Blaze Of Glory

Strona główna FAN CENTER Recenzje Płyt

Blaze Of Glory

Postprzez Days on 26 Wrz 2002 20:18

Blaze Of Glory by JBJ

Przegladajac Wasze recenzje plytek postanowilam, ze ja tez moglabym cos napisac... Oczywiscie pierwsza plytka, o jakiej pomyslalam bylo TD... Jednak erka napisala swoja recke w taki sposob, ze musialabym naprawde dlugo myslec, by sklecic cos chociaz na podobnym poziomie (wiecie... to jest cos w stylu tego, ze najpierw wypuszczasz na rynek cudna piosenke, by zachecic ludzi, a potem masz problem, by nie tyle przebic popularnosc tej pierwszej, co bardziej dorownac jej poziomem... taki problem debiutujacych zespolow...). Nie oznacza to jednak, ze nad tym, co pisze, nie mysle w ogole (wprost przeciwnie ;))), ale jednak jest to myslenie innego typu - zawsze lepiej jest pisac cos pierwszemu, a przynajmniej mnie jest tak latwiej... To tyle tytulem wstepu do wlasciwej recenzji :)

Czemu Blaze of Glory? Moze dlatego, ze kiedys ta plyta nie nalezala do moich ulubiencow (glupie dziecko bylam!), zwlaszcza dlatego, ze nie bylo na niej Richa, a kiedys jego najbardziej lubilam (teraz lubie wszystkich!). I moze wlasnie teraz chce sie w jakis sposob zrehabilitowac za moja infantylna glupote... Moze jednak dlatego, ze choc plyta jako calosc na MOJEJ LISCIE znajduje sie za TD, KTF, NJ, to niektore piosenki znajduja sie w scislej czolowce... I wlasnie dla tych piosenek ONA bedzie moja pierwsza zrecenzowana oficjalnie plytka... No wiec here we go!
Film, pod ktorego wplywem Jon napisal te piosenki widzialam i bardzo lubie. Mam jakis sentyment do westernow, do tego ich klimatu, walki dobrych banitow ze zlymi stozami prawa i w ogole do scenerii, w jakich sie rozgrywaja (wiecie - pustynia, piach, kaktusy, drewniane domki, saloony, czerwone zachody slonca - dwoma slowami Lucky Luke ;)) Mam kilka ulubionych westernow (tia - te o Jesse Jamesie, obydwu Kiddach (Billy i Sundance), Pacie Garrecie (heh...) i Butchu Cassidym zwlaszcza... Troche mniej te z Eastwoodem i te z Waynem...) i wlasnie oba o Mlodych Strzelbach do nich naleza...
Musze przyznac, ze JBJ sie naprawde postaral. Jego piosenki swietnie oddaja klimat tego filmu. Mimo ze, a moze wlasnie dlatego, ze nie jest to zwykla sciezka dzwiekowa, ale piosenki inspirowane filmem. W pewnym sensie oddaja historie tego filmu, problemy w nim zawarte (Santa Fe). Muzyka moze nie jest zbyt westernowa (wylaczajac Blood Money, You Really Got Me Now oraz wstep do Justice In A Barrel), ale mimo to oddaje klimat - sprzecznosc? NIE! W prawdzie na Dzikim Zachodzie nikt nie gral na gitarze elektrycznej, ale jej dzwiek tu jest tak ciekawie wpleciony, ze to nie razi, a wrecz przeciwnie - bez tej gitary byloby jakos tak pusto... (wylaczajac ww piosenki BM i YRGMN).

Teraz moze przejde od ogolu do szczegolu:

Billy Get Your Guns - "You hou! I'll make you famous! .... PUFF" To jest pierwsze, co mi sie narzuca od razu na mysl, gdy pomysle o tej piosence. Kolejna rzecza jest swietne pianinko. Nie umniejszajac zdolnosci Davida, w tej piosence pianinko jest naprawde NIESAMOWITE!!! Slychac "cudowne" rece Eltona Johna. Osobiscie go nie bardzo lubie, ale grac potrafi! Text... W sumie mozna go nazwac troche zartobliwym, ironicznym, ale... To taki troche wisielczy smiech... "bierz pistolety, bo bedzie zle..." 7/10

Miracle - moja jedna z ulubionych piosenek na plycie. Wstep, te gitary, akordeon (a raczej taka mala harmonijka), ten text - stad pochodzi wiele fajnych sentencji (nie bede ich wypisywac, bo to prawie cala piosenka - napisze tylko jedna, ale dalej). Gdy zaczynalam pisac te recenzje i zastanawialam sie, jak mysli przeniesc na kompa, w glowie pojawilo mi sie: "Penny for your thoughts now baby"... Ogolnie piosenka jest spokojna i ma niesamowicie optymistyczne przeslanie... Mimo ze tylko cud nas uratuje, to jednak jest on mozliwy, dopoki jestesmy razem. Niby wszystko jest nie tak - ptaki lataja, a ludzie musza chodzic, duch zyje, a czlowiek umiera, a ocalenie zlapalo ostatni pociag w dal, ale - wiara w to, ze mozna latac, ze wszystko bedzie ok, ze zdarzy sie cud dodaje sil... i ten cud sie zdarzy... "And I'll die without regret for the wars that I have fought" I wszystko jasne... 10/10

Blaze Of Glory - "You are not a God... So why don't you pull the triger and find out" Ten cytat zawsze mnie rozwala ;) Tytulowa piosenka, motyw przewodni filmu i calego albumu. Dokladnie oddaje to, o czym jest film. A przy okazji jest piosenka z niesamowitym textem... Tym, ktory to spiewa moze byc zarowno Billy The Kidd, jak i kazdy inny czlowiek. I piekna prosba do Boga - "Let this boy die like a man". Tylko tyle... Zadnego przebaczenia za zlo, bo o to nie ma prawa prosic.. Tylko to jedno... Muzyka dorownuje textowi - ten znany chyba wszystkim riff z samego poczatku... 9/10

Blood Money - jedna z tych typowo westernowych piosenek. Krotka, ale za to pelna tresci. Moja ulubiona harmonijka i gitarka tworza swietny podklad pod glowne przeslanie "Money for blood ain't no fair exchange... bought and then sold you but your conscience is all you can take to your grave". 8/10

Santa Fe - przez ta piosenke pokochalam zarowno plyte, jak i to miasto. I tyle by wsytarczylo napisac, ale jakos nie moge tego tak zostawic. Cudny wstep... cudna muzyka - zwlaszcza te smyczki i cichutka gitara. No a text... Wiem, jak wszyscy cenia ta piosenke i pod kazdym pozytywnym epitetem pod jej adresem podpisalabym sie wszystkimi czterema rekami ;) W sumie cala piosenka jest jednym wielkim cytatem... Wielka opowiescia, KSIEGA o zyciu czlowieka, ktory nie boi sie smierci, bo bedzie zyl wiecznie... Zadna inna piosenka nie dziala na mnie w taki sposob, jak ona... Smutek, zal, bol, rozpacz, wyrzut! Tak to ostatnie najbardziej - gorzkie slowa pelne wyrzutu skierowane do swiata, ktory zmienia dobrych ludzi w zlych... Glowne przeslanie filmu - sciga sie nie tych, ktorych sie powinno scigac. Dobrzy ludzie w obliczu prawa sa zli, a zli sa szanowanymi mieszkancami... Swiat zmusza do zla... zwlaszcza tych, ktorzy naprawde sa dobrzy... i glowny motyw - mimo wszystko I'm gonna live forever!!! 11/10

Justice In A Barrel - pierwsze co sie nasuwa to wstep... Indianski spiew, cudna gitara, "there's no freedom... there's no justice"... Muzyka jak zwykle jest niesamowita... Ta gitara tutaj jest fenomenalna. Taki jakby wiatr wiejacy na prerii (ale ja mam skojarzenia...). Piosenka jest troche niedoceniana moim zdaniem - a procz muzyki ma tez cudny text... Gosc nie rozumie juz nic - nie ma sprawiedliwosci, bo nie mozna nazwac sprawiedliwym wyroku, ktory zapada na kilka sekund przed wystrzeleniem z pistoletu. Mnie na zawsze wyryl sie w glowie ten fragment: "Winners are losers and the losers will have to face all those yesterdays and all the dreams they blew away". Naprawde swietna piosenka (i ciekawie zagrane solo - na poczatku na akustyku chyba) 9/10

Never Say Die - optymistyczny tytul... jak i cala piosenka, z ktora kojarzy mi sie zawsze "that's right" ;))) Piosenka ogolnie odbiega troche muzycznie od reszty - jest bardziej bon joviasta, gitarowa, mocniejsza. Text jest niezly, powiedzialabym nawet - dobry, ale to nie jest text na poziomie Santa Fe, czy Miracle... Jednak jest w nim to optymistyczne przeslanie... Zwlaszcza na koncu - to niby epitafium... 7/10

You Really Got Me Now - piosenka zywcem wzieta z saloonu. Siedzi sobie faceta za pianinkiem i gra, a inni pija whisky/whiskey (jak kto woli) i spiewaja z nim. Niby nic, krociutki kawalek, ale przyjemny, spokojny, taki troche w stylu jazz-bandow ;) I... hm.. nie wiem jak to napisac... Text tez jest niczego sobie... Ale i tak to pianinko przebija wszystko 6/10

Bang A Drum - ta z kolei jakby wzieta z kosciola (takie chorki sa chyba u babtystow, ale nie jestem religioznawca, wiec zostawiam to...), ale nie do konca (I could kick this bad world's ass). Z reszta taka stylizacja, to bardzo dobry pomysl... Spokojna piosenka z textem. Bo text ma fajny... Optymizm, walka z przeciwnosciami... Takie haslo czesto przewijajace sie w piosenkach BJ - cos w stylu "Hold on". Wiele fajnych sentencji... Za co warto uderzyc w dzwon (tam jest w beben, ale u nas sie chyba mowi z dzwonem... nie wiem - spytajcie Manniaka ;))... I koncowka "But as long as my heart keeps on bangin' I got a reason to believe", a potem Halleluyah, Amen... i koniec w stylu gospel 8/10

Dyin' Ain't Much Of A Livin' - znowu cytat przed piosenka - jak ja to lubie... fajne wprowadzenie w temat... cos w stylu motta... Piosenka bardzo dobra. Przez pewien czas nie lubilam jej (glupie dziecko), a przynajmniej nie tyle, na ile zasluguje. Powazna tematyka, powazna muzyka, powazny glos Jona. W jakis sposob kojarzy mi sie z Santa Fe - tez smierc, tez nie do konca sprawiedliwa, na pewno za wczesna... Tyle, ze tamta miala wsrod wyrzutow ten optymistyczny motwy "wiecznego zycia", tu go nie ma... Tu jest chec zycia i strach przed smiercia... Mlody czlowiek umrze, zanim jeszcze zaczal naprawde zyc... I znowu prosba - "pray for me!" Swietna piosenka! 9/10.

Guano City nie jest autorstwa Jona i (uwaga to bedzie odkrywcze) dlatego odbiega od reszty. To taki typowo soundtrackowy kawalek Alana Silvestri... Moze dlatego zostawie go w spokoju.

Teraz powinnam wziac kalkulator i policzyc, jaka srednia mi z tego wyjdzie ;) Poczekajcie chwile...

Wyszlo troche ponad 8/10 (dokladnie 8.4)... Ale ja ta plyte oceniam na 9.9/10. Nie moge jej dac 10, bo to by bylo niesprawiedliwe w stosunku do KTF i NJ (do TD nie, bo ta plytka mi pewnie wyjdzie poza skale... ooops - wygadalam sie...), ale jest tuz za nimi. Jeszcze raz swietna, klimatyczna (heh) muzyka, tresciwe texty, oddajace to, co najwazniejsze, a przy okazji wprowadzajace w historie Mlodych Strzelb...
Album wart tego, by przez co najmniej miesiac nie wyjmowac go z wiezy/kompa/walkmana/discmana/whatever! Dajcie mu szanse, a na pewno sie nie zawiedziecie... Ja wiem po sobie - nie lubilam, bo nie znalam. Poznalam - i uwielbiam!

TO NAPRAWDE CUDOWNA PLYTA!

nawet dla tych, co nie lubia westernow...

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Gina on 26 Wrz 2002 20:36

ehh no ja sie wlasciwie moge pod postem Days podpisac
Nawet pod tym ze na poczatku ociagalam sie z jej kupieniem i to strasznie - stupid girl mowila sobie ze lubi zespol a nie pojedynczych czlonkowi nie bedzie kupowala solowych plyt...

jak bym tak myslala do dzis to by mnie niezla jazda ominela :wink:

A serio : plyta jest swietna , ma specyficzny klimat , glebokie texty i swietna muzyke.

Moze zeby nie robic kilometrowego postu ktory bylby i tak w 98% podobny do postu Days to tak krotko :
Billy Get Your Guns - 9 / 1o
Miracle - 1o / 1o - tez jedna z moich ulubionych (+ kocham teledysk :grin: )
Blaze Of Glory - ehh tutaj tez nie ma co sie rozpisywac - text zabojczy , cowboyski , "podrozniczy" i ta prosba o ktorej pislala Days - 1o / 1o - po prostu
Blood Money - 9 / 1o
Santa Fe - tak btw - Days - pieknie to napisalas po prostu - 100% poparcie.... 1o / 1o (ehh w nj nie dawalam po za sklae to tu tez nie moge :grin: ) A powaznie : to co Jon stworzyl w tej piosence ..... po prostu czysty geniusz... jak jej slucham to mi sie chce ryczec ... po prostu mistrzostwo i brak slow podziwu...
Justice In A Barrel - 6 / 1o
Never Say Die - 9 / 1o
You Really Got Me Now - 6 / 1o
Bang A Drum - mialam okres swojego czasu ze bez przerwy sluchclam tej piosenki i po prostu "wypelnialam sie" optymizmem i dobrym humorem - 1o / 1o
Dyin' Ain't Much Of A Livin' - kojarzy mi sie z odejsciem kogos dla mnie bardzo waznego i dlatego (i dlatego tez ze jest genialna - pray for me ! ) 1o / 1o

nooo nie licze dokladnie - ale wysoko wyszlo - i tak mialo byc - bo plyta jest genialana , sklaniajaca do przemyslen , wzruszajaca .........
jon odwalil kawal dobrej roboty i teraz wiem - ze bez tej plyty czegos by we mnie brakowalo ...

oki musze takie naprawde duze by the way - jesli chodzi o film to Viggo Mortensen tam gral....
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez erka on 26 Wrz 2002 21:45

Oki więc miałam się matmy uczyć ale post tzn. recenzja Days mnie po prostu rozbroiła! Pięknie to wszystko napisałas i rany thx że tak powiedziałąś o tym co na temat TD napisałam. Teraz zresztą słucham Bounce (no bo czego innego ;)) i jak sobie teraz przeczytałam o Butchu& Soundance i jak pomyslalam ze oni jeszcze w Right side występują i rany no w ogóle...muszę cos napisać. Swoją droga co to Bj z człowiekiem wyrabia ;))

Tak więc sama kiedy zaczynałam przygodę pod hasłem "Ja&BJ" mówiłam- no przecież jakąś fanatyczką nie bedę, po kiego mi plakaty , jakies pierdoły i solowe płyty... Do początk to się teraz zgodze ale solowe płyty- nie ma jak byc głupim. Pierwszą solową było u mnie Destination ale kiedy kupiłam BOG tak mnie zaskoczyła- w sensie że tak pozytywnie... Oki więc już zaczynam... :grin:

Billy get your guns
- jak tego słucham mam ochote wybiec na ulice i nie patrzec na to wszystko co jest za mną, olac wszystkie problemy, byc po prostu toyugh girl i never give up. Wziąc ten pistolet (nie żeby komuś krzywde zrobic) i pokazać że nie da się mnie pokonać :)) 10/10

Miracle- tak jak Gina kocham clip do tego :grin: , poza tym miracle to jedno z moich nazwijmy to haseł. Świetny text i chociaż człowiek jest nie wiem jak dobity- posłucha tego i wie że kiedyś, prędzej czy później zdarzy się cud, a jak ma byc tak będzie, źle czy dobrze- trzeba przetrzymac bo takie jest życie. 10/10

Blaze of glory- tu również jak najbardziej popieram Days. Ta gitara, ten text, te wersy... a fragment który wymieniłas "let this boy die like a man" po prostu powoduje że albo mi się chce ryczeć albo (własciwie jedno i drugie) ciarki mnie przechodzą. I ten początek... Jednen z najlepszych textów jaki słyszałam. 11/10

Blood money
- napisana dla idola Jona, po prostu piekny hołd. Kiedys dotarła do mnie tak bardzo że ryczałąm ze wzruszenia pół nocy (to było wtedy gdy fascynację Bobem hehe przeżywałam i jego textami). You do what you got to cause you can`t walk away- kocham ten cytat tak samo jak "but your conscience is all you can take to your grave" 8/10

Santa Fe- to jedna z moich najukochańszych piosenek wszech czasów. Kiedy usłyszałąm ją za pierwszym razem...ten podniosły ton..ten text...aż mnie zmroziło. Włączyłam drugi raz, słuchałam tego w nocy i nagle znowu ten text powalił mnie tak bardzo że do dziś santa fe jest piosenką przy której zawsze umiem się poryczeć, choćby nie wiem jak było wesoło- zawsze. Mój pierwszy podpis tu na forum był właśnie z tej piosenki: And I blame this world for making a good man evil, it`s this world that can drive a good man mad, and it`s this world that turns a killer into a hero, well I blame this world for making a good man bad- po prostu kiedy to pierwszy raz to usłyszałam uswiadomiłam sobie ze to wszystko jedna wielka prawda. Kocham ta piosenke, jest szczera. I jeszcze wspomnienie o sinner with no name- to tak jak w Hey God, do you ever think about me. Ta piosenka ma taki text ze spokojnie mogłaby wejśc na TD chociaż nie pasowałaby tam pod wzgl. muzycznym. Kocham ją, nawet więcej. 12/10

Justice is a barrel
- i faktycznie- znowu wers you`ve gotta hold on. Świetny text. I te male krzyki- justice is a barrel of a loaded guuuun. 8/10

Never say die- nie wiem czy już któras z was to pisałą ale kojarzy mi się z Miracle. Never say die, never say no- po prostu znowu nie poddawać się (God jak ja kocham takie texty :grin: ). Od razu człowiekowi chce się żyć. 8/10

You really got me now- extra klimacik. Nie wiem ale zawsze przed oczami mam Jona gdy miał hehe 18 lat, taki fajny głosik. Można by sie przy tym nieźle powygłupiać. Tez dam chyba 6/10

Bang a drum- kocham ją :) Te wszystkie modlitwy, za tylu ludzi po prostu bomba, zakończnie jest świetne, wszystkie alleluja potęgują przekaz. No po prostu cacko:) I jest taka wesoła- też chce się przy niej żyć i chociaż mamy się tam hhehe pomodlic (walnąc w dzwon ;))))) nawet za złych ludzi to jest taka jakas optymistyczna. 10/10

Dyin` aint much of a livin- czasem mnie przeraża. tzn nie ze jest zła ale ten text...znowu taki prawdziwy i znowu mówi nam rzeczy które z pozoru wie każdy człowiek bo to takie oczywiste. Jak słysze to "pray for me" to tak jakby ktos na 2 końcu świata tak rozpaczliwie wołał żeby go uratowac. Ten strach w tej piosence- aż mi sie teraz zimno zrobiło. Kolejne cudo. To tak jak Save a prayer, tylko z opisem tego co sie stanie zanim ktoś umrze...:( 10/10

Jak widac Blaze of glory oceniam bardzo wysoko. Ta płyta ma świetny klimat i texty po prostu sa boskie. Ambitne, znowu szczere. Po prostu znowu zbiór historii o życiu, tylko tym razem nie mamy Tommyego i Giny którzy chcą ocalic swoją miłość, mamy ludzi którzy chcą ocalić swoje życie i ten motyw jest po prostu ahhhh. Kocham Blaze of glory.

I GUESS I'D RATHER DIE THAN FADE AWAY
Awatar użytkownika
erka
Undivided

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Two story town

Postprzez JULIA on 01 Lis 2002 01:55

Ja mysle (wiem,ze to nowosc :grin: ),ze ta plyta jest kochana.A oto moja ocena:

1.Billy Get Your Guns 8/10
2.Miracle 10/10 teledysk naprawde jest slodki
3.Blaze Of Glorynic dziwnego ze to mialo taka nominacje :grin: 12/10
4.Blood Money nawet tytul mi sie podoba :grin: 10/10
5.Santa Fe 10/10
6.Jstice In A Barrel ah ten wstep-czy to prawda,ze to modltwa indianina?Nie wie ktos? 9/10
7.Never Say Die 10/10
8.You Reeally Got Me Now 8/10
9.Bang A Drum 11/10
10.Dyin` Ain`t Much Of A Livn`9/10

No coz, napisalabym moze wiecej ale nie znam angielskiego....No ale plyta jest suuuuuuuuuuuuuper :grin: .Ahhhh ten klimat....
Awatar użytkownika
JULIA
Keep The Faith

Od: 25 Paź 2002 00:07
Miejscowość: Krzeszowice

Postprzez Klaudia on 14 Lis 2002 23:46

"Blaze Of Glory" było drugim moim albumem BJ. Kasetę dostałam na urodziny i byłam wtedy tak szczęścliwa, że aż się popłakałam :grin:
Spodobała mi od pierwszego razu :grin: Tyle razy jej słuchałam, że się już zdarła i praktycznie nie nadaje się do słuchania :wink:
W każdym bądź razie jest jedną z moich ulubionych płyt (kaset :wink: )

I believe I can fly
I believe I can touch the sky
Awatar użytkownika
Klaudia
Saturday Night

Od: 02 Mar 2002 19:23
Miejscowość: Rybnik

Postprzez KIDD on 19 Lis 2002 19:30

NAJLEPSZA PŁYTA SOLOWA I WOGOLE .DLA MNIE SUPERMEGA KLIMAT.
KOWBOJSKI KLIMATY REWELACYJNE TEKSTY .BEZ ZBEDNYCH SŁOW BO NIESTARCZYŁOBY NA NIE MIEJSCA.POLECAM PRZEDE WSZYSTKIM "MIRACLE',"BLAZE OF GLORY","NEVER SAY DIE",I "SANTA FE".NIE MA DLA TEJ PŁYTY SKALI.

BANG A DRUM FOR THE SINNERS
BANG A DRUM FOR HIS SINS
BANG A DRUM FOR THE LOSERS
AND THOSE WHO WIN
KIDD
Get Ready

Od: 24 Wrz 2002 13:44

Postprzez NiKKi Rebel on 31 Gru 2002 01:24

"Blaze Of Glory" kupiłam sobie jakiś czas temu, i stwierdzam, ze jest extra. Taka cowboyska :grin: . Jestem strasznie leniwa, wiec nie chce mi się pisać o kazdej posence, więc dam same oceny.

Billy Get Your Guns 10/10
Miracle 10/10
Blaze of Glory 11/10 [ach ten wstęp]
Blood Money9/10
Santa Fe 11/10
Justice In The Barrel10/10
You Really Got Me Now10/10 [God, jak mi się to podoba, to brzmi jakby nagrywane w jakiejś knajpie :grin: ]
Bang A Drum10/10
Dayn' Aint' Much Od A Livin'9/10
Guano City9/10

Znów płytka oceniona bardzo wysoko, ale jesdym słowem jest fenomenalna. :grin:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez kawa on 02 Sty 2003 05:04

Blaze Of Glory to mistrzostwo swiata! Nie wiem jak mozna napisac tak cudne piosenki!!! Jak kupilam kasete (nie bylo plytki) przesluchalam ja moze ze dwa razy i odlozylam!!! Nie siegalam do niej przez jakis czas ale w koncu cos mnie podkusilo i wlaczylam ja!!! To bylo jak nagle nawrocenie!!! Nie wiedzialam co mam ze soba zrobic!!! Sluchalam jej non stop przez cztery godziny!!! I nie moglam sie od niej oderwac!!! Moja ulubiona piosenka jest SANTA FE!!! Slucham jej codziennie, jest moja modlitwa! Mam nawet napisany jej caly text nad lozkiem!!! Lubie tez bardzo BANG A DRUM, jest tak fajnie optymistyczna! I jeszcze DYIN' AIN'T MUCH OF A LIVIN', najbardziej ten moment: "And I hope someone will pray for me, when it's my turn to die... pray for me" Co do reszty piosenek to tezsa swietne!!! Ta plyta jest zdecydowanie lepsza od Destination Anywhere (to jest moje zdanie)!!! Aha... zapomnialam jeszcze o BLAZE OF GLORY! Na poczatku ta piosenke lubilam najbardziej i sluchalam praktycznie tej jednej i caly czas slucham, nic dziwnego, ze otrzymala Zlotego Globa i byla nominowana do Oscara!!!

Jednym slowem plyta jest swietna!!!

A tak apropos to zaraz bedzie w tv YOUNG GUNS II!!! Juz nie moge sie doczekac!!!!!!
:cowboy: cowboyskie klimaty!!!!!!!

Hihi!!! To nie zaden gosc, tylko ja - KAWA!!!!!!!
Zapomnialam sie zalogowac!!!!!!!
Od czegoś tutaj jestem w końcu :grin:
Gina

"Sleep all day. Party all night.
Never grow old. Never die.
It's good to be a vampire."
Awatar użytkownika
kawa
przyjaciel

Od: 22 Gru 2002 22:27
Miejscowość: Santa Fe

Postprzez Anonymous on 15 Sty 2003 20:50

Noo musze przyznac ze pierwsza plyta Jona to naprawde cudenko :D
Billy Get Your Guns 10/10
Miracle 10/10
Blaze of Glory 10/10
Blood Money 6/10
Santa Fe 10/10
Justice In The Barrel 5/10
You Really Got Me Now 4/10
Bang A Drum 10/10
Dayn' Aint' Much Od A Livin' 10/10
Guano City 0/10 w sumie nie przesłuchałem nigdy tej piosenki do konca -moze dlatego z enie jest Jona, wiec nie wiem...
Anonymous

Postprzez Arha on 16 Sty 2003 00:51

A więc po raz pierwszy usłyszałam całą kasetę w listopadzie... i jakoś do mnie specjalnie nie przemówiła. byłam młoda i głupia :wink: teraz jestem trochę starsza i dużo głupsza, ale to tak na marginesie.

A więc po oglądnięciu Yuong Guns II postanowiłam dać Jonowi jeszcze jedną szansę. Oto rezultat
"Billy get toyr guns" siedzę sama w pustym pokoju z włączoną kasetą... a ty nagle złyszę jakieś podejrzane 'juchu'. Zdążyłam się nieźle zeschizować zanim usłuszałam 'I'll make ya famous' i zrozumiałam własną głupotę... a piosenka jest rewelacyjna 10/10
"Miracle" tesh niezła. 9/10
"Blaze of Glory" 'You are not a god' to moja codzienna gadka do budzika... jak dotąd nie odpowiedział, bo bym go chyba o ścianę rzuciła. Uwielbiam Blaze 11... no dobra, 10/10
"Blood money" jakieś takie niespecjalne. 5/10
"Santa Fe" I swear I gonna live 4ever... rewelacyjny text, muzyka tesh fajna. 10/10
"Justice in the barrel" 10/10 (hehe, bardzo krytyczna jestem, niech mnie diabli)
"Never Say Die" jak dla mnie lepsza wersja Blood on Blood. Kofam. 10/10
"You Really got me" - tu sięm popiszę krytycyzmem - 4/10. Nudna
"Bang a Durm" 8/10
"Dyin' ain't much of a livin" - znowu Doc na początku :grin: co jednak nie ratuje piosenki przed smęceniem 7/10
"Guano City" 9/10
Czyli innymi słowy zakochałam się w kasetce... a Kaśka mnie ściga żebym jej do końca tygodnia oddała... istota bez serca :wink:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Ricky Skywalker on 01 Paź 2006 18:57

To i ja się wypowiem o tym albumie, odświeżając temat nie ruszany przez 3 lata... ;) Co muszę rzec - obok SWW jest to ostatnia z płyt BJ (tudzież solowych projektów członków zespołu) których nie posiadam na nośniku oryginalnym - z tym co jest w oryginałach najważniejsze - książeczką ;) Ale to się z czasem zmieni, bo ostatnio bardzo ten album polubiłem ;)

Billy Get Your Guns - taki radosny, skoczny utworek z niesamowitym wstępem. 8/10

Miracle - ojojoj. Niesamowite video, klimatyczne w równym stopniu jak sama piosenka. Gonna take a miracle to save us this time... i wszystko jasne ;) 10/10

Blaze Of Glory - jeden z najbardziej kojarzonych z Jonem utworów. Ten riff, ten wstęp, to nabieranie tempa przez piosenkę... i tekst. Głeboki, niesamowity tekst. Call me young gun ;) 10/10

Blood Money - taki przerywnik trochę. Ale coś w sobie ma... kowbojskość :D 7/10

Santa Fe - myślę że tego tytułu nie trzeba nikomu przedstawiać. Najlepsza piosenka w solowym dorobku Jona, jedna z najlepszych w ogóle spod znaku BJ&co. ;) 11/10 – 100/10 to tylko Father Time mogło dostać :D

Justice In The Barrel - to wejście, ten śpiew Indianina... i taka ogólna niekanoniczność sprawiają, że tej piosenki się nie da nie lubić. 10/10

Never Say Die - piosenka z takim optymistycznym przekazem ;) 8/10

You Really Got Me Now - kolejny z klimatycznych przerywników. 7/10

Bang A Drum - optymizm z niej tryska jak z Tygryska :D Jedna z bardziej ''religijnych'' piosenek BJ ;) 10/10

Dyin’ Ain’t Much Of A Livin’ - taka jakaś mroczna jest, na sam koniec ogólnie optymistycznej płyty. Może chodziło o skłonienie słuchacza do potężnej refleksji? 9/10

Cóż... podsumowując tę moją niezbyt rozległą recenzyjkę... jest to album, którego nie cenię równie wysoko jak choćby wydanego mniej więcej w tym samym czasie Rychowego „Strangera” (do tego mojego osobistego ideału nie sięga żaden inny album ;) ) faktem jest jednak - co nasuwa się przy słuchaniu - że Jon potrafi (potrafił) sobie poradzić bez reszty zespołu, a przede wszystkim bez Rycha na wiośle i jako pomocnika przy tekstach, by nagrać dobry album. A mocną stroną tej płyty są teksty właśnie. Jakby na to nie patrzeć - muszę w końcu uciułać jakieś 30 zł na oryginał :D

"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
*
Richie Sambora, 29.10.2007
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
The Emperor's HAND

Od: 03 Lis 2003 03:57
Miejscowość: Creche of the Gods ;]

Postprzez ZB on 11 Lut 2007 17:06

Blaze Of GLory to nie jest zwykły album. To jest dzieło wybitne, genialne. Dzieło na najwyższym poziomie. Słuchając go, można poczuć, że zostało NATCHNIONE. Wokal Jona brzmi chyba najlepiej w całej karierze. Facet czaruje wokalem. Za ten album Jon powinien znaleźć się w panteonie bogów rock, a nie być wyśmiewanym. Słowa również są najgłębsze w karierze. Nawet TD im ustępuje. POEZJA. Że o kompozycjach nie wspomnę. Jon miał chyba gigantyczną depresję. Oddał tu całe swoje serce. Poza tym kocham westernowe klimaty. Ten album przenosi w czasie :pray:

Billy Get Your Guns - kapitalny track na otwarcie albumu. Wraz z "Never Say Die" stanowią świetną parę rockerów. No i ten Jeff Beck... "All the whores are hanging out, waiting to get paid" :grin: I inne zabawy słowne. Poezja, ale i ostra jazda. YEAH!!!!!! 10/10

Miracle - początek niczym na staropolskim weselu. I o to chodzi. O klimat. GENIALNA ballada. Te słowa mnie zawsze rozwalają. Poezja. 10/10

Blaze Of GLory - jak byłem młodszy, to czasem słyszałem ten kawałek w radiu. Nie wiedziałem kto to. I nie to było ważne. Stałem zawsze jak osłupiały, a ciary szalały po moich plecach. Stałem jak zaczarowany. Już podczas intro moim oczom ukazywały się bezkresne równiny, proste życie kowbojów. A przecież nie miałem pojęcia o czym jest ta piosenka, bo nie znałem angielskiego... Ten riff zna chyba każdy. Jestem ciekaw, czy wymyślił go Jon, czy Jeff Beck, który w tym utworze również zalicza kapitalną partię na wiosle. I znów poezja. Wokal mnie rozwala. Najlepsze jest to, że background vocals też należą do Jona. Utwór wychodzi świetnie również na żywo, a soo Rich'a jest chyba nawet lepsze od mistrza Beck'a, którego zresztą Richie bardzo ceni. 10/10

Blood Money - mamy tu typowy Dylanowski klimat, a sam utwór jest bardzo podobny w wymowie i formie do "Knockin' On Heaven's Door". Plagiat? Nie wiem, ale oficjalnie utwór dedykowany Dylanowi (a swoją drogą Bob Dylan też kilkakrotnie był oskarżany o plagiat). Jon normalnie rządzi. Tekst, muzyka, harmonijka. Te słowa... Np."...your concience is all you can take to your grave" 10/10

Santa Fe - niezwykle wzniosły utwór, ale w jak najlepszym tego słowa znaczeniu. Wokal Jona to jest normalnie mistrzostwo świata. Nie umiem wyrazić zachwytu, jaki odczuwam. A tekst? No... Postawić mu pomnik! Nawet sięga po wiosło i gra- niezbyt skomplikowane, ale zawsze- solo. GENIUSZ!!!!!!! :pray: 10/10

Justice In The Barrel - od samgo początku do samego końca ten utwór to dzieło wybitne. Intro i indiańskie wokale i GENIALNA gitara Jeff'a Beck'a. Ten gość jest poprostu fenomenalny. To solo. :pray: No i oczywiście niesamowity tekst i wokal... Poezja....10/10

Never Say Die - ten utwór był z koleji uważany za plagiat "The Boys Are Back In Towm" Thin Lizzy. I tu znów dopiero niedawno dotarło do mnie, że background vocals należą do Jona... GENIALNE... I ten hard rockowy czad... Słowa...10/10

You Really Got Me Now - ta piosenka osobiście mi cos przypomina, ale nie pamiętam an tytułu, ani wykonawcy... Little Richard daje kopa! Respekt. Zawsze jak Jon woła "Richie", myślę, że zaraz wejdzie King of Swing :grin: Kapitalny kawałek. Jak w saloonie 10/10

Bang A Drum - coś pięknego. Jon przemyca w tym utworze zarówno refleksje, jak i nadzieję. BOSKIE!! No i kolejne znakomit solo Beck'a. Wokal niesamowity. I te gospelowskie chórki na końcu. YEAH!!!!!!!10/10

Dyin' Ain't Much Of A Livin' - w tamtym okresie nosiłbym Jona na rękach normalnie... Poeta... FENOMENALNE!!!!! :pray: 10/10

Guano City - utwór idealnie pasujący do zobrazowania i podsumowania tematu. Bardzo dobrze, że trafił na płytę. Alan Silvestri robił wiele soundtracków, ale ten do"Young Guns ll" jest chyba najlepszy. Klimat, klimat, klimat. Ale oceny nie bedzie, bo i po co?

Ludzie! To jeden z najlepszych albumów w historii. Jon był niezrównanym poetą i GENIALNYM, FENOMENALNYM wokalistą. Po tym arcydziele powinien zajmować miejsca w ścisłej czołówce najlepszych wokalistów, a nie trzydzieste. Śpiewa z pasją, wierzy w to co śpiewa, a śpiewa natchnione słowa... Nie wiem... Za to kocham Jona. Za to kim był... Nie wiem, czy na serio miał doła, czy tylko pozował, ale nie wydaje mi się. To jest BOSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray:

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez kkglitter on 25 Mar 2007 22:56

Great soundtrack disc....wish Jon had kept Santa Fe for Joves cd....it's such a cool lyric and he sounds truly amazing on this track. Also love the gopel Bang A Drum and the moody Dyin' Ain't Much Of A Livin'.
kkglitter
Get Ready

Od: 25 Mar 2007 05:12

Strona główna FAN CENTER Recenzje Płyt