Ave Tolkien!!!!!!!!!!!!!!

Wszystko co nie pasuje do innych kategorii.

Strona główna OFFTOPIKI Różne

Czytacie W

tak
12
70%
nie
5
29%

Razem głosów : 17

Ave Tolkien!!!!!!!!!!!!!!

Postprzez Anonymous on 08 Cze 2002 23:35

Ostanio można powiedzieć, że mnie nie ma. Szukaj wiatru w polu, cicho, nigdzie nie ma Monika! Nawet muzyka nie dochodzi zza drzwi jej pokoju (a to dziwne). Ale jeśli się dobrze przyjrzeć...jest! Siedzi przy biórku i coś czyta. Jesus, ona jest chora!!! Ale nie, czuję się dobrze, tylko jestem ostanio rozmarzona, bo pochłonęła mnie najwspanialsza książka najwspanialszego autora: WŁADCA PIERŚCIENI. Od dawna zabieralam się do przeczytania, no...tzn od obejrzenia filmu i w końcu się przemogłam. Stanęłam przed półką, na której stały trzy grube, majeststyczne księgi. Biorę DRUŻYNĘ PIERŚCIENIA, zaczynam czytać i....totalne olśnienie, nie chcę nawet myśleć o przerwie! Ta książka po prostu mnie zjadła. Jest extra!!!! Różni się od filmu, w którym dużo zostało pominięte. W 6 dni doszłam dalej niż do połowy DRÓŻYNY PIERŚCIENIA tj.zaczęłam drugą księgę. Po prostu brak słów podziwu. Kto jeszce nie czytał, zaraz chodu do biblioteki i nie wracać mi stamtąd bez tego największego z arcydzieł literatury!!!!!!!!!
Anonymous

Postprzez Days on 09 Cze 2002 17:58

hehehe widze ze nie tylko ja mam swira na punkcie Srodziemia :)))))

Wladce przeczytalam jusz troche temu, potem hobbita a teraz czytam LOTRa po ingliszowemu... Zamiar mam jeszcze przeczytac Silmarilliona i te wszystkie niedokonczone opowiesci o zamierzchlych czasach... Te ksiazki po prostu wciagaja od stop do glow (hehehe).... Ja nie wiem, jak moglam tego nie przeczytac wczesniej :)))

A propos Monik - najlepsza strona o Wladcy do http://www.wladca-pierscieni.pl - bardzo duzo info i w ogole fajni ludzie
Zapraszam :)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez Arha on 09 Cze 2002 20:49

W domu (jak zwylkle z reszta) maja mnie dosc, bo o ile akurat nie czytam LotR'a (a co za tym idzie nie reaguje na zadne proby sprowadzenia mnie na ziemie), to chodze po domu z blednym wzrokiem i wszystkim opowiadam jaki ten Tolkien byl genialny. Czytam to X raz, a jak po raz pierwszy zaczelam 3 tom to mialam swieczki w oczach, ze zostalo mi tylko tyle...
Jednym slowem: Tolkin rulez :grin:

Znudziły mi się waszych smoków powtórki
Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Od: 11 Mar 2002 01:06
Miejscowość: Wroclove

Postprzez Mmmmusze :) on 09 Cze 2002 22:28

Mmmmmmmusiałem :)

To ja Crush, największy buntownik rebeli :)))

Tolkien jest geniuszem, do tego nikogo nie musze przekonywac, Śródziemie i Arda to wspaniałe twory jego wyobraźni.
Przeczytałem LOTR, Hobbita, Silmarilion, aktualnie 2x czytam LOTRa.

Tolkien RULEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!

PS. Dla krasnoludów > Baruk Khazad!!!! Khazad aimenu!!!!!!!! :))))))
Mmmmusze :)

Postprzez Rosie on 10 Cze 2002 21:51

yeah! Krasnoludy rulez:))))
qrde jak czytałam Lotra w przekładzie Łozińskiego to myslałam ze skonam: krzaty, Bagoszowie i te klimaty.

macie racje Tolkien to geniusz, nie ma takiego drugiego pisarza na świecie (no mo ze oprócz Sapka :grin: ) wspaniałe, fantasyczne, rewelacyjne. Już to gdzies pisałam: na wakacjach czytam drugi raz!

na szczęście przeczytałam trylogie kilka miesiecy przed filmem, wiec mogłam sobie porównac. Obsada jest the best, nie podoba mi sie tylko eowina w drugiej części (widziałam photo). Aragorn rulez, Numenor is still alive :grin: :grin: :grin:

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez Days on 11 Cze 2002 01:03

Krasnoludy Krasnoludami, ale widze, ze mam tu kolejna mase Tolkienfanow :)))) Normalnie jestem impressed :)))
Ale ale = bede sie chwalic, bo dzis dorwalam Niedokonczone Opowiesci!!!! MAMO!!! Juz sie nie moge doczekac az je przeczytam!!!
To czyta sie normalnie tak, jak gdyby to sie naprawde wydarzylo i wlasnie dzieki temu to jest takie piekne....
A co do filma to mi sie PODOBAL JAK NIE WIEM CO (juz prawie umiem go na pamiec, zwlaszcza ze mam scenariusz :))) - tak wiem, jestem walnieta, ale coz....) Co do Eowyn to wypowiem sie, jak ja zobacze w filmie, bo na zdjeciu to nie to samo :)))
Tymczasem Goodbye, friends
Untill our next meeting :))))

PS Peregrin Tuk rulez!!!!!!!!!!!!!!

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Gina on 11 Cze 2002 01:29

hehehe sie czuje troche jak malolata - bo jestem dopiero na wyprawie- znaczy zaczelam wczoraj - i jestem pod big impressed
wiciagnelo mnie tak ze sie nie moglam normalnie oderwac - zawsze jak to satlo u mnie na polce ( ksiazki taty ) to myslalam ze to nuudne i takie wiecie glupie ( ehh czlowiek glupi a nie ksiazki ) a przekonalam sie zeby zabrac sie do tego ( znaczy podniesc raczke i wyciagnac tomik ) po filmie i po poscie Monik - i jak mowie - wpadlam :grin: :grin: :grin: [/b]
Awatar użytkownika
Gina
mod

Od: 02 Mar 2002 03:12
Miejscowość: Zgierz

Postprzez Arha on 11 Cze 2002 21:31

Tolkienomaniacy łączcie się :grin: .
Brrr, Eowina jest okropna... Jush wolę Arwenę. Z resztą w książce też jej nie lubiłam. Ogólnie nigdy nie przepadam za dobrymi postaciami. Najbardziej lubiłam Boromira i Denethora... no i oczywiście hobbity :grin: :grin: :grin:
A właśnie, czytaliście Pierścień Mroku? Kontynuacja Władcy... Całkiem fajna, aczkolwiek nieco przydługa i miejscami nudna.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Rosie on 12 Cze 2002 00:49

ja osobiście uwielbiam Aragorna, dla mnie to ideal mężczyzny :grin: :grin:
za Eowina tez nie przepadałam (bo sie qrde podwalała do Aragorna :wink: ) do czasu kiedy zabiła nazgula.

You can be a million miles away
I will always love you
You can be a thousand thoughts away
I'll be thinking of you...Richie;)
Awatar użytkownika
Rosie
Get Ready

Od: 02 Mar 2002 03:32
Miejscowość: Zamo

Postprzez Anonymous on 13 Cze 2002 01:35

Zanim wzięłam się za Władcę nie bardzo wiedziałam jakiego pisarza się trzymać. W porządku były dla mnie książki Sienkiewicza, ale często normalnie nie mogłam się doczekać kiedy wreszcie skończy walić jakieś wyniosłe epitety i pisać 2 strony o jakimś jednym krzaczku. A nasz pan JRR w ogóle nie przynudza (przynajmniej mnie). Często chce mi się płakać. Na filmie zresztą też beczałam. A propos: tak mi się ta książka spodobała (gut Rosie- Aradorn króluje, no i Frodo of course), że na kumpele wołam Frodo. Ją to wkurza, a ja mam radochę :black: :black:
Anonymous

Postprzez sdms on 01 Lis 2002 10:12

Nie ma to jak owocna noc spedzona na grzebaniu po forum.... Tak sie wlasnie zaczalem zastanawiac why ja tu nic nie napisalem.... i doszedlem do bardzo ciekawego wniosku... otoz nic tu nie napisalem bo w owym okresie nie mialem stalego dostepu do neta, czyli bylo to wtedy co mi net siadl :grin: No ale przejdzmi do tematu :grin:
Tak wiec co tu duzo mowic Tolkien rulezzzz i tyle.... Nic dodac nic ujac.... Wladca Pierscieni to genialna ksiazka i tyle.... a ze mna historia wygladala tak, ze od malego chcialem przeczytac WP, ale jakos nigdy mi sie to nie udalo (czyt. jakos nigdy nie pomyslalem zeby pojsc do ksiegarni i to kupic :wink: jaki ja bylem glupi :grin: ) i dopiero film mnie zmusil do siegniecia po ksiazke... No ale lepiej pozno niz wcale :grin:
a i jeszcze co do...
ja osobiście uwielbiam Aragorna, dla mnie to ideal mężczyzny

Czuje sie jakby na moim avatarze byl ideal mezczyzny :grin: :new-alien: :grin:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez NiKKi Rebel on 01 Lis 2002 18:25

Przeczytałam całego Władce i teraz jest czas na Hobbita :wink: Tolkien jest po prostu EEEEEXXXTRRRRAAAAAA!!! Cóz tu dużo pisać, ksiaka jest (like for me) lepsza od filmu, który uważam za zajefajny :crazyeyes:

[size=75]G
Awatar użytkownika
NiKKi Rebel
Never Say Goodbye

Od: 01 Sie 2002 20:05
Miejscowość: Tuonela

Postprzez Gina on 01 Lis 2002 18:46

ksiaka jest (like for me) lepsza od filmu

no jak ktos by powiedzial na odwrot to bym go przekrecila przez maszynke od miesa...
chcialam sie moja mama powchwalic - wreszcie skonczyla dwie pierwsze ksiegi (nie wazne ze ja w tym czasie zdarzylam Hobbita i Silmarillion przeleciec..no ale - ona jest starszej daty :grin: - wiec jest lekko spowolniona :grin:
ja teraz (bo ksiazka sie zwolnila :grin: ) zaczynam (po raz kolejny) Trylogie :grin: :grin: :grin:
jakos nigdy nie pomyslalem zeby pojsc do ksiegarni i to kupic

no to ja mialam latwiej :
od chwili kiedy zaczelam widziec na oczy - widzialam na polce trzy tomowa ksiazeczke z '91 (Skibniewskiej ofc. ) - takie fajne male wydanie - ze jak sie zlaczy wszystkie trzy (tzn polozy obok siebie) to wychodzi jeden obrazek - qll - no i sama to odkrylam :))

a tak btw. ktos czytal przeklady Łozińskiego ?
(bo ja tak , i przy krzatach, Laziku i jedynym pierscieniu Z KAMIENIEM po prostu wymiekam.....)
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez sdms on 01 Lis 2002 19:08

a tak btw. ktos czytal przeklady Łozińskiego ?
(bo ja tak , i przy krzatach, Laziku i jedynym pierscieniu Z KAMIENIEM po prostu wymiekam.....)

Ja mam Wladce w przekladzie Łozińskiego, ale juz tym poprawionym, wiec nie jest tak tragicznie :grin: .... Ogolnie da sie wyzyc :wink:

Historia papiestwa
[url=http://www.ram-rzeszow.one.pl]RAM Rzesz
Awatar użytkownika
sdms
Stra

Od: 05 Mar 2002 20:37
Miejscowość: Gliwice

Postprzez Gina on 02 Lis 2002 01:35

przeczytaj sobie Skibniewskiej to pana Ł uznasz za tragicznego zapewniam ((;
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez Days on 02 Lis 2002 01:43

no ja mam tlumaczenie Lozinskiego (to poprawione), ale czytalam zarowno to jak i pani Sibniewskiej... Przegladalam tez to nie poprawione Lozinskiego i w ogole czytalam i czytam nadal 2 juz raz Tolkiena w oryginale i uwazam ze taki jest najlepszy.. Ogolnei nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, czy Noldorow nazwie sie Elfami Godnymi czy Elfami Wysokiego Rodu, ale od Bagoszow trzymam sie z daleka (heh i jeszcze od Jeleniska zamiast Buckland'u na wschodnich krancach Shire).

Ostatnimi czasy skonczylam Silmarilliona i jestem pod big impression znowu i znowu mam ogromnego hopla :D (jak sie konczy Silmarilliona dosc czesto i lata do mamy ze juz wrocilam do Srodziemia, to sie tak ma)

:D

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez Arha on 02 Lis 2002 01:51

ze jak sie zlaczy wszystkie trzy (tzn polozy obok siebie) to wychodzi jeden obrazek

No rzeczywiście... hehe, internet kształci, ja na to nie wpadłam... tym bardziej że nie wiedzieć czemu niegdy nie miałam przy sobie trzech tomów na raz każdy jest w innym pokoju.

Zgadzam się
Zrobię co chcecie
Za królestwo i pół córki
Awatar użytkownika
Arha
Lioncourt

Postprzez Gina on 02 Lis 2002 02:05

hehehe - yeeah przydalam sie na cos :grin: -

jak czytalam pierwszy raz to bylam chora - znaczy lezalam w lozku , no i konczac dwie wieze polozylam sobie obok powrot krola no i jak odlozylam TTT to jakos tak obok i te promyczki mi sie zlaly no i polecialam po TFOTR i "eureka" :grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
Gina
mod

Postprzez erfea on 21 Lut 2003 21:27

Dlaczego ten cudowny świat nie istnieje?!?!?!?! Nie mogę po prostu tego pojąć! To nie fair! Ja bym od razu tam uciekła, bez namysłu!
Tolkiena po raz pierwszy wzięłam do rąk... hmmm 6-7 lat temu i od razu mnie zaczarował i oczarował!!! To jest cudowny świat. Wszyscy bochaterowie są świetni! Filmy jak narazie mnie nie zawiodły, choć kilka postaci wyobrażałam sobie zupełnie inaczej.
Jeżeli chodzi o " ideał mężczyzny" to jest on bardziej złożony... Raczej mówmy o przyjacielu: Aragorn ciekawą osobowość, ale chyba jednak wolę Legolasa. Ogólnie elfy są najfajniejsze - takie realno-nierealne :wink: I mają zdecydowanie długie włosy :Fade-color :wink:

Image
Awatar użytkownika
erfea
Mistress Of Dragons

Od: 10 Lut 2003 22:52
Miejscowość: Morthnar

Postprzez Days on 22 Lut 2003 02:03

Ciesze sie ze nie tylko ja lubie Elfy :D

Ale jak by to mialo byc inaczej - w koncu sama jestem Elfem :D

erfea - kto Ci powiedzial, ze ten swiat nie istnieje?

jesli istnieje w Tobie, jesli potrafisz tak czytac dziela Tolkiena, by choc przez sekunde wydawalo Ci sie, ze jestes tam naprawde, to znaczy ze ten swiat jest prawdziwy...

jak to ktos kiedys mowil - jesli rzeczywistoscia sa nasze wspomnienia, to w takim razie sny tez moga stac sie rzeczywistoscia, bo one pojawiaja sie w naszych wspomnieniach...
a skoro sny moga byc rzeczywistoscia, to Arda tym bardziej

PS. Jak mozna nie wierzyc, ze Elfy nie istnieja? To czyj post teraz czytacie jak nie Elfa? Co? Chochlik go napisal?

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Następna

Strona główna OFFTOPIKI Różne