1001 albumów muzycznych

Wszystko co dotyczy Bon Jovi

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja

Postprzez Days on 17 Lis 2007 21:40

Gina napisał(a):a czep sie #lmao na poczatku wcale maiden nie sluchali 12latkowie, znaczy sluchali ale to nie byla muzyka skierowana tylko do nich :>

Ginus, to byl moj cytat :P a o Ironow mi chodzilo, ze te wokalizy mi bardziej pasuja do nich, czymkolwiek by nie byly :P ale skojarzyly mi sie z glosem Bruce'a :P to juz byla inna mysl :P odnosnie wokalizy :P

ZB napisał(a):Ale slyszalem, ze ktos myslal, ze Europe to jest disco jak Modern Talking..

bo pewnie slyszal Final Countdown 2000 i na tym sie jego wiedza konczyla, wiec po co w ogole z takim czyms rozmawiac i glowe sobie zawracac?

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Od: 05 Mar 2002 01:56
Miejscowość: LothLorien

Postprzez def.leppard on 18 Lis 2007 00:05

[fquote="Gina"]
o tak, na pewno WSZYSTKIE glamowe zespoly wygladaly i graly tak jak wygladaly i graly z powodu wyzszych idei i uwielbienia przepychu i ewentualna popularnosc gatunku wsrod ludzi nie miala z tym nic wspolnego. jasssne[/fquote]

Wg. ciebie dobry zespół robi jak najbardziej hujowe piosenki ...ok ... wg. mnie dobry zespół robi dobre kawałki ... bez względu na publike, a zespoły typu The Beatles czy Bon Jovi to po prostu właściwi ludzie, na właściwym miejscu w właściwym czasie ... za 10 lat techno bedzie nie modne i wtedy ty bedziesz techniara bo to bedzie hujowe (chociarz i tak już jest).

Honor, Ojczyzna, RICHIE SAMBORA !
def.leppard
Get Ready

Od: 09 Lis 2007 13:56

Postprzez Days on 18 Lis 2007 00:36

pana wyzej nie rozumiem XD

a co do Wokaliz jeszzce, to no:

Wokaliza (z łac. vocalis - samogłoska) rodzaj śpiewu, polegający na wykonywaniu melodii na jednej samogłosce (najczęściej a). Może służyć jako ćwiczenie wokalne, a także być częścią utworu muzycznego.

znaczy ZB chodzilo o chorki robiace aaaaaaaaaaaaaaa???

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez cRaSh on 18 Lis 2007 00:40

Pan wyżej nich poszuka w słowniku o ironii XD ewentualnie poczyta książke telefoniczna, tam nie trzeba kojarzyć faktów i czytać ze zrozumieniem a starcza na długo XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Od: 02 Mar 2002 03:11
Miejscowość: Spartaaaa XD

Postprzez ZB on 18 Lis 2007 00:47

Days napisał(a):ZB chodzilo o chorki robiace aaaaaaaaaaaaaaa?

No... Tez, ale mialem na mysli spiewanie w harmonii. Np. jak w utworze "Bringin' On The Heartbreak" od Def Leppard. No a z BJ najbardziej podoba mi sie chorkowe spiewanie w Hardest Part Is The Night

Let it rock! Let it go!
You can't stop the fire burning out of control!!!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Od: 12 Lis 2006 02:08

Postprzez cRaSh on 18 Lis 2007 00:52

Nie wiem why uparcie twierdzisz ze pierwsze 2 płyty Bon Jovi to Bon Jovi XD
Bon Jovi zaczęlo się od 3 płyty ;)

Argumenty:
Gdyby szli dalej ta droga co na 7800 to bylby koniec zespołu.
Nie graja tych utworow na koncertach, oprocz Runaway, ktora tak naprawde nie jest z tamtej sesji nagraniowej.
Swiatowa kariere zaczeli od SWW i nie ma co tego kwestionować.

Metallica skonczyla sie na kill'em all, a bon jovi zaczelo sie na sww, proste XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 18 Lis 2007 01:08

ZB napisał(a):Tez, ale mialem na mysli spiewanie w harmonii. Np. jak w utworze "Bringin' On The Heartbreak" od Def Leppard. No a z BJ najbardziej podoba mi sie chorkowe spiewanie w Hardest Part Is The Night

tylko, ze to juz nie wokaliza XD tak czepiam sie nazewnictwa :P

i no kurde BJ sprzed SWW wczesne BJ czy moze pre-BJ to ja bym moze jeszcze jakos zahaczajace o GLAM uznala, ale potem to wlasciwe BJ to juz ni huhu, ale w sumie po co to robic, to nie wiem :P

Pawel ma racje jednak - BJ sprzed SWW to inne BJ niz po SWW, a BJ po KTF to inne niz to wczesniejsze, a BJ po 2000 to juz w ogole swinka morska XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez ZB on 18 Lis 2007 07:03

cRaSh napisał(a):Nie wiem why uparcie twierdzisz ze pierwsze 2 płyty Bon Jovi to Bon Jovi

Dlatego, ze wtedy pisali bez Desmonda Childa. To byla ich robota. Niewazne od ktorego albumu zdobyli slawe (a nie kwestionuje, ze od Sliskiego)... Zupelnie nie kumam, co to ma do rzeczy. Ze 7800 pisali pod presja wytworni? A jakaz byla presja przy Slippery? Bon Jovi i 7800 nie sa tak komercyjnie wygladzone i slodkie. Sa lepsze partie gitar a bas dudni jak nalezy. Teksty (zwlaszcza na 7800) nie ustepja tym z SWW. I o ile przy pierwszym albumie jescze mozna sie czepiac wokalu Jona, to na Fahrenheicie spiewa juz jak rasowy, dojrzaly rockman.

A czemu sie nie przyznaja? Moze dla tego samego powodu, dla ktorego Pantera sie nie przyznaje do glamowej tworczosci. Moze sie wstydza tego wizerunku. Mysle, ze gdyby SWW i NJ nie odniosly sukcesu, kawalki z tych albumow rowniez nie bylyby grane. Np. These Days to chyba juz ewidentnie BJ. I tez rzadko grywaja utwory z tego krazka.

cRaSh napisał(a):bon jovi zaczelo sie na sww

Nieprawda... Bon Jovi zaczelo sie od Bon Jovi XD Pierwsze dwa albumy sa kapitalne. :horns:

Days napisał(a):Pawel ma racje jednak - BJ sprzed SWW to inne BJ niz po SWW, a BJ po KTF to inne niz to wczesniejsze, a BJ po 2000 to juz w ogole swinka morska

O wlasnie. Dobrze to ujelas. Patrz Pablo: owszem, przed SWW BJ grali inaczej niz po. Ale w erze KTF rowniez grali inaczej niz w okresie SWW-NJ. I co? Wiec KTF to juz nie Bon Jovi? Po prostu sie chlopaki zmieniaja. Niekoniecznie rozwijaja, ale zmieniaja.

Let it rock! Let it go!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Postprzez Adrian on 07 Gru 2007 02:55

metal to metal.

i wy nie wiecie o co tutaj chodzi ? chodzi o kompleksy, ktos sie lepiej czuje widocznie jesli uwaza ze slucha jakiegos metalu czy hard rocka niz zwyklego rocka ktorego coraz wiecej ludzi uwaza za pop rock :P sad but true

wszystko, ale duzo. i w sumie, jak juz pisalam, to naturalne ze sie tworzy dla nich kategorie.

o maty znowu?

Hehe :) Widze kazdy ma swoje podejście do muyki i dlatego powstaje tyle konfliktów.

Osobiście najbliżej mi do zdania ZB. Tak, BJ to zdecydowanie przedstawiciel Glam Metalu lat 80tych. To też zespół który uważany jest za "twórców" a na pewno zespół który to wszystko rozpowszechnił ( określenia Pop Metal, Hair Metal czy Pudel Metal). Brzmi to dziwnie ? Może, ale tak się przyjęło.
Zresztą Jon i reszta zawsze mówili, ze oni grają "Hard-Rocka" a nie żaden metal, ale co niektóre piosenki które nagrali zdecydowanie pod metal podchodzą (We Rule The Night, I Was Your Mother, Homebound Train czy często wymieniane wśród najlepszych metalowych piosenek wszech czasów - You Give Love A Bad Name").

Zresztą z klasyfikowaniem Bon Jovi były i są problemy. W 2000 roku kto zrobił furorę i modę na "Soft-Rock" ? A kto teraz robi modę na Rock-Country ? (Już kolejne wielkie gwiazdy zastanawiają się nad albumem Country).

Określając muzykę Bon Jovi można wymieniać takie gatunki czy pseudo gatunki jak: *Heavy Metal , Glam Metal, Hair Metal, Pop Metal, Pudel Metal, Hard-Rock, Rock, Soft_Rock, Pop czy Country ... aha no i najlepszy gatunek "Hairspray Metl" xD).

Czy ktoś się zgadza z takimi podziałami to już jego sprawa. Ja je przyjmuje do świadomości i np wole Glam Metal od Heavy Metalu :)

*(SWW jest 5tą Heavy Metalową płytą na szczycie Bilboardu w historii muzyki - według takich samych źródeł jak te które mówią, że WSYCGHome to pierwszy numer1 na liście Country rockowego zespołu )
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Od: 03 Paź 2003 19:55
Miejscowość: D

Postprzez Captain Kidd on 07 Gru 2007 03:07

Adrian napisał(a):To też zespół który uważany jest za "twórców"

Rzygać mi się chce już za przeproszeniem na takie podejście no XD Jakby tak patrzeć, to każdy zespół uważany były za twórców nowych gatunków. Nawet cover-bandy powielające pierwowzory, choćby w najmniejszym stopniu.
I jeszcze raz powiem, określenia typu glam metal, pop metal (ok, zgodze się, może być metal z naleciałościami z popu lub odwrotnie,) i inne tego typu śmieszne łączenia wyrazów są żałosne, niepotrzebne i powstające z powodu braku pomysłów na zagospodarowanie wolnego czasu. Zaraz mi się przypomniała rozmowa Grabaża z psychologiem... XD

Adrian napisał(a):Hair Metal, (...), Pudel Metal

Zastanawialiście się kiedyś jakie są różnice pomiędzy tymi durnymi określeniami? Choćby dwa zespoły grały identyczną muzykę, a członkowie mieli inne fryzury, to kwalifikują się pod inną kategorię tak? Bo BJ to hair metal a Cinderella to pudle? Nosz k***a no...
Dlaczego grunge Alice In Chains, SOundgarden, Pearl Jam, Mother Love Bone to po prostu grunge, choć zespoły te są do sobie ni chuja nie podobne? Inna sprawa, że SG i MLB to bardziej hard rock...

Image
Awatar użytkownika
Captain Kidd
zły mod

Od: 05 Gru 2004 18:13
Miejscowość: Bułgarskie Centrum Hujozy

Postprzez Adrian on 07 Gru 2007 03:36

Kidd rozumiem Twoje myślenie i się po części z nim zgadzam (Hair, Pudel, Hairspray, itp), ale tak sie przyjęło i mnie to nie przeszkadza. Jednak co innego jest podział na Hair/Pudel (to samo) a np Heavy/Hair (co innego).
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Postprzez ZB on 07 Gru 2007 04:06

Captain Kidd napisał(a):Zastanawialiście się kiedyś jakie są różnice pomiędzy tymi durnymi określeniami? Choćby dwa zespoły grały identyczną muzykę, a członkowie mieli inne fryzury, to kwalifikują się pod inną kategorię tak? Bo BJ to hair metal a Cinderella to pudle? Nosz k***a no...

Właśnie nie Kidd. Glam/Hair/Hairspray/Poodle Metal to jest wszystko to samo, tylko ma różne nazwy. A w latach '80 to w ogóle mówiło się o tym metal i już.
Mówi się na to też Pop Metal, ale właściwie odnosi się to do "lżejszej", bardziej komercyjnej odmiany, tj. np. do Bon Jovi. A z kolei kiedy Glam jest jeszcze agresywniejszy i z naleciałością m. in. punka (Guns N' Roses, Skid Row itp.) to jest to Sleaze.

I ja właśnie już tu dyskutowałem z cRaShem m.in. o tym, że te podziały są głupie i właśnie dlatego i Cinderella i Poison i Bon Jovi to glam (przynajmniej w jakimś okresie twórczości). Istnieje też pojecie Hair Bands, żeby zaznaczyć, że wszystkie te kapele miały inne inspiracje i że nie brzmią jednakowo (tu nutka bluesa, a tu np. więcej hard rocka), a łączy je głównie styl i wizerunek. Ale podobieństwa muzyczne i tekstowe są i dlatego nie ma sensu tworzyć dla każdej kapeli innego stylu. To jest po prostu Glam. To wszystko brzmi jak stary, dobry Glam Metal :horns:

Let it rock! Let it go!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Postprzez Days on 07 Gru 2007 04:08

Adrian napisał(a):Ja je przyjmuje do świadomości i np wole Glam Metal od Heavy Metalu Smile

znaczy sie rozumiem, ze przyjmujac do wiadomosci ww podzialy i je uwzgledniajac i na tej podstawie tlumaczac to zdanie, wolisz dajmy na to album BJ - glam metal ten caly - od SWW, ktore jest heavy-metalowe? XD
bo na to wychodzi XD

po prostu - jak zrodla sa glupie to fuck'em. a nie potem takie kwiatki wychodza.

mnie zawsze bedzie smieszylo nazywanie bj heavy metalem. niech sobie beda juz tym calym glam czy pudlem (wlasnie kidd ma racje - jakaz tu jets roznica XD - w ciuchac? :P), ale no gdziez oni heavy XD (chyba ze liczymy kwestie wagi Ryszarda ostatnimi czasy :P)

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez ZB on 07 Gru 2007 04:18

Days napisał(a):glam czy pudlem (wlasnie kidd ma racje - jakaz tu jets roznica

Nie ma żadnej. Napisałem w powyższym poście.

A Glam jest uznawany za część Heavy Metalu lub za odłam Hard Rocka, bo w zasadzie kapele glamowe były inspirowane zarówno przez twórców metalowych, jak i hardrockowych i to słychać w ich twórczości. A fani innych gatunków metalu niechętnie przyznają, że glam to metal, bo oni są tacy.... mhroczni, a glammetale nie są. I to ich wkurza XD
No i na pewno Glamowi bliżej do Heavy Metalu niż nu-metalowi... Bo to nie "ciężar" gitar decyduje.

Let it rock! Let it go!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Postprzez Adrian on 07 Gru 2007 04:36

znaczy sie rozumiem, ze przyjmujac do wiadomosci ww podzialy i je uwzgledniajac i na tej podstawie tlumaczac to zdanie, wolisz dajmy na to album BJ - glam metal ten caly - od SWW, ktore jest heavy-metalowe? XD
bo na to wychodzi XD

No na to wychodzi xD Wole wersje glamową. A tak serio to owszem każdy sobie przydzielano i ja sobie przydzielam i nie uważam SWW za Heavy Metal. Jakiś metal tak, ale Heavy zostawiłbym innym kapelom.
Awatar użytkownika
Adrian
It's My Life

Postprzez ZB on 07 Gru 2007 04:41

No na to wychodzi xD Wole wersje glamową. A tak serio to owszem każdy sobie przydzielano i ja sobie przydzielam i nie uważam SWW za Heavy Metal. Jakiś metal tak, ale Heavy zostawiłbym innym kapelom.

A nie wpadłeś na to,że Glam Metal to część Heavy Metalu? :grin:

Let it rock! Let it go!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Postprzez cRaSh on 07 Gru 2007 04:42

Glam metal skończył sie na kill'em all XD

Image
Image
Awatar użytkownika
cRaSh
admins

Postprzez Days on 07 Gru 2007 04:47

ZB napisał(a):A nie wpadłeś na to,że Glam Metal to część Heavy Metalu?

jeeeez wlasnie ZB to troche glupote gadasz, bo Glam to moze czesci Metalu, tak jak Heavy to czesci Metalu XD ale no jakby jedno bylo czescia drugiego to by obydwa przymiotniki zawieralo XD
Adrian napisał(a):ale Heavy zostawiłbym innym kapelom.

historyczna chwila - zgadzam sie tu z Adrianem :P

ZB napisał(a):Nie ma żadnej. Napisałem w powyższym poście.

pisalismy posta jednoczesnie :P

i Pawel ma racje XD

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

Postprzez ZB on 07 Gru 2007 05:14

Days napisał(a):jeeeez wlasnie ZB to troche glupote gadasz, bo Glam to moze czesci Metalu, tak jak Heavy to czesci Metalu XD ale no jakby jedno bylo czescia drugiego to by obydwa przymiotniki zawieralo XD

No właśnie nie... Glam Metal jest częścią Heavy Metalu, czyli prawdziwego Metalu. Bo jest jeszcze Nu-metal, który metalem nie jest..

Soł do Heavy Metalu (Metalu) należy np. Speed Metal, Trash Metal, Glam Metal i inne

Let it rock! Let it go!
Awatar użytkownika
ZB
Kebib

Postprzez Days on 07 Gru 2007 05:19

i ta... wiedzialam ze kiedys w tym calym szufladkowaniu zgine... razem z muzyka :|

Image Image Image Image
Image
Awatar użytkownika
Days
Noldor Princess

PoprzedniaNastępna

Strona główna BON JOVI Ogólna dyskusja