co?!

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Kourin on 21 Sty 2004 01:37

Mówisz o królowej Amazonek, o ile mnie pamięć nie myli. Zgadza się, było tam takie cuś... I oczywiście musiałam sobie pamięć odświeżać tekstem :ohmygod: I jak ja chcę zdać na polonistykę, jak ja treści takiej podstawowej "Iliady" nie pamiętam...

A dziś skończyłam czytać po raz trzeci "Ferdydurke" :boogie: Gombrowicz rządzi...

Image
Image
Awatar użytkownika
Kourin
The Llama

Postprzez Arha on 21 Sty 2004 02:08

erfea napisał(a):Co do
to niestety nie jest zaklęcie... choć może :confuse: Tylko na co?!
Wiesz, może spróbuj wyśpiewać głosem przy pełni księżyca, zobaczymy co sie stanie... :grin:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Days on 21 Sty 2004 03:09

Mówisz o królowej Amazonek, o ile mnie pamięć nie myli. Zgadza się, było tam takie cuś... I oczywiście musiałam sobie pamięć odświeżać tekstem I jak ja chcę zdać na polonistykę, jak ja treści takiej podstawowej "Iliady" nie pamiętam...

czy ona byla krolowa Amazonek to reki sobie uciac nie dam, ale bardzo sie ciesze, ze doszlysmy w tym punkcie chociaz do zgody :)

A dziś skończyłam czytać po raz trzeci "Ferdydurke" Gombrowicz rządzi

oj tak... "wyrwalem babie brzuch z zebow" rlz :)

erfea napisał:

Co do Cytat:
to niestety nie jest zaklęcie... choć może Tylko na co?!

Wiesz, może spróbuj wyśpiewać głosem przy pełni księżyca, zobaczymy co sie stanie...

tylko pamietaj o odpowiedniej intonacji i wzmocnieniu dajmy na to procentowym przed zaspiewaniem tego :)))))

Arha - co ty na to zebysmy sie przylaczyly, chociazby do tego "wzmocnienia"?

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Jon Bon Jovi '87 on 21 Sty 2004 04:54

Cytat:
erfea napisał:

Co do Cytat: Cytat:

Cytat:

to niestety nie jest zaklęcie... choć może Tylko na co?!

Wiesz, może spróbuj wyśpiewać głosem przy pełni księżyca, zobaczymy co sie stanie...

tylko pamietaj o odpowiedniej intonacji i wzmocnieniu dajmy na to procentowym przed zaspiewaniem tego :)))))

Arha - co ty na to zebysmy sie przylaczyly, chociazby do tego "wzmocnienia"?

Proponuję tu zastosować aż do końca legato wznoszące :) Nie zapomnij jednak o narysowaniu pentagramu wokół miejsca, gdzie będziesz stała...

Jestem
Awatar użytkownika
Jon Bon Jovi '87
Keep The Faith

Postprzez erfea on 21 Sty 2004 14:58

Pozwolicie, że juz nie będę cytowac cytatów, cytatów...
Już nie moge się doczekać!!! Kiedy najbliższa pełnie księżyca!!! Pentagram (mniam) czyli kult Bakusa 33 i 96... no w sumie to można jeszcze 666 :horns: To cos dla mnie!

Co do książek to teraz czytam "Piekło jest we mnie" - jak narazie całkiem całkiem.

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez kawa on 21 Sty 2004 20:15

Ja postanowiłam wreszcie wziąść się za Bułhakowa i wzielam do ręki "Mistrza i Małgorzatę". Na poczatku bardzo sceptycznie i z wielka niechecia podchodzilam do tej ksiazki, ale po przeczytaniu paru rozdzialow jestem oczarowana tym pisarzem. Ta ksiazka naprawde jest swietna!!!

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez erfea on 21 Sty 2004 22:09

No ba! Pewnie, że jest świetna!!! Bułchakow pisał na prawdę genialnie... muszę kiedys wygospodarowac trochę czasu na jego inne książki...

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Postprzez Days on 22 Sty 2004 01:36

Proponuję tu zastosować aż do końca legato wznoszące :) Nie zapomnij jednak o narysowaniu pentagramu wokół miejsca, gdzie będziesz stała...

pentagramu na ziemi kreda nie zapominaj o ustawieniu swieczek i lusterek tak by sie tez penagram tworzyl w powietrzu :)

Bulhakow byl genialny :))))

Behemot na tyle tramwaju rlz!! :)))

a ja 3 tom Kronik Drugiego Kregu Bialoleckiej i Analize Fichtenholzca i Skrypt do WDM

Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

PoprzedniaNastępna

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Powróć do Różne